Σελίδες

Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Αντιδράσεις για την αμερικανική προσφορά φιλίας στην Κύπρο ενάντια στην «εχθρική» Ρωσία

Κύπρος: Προς «αλλαγή καθεστώτος»;
Δεν υπάρχει τίποτα πιο αγαπημένο στην… εργαλειοθήκη της αμερικανικής διπλωματίας από το να κάνουν κλίκες εναντίον, ποιου άλλου; Μα, φυσικά, του αιώνιου «δαίμονα», δηλαδή της Ρωσίας! Έτσι και στην περίπτωση της Κύπρου, οι Αμερικανοί προσπαθούν να παίξουν ξανά το αντιρωσικό έργο.

Καθώς το διπλωματικό παιχνίδι στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα παίζεται με πολύ γρήγορες ταχύτητες, οι ΗΠΑ παίζουν ξανά το ίδιο χαρτί. Και αυτό είναι η ρωσοφοβία.

«Η Ρωσοφοβία είναι πλέον της μόδας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, επισημαίνοντας πως είναι πλέον συνηθισμένο να κατηγορούνται οι Ρώσοι για όλα.

Αναλυτές γεωπολιτικών ζητημάτων καυτηριάζουν την αναφορά Αμερικανού αξιωματούχου που βρέθηκε στην Κύπρο, για «κακόβουλες μηχανορραφίες της Ρωσίας», ο οποίος έτεινε, παράλληλα, το χέρι για συνεργασία στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της
Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου, Έλιοτ Ένγκελ, ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:


«Eιλικρινά, με τις κακόβουλες μηχανορραφίες της Ρωσίας, αναζητούμε φίλους που μοιράζονται τις ίδιες θεμελιώδεις αξίες με εμάς — τη δημοκρατία. Υπάρχουν πάντοτε πράγματα που πρέπει να ξεπεραστούν. Δεν είμαι του ύψους ή του βάθους, αλλά θεωρώ ότι οι ΗΠΑ και η Κύπρος έχουν πολλούς κοινούς στόχους που αφορούν τη δημοκρατία».

Την πλήρη διαφωνία του με την αμερικανική οπτική εκφράζει στο Sputnik o διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής Λοΐζος Μιχαήλ.


«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί και δεν πρέπει να γυρίσει την πλάτη στη Ρωσία βασιζόμενη στις ευκαιριακές προσεγγίσεις των ΗΠΑ. Στις διεθνείς σχέσεις και στην πολιτική σκακιέρα των εθνικών συμφερόντων, ο εχθρός του εχθρού σου (στην προκειμένη περίπτωση οι ΗΠΑ που διανύουν περίοδο έντασης με την Τουρκία) δεν είναι απαραίτητα φίλος σου και, συνεπώς, δεν θα πρέπει να υποσκάπτονται παραδοσιακές συμμαχίες για νέες, που πιθανόν να μην κρατήσουν για πολύ», επισήμανε.


«Το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε ανέκαθεν φιλοδυτικό προσανατολισμό δεν είναι μυστικό. Όμως, δεν μπορεί κανείς, ούτε να μιλά για κακόβουλες πολιτικές της Ρωσίας στην Κύπρο, ούτε να διαγράφει τους ισχυρούς δεσμούς που Κύπρος και Ρωσία διατηρούν διαχρονικά, θυσιάζοντάς τις στον βωμό των ευκαιριακών και πρόσκαιρων φιλιών. Η Ρωσία υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ένας εκ των ισχυρότερων φίλων και συμμάχων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, αλλά και σε κάθε δύσκολη στιγμή της Κύπρου, όπως η πρόσφατη οικονομική κρίση που βίωσε ο τόπος και που η ρωσική συνεισφορά υπήρξε πολύτιμη στο να ξεπερασθεί όσο πιο ανώδυνα γινόταν», αναφέρει ο έγκριτος αναλυτής.

Γιατί η Κύπρος πρέπει να έχει πολυσδιάστατη εξωτερική πολιτική


«Η συνέχιση της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία, το μικρό μέγεθος και πολιτικό εκτόπισμα της Κύπρου διεθνώς, αλλά και η ανάγκη συνεργασίας της Κύπρου με άλλα κράτη για την αντιμετώπιση των σοβαρών απειλών που δέχεται από την Τουρκία, αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που πρέπει να διατηρεί και διατηρεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε να επιλέγουμε αποκλειστικές κατευθύνσεις ούτε και να αποκλείουμε διαχρονικές συνεργασίες και συμμάχους», επισημαίνει ο διεθνολόγος και πολιτικός Αναλυτής Λοΐζος Μιχαήλ.


«Η αναφορά του κου Ενγκελ, ενός αξιωματούχου των Ηνωμένων Πολιτειών για μηχανορραφίες και κακόβουλες πολιτικές άλλου κράτους είναι τουλάχιστον ειρωνική. Αν πρέπει να κοιτάξουμε για μηχανορραφίες κάποιου, αρκεί να κοιτάξουνε τα όσα οι ΗΠΑ διέπραξαν την τελευταία δεκαετία στη Μέση Ανατολή», προσθέτει.

Γιατί καλλιεργείται αρνητικό κλίμα κατά της Ρωσίας

Συγκεκριμένη στόχευση πίσω από το αρνητικό κλίμα κατά τη Ρωσίας, διακρίνει ο δικηγόρος Γιάννης Ραχιώτης, που έχει μελετήσει στενά την επέκταση του ΝΑΤΟ, κατά τα προηγούμενα χρόνια.


«H προσπάθεια δημιουργίας εχθρικού κλίματος κατά της Ρωσίας αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ένταξης της Κύπρου και της Ελλάδας στα πολεμικά παιχνίδια των ΗΠΑ, στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Ευρώπη. Θέλουν να περάσουν στη σκέψη των λαών ότι η Ρωσία είναι εχθρική δύναμη άρα είναι δήθεν πιο εύκολη η συνεργασία με τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς. Για τον ίδιο λόγο χρησιμοποιούνται και τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κυπριακής ΑΟΖ ως μέσο ένταξης στο μιλιταριστικό παιχνίδι. Ποτέ στο παρελθόν Ελλάδα και Κύπρος δεν είχαν βρεθεί σε τέτοια επικίνδυνη κατάσταση, να σπρώχνονται από τις ΗΠΑ σε συμμαχία με το Ισραήλ, σε πολεμικά παιχνίδια που θα αποβούν καταστροφικά», επισημαίνει στο Sputnik ο δικηγόρος Γιάννης Ραχιώτης.


«Η Ρωσία στηρίζει παραδοσιακά την Κύπρο στον ΟΗΕ κάτι που δεν κάνουν οι άλλες υπερδυνάμεις. Πρέπει να διατηρηθεί η συνεργασία Κύπρου- Ρωσίας, που σε πολλά σημεία έχει ενισχυθεί τον τελευταίο καιρό», προσθέτει.

Την ίδια ώρα, υπενθυμίζει ότι, σχεδόν κάθε χρόνο, Κύπρος και Ρωσία υπογράφουν μια ή περισσότερες συμφωνίες για την ανάπτυξη πολιτικών, οικονομικών, επενδυτικών και πολιτιστικών σχέσεων.


«Είναι μονόδρομος η ισότιμη συνεργασία της Κύπρου με όλες τις υπερδυνάμεις. Η πρόσδεση στο αμερικανικό άρμα είναι απόλυτα λανθασμένη», σημειώνει.

Η Κύπρος ως γέφυρα Ανατολής και Δύσης

Την άποψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να γίνει μια δύναμη ισορροπίας στην περιοχή εκφράζει στο Sputnik o διεθνολόγος, μόνιμος λέκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.


«H Kύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να ακολουθεί μια από τις δυο υπερδυνάμεις Ρωσίας — ΗΠΑ στην εξωτερική πολιτική. Μια διχοτομημένη και κατεχόμενη χώρα, πρέπει να διατηρεί σχέσεις και με τις 2 υπερδυνάμεις, που δραστηριοποιούνται πολιτικά και στρατιωτικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κύπρος είχε παραδοσιακά αλλά και πρόσφατα, στενές και καλές σχέσεις με τη Ρωσία στο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο,αλλά ως κράτος μέλος της ΕΕ ανήκει στο δυτικό σύστημα», επισημαίνει.

«Συνεπώς θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στις δυο αυτές πραγματικότητες. Πρέπει να παραμείνει πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και να γίνει γέφυρα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

Η χώρα που θα ήθελε να γίνει ο αποκλειστικός εταίρος της Κυπριακης Δημοκρατίας οφείλει να μεριμνήσει ουσιαστικά και έντονα, για την επανένωση του νησιού, για την ασφάλεια και την κυριαρχία του Κυπριακού κράτους στο χερσαίο και θαλάσσιο χώρο του», τονίζει ο έγκριτος επιστήμονας.

Υπενθυμίζεται πως η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, πως «η περαιτέρω στρατικοποίηση» της Κύπρου «και η εμπλοκή της στην εφαρμογή σχεδίων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ θα έχει αναπόφευκτα επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την ίδια την Κύπρο».

Πηγή:  Sputnik
το είδα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου