Σελίδες

Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Η Βενεζουέλα εκτοξεύει μηνύσεις εναντίον τραπεζών που πάγωσαν περιουσιακά στοιχεία της

Στην αντεπίθεση περνά το Καράκας, εκτοξεύοντας μηνύσεις σε τράπεζες διαφόρων κρατών που αποφάσισαν να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας υπό τη δικαιοδοσία τους.

Η Βενεζουέλα εκτοξεύει μηνύσεις εναντίον τραπεζών που πάγωσαν περιουσιακά στοιχεία της, αξίας περίπου 5 δισ
. ευρώ (5,57 δισ. δολάρια), δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρέασα.

«Είναι μια ληστεία… Αυτά τα κεφάλαια ανήκουν στη Βενεζουέλα. Προορίζονται για υγειονομική περίθαλψη, προϊόντα διατροφής και στέγαση. Ξεκινάμε αγωγές στο πλαίσιο της εθνικής δικαιοδοσίας των χωρών που έχουν μπλοκάρει τα κεφάλαια», δήλωσε ο Αρέασα σε δημοσιογράφους την Πέμπτη.

Ο ανώτατος διπλωμάτης υπενθύμισε ότι ξένες τράπεζες πάγωσαν εκατ. δολάρια σε κεφάλαια της Βενεζουέλας. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει
παγώσει 1,359 εκατ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας. Η Citibank της Μεγάλης Βρετανίας πάγωσε 218 εκατ. δολάρια. Η πορτογαλική Novo Banco πάγωσε 1.72 εκατ. δολάρια και η ιαπωνική Sumimoto μπλόκαρε 462 δισ. δολάρια.

Ο Αρέασα σημείωσε ότι τα περιουσιακά στοιχεία της Citgo, θυγατρικής του ενεργειακού γίγαντα PDVSA της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ, είχαν επίσης παγώσει.


Από τον Ιανουάριο, η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει διαμαρτυρίες κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Στις 5 Ιανουαρίου, ο βουλευτής Χουάν Γκουάιδο εξελέγη επικεφαλής της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνικής Συνέλευσης, την οποία όλα τα άλλα κυβερνητικά παραρτήματα αρνούνταν να αναγνωρίσουν από το 2016.

Στις 23 Ιανουαρίου, δύο ημέρες μετά την ακύρωση της εκλογής του από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, ο Γκουάιδο αυτοαναγορεύθηκε «προσωρινός πρόεδρος» της χώρας. Ο Μαδούρο, ο οποίος ορκίστηκε για τη δεύτερη προεδρική θητεία του στις 10 Ιανουαρίου μετά τη νίκη του στις εκλογές του Μαΐου, των οποίων μέρος της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρει, χαρακτήρισε την κίνηση του Γκουάιδο ως μια προσπάθεια να οργανώσει ένα πραξικόπημα ενορχηστρωμένο από την Ουάσινγκτον.


Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν αμέσως τον Γκουάιδο, με περίπου 50 άλλες χώρες να ακολουθούν το παράδειγμά τους, συμπεριλαμβανομένης της Κολομβίας. Η Ρωσία, η Κίνα, η Κούβα, η Βολιβία και ορισμένα άλλα κράτη έχουν, εν τω μεταξύ, εκφράσει την υποστήριξή τους στη νόμιμη κυβέρνηση Μαδούρο. Το Μεξικό και η Ουρουγουάη αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τον Γκουάιδο, δηλώνοντας ότι παραμένουν ουδέτεροι και πιστοί στην προώθηση της διευθέτησης κρίσεων μέσω του διαλόγου.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου