Σελίδες

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Κόβουν το εφάπαξ και τις επικουρικές

Μετά τις αυξήσεις – κοροϊδία στις κύριες συντάξεις

Για να διασφαλίσουν την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού

Τα πάνω-κάτω στο Ασφαλιστικό ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση, με το υπό διαμόρφωση νέο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή εντός του έτους. Μετά την κοροϊδία με τις αυξήσεις στις κύριες και τις υποχρεωτικές αλλαγές από το ΣτΕ στις επικουρικές, έχουν έτοιμο το «ψαλίδι» να πετσοκόψουν συντάξεις, για να τους βγει ο λογαριασμός του Ασφαλιστικού. Το προεκλογικό αφήγημα για αυξήσεις συντάξεων και μείωσης εισφορών, φαίνεται να γύρισε «μπούμερανγκ», καθώς τα «κουκιά» του Ασφαλιστικού είναι μετρημένα και μαγικός τρόπος να αυξηθούν δεν υπάρχει. Για να δώσει κάτι παραπάνω σε μία κατηγορία συνταξιούχων, πρέπει ή να κόψει από άλλους ή να αυξήσει τις εισφορές. Αυτό είναι και το πρόβλημα στον σχεδιασμό του νέου νόμου, που
πρέπει συγχρόνως να ικανοποιεί τις αποφάσεις του ΣτΕ για αυξήσεις, να μειώσει τις εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και παράλληλα να μην αθετήσει τις υποσχέσεις της στις μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές, που τους έχει υποσχεθεί ότι θα τους ανοίξει την πόρτα στην επικουρική ασφάλιση.


Ήδη, πολλά σενάρια έχουν δει το φως της δημοσιότητας, άλλα από το επιτελείο του υπουργείου, άλλα από την επιτροπή σοφών, άλλα από το Μαξίμου που απλά περιγράφουν τις προθέσεις της κυβέρνησης. Όλα ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, αφού για να βγει ο λογαριασμός πάντα κάποιος αδικείται.  Μαθηματικά, η λύση είναι να αυξηθούν οι εισφορές, αλλά αν επιλεγεί αυτός ο δρόμος θα ήταν αυτογκόλ που θα κόστιζε πολιτικό κεφάλαιο και θα βύθιζε το αφήγημα της κυβέρνησης, ότι μπορεί να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε μόνο και μόνο επειδή ξέρει καλύτερα από τους προηγούμενους.



Συγκεκριμένα, αυτό που επιχειρούν στην οδό Σταδίου είναι ένας πλήρης ανασχεδιασμός του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Ήδη οι ειδικές επιτροπές στις υπηρεσίες του υπουργείου επεξεργάζονται πολλά σενάρια, που περιλαμβάνουν αυξήσεις στις κύριες συντάξεις (Μάιος 2016 και μετά), αύξηση στις παλαιές επικουρικές αλλά και για να βρεθούν τα χρήματα για τα προηγούμενα αύξηση στις εισφορές των μη μισθωτών που μέχρι σήμερα πληρώνουν την κατώτατη εισφορά.



Σφοδρές αντιδράσεις για τις προτάσεις της επιτροπής Σοφών 


Το έδαφος για το νέο χτύπημα στην επικουρική ασφάλιση στρώνει η «Επιτροπή Σοφών» για το Ασφαλιστικό, καθώς έχει καταλήξει στο σχετικό «πόρισμα», που είναι ενταγμένο στη συνέχιση της αντιασφαλιστικής επίθεσης από την κυβέρνηση της ΝΔ, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από το σημείο που την άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.



«Τζόγος» στις αγορές με τις επικουρικές 


Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις επικεντρώνονται στις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τις προτάσεις της  «Επιτροπής Σοφών», που συγκροτήθηκε από την κυβέρνηση και ήδη έχουν δοθεί στους υπουργούς. Ανάμεσα σε άλλα προβλέπουν ότι  επικουρικές των νέων ασφαλισμένων δεν θα είναι εγγυημένες, καθώς το ύψος τους θα εξαρτάται από την επιτυχία ή μη της επένδυσης των εισφορών τους στις αγορές!  Από την «απόδοση» του ρίσκου που θα αναλαμβάνει ο κάθε ασφαλισμένος ατομικά! Γίνεται λόγος για επιλογή ανάμεσα σε τρία επενδυτικά πακέτα, «χαμηλού», «μεσαίου» και «υψηλού επενδυτικού κινδύνου», όπου θα μπορεί να επιλέγει ο ασφαλισμένος και αν κάνει τη λάθος επιλογή, στο τέλος να βρεθεί χωρίς σύνταξη ή τουλάχιστον με μόνο το ελάχιστο ποσό. Με σύνταξη πείνας, ακόμα και αν έχει δουλέψει σκληρά για πολλά χρόνια.



Στους ιδιώτες οι εισφορές για τις επικουρικές 


Υποχρεωτικό, αν υιοθετηθούν οι προτάσεις της επιτροπής, θα γίνει όλοι οι νέοι ασφαλισμένοι μετά την πρωτοχρονιά του 2021, να υπάγονται στο νέο ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα και να καταβάλλουν το 6,5% επί των αποδοχών τους, στους ιδιώτες! Μάλιστα,  εξετάζεται στο νέο μοντέλο. να ασφαλίζονται και όσοι μέχρι σήμερα προέρχονται από κλάδους που δεν έχουν επικουρική ασφάλιση όπως οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.



Στο τραπέζι και νέες αυξήσεις στις εισφορές


Οι μεγάλες αλλαγές θα γίνουν στην επικουρική ασφάλιση, όπου εκτός από τις αυξήσεις, αναμένεται για πρώτη φορά να δημιουργηθεί και ιδιωτικός πυλώνας. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, οι αυξήσεις αφορούν 465.112 δικαιούχους, και αφορούν αυξήσεις μεσοσταθμικά, της τάξης των 52,5 ευρώ τον μήνα. Το κόστος ανέρχεται σε περίπου 292,87 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο και γνώστες των εξελίξεων επισημαίνουν ότι θα καλυφθεί από το ΕΤΕΑΕΠ, που διαθέτει περιουσία περί τα 2 δις ευρώ. Το πως ακριβώς δεν έχει γίνει γνωστό και αποτελεί πηγή υποθέσεων, πολλές από τις οποίες περιλαμβάνουν και σημαντικές αυξήσεις στις εισφορές. Αυξήσεις, που θα έρθουν σε βάθος χρόνου για να μην ακυρωθεί το θετικό κλίμα που δημιουργείται στον κόσμο από την προσμονή των αυξήσεων.



Κίνδυνο ελλειμμάτων βλέπουν οι ειδικοί


Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών αναλυτών για τα ασφαλιστικά θέματα, προβλέπουν ελλείμματα μετά την πρώτη λειτουργία του νέου συστήματος, καθώς  η διακοπή ροής εισφορών στο ΕΤΕΑΕΠ από τους νέους ασφαλισμένους θα προκαλέσει ελλείμματα, τα οποία με τη σειρά τους θα φορτωθούν σε παλιούς συνταξιούχους και ασφαλισμένους.



Σύνταξη μετά τα 70!


Παράλληλα προτείνεται η αύξηση των ορίων στα 70 έτη αφού οι… «Σοφοί» της επιτροπής εντάσσουν στο σενάριό τους ότι το εύρος ηλικίας απόδοσης της νέας επικουρικής σύνταξης θα ανέβει από το 62ο έως το 70ό έτος, αντί του 62ου έως του 67ου που ισχύει σήμερα, τόσο για τις επικουρικές όσο και τις κύριες.



Σε λογιστική «παγίδα» οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι


«Αγκάθι» θεωρείται το θέμα των εισφορών των μη μισθωτών. Στα βασικά σενάρια που εξετάζει το υπουργείο είναι από το 2020 να αποσυνδεθεί το ασφαλιστικό από το φορολογικό και να επανέλθουν οι ασφαλιστικές κλάσεις.  Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η κατώτερη που θα έρθει, θα είναι ακριβότερη από τη σημερινή κατώτερη εισφορά (185,18 ευρώ). Με λίγα λόγια, όλοι όσοι μη μισθωτοί με χαμηλά εισοδήματα περίμεναν να σωθούν από το νέο ασφαλιστικό, μάλλον θα απογοητευτούν. Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, έχει απαντήσει σε αυτό υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές αυτές στις εισφορές θα γίνουν μαζί με τις μειώσεις στη φορολογία, οπότε αθροιστικά το αποτέλεσμα δεν θα επιβαρύνει τους ασφαλισμένους.


Το σενάριο οι νέες ασφαλιστικές κλάσεις να μην συνδέονται με το ετήσιο εισόδημα είναι το επικρατέστερο. Επίσης, η αλλαγή κλάσης δεν θα είναι υποχρεωτική αλλά ο ασφαλισμένος θα επιλέγει πόσο θα θέλει να πληρώνει. Αυτό κρύβει άλλους κινδύνους, οι οποίοι από το υπουργείο έχουν ληφθεί υπόψη. Με δύο λόγια αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι μπορεί να πληρώνουν μεγαλύτερες εισφορές, αλλά θα διαλέγουν σε ποια κλίμα θέλουν να είναι και αναλόγως το πόσα θα πληρώνουν θα βγαίνει και το ύψος της σύνταξης που θα λάβουν.


Στα χαρτιά, το σχέδιο βγαίνει, ακόμα και αν απαιτηθούν μερικές θυσίες από τους ασφαλισμένους. Όμως έμπειροι αναλυτές της κοινωνικής ασφάλισης εκφράζουν τον φόβο ότι μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του ΣτΕ, πολλοί ασφαλισμένοι βρήκαν αφορμή να μην πληρώσουν τις «αντισυνταγματικές» εισφορές. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει νέα χρέη και νέα προβλήματα τόσο στους ασφαλισμένους, όσο και στο σύστημα

Πηγή: https://kontranews.gr/POLITIKI/Koboyn-to-efapax-kai-tis-epikoyrikes
το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου