Σελίδες

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Κίνα και Ρωσία πραγματοποιούν αμφιλεγόμενα πειράματα στην Ευρώπη για τροποποίηση της ατμόσφαιρας

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν τροποποιήσει ένα σημαντικό στρώμα της ατμόσφαιρας πάνω από την Ευρώπη για να δοκιμάσουν μια αμφιλεγόμενη τεχνολογία για πιθανή στρατιωτική εφαρμογή, σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες που συμμετέχουν στο πρότζεκτ, μεταδίδει η Κινεζική South China Morning Post.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν πέντε πειράματα τον Ιούνιο. Το ένα, στις 7 Ιουνίου, προκάλεσε φυσική διαταραχή σε μια έκταση τόσο μεγάλη όσο 126.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (49.000 τετραγωνικά μίλια), ή περίπου το μισό μέγεθος της Βρετανίας.

Στην τροποποιημένη ζώνη, που υψώνεται πάνω από 500 χιλιόμετρα (310 μίλια) ψηλά πάνω από το Vasilsursk, μια μικρή Ρωσική πόλη στην ανατολική Ευρώπη, έγινε μια ηλεκτρική αύξηση με 10 φορές περισσότερο αρνητικά φορτισμένα υποατομικά σωματίδια από τις γύρω περιοχές.

Σε ένα άλλο πείραμα στις 12 Ιουνίου, η θερμοκρασία του
λεπτού, ιονισμένου αερίου σε μεγάλο υψόμετρο αυξήθηκε περισσότερο από 100 βαθμούς Κελσίου (212 βαθμούς Φαρενάιτ) λόγω της ροής σωματιδίων.


Τα σωματίδια ή ηλεκτρόνια διοχετεύθηκαν στον ουρανό από την Sura, μια μονάδα ατμοσφαιρικής θέρμανσης στο Vasilsursk που χτίστηκε από τον στρατό της πρώην Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.


Η βάση Sura πυροδότησε μια σειρά κεραιών υψηλής ισχύος και έβαλε μια μεγάλη ποσότητα μικροκυμάτων στην υψηλή ατμόσφαιρα. Η μέγιστη ισχύς των ραδιοκυμάτων υψηλής συχνότητας θα μπορούσε να φτάσει τα 260 μεγαβάτ, αρκετά για να ανάψει μια μικρή πόλη.


Ο Zhangheng-1, ένας Κινεζικός δορυφόρος παρακολούθησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, συγκέντρωσε τα δεδομένα από την τροχιά με αισθητήρες αιχμής. Η διοχέτευση και μετακίνηση απαιτούσαν ακριβή συντονισμό για την επίτευξη αποτελεσματικής μέτρησης.


Όταν ο Zhangheng πλησίασε τη ζώνη στόχου, για παράδειγμα, οι αισθητήρες θα στρέφονταν στη λειτουργία έκρηξης για να αναλύσουν τα δείγματα κάθε μισό δευτερόλεπτο, πολύ ταχύτερα από το συνηθισμένο, για να αυξήσουν την ανάλυση δεδομένων.


Τα αποτελέσματα ήταν “ικανοποιητικά”, ανέφερε η ερευνητική ομάδα σε δημοσίευμα στο τελευταίο τεύχος του Κινεζικού περιοδικού ”Earth and Planetary Physics”.


“Η ανίχνευση διαταραχών στο πλάσμα … παρέχει στοιχεία για πιθανή επιτυχία μελλοντικών σχετικών πειραμάτων”, ανέφεραν οι ερευνητές.


Ο καθηγητής Guo Lixin, κοσμήτορας της σχολής φυσικής και οπτικοηλεκτρονικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Xidian στην Xian και κορυφαίος επιστήμονας στην τεχνολογία χειρισμού της ιονόσφαιρας στην Κίνα, δήλωσε ότι ο κοινός πειραματισμός ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστος.


“Αυτή η διεθνής συνεργασία είναι πολύ σπάνια για την Κίνα”, δήλωσε ο Guo, ο οποίος δεν συμμετείχε στο πείραμα. “Η σχετική τεχνολογία είναι πολύ ευαίσθητη.”


Ο ήλιος και οι κοσμικές ακτίνες παράγουν μια μεγάλη ποσότητα ελεύθερων ιπτάμενων, θετικά φορτισμένων ατόμων γνωστών ως ιόντα σε υψόμετρα από 75 χλμ έως 1.000 χλμ στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης. Το στρώμα, ή ιονόσφαιρα, αντανακλά τα ραδιοκύματα σαν καθρέφτης. Η ιονόσφαιρα επιτρέπει στα ραδιοφωνικά σήματα να αναπηδούν σε μεγάλες αποστάσεις για επικοινωνία.


Οι στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται σε έναν αγώνα για τον έλεγχο της ιονόσφαιρας εδώ και δεκαετίες.


Η βάση Sura στο Vasilsursk πιστεύεται ότι είναι η πρώτη μεγάλη εγκατάσταση στον κόσμο που κατασκευάστηκε για το σκοπό αυτό. Η λειτουργία της το 1981 επέτρεψε στους Σοβιετικούς επιστήμονες να χειραγωγήσουν τον ουρανό ως μέσο για στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως η υποθαλάσσια επικοινωνία.


Μικροκύματα υψηλής ενέργειας μπορούν να απομακρύνουν το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο από την ιονόσφαιρα, όπως τα δάχτυλα παίζουν μια άρπα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πολύ χαμηλής συχνότητας ραδιοσήματα που μπορούν να διαπεράσουν το έδαφος ή το νερό – μερικές φορές σε βάθη πάνω από 100 μέτρα (328 πόδια) στον ωκεανό, γεγονός που την καθιστά μια πιθανή μέθοδο επικοινωνίας για τα υποβρύχια.


Η αλλαγή της ιονόσφαιρας σε εχθρική επικράτεια μπορεί επίσης να διακόψει ή να αποκόψει την επικοινωνία με τους δορυφόρους.


Ο αμερικανικός στρατός έμαθε από το ρωσικό πείραμα και δημιούργησε μια πολύ μεγαλύτερη εγκατάσταση για να διεξάγει παρόμοιες δοκιμές


Το ερευνητικό πρόγραμμα ενεργητικής ακτινοβολίας υψηλής συχνότητας ή HAARP ιδρύθηκε στη Γκάκονα της Αλάσκας τη δεκαετία του 1990 με χρηματοδότηση από τον αμερικανικό στρατό και την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας.


Η μονάδα HAARP θα μπορούσε να παράγει ένα μέγιστο 1 γιγαβάτ ισχύος, σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό της Sura.


Η Κίνα κατασκευάζει τώρα ακόμη μεγαλύτερη και πιο προηγμένη εγκατάσταση στη Sanya, στη Hainan, με δυνατότητα χειραγώγησης της ιονόσφαιρας σε ολόκληρη τη θάλασσα της Νότιας Κίνας, σύμφωνα με προηγούμενο δημοσίευμα της South China Morning Post.


Υπήρξαν ανησυχίες ότι τέτοιες εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την τροποποίηση του καιρού και ακόμη και για τη δημιουργία φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων τυφώνων, κυκλώνων και σεισμών.


Τα κύματα εξαιρετικά χαμηλών συχνοτήτων που παράγονται από αυτές τις ισχυρές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν ακόμη και τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου, σύμφωνα με ορισμένους επικριτές.


Όμως η Δρ. Wang Yalu, συνεργαζόμενη ερευνήτρια με τη διοίκηση σεισμών της Κίνας που συμμετείχε στη μελέτη τον Ιούνιο, απέρριψε τέτοιες θεωρίες.


“Κάνουμε μόνο καθαρή επιστημονική έρευνα. Αν υπάρχει κάτι άλλο, δεν είμαι ενημερωμένη γι ‘αυτό”, είπε σε μια συνέντευξη.


Η υπηρεσία διαχείρισης σεισμών ήταν εμπλεκόμενη επειδή ο Zhangheng-1, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, ήταν ο πρώτος Κινεζικός δορυφόρος ικανός να πάρει πρόδρομα σήματα που συνδέονται με σεισμούς. Λειτουργεί από τον Κινεζικό στρατό και εξυπηρετεί τόσο πολιτικές όσο και αμυντικές χρήσεις.


Στο πείραμα Κίνας-Ρωσίας οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και με μια μικρή ισχύ 30MW, η ραδιοακτίνα θα μπορούσε να δημιουργήσει μια μεγάλη μη φυσιολογική ζώνη. Αλλά διαπίστωσαν επίσης ότι τα αποτελέσματα μειώθηκαν απότομα μετά την ανατολή του ηλίου, καθώς η ανθρωπογενής διαταραχή χάθηκε εύκολα στον θόρυβο που δημιούργησε το ηλιακό φως.


“Δεν παίζουμε τον Θεό. Δεν είμαστε η μόνη χώρα που συνεργάζεται με τους Ρώσους. Άλλες χώρες έχουν κάνει παρόμοια πράγματα”, είπε ένας άλλος ερευνητής που συμμετείχε στο πρότζεκτ και ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος.


Η μονάδα Sura έχει επίσης πραγματοποιήσει κοινή έρευνα με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ακαδημαϊκά περιοδικά.


Το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών, μια Γαλλική κυβερνητική υπηρεσία υπό την επίβλεψη των υπουργείων Άμυνας και Έρευνας, έχει αναπτύξει τη δορυφορική μικροεφαρμογή Demeter για να παρακολουθεί τις ραδιοεκπομπές της Sura.


Το Μετεωρολογικό Δορυφορικό Πρόγραμμα Άμυνας από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ συνέβαλε επίσης με δεδομένα σε διάφορα θερμικά πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στη ρωσική περιοχή πριν από το 2012.


Οι χώρες ήταν πρόθυμες να συνεργαστούν εν μέρει επειδή πολλά επιστημονικά και τεχνικά προβλήματα παραμένουν προς επίλυση, δήλωσε ο Κινέζος ερευνητής.

Για παράδειγμα, αν και υπάρχει γενική συναίνεση ότι ανθρώπινες παρεμβάσεις μπορούν να προκαλέσουν τις ανωμαλίες, πώς συνέβησαν και γιατί παραμένουν θέμα συζήτησης, με διαφορετικές ερευνητικές ομάδες να παρέχουν ποικίλες εξηγήσεις.


Ο καθηγητής Gong Shuhong, ερευνητής της τεχνολογίας στρατιωτικών επικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο Xidian, πρώην ραδιοφωνικό σχολείο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, δήλωσε ότι παρακολούθησε στενά το θερμικό πείραμα Ρωσίας-Κίνας.


“Η εκπεμπόμενη ενέργεια ήταν πολύ χαμηλή για να προκαλέσει ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό γεγονός”, είπε. “Η ανθρώπινη επιρροή εξακολουθεί να είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με τη δύναμη της Μητέρας Φύσης. Αλλά ο αντίκτυπος σε μια μικρή περιοχή είναι πιθανός.”


Θεωρητικά, μια πεταλούδα που φτερουγίζει τα φτερά της μπορεί να ενισχυθεί σε ένα εξελιγμένο σύστημα καιρού και να προκαλέσει μια καταιγίδα σε μια μακρινή τοποθεσία αρκετές εβδομάδες αργότερα.


“Τέτοιες μελέτες πρέπει να ακολουθούν πιστά τις δεοντολογικές κατευθυντήριες γραμμές”, ανέφερε ο Γκονγκ. Ό, τι και αν κάνουν, δεν πρέπει να βλάψει τους ανθρώπους που ζουν σε αυτόν τον πλανήτη”.


Πηγή:

https://www.scmp.com/news/china/science/article/2178214/china-and-russia-band-together-controversial-heating-experiments

Off the Record

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου