Σελίδες

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Το Ισραήλ επιτίθεται σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Δύο νέα περιστατικά ήρθαν να επιβεβαιώσουν την τιμωρητική στάση του Ισραήλ απέναντι σε φωνές κριτικής και την ατζέντα του κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόκειται για την επικύρωση της διαταγής απέλασης του Omar Shakir, Διευθυντή του Human Rights Watch (HRW) για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, και την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα του Laith Abu Zeyad, Υπεύθυνου Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για το Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Laith Abu Zeyad

Ο Laith Abu Zeyad ακινητοποιήθηκε στο συνοριακό πέρασμα Allenby/King Hussein μεταξύ της Ιορδανίας και της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης στις 26 Οκτωβρίου ενώ ταξίδευε για να παρευρεθεί στην κηδεία ενός συγγενή του. Τον άφησαν να περιμένει επί 4 ώρες προτού τον ενημερώσουν ότι έχει απαγορευτεί να ταξιδεύει, με απόφαση των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, για «λόγους ασφαλείας» που δεν αποκαλύπτονται.

«Ο ισχυρισμός των ισραηλινών αρχών ότι
έχουν λόγους ασφαλείας για τους οποίους απαγορεύουν στον Laith Abu Zeyad να ταξιδεύει είναι εντελώς παράλογος. Η αποτυχία να παράσχουν οποιεσδήποτε λεπτομέρειες για να δικαιολογήσουν την απαγόρευση είναι αποκαλυπτική της πραγματικής της πρόθεσης. Πρόκειται για μια δόλια κίνηση που επιβάλλεται ως τιμωρία για το έργο του για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων», δήλωσε ο Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Πέρα από το να παραβιάζει τα δικαιώματα του Laith στην ελευθερία μετακίνησης και του συνεταιρίζεσθαι, αυτή η ταξιδιωτική απαγόρευση αποτυπώνει περαιτέρω την ανατριχιαστική αποφασιστικότητα των ισραηλινών αρχών να σωπάσουν τις οργανώσεις και τους ακτιβιστές/ριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επικρίνουν την κυβέρνηση. Αναδεικνύει επίσης την βάναυση και απάνθρωπη φύση των πολιτικών τους».

Στον Laith Abu Zeyad είχαν προηγουμένως αρνηθεί μια ανθρωπιστική άδεια για να εισέλθει στο Ισραήλ από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη τον Σεπτέμβριο για να συνοδεύσει την μητέρα του για χημειοθεραπεία στην Ιερουσαλήμ. Το καθεστώς αδειών απαιτεί από όλους τους Παλαιστίνιους κατοίκους των ΚΠΕ να λάβουν άδεια εισόδου για να εισέλθουν στο Ισραήλ, και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για οποιοδήποτε λόγο, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας, της ιατρικής φροντίδας και των οικογενειακών επισκέψεων.

Πέρα από την παραβίαση της οικογενειακής του ζωής, αυτοί οι αυθαίρετοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί παρεμβαίνουν στο έργο του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς τον εμποδίζουν να εισέλθει στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και το Ισραήλ ή να ταξιδέψει στο εξωτερικό για απαραίτητες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της συνηγορίας στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και της συμμετοχής σε διασκέψεις και άλλες εκδηλώσεις.

Omar Shakir

Στις 7 Μαΐου 2018, το Ισραηλινό Υπουργείο Εσωτερικών ανακάλεσε την άδεια εργασίας του Omar Shakir, πολίτη των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι είχε παραβιάσει τον νόμο του 2011 «κατά του μποϊκοτάζ». Ο τροποποιημένος το 2017 Νόμος Εισόδου στο Ισραήλ αρνείται την είσοδο στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (ΚΠΕ) σε οποιονδήποτε υποστηρίζει ή καλεί σε μποϊκοτάζ του Ισραήλ. Στις 16 Απριλίου 2019, το Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ επικύρωσε την απόφαση απέλασης.

Ο Omar Shakir και το HRW άσκησαν έφεση κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ. Η Διεθνής Αμνηστία συμμετείχε στην νομική προσφυγή υποβάλλοντας ένα υπόμνημα amicus curiae προς το Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο. Αυτή η έφεση απορρίφθηκε και η διαταγή απέλασής του επικυρώθηκε σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο. Η απόφαση εφαρμογής της διαταγής εναπόκειται πλέον στην ισραηλινή κυβέρνηση. Εάν προχωρήσει σε αυτήν, ο Omar Shakir θα έχει στη διάθεσή του 20 ημέρες για να εγκαταλείψει τη χώρα.

O Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, Saleh Higazi δήλωσε:

«Η απόφαση του Ισραηλινού Ανώτατου Δικαστηρίου να επικυρώσει την απέλαση του Omar Shakir καταδεικνύει ακόμα περισσότερο τον κομβικό ρόλο αυτού του θεσμού στην στήριξη της ατζέντας της χώρας κατά των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Με αυτήν την απόφαση το δικαστήριο κατέστησε σαφές με κατηγορηματικό τρόπο ότι εκείνοι που τολμούν να μιλήσουν ανοιχτά για τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων από τις ισραηλινές αρχές θα αντιμετωπίζονται ως εχθροί του κράτους.

Οι υπερασπιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων διαδραματίζουν έναν βασικό ρόλο στην έκθεση των επιλήψιμων πράξεων της κυβέρνησης και την προώθηση του δημόσιου διαλόγου. Η απόφαση είναι μια δειλή κίνηση που επιβεβαιώνει την καταπιεστική πρόθεση του Ισραήλ όσον αφορά τη φίμωση των ανεξάρτητων οργανώσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων με κάθε κόστος.

Είτε μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνηγορεί υπέρ του μποϊκοτάζ είτε απλώς ζητά από εταιρίες να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο, και τα δύο είναι μορφές ειρηνικής έκφρασης τις οποίες τα δικαστήρια θα πρέπει να προστατεύουν. Αντιθέτως, το Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο έπραξε το ακριβώς αντίθετο και συμμετείχε στην επίθεση κατά του HRW και της κοινότητας των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η ανθρωπότητα δεν θα πρέπει να παραμείνει σιωπηλή μπροστά σε αυτή την παρωδία δικαιοσύνης. Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων του Ισραήλ όπως οι ΗΠΑ, έχει ευθύνη να πιέσει το Ισραήλ να ανατρέψει αυτήν την κατακριτέα απόφαση και να τους καταστήσει σαφές ότι τέτοιου είδους κατάφωρη καταστολή είναι απολύτως απαράδεκτη και θα έχει συνέπειες.»

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου