Σελίδες

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Aυστηρή Προειδοποίηση Πούτιν Κατά των Προκλήσεων των ΗΠΑ

Απευθυνόμενος στο προσωπικό του υπουργείου Αμύνης, ο Πούτιν υπογράμμισε την αναντιστοιχία στις στρατιωτικές δαπάνες ΗΠΑ και Ρωσίας (725 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι μόνο 46δις) αλλά προειδοποίησε ότι καλύτερα οι Αμερικανοί να μη οδηγηθούν σε τίποτε τρελά συμπεράσματα από αυτό.

MKBhadrakumar,   IndianPunchline,Thu, Dec 20, 2018

[Aξίζει πολύ προσεκτικής ανάγνωσης  -από τους διαχειριστές της μοίρας του απομένοντος Ελληνισμού, αλλά και  από τον μέσο αναγνώστη- η πιο κάτω ανάλυση του πεπειραμένου και διεισδυτικού Ινδού διπλωμάτη, υπό το φως αφ’ ενός των απειλητικών εξελίξεων στον ιδιαίτερα εύφλεκτο ελλαδικό περίγυρο ( Ουκρανία- Εύξεινος Πόντος- Βαλκάνια- Ανατ. Μεσόγειος) και αφ’ ετέρου του ελαφρόμυαλα ενθουσιώδους πολλαπλασιασμού των αμερικανικών αεροπορικών και ναυτικών βάσεων στην χώρα μας -από Κρήτης έως Αλεξανδρούπολης- που της υπόσχονται πυρηνικό ολοκαύτωμα σε περίπτωση και περιορισμένης ρωσο-αμερικανικής σύρραξης.

Στις επισημάνσεις του αρθρογράφου θα πρέπει να προστεθούν οι επεξηγήσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκώφ (Fort-Russ 21/12/18) ότι «εάν η Ουάσιγκτον εγκαταστήσει (πυρηνικούς) πυραύλους ενδιαμέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη, μετά την αποχώρησή της από την Συνθήκη INF, η Ρωσία θα αναγκαστεί να μεταβάλει τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα στις χώρες αυτές σε στόχους του δικού της πυραυλικού οπλοστασίου.»                    
Οι προειδοποιήσεις του Ρώσου Προέδρου και του εκπροσώπου του θα έθεταν λογικά σε κάποιο προβληματισμό και τον πιο απερίσκεπτο κάτοικο αυτής της γης.]

Ανάδειξη: Μιχαήλ Στυλιανού

Η ομιλία του Ρώσου Προέδρου σε μια διευρυμένη σύνοδο του συμβουλίου του υπουργείου Αμύνης στις 18 Δεκεμβρίου εξέχει σαν μια επισκόπηση του ορίζοντα της διεθνούς στρατηγικής ισορροπίας. Η Ομιλία πρέπει να ιδωθεί μέσα στο πλαίσιο της συνεχούς επιδείνωσης των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, την
ανάπτυξη των υποδομών του ΝΑΤΟ στα Δυτικά σύνορα της Ρωσίας και ειδικώτερα τις δηλώσεις της κυβέρνησης Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συνθήκη Ενδιάμεσων Πυρηνικών ΄Οπλων του 1987.

Γενικά, το μήνυμα του Πούτιν είναι τριπλής κατεύθυνσης:

-Ο εκσυγχρονισμός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ήταν εξαιρετικά επιτυχής και η πολεμική τους ετοιμότητα είναι  σε ένα χωρίς προηγούμενο υψηλό επίπεδο.

- Η Ρωσία  επινόησε νέα υπερηχητικά όπλα πρωτοφανούς καταστρεπτικής ισχύος, τα οποία προχωρούν στο στάδιο της μαζικής παραγωγής για ανάπτυξη με τις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις και στα οποία οι ΗΠΑ απλά δεν έχουν απάντηση.

- Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να εξασφαλίσει ότι όποια απόπειρα των ΗΠΑ να κλίνουν την στρατηγική ισορροπία προς όφελός τους θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά.

Ο Πούτιν αποκάλυψε ότι το μέρισμα των συγχρόνων όπλων στην «πυρηνική τριάδα» της Ρωσίας ( αεροπορικές, χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις βρίσκεται ήδη στο εντυπωσιακό επίπεδο του 82 τοις εκατό.  Υποδήλωσε ότι γενικά οι ΗΠΑ προβάλλουν στο ριγκ για πυγμαχικόν αγώνα υπέρτερο του βάρους τους. «Αυτά τα όπλα, μοναδικά και εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας, όπως το πυραυλικό σύστημαAvangard, ο πύραυλος Sarmat, ο υπερηχητικός και εκτοξευόμενος από  αέρος πύραυλος Kinzhal, τα όπλα μάχης laser και άλλα) θα πολλαπλασιάσουν την δυναμικότητα του στρατού και του ναυτικού μας, εξασφαλίζοντας έτσι απόλυτα και εγγυημένα την ασφάλεια  της Ρωσίας για τις ερχόμενες δεκαετίες. Αυτά τα όπλα παγιώνουν την ισορροπία δυνάμεων και κατά συνέπεια την διεθνή σταθερότητα. Ελπίζω πως τα νέα αμυντικά συστήματά μας θα παράσχουν τροφή για σκέψη σε αυτούς που είναι συνηθισμένοι σε μιλιταριστική και επιθετική πολιτική.»

Το κύριο θέμα της ομιλίας του Πούτιν ήταν τα σχέδια των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την Συνθήκη Ενδιάμεσων Πυρηνικών ΄Οπλων. Προειδοποίησε: « Ένα τέτοιο βήμα θα έχει τις πιο αρνητικές συνέπειες και θα εξασθενίσει αισθητά την περιφερειακή και την διεθνή ασφάλεια. Στην πραγματικότητα,  μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει την φθορά και ακόμη και την κατάρρευση του όλου οικοδομήματος του ελέγχου των εξοπλισμών και της μη διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής… Στην περίπτωση που οι ΗΠΑ διαρρήξουν την Συνθήκη –το έχω ήδη δηλώσει δημόσια και πιστεύω πως είναι σημαντικό να το επαναλάβω ευθέως και σε αυτό το ακροατήριο- θα αναγκασθούμε να λάβουμε πρόσθετα μέτρα για να κατοχυρώσουμε την ασφάλειά  μας.»

Ο Πούτιν προειδοποίησε ωμά ότι οι νεότευκτοι υπερηχητικοί πύραυλοιKinzhal ( ταχύτητας μεγαλύτερης των 10 Mach, με ενδιάμεσο βεληνεκές 2000 χιλιομέτρων), με τους οποίους είναι τώρα εξοπλισμένα τα μαχητικά αεροπλάνα Mig.31, μπορούν να τροποποιηθούν και να …εγκατασταθούν στο έδαφος, εάν χρειαστεί.»

Σε γεωπολιτικούς όρους, ο Πούτιν  υπογράμμισε με κόκκινη γραμμή ότι η Μόσχα δεν θα διστάσει και ότι η στρατιωτική της δύναμη είναι ακατανίκητη. Προφανέστατα η αυστηρή ρωσική προειδοποίηση έρχεται σε στιγμή όπου οι ΗΠΑ εξωθούν τους Ευρωπαίους συμμάχους να επιβάλουν περισσότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και απειλούν να ενισχύσουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Μαύρη Θάλασσα, μετά το επεισόδιο στο Στενά του Κερτς τον περασμένο μήνα. Οι εντάσεις αυξάνουν στο ζήτημα της Ουκρανίας, η οποία βρίσκεται στον Πρώτο Κύκλο της ρωσικής εθνικής άμυνας.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει, όπως αναφέρεται, αεριωθούμενα μαχητικά Σουχόϊ SU-27και SU-30 στην αεροπορική βάση Μπέελμπεκ στην Κριμαία. Ο υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ δήλωσε την Δευτέρα, προφανώς βάσει μυστικών πληροφοριών της Μόσχας, ότι η Ουκρανία μπορεί να εξαπολύσει προκλητικές  στρατιωτικές ενέργειες στα σύνορα της Κριμαίας προς τα τέλη του μηνός και ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν συγκεντρώσει 12.000 άνδρες και μεγάλες ποσότητες οπλισμού στην γραμμή επαφής με την εξεγερμένη περιοχή του Ντόνμπας.

Ο Λαβρώφ αποκάλυψε ότι εκπαιδευτές από τις ΗΠΑ, την Βρετανία και άλλες χώρες βοηθούν ενεργά στην  διάταξη  των ουκρανικών στρατευμάτων, ενώ αμερικανικό ιπτάμενο κατασκοπευτικό ρομπότ πετά συνεχώς πάνω από την περιοχή. Mε σχεδόν μηδενικές τις πιθανότητες του αμερικανόφιλου προέδρου Πέτρο Ποροσένκο να κερδίσει στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου,  μια αφορμή πολέμου θα βόλευε τις ΗΠΑ να προετοιμάσουν το έδαφος για την επίσπευση  ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Ο Πούτιν μόνο παρεμπιπτόντως αναφέρθηκε στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η σύγκρουση την νότιο-ανατολική περιοχή «συνεχίστηκε αμείωτη».

Αξιοσημείωτα, στην ομιλία του της Τετάρτης, ο Πούτιν έκανε μιαν ειδική αναφορά  στην Κίνα, σχολιάζοντας  τα στρατιωτικά γυμνάσια Βαστόκ 2018. Είπε ότι τα γυμνάσια συνέβαλαν στην «σημαντική αναβάθμιση» του επιχειρησιακού επιπέδου και της μαχητικής εκπαίδευσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και την επίδειξη της ικανότητάς τους να «μετακινήσουν ταχύτατα δυνάμεις και εξοπλισμό σε έκταση 7.000 χιλιομέτρων» και γρήγορα να ενισχύσουν μονάδες σε μείζονος στρατηγικής σημασίας περιοχές, οποτεδήποτε ήταν αναγκαίο».

Ο Πούτιν πρόσθεσε  σε αυτό το σημείο  ότι είναι «σημαντικό» να αναφερθεί ότι μονάδες από την Κίνα «έδρασαν επίσης υπό το γενικό σχέδιο, σε ενιαίο σχηματισμό με τα στρατεύματά μας.» Προσέγγισε έτσι στην επισήμανση αυτού που Δυτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν «λειτουργική στρατιωτική συμμαχία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ρωσίας συμποσείται σε 46 δις δολάρια απέναντι στα 725 δις δολάρια των ΗΠΑ. Αυτό που συμπεραίνει κανείς είναι ότι αντί να παρασυρθεί σε μιαν εξουθενωτική κούρσα εξοπλισμών, που θα συμπιέσει την οικονομία της, η Ρωσία εστιάζει τις προσπάθειές της στην ανάπτυξη της στρατηγικής της ικανότητας να επιφέρει τόσο κολοσσιαίες απώλειες και καταστροφές στην Δύση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, που θα τις αποτρέψουν από του να αποδυθούν σε μιλιταριστικές περιπέτειες  με στόχο την Ρωσία. ΄Ετσι κορυφαία προτεραιότητα του Πούτιν είναι «να ενισχύσει περισσότερο τις μαχητικές δυνατότητες των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας.»

Υπογράμμισε την σημασία της ταχείας μετάβασης σε όπλα με αυξημένες  δυνατότητες να εξουδετερώνουν τα αμερικανικά αμυντικά πυραυλικά συστήματα και ειδικώτερα της παραγωγής και εφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων με τα παγκόσμιας εμβέλειας πυραυλικά  συστήματα Avangard

Ο διοικητής της Ρωσικής Στρατηγικής Πυραυλικής Δύναμης,  αντιστράτηγος Σεργκέι Καρακάγιεφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κράζναγια Σβεζντά δήλωσε ότι τα πρώτα υπερηχητική πυραυλικά συστήματα Avangard θα ενταχθούν στις ετοιμοπόλεμες δυνάμεις  το 2019, στην πυραυλική μεραρχία Ντομπαρόφσκυ στην περιοχή ΄Ορεμπουργκ των Νοτίων Ουραλίων. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ΤΑΣΣ, το Avangard είναι ένα σύστημα δι-ηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, εξοπλισμένο με όχημα υπερηχητικής ολίσθησης, ικανό να πετά με υπερηχητικές ταχύτητες στα πυκνά στρώματα της ατμοσφαίρας, ελισσόμενο περί την πορεία πλεύσης και το ύψος του και διαρρηγνύοντας οποιαδήποτε αντιπυραυλική άμυνα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου