Ο Δημητρής Κωνσταντακόπουλος μιλά με τον Κ. Ουίλς στην εκπομπή “Ελλάδα Ώρα Μηδέν” του ΑΡΤ FM (29.9.18)
για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και Αμερικανών, τις ξένες βάσεις στην Ελλάδα, τον ρόλο των ΗΠΑ στα μνημόνια και το Μακεδονικό, την τωρινή κατάσταση της χώρας.
(Το ηχητικό ακολουθεί στο τέλος του κειμένου)
Είχα ένα άλλο ηχητικό να βάλουμε, του Α. Παπανδρέου, κάποιο λάθος έγινε και μπήκε του Ν. Μαριά. Δεν έχει σημασία όμως, και ο Μαριάς τα ψέλνει στον Τσίπρα, και ο Παπανδρέου μας έλεγε τότε τι θα συμβεί σήμερα
ΔΚ: Είναι σωστό. O Ανδρέας Παπανδρέου ήταν καταπληκτικός. Ήταν πάρα πολύ οξυδερκής. Ένας από τους καλύτερα ενημερωμένους παγκοσμίως ηγέτες πολύ μεγάλης κουλτούρας, δυστυχώς όμως δεν πήρε τα μέτρα που έπρεπε να πάρει, ώστε να αποτραπούν αυτά τα οποία συνέβησαν.
Πες μου κάτι… Εδώ δεν καταλαβαίνουν οι άνθρωποι. Μάλλον καταλαβαίνουν, αλλά έχουν άλλα σχέδια, άλλα προγράμματα. Όταν κάτι πήγε να αντιδράσει από την
Ολλαδία, το Βέλγιο κ.λπ. εδώ πάθανε συγκοπή. Φώναζε ο Κοτζιάς ότι πάνε να μας χαλάσουν τα σχέδια, πάνε να μας χαλάσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, πάνε να μας χαλάσουν τη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία κ.λπ. Και βγαίνουνε τώρα οι Σκοπιανοί και λένε είμαστε Μακεδόνες, επιτέλους αποκτήσαμε ταυτότητα, δεν μπορεί κανείς να μας τα αμφισβητήσει πια. Και οι δικοί μας εδώ πέρα βρέχει, τα παραδώσανε όλα. Αύριο έχουμε εκεί (στην πΓΔΜ) και το δημοψήφισμα, αυτό για το οποίο είπαν σήμερα, ότι δεν έχει καμία σημασία, δεν παίζει κανέναν σοβαρό ρόλο, απλά θέλαμε να δούμε, λέει, τι πιστεύει ο λαός.
Οπωσδήποτε ένα αρνητικό αποτέλεσμα ή το πιθανότερο η ακυρότητα του δημοψηφίσματος δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ασημαντότητα. Αυτά έχει αρχίσει να τα λέει νομίζω ο κύριος Δημητρώφ, αλλά δεν είναι πολύ σοβαρά
Θεωρώ ότι αυτό αυξάνει τα πολιτικά προβλήματα. Αυτό συμβαίνει και με την Ελλάδα και με τη FYROM διότι ουσιαστικά δεν είναι αυτή μία συμφωνία που προκύπτει από τη βούληση των δύο λαών και από την ειλικρινή τους συνεννόηση, όποια άποψη και να έχει κανένας (για το ίδιο το αντικείμενο της διαμάχης). Προκύπτει ως ένα καπέλο που φορέσανε οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και το οποίο δεν θα κλείσει, αλλά θα ανοίξει τη μακεδονική διαμάχη και θα ανοίξει επίσης και τις διαμάχες στο εσωτερικό της χώρας. Είναι διπλή η ζημιά. Είναι πολύ μεγάλο λάθος αυτό που έχει κάνει η κυβέρνηση, όχι μόνο γιατί, κατά τη γνώμη μου, η συμφωνία είναι εσφαλμένη, είναι σε μία βάση παραπομπής του προβλήματος στο μέλλον, δεν ξεκαθαρίζει, ούτε ακόμα κι αν δεχτούμε την άποψη ότι αυτοί είναι Βορειομακεδόνες ή Σλαβομακεδόνες ή κάτι άλλο. Αυτή η άποψη δεν αντικατοπτρίζεται στη συμφωνία. Και είναι αυτό, το θέμα της γλώσσας και της εθνότητας. Δεν μπορεί να λες το κράτος Βόρεια Μακεδονία και μετά να λες Μακεδόνες τους κατοίκους του. Είναι μία αντίφαση αυτό και φυσικά το Βόρεια Μακεδονία, όπως φάνηκε ήδη, θα εκπέσει, θα μείνει σκέτη Μακεδονία, Ο ίδιος ο Ζάεφ μάλιστα αυτό λέει.
Το ένα θέμα είναι η αντικειμενική σημασία του ζητήματος. Το άλλο ζήτημα είναι ότι δεν μπορούνε οι δύο χώρες – και ισχύει και για μας και για τους γείτονες – να κάνουνε εξωτερική πολιτική εναντίον του πληθυσμού τους, για λογαριασμό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και επειδή η Ελλάδα είναι σ’ αυτή την κατάσταση την πολύ κρίσιμη, την πολύ επικίνδυνη, την πολύ άσχημη, δεν υπήρχε κανένας λόγος να προστεθεί ένα ακόμα ζήτημα, ένας λόγος διχασμού στο εσωτερικό του Ελληνικού λαού. Και νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλανάται πλάνην οικτράν, νομίζοντας ότι η υποστήριξη των Αμερικανών πρόκειται να τον διασώσει. Οι Αμερικανοί θα πάρουν από δαύτους ότι θέλουνε και μετά θα τους πετάξουνε με πολύ άσχημο τρόπο σαν στυμμένη λεμονόκουπα. Και δεν αποκλείεται μεθαύριο να υποστηρίξουν μια Άκρα Δεξιά ή οτιδήποτε, η οποία τους ταιριάζει και περισσότερο μάλιστα με μια τέτοια κυβέρνηση που έχουνε τώρα. Επομένως είναι και μια απόλυτη ανοησία εκτός κι αν δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς γιατί είναι απολύτως πλέον ελεγμένοι από την Ουάσιγκτον. Δεν μπορώ να αποκλείσω και αυτή την ερμηνεία.
Εν πάσει περιπτώσει, να το πω έτσι, μέχρι τώρα δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στις διμερείς σχέσεις. Είχε απομείνει φυσικά το θέμα αυτό, κάπου υπήρχε, αλλά οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονταν κανονικά και δεν υπήρχε και ιδιαίτερη εχθρότητα μεταξύ των δύο λαών. Τώρα ξανανοίγουν ουσιαστικά το ζήτημα χωρίς λόγο και αιτία. Και μάλιστα επεκτείνουνε και πραξικοπηματικές διαδικασίες για τη σύναψη αυτής της συμφωνίας και αυτό έχει μια σημασία, γιατί στην κρίση που περνάει η χώρα μας θα πρέπει να τηρούμε τις δημοκρατικές διαδικασίες. Θα πρέπει να δοθεί στον Ελληνικό λαό η δυνατότητα να αποφασίζει αυτός. Εδώ, είναι ένα θέμα το οποίο δεν συζητήθηκε προ των εκλογών, δεν υπήρχε στην ατζέντα έως ότου ο κ. Κοτζιάς, για λογαριασμό ξένων δυνάμεων, το ανοίξει. Δεν υπήρχε ούτε καν στην ατζέντα την κομματική του ΣΥΡΙΖΑ. Εξ όσων γνωρίζω δεν έχει γίνει ποτέ στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος καμία συζήτηση γι’ αυτό το θέμα. Να υπάρξει μια απόφαση. Να δούμε τι πιστεύει το κόμμα. Υπάρχει καμιά απόφαση συνεδρίου; Τι ακριβώς κάνουν εκεί; Τώρα που ακούω ότι θα φύγει ο Καμμένος, αλλά θα μείνει η κυβέρνηση ως κυβέρνηση μειοψηφίας με διάφορες νομότυπες ταχυδακτυλουργίες, συγγνώμη, όλα αυτά υπονομεύουν το δημοκρατικό καθεστώς στην Ελλάδα και επομένως επιδεινώνουν μια πολύ μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και ως λαός.
Είπες κάτι πολύ σωστό. Ότι θα τους χρησιμοποιήσουνε και αυτούς και τους δικούς μας και θα τους πετάξουνε σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Και το έχουνε αποδείξει δεν θα πάω μακριά πολύ, πρόσφατα, τώρα με τον ISIS. Βγαίνει η κυρία Κλίντον και ο κύριος Ομπάμα και λένε ότι εμείς, λέει δημιουργήσαμε τον ISIS, υπάρχουν τα ηχητικά, τα βίντεο, εμείς λέει εκπαιδεύσαμε τον ISIS,. Και τι έγινε τώρα; Τώρα που κάνανε το πρόγραμμά τους τούς καθαρίζουνε.
Δεν είναι μόνο αυτό το παράδειγμα. Καταρχήν το συγκλονιστικό παράδειγμα που κανείς δεν θέλει να δει και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, είναι τι συνέβη με τους Κούρδους. Οι Κούρδοι κάνανε μια στρατηγική επιλογή. Θα στηριχτούμε στις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Το αποτέλεσμα είναι, τους τσακίσανε στο Ιράκ, τους τσακίσανε και στο Αφρίν, απειλούν να τους τσακίσουνε και στην υπόλοιπη Συρία. Οι σύμμαχοί τους πού είναι; Και ξέρετε κάτι; Αυτό έχει γίνει μόδα. Ο Μιλόσεβιτς υπέγραψε με τον Χόλμπρουκ μια συμφωνία, στο Ντέιτον, ελπίζοντας ότι θα τον αφήσουν ήσυχο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι έκαναν τον πόλεμο για το Κόσοβο και κατέστρεψαν ότι είχε απομείνει από τη Γιουγκοσλαβία και πιθανώς δολοφόνησαν και τον ίδιο, κανένας δεν ξέρει τι έγινε. Τον Σαντάμ Χουσεΐν, τον είχαν ενθαρρύνει αν θυμάστε να εισβάλει στο Κουβέιτ και μετά τον κρεμάσανε, αφού καταστρέψανε τη χώρα του. Ο Καντάφι νόμιζε ότι τα βρήκε μαζί τους. Το αποτέλεσμα με τον Καντάφι ήταν ακόμα χειρότερο απ’ ότι με τον Σαντάμ. Τον ανασκολοπίσανε και μάλιστα εμφανίστηκαν στην τηλεόραση να χαίρονται γι’ αυτά που κάνανε.
Η ελληνική ιστορία βρίθει, εξάλλου, τέτοιων ιστοριών, με κορυφαίο παράδειγμα τον Ιωαννίδη, του οποίου του είπανε “προχώρα, πήγαινε στην Κύπρο, ξεμπέρδευε με τον παπά –δηλαδή τον Αρχιεπίσκοπο (Μακάριο) και πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας– και θα πετύχεις την Ένωση”. Πέτυχε την ένωση της Τουρκίας με την κατεχόμενη σήμερα Κύπρο.
Αλλά το ίδιο έχει πάθει και ο σημερινός πρωθυπουργός. Και το δις εξαμαρτείν δεν είναι ανδρός σοφού. Τον πρωθυπουργό, τον κ. Τσίπρα, το 2012 τον προσέγγισαν οι Αμερικανοί, δεν είχε πολύ μυαλό στο κεφάλι του, δεν είχε και πολλές γνώσεις για ζητήματα διεθνούς και εξωτερικής πολιτικής, για να το πω κάπως εξωραϊστικά. και φαίνεται ότι, προ και της δυσκολίας να αντιμετωπίσει το πράγματι πολύ σοβαρό πρόβλημα της κατάρτισης ενός προγράμματος και μιας στρατηγικής σύγκρουσης με τους δανειστές για το θέμα των μνημονίων, ή σκληρής εν πάσει περιπτώσει διαπραγμάτευσης, κατέληξε να εμπιστευτεί τον Θείο από την Αμερική. Και πήρε το τρίτο μνημόνιο ως αποτέλεσμα. Αυτός ήταν ο λόγος, το είχε πει άλλωστε και ο ίδιος, το είχε πιστέψει ότι θα τον βοηθήσουνε. Θυμάστε ότι στον κ. Χατζηνικολάου έλεγε ότι υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές, πέραν του Ατλαντικού, ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο πιθανότητα να μου αρνηθεί η Μέρκελ, και διάφορες τέτοιες δηλώσεις που επιβεβαιώνουν την ακλόνητη πεποίθησή του, και της ηγεσίας του κόμματός του, ότι με κάποιον τρόπο οι Αμερικανοί θα τον βοηθήσουν.
Τώρα συνεχίζει τα ίδια. Κάνει εξαιρετικά επικίνδυνες παραχωρήσεις η Ελλάδα σε όλους τους τομείς στις ΗΠΑ και δεν παίρνει κανένα αντάλλαγμα. Σήμερα υπάρχει το πρόβλημα των συντάξεων για παράδειγμα. Το οποίο είναι σημαντικό για τη χώρα και για την εκλογική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σημαντικό γιατί ένα κόψιμο των συντάξεων θα σημαίνει μία, βιβλική πια, κοινωνική καταστροφή. Και είναι και σημαντικό για την ίδια την κυβέρνηση. Τους έκανε αυτή την τεράστια παραχώρηση στο Μακεδονικό, τους έδωσε όλο το Ελληνικό έδαφος να εγκαταστήσουνε βάσεις. Ελπίζω να μη μας έρθει κανένα πυρηνικό ως αποτέλεσμα των βάσεων που στήνουνε. Δεν ξέρω τι τους έχει δώσει ως προς τον έλεγχο του ελληνικού κρατικού μηχανισμού, γιατί η δική μου εντύπωση είναι ότι δεν ελέγχει και πολλά πράγματα από αυτόν ο πρωθυπουργός. Τους τα ‘χει δώσει όλα, και τι του κάνουνε; Το ΔΝΤ, στο οποίο έχει καθοριστική επιρροή η Ουάσιγκτον, συνεχίζει να επιμένει ότι πρέπει να κοπούν οι συντάξεις. Τι άλλο γίνεται; Μας βάζουν δασμούς οι ΗΠΑ και δεν τολμούν ούτε καν να διαμαρτυρηθούν, όχι να πάρουν αντίμετρα όπως κάνουν όλες οι άλλες χώρες του κόσμου. Έχουνε μια βλακώδη πεποίθηση, ενώ όλα τα δεδομένα δείχνουν το αντίθετο (ότι θα τους στηρίξει η Αμερική κι ότι αυτό θα είναι ωφέλιμο στην κυβέρνηση). Η υποστήριξη της Αμερικής, αυτού του τύπου, δεν έχει ποτέ βοηθήσει ελληνική πολιτική δύναμη διότι οι Έλληνες ακόμα δεν μασάνε σε τέτοιο σημείο κουτόχορτο.
Σας θυμίζω ότι ο Καραμανλής, που δεν ήταν μια καλή κυβέρνηση, ήταν μια πολύ άσχημη κυβέρνηση ως προς την εσωτερική διακυβέρνηση, πήρε τις ενδιάμεσες εκλογές, το 2007, διότι εμφανίστηκε να έχει μία εθνική στάση, να έχει συγκρουστεί με τις ΗΠΑ και να θέλει μια άλλη πολιτική με τη Ρωσία. Και γι’ αυτό ο ελληνικός λαός τον ψήφισε. Τον κ. Σαμαρά τον ψήφισαν επίσης ως πρόεδρο της ΝΔ, και ήταν μεγάλη έκπληξη, διότι κι αυτός εμφανίστηκε ως μια εθνική δύναμη απέναντι στην κ. Μπακογιάννη. Τον ίδιο τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ψηφίσανε γιατί οι Έλληνες εντυπωσιάστηκαν από αυτά που έλεγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παρά τα όσα έλεγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και το ανύπαρκτο πρόγραμμά τους, γιατί ο κ. Τσίπρας βγήκε και είπε ότι θα αποκαταστήσει την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων και θα σκίσει τα μνημόνια. Γι’ αυτό τον ψηφίσανε και επειδή είχαν καταρρεύσει, βεβαίως, και τα άλλα κόμματα.
Με το να παρουσιάζεται ως “Φιλιππινέζα” των Αμερικανών και αυτό από μια παράταξη, στην οποία μπορεί να προσάψει κανείς πολλά πράγματα, αλλά οι οπαδοί της έχουνε δώσει ποτάμια αίματος για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας. Ήταν η ραχοκοκαλιά της ελληνικής εθνικής αντίστασης της πιο ισχυρής εθνικής αντίστασης σε όλη την Ευρώπη ενάντια στο Γ’ Ράιχ, αναλογικά με το μέγεθος της χώρας. Κι έρχεται λοιπόν αυτή η παράταξη, αυτό είναι πολύ άσχημο που κάνει, γιατί χτυπάει, και τις ηθικές εφεδρείες, την ηθική ραχοκοκαλιά του ελληνικού λαού και την ψυχολογική του επίσης, διασπείροντας τον φόβο. Έρχεται και κάνει αυτά τα πράγματα. Μου είναι εντελώς ακατανόητο γιατί κάνει μια τέτοια πολιτική. Είτε διότι βλακωδώς πιστεύει ότι η Αμερική κάπως, μαγικά, θα τον στηρίξει, έχει έναν θαυμασμό για τις ΗΠΑ που δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον έχει. Είτε διότι δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά
Τον κρατάνε δηλαδή
Δεν ξέρω. Έτσι κι αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς, δεν λειτουργεί με κανέναν δημοκρατικό τρόπο. Θυμίζει με άλλον τρόπο τις χειρότερες σελίδες του σταλινισμού. Με την έννοια ότι καμία από τις βασικές επιλογές του κυβερνώντος κόμματος δεν ετέθη υπό την κρίση εκλεγμένων δημοκρατικών οργάνων. Δεν πήγε σε συνέδριο. Θα κάνουμε συμμαχία με τον Καμμένο ή δεν θα κάνουμε; Τι είδους διαπραγματευτική στρατηγική θα έχουμε; Θα υπογράψουμε το τρίτο μνημόνιο ή δεν θα το υπογράψουμε; Θα παραχωρήσουμε όλη την Ελλάδα στους Αμερικανούς ή όχι;
Τίποτα από αυτά δεν έχει συζητηθεί σε κανένα κομματικό όργανο. Το καθεστώς που υπάρχει σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει τις χειρότερες εποχές του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος και θα έχει τα ίδια αποτελέσματα. Βεβαίως με διαφορετικό τρόπο, τώρα δεν εκτελούνται οι διαφωνούντες, συχνά και δεν διαγράφονται όταν υπάρχουν διαφωνούντες. Τώρα υπάρχει ένα είδος, όπως το λέω εγώ, μεταμοντέρνου σταλινισμού. Δηλαδή μπορεί να λέει ο καθένας ότι θέλει, αλλά δεν τον λαμβάνει κανένας υπόψη του. Είναι κρίμα. Είναι κρίμα, γιατί αυτό το κόμμα ήταν μια ευκαιρία και για την Αριστερά και για την Ελλάδα από αυτές που παρουσιάζονται κάθε πενήντα ή εκατό χρόνια. Και μετετράπη στο αντίθετο.
Που είναι η αντιπολίτευση;
Βεβαίως, για να μην τα φορτώνουμε όλα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ακούω και την αντιπολίτευση να λέει τίποτα. Δηλαδή, για παράδειγμα, συμφωνεί να φτιάξουμε βάσεις από το Καστέλι μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Και τι παίρνουμε εν πάσει περιπτώσει γι’ αυτό;
Ξέρετε, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επιδεινώνεται πάρα πολύ γρήγορα. Το τελευταίο επεισόδιο το είχαμε με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους το οποίο οδήγησε τον ρωσικό στρατό σε ένα είδος εξέγερσης και ανάγκασε το Κρεμλίνο να πάρει μέτρα εξοπλισμού της Συρίας που θα εμπόδιζαν αν θέλετε την τεράστια ελευθερία δράσης του Ισραήλ στον εναέριο χώρο της Συρίας. Αλλά έτσι που πάμε πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στο ενδεχόμενο μιας μεγάλης σύγκρουσης ακόμα και με πυρηνικά όπλα. Τι πάνε τώρα και κάνουνε; Αν πέσει ένα πυρηνικό όπλο στην Αλεξανδρούπολη που θέλουν να φτιάξουν βάση θα καταστραφεί όλη η Ελλάδα διότι συνήθως φυσάνε βορειοανατολικοί άνεμοι στο Αιγαίο τις περισσότερες μέρες του χρόνου. Με το που θα γίνει και μία μικρή έκρηξη στη βορειοανατολική Ελλάδα όλη η ραδιενέργεια θα μεταφερθεί στην Αθήνα. Δεν ενδιαφέρει κανέναν από το ελληνικό πολιτικό προσωπικό, ούτε οι οικολόγοι δεν ενδιαφέρονται. Σ’ αυτό το σημείο έχουμε φτάσει. Τι είναι η χώρα; Οικόπεδο προς χρήση, οικονομικά της Γερμανίας και γεωπολιτικά – στρατηγικά των ΗΠΑ και του Ισραήλ; Πού πάει η Ελλάδα έτσι;
Οι άνθρωποι αυτοί, και συνολικά το ελληνικό πολιτικό προσωπικό, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν έχουν καμία απολύτως αίσθηση για το διεθνές περιβάλλον σήμερα. Νομίζουν ότι ζούνε στην εποχή που η Αμερική έκανε την εισβολή στο Ιράκ. Τότε, στείλανε μια φρεγάτα στον Κόλπο, υποτίθεται για να συμμετάσχουνε στη Συμμαχική προσπάθεια. Τότε, αυτή η φρεγάτα, δεν είχε καμία πιθανότητα να εμπλακεί σε επιχειρήσεις ή ήταν απειροελάχιστη. Σήμερα έχει πάει μια φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο με αποστολή να παρακολουθεί το Ρωσικό στόλο ο οποίος την έχει στοχοποιήσει. Για ποιο εθνικό συμφέρον έχουμε πάει εκεί πέρα; Εάν αύριο γίνει μια σύγκρουση Ρωσίας – ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, ξέρει ο κ. Αποστολάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ξέρει ο κ. Τσίπρας τι θα γίνει με τη φραγάτα Έλλη; Έχουν το δικαίωμα, για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ να στέλνουνε Έλληνες στρατεύσιμους και αξιωματικούς να υποθηκεύουνε όλη την πολιτική της χώρας για να υπηρετήσουν ξένες δυνάμεις; Αν κάποιος θέλει να προτείνει αυτή την πολιτική γιατί δεν πάει στη Βουλή να τη συζητήσει; Γιατί η Βουλή έχει γίνει αμέτοχη. Γιατί δεν συζητάνε για όλες αυτές τις βάσεις που γεμίζουνε την Ελλάδα;
Οι σχέσεις με την Αμερική
Θέλουνε να επεκτείνουμε τη βάση της Σούδας με πενταετή σύμβαση, αντί των ετησίων συμβάσεων που είχαν καθιερωθεί επί Ανδρέα Παπανδρέου. Ξέρετε τι θα γίνει μ’ αυτό; Οι Αμερικανοί είναι πιο προνοητικοί από τους Έλληνες. Σου λένε, δεν ξέρω εγώ που οδηγείται η Ελλάδα σε πέντε χρόνια από τώρα, ούτε η Ευρώπη, ούτε τι θα γίνει στον κόσμο. Τη Σούδα θέλω να την έχω για να μη μπορεί να τη χρησιμοποιήσει η Ελλάδα. Και πώς θα τη χρησιμοποιήσει η Ελλάδα; Θα σας πω. Οι πολιτικοί της Ελλάδας, στο σύνολό τους, αν ήταν αξιοπρεπείς άνθρωποι έπρεπε να πάνε στους συμμάχους μας της Ατλαντικής Συμμαχίας και στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον και να τους πούνε, δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον Ελληνικό χώρο που έχει τόσο καθοριστική σημασία για όλα τα παγκόσμια σχέδιά σας. Έχουμε τις σημαντικότερες βάσεις από το Νόρφολκ της Βιρτζίνια μέχρι το Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό. Τους τα παρέχουμε όλα, και σε αντάλλαγμα έχουμε την καταστροφή της χώρας, ένα οικονομικό πρόγραμμα καταστροφής της Ελλάδας; Αυτό δεν έχουν την αξιοπρέπεια να πάνε να το πούνε; Αυτό αν το λέγανε όλοι μαζί, ποιος θα τους έλεγε κάτι;
Απάτη η έξοδος από τα Μνημόνια
Δεν είμαι υπέρ του να κάνουμε πόλεμο κατά της Αμερικής. Αλλά δεν μπορεί να αφήνουμε και τη χώρα να καταστρέφεται. Δήθεν βγαίνοντας από τα μνημόνια Από ποια μνημόνια βγαίνουμε; Αφού όλες οι νομικές δεσμεύσεις των μνημονίων ισχύουν. Αφού έχουνε μεταβιβάσει την περιουσία μας για 100 χρόνια. Μετά από 100 χρόνια δεν θα υπάρχει ελληνικός πληθυσμός στην Ελλάδα. Θα έχουμε καθεστώς και δυνατότητες δούλων. Ένας πιτσιρικάς με πτυχίο, για να βρει δουλειά θα βρει, αν βρει, σήμερα, μια δουλειά με 300 ευρώ, μια δουλειά της καρπαζιάς, δεν θα ισχύει γι’ αυτόν καμία από τις προστασίες του εργατικού δικαίου κ.λπ.
Μας λένε μειώθηκε η ανεργία. Και γιατί μειώθηκε η ανεργία; Γιατί επαναλήφθηκε το παιδομάζωμα της Τουρκοκρατίας. Όχι με βίαιο τρόπο. Οι ελληνίδες που έγιναν πιθανώς τόσο υπερπροστατευτικές διότι ακριβώς ερχόντουσαν οι Τούρκοι και παίρνανε τα παιδιά τους, τώρα παρακαλάνε να έρθουνε οι ξένοι να τους προσφέρουνε εργασία. Στα Εμιράτα. Ακούω ότι στο Κατάρ φτιάχτηκε νοσοκομείο. Οι κτηνίατροι της Ελλάδας μεταναστεύουν στη Σαουδική Αραβία. Απίθανα πράγματα ακούω. Εκπαιδεύει δωρεάν το ελληνικό κράτος – και κακώς γίνεται αυτό θα έπρεπε να είχανε μια υποχρέωση να μείνουνε κατά τη γνώμη μου ένα διάστημα – γιατρούς για να στελεχώσει τα ιατρικά συστήματα της Γερμανίας και της Βρετανίας; Οι άνθρωποι μας δουλεύουνε. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν φύγαμε από τα μνημόνια, που είναι η μεγαλύτερη από όλες τις δυνατές απάτες, η δε ΝΔ ότι θα μειώσει τους φόρους εντός του συγκεκριμένου προγράμματος. Ωραία θα μειώσει τους φόρους Και από πού θα βρει τα λεφτά; Θα κόψει από την πυροσβεστική, από τα νοσοκομεία;
Είναι αναξιοπρεπές ότι ένα βρετανικό περιοδικό το Lancet, ειδικευμένο σε θέματα υγείας και έχει κάνει μια μεγάλη μελέτη για την καταστροφή του ελληνικού συστήματος υγείας από τους δανειστές τα χρόνια των μνημονίων. Αυτό έπρεπε να είναι σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα. Γιατί πληρώνονται μια περιουσία οι ευρωβουλευτές μας; Για να δίνουνε συγχωροχάρτι στην ΕΕ; Δωροδοκία είναι, δεν είναι μισθός. Μια περιουσία πληρώνονται κάθε μήνα, προκειμένου να λένε, τι καλά που μας φέρεστε; Τουλάχιστον μέχρι το 2015 γινόταν και μια φασαρία στην Ευρώπη για το έγκλημα της καταστροφής της Ελλάδας. Σήμερα, παρατηρούμε τους ξένους να βγαίνουν και να λένε ότι κάνανε λάθος, το ΔΝΤ, ο Ντάισελμπλουμ, ο ένας ο άλλος… Κάνατε λάθος και καταστρέψατε μια χώρα; Στείλτε τώρα χρήματα να την ξαναφτιάξετε. Πώς θα γίνει δηλαδή; Σκότωσα και δεν πειράζει, συνεχίζω κανονικά τη ζωή μου; Λοιπόν, αυτή την έρευνα δεν την έκανε ο Ιατρικός Σύλλογος, δεν την έκαναν ούτε καν τα συνδικάτα των γιατρών, των νοσηλευτικών. Ήρθαν οι ξένοι να την κάνουν. Σ’ αυτό το σημείο έχουμε φτάσει.
Ο κόσμος τα ξέρει όλα αυτά, αλλά είναι τόσο τρομακτικά και δεν βλέπει και λύση, που κάνει απλά delete, διαγραφή από το μυαλό του. Η χώρα εξακολουθεί να είναι σε εξαιρετικά επικίνδυνη και τραγική κατάσταση. Άλλωστε τι να συζητήσουμε; Όταν μπήκαμε στα μνημόνια το χρέος ήταν 115 % του ΑΕΠ Τώρα είναι 185%, εξαιρετικά μη βιώσιμο σύμφωνα με το ΔΝΤ. Το οποίο να σας το μεταφράσω στα ελληνικά. Εξαιρετικά μη βιώσιμο χρέος σημαίνει ότι αν εξακολουθείς να το πληρώνεις είσαι εσύ μη βιώσιμος, η χώρα είναι μη βιώσιμη. Ο τεχνικός αυτός όρος, αυτό σημαίνει. Με ακαθάριστο εθνικό προϊόν λιγότερο κατά το ένα τέταρτο, έχοντας μεταφέρει ολόκληρη τη Δημόσια και ένα μέρος της Ιδιωτικής περιουσίας μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία του Δυτικού Καπιταλισμού και συζητάνε διάφορες ανοησίες και γελοιότητες οι πολιτικοί μας. Αντί να καθίσουν κάτω και να δούνε τι θα κάνουνε με αυτή την κατάσταση. Ένας πόλεμος θα είχε λιγότερες ζημιές στη χώρα από αυτές που έχουν συμβεί. Και συνεχίζεται δεν έχει σταματήσει. Έχουμε βγει από τα μνημόνια όσο και οι γάιδαροι πετάνε, ή τα άλογα είναι πράσινα
Στον πόλεμο υπάρχει και ελπίδα ότι μπορεί να χάσει ο αντίπαλός σου μπορεί να κερδίσεις εσύ και να τελειώνει το παραμύθι. Εδώ δεν υπάρχει ελπίδα
Εδώ ο πόλεμος που διεξάγεται, ο οικονομικός πόλεμος δηλαδή, από τις δυνάμεις των Ευρωπαϊκών ελίτ, από τη διεθνή του χρηματιστικού κεφαλαίου, και από τις ΗΠΑ θέλω να θυμίσω, διότι αυτό το τρομακτικό πρόγραμμα επεβλήθη από το ΔΝΤ στο οποίο έχει βέτο η Αμερική και πρωτεύοντα ρόλο. Επεβλήθη παρά τις αντιρρήσεις των τρίτων χωρών και για να επιβληθεί επειδή ήταν και για τα δεδομένα του νεοφιλελευθερισμού τόσο ακραίο έγινε ουσιαστικά ένα πραξικόπημα μέσα στο ΔΝΤ. Αυτό είναι ένας οργανωμένος πόλεμος κατά της χώρας και στον οποίον έχει συνεργήσει η εγχώρια οικονομική ολιγαρχία και το πολιτικό σύστημα. Και προσετέθη και ο ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτούς διότι ακολούθησε μια καιροσκοπική πολιτική και διότι προφανώς η πορεία του ελέγχθηκε όλο και περισσότερο από ξένες δυνάμεις. Ποια άλλη ερμηνεία υπάρχει;
Κύπρος, το διαμάντι του Στέμματος
Το θέμα είναι ότι εδώ έχουν βαλθεί να καταστρέψουν, να διαλύσουν την Ελλάδα να μην αφήσουν τίποτα απολύτως. Διότι δεν θέλουν να υπάρχουν Έλληνες ούτε στη σκέψη, ούτε στη γνώση, ούτε στην εθνικότητα. Δεν θέλουν Έλληνες. Πρέπει να φύγουνε όλοι οι Έλληνες από την Ελλάδα.
Και από την Κύπρο γιατί έχει τεράστια στρατηγική σημασία αυτό το νησί.
Άλλο αεροπλανοφόρο μέσα στην καρδιά των γεγονότων, αβύθιστο
Η Κύπρος ελέγχει τα πάντα, ελέγχει το Ισραήλ, τη Συρία, την Αίγυπτο, τη Διώρυγα του Σουέζ. Έχει πει ο Κίσινγκερ, ότι όποιος ελέγχει την Κύπρο, την Κρήτη, τη Μάλτα και το Γιβραλτάρ, βασιλεύει στον κόσμο. Τι άλλο να μας πει; Γι’ αυτό άλλωστε οργάνωσε στην Κύπρο το πραξικόπημα. Τώρα έρχεται η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας με την αιδήμονα σιωπή της αντιπολίτευσης και μας λέει, αυτοί είναι οι καλύτεροί μας σύμμαχοι. Και πίσω από τα μνημόνια και τις δανειακές και πίσω από το κυπριακό. Συγγνώμη άμα έχεις τέτοιους φίλους τι να τους κάνεις τους εχθρούς;
Εγώ να σας πω, στην κατάσταση που είναι η χώρα δεν θα ήμουνα εναντίον εκ των πρότερων οποιασδήποτε συμφωνίας και με τους Αμερικανούς και με τους Ισραηλινούς και με τους Γερμανούς και με τους Ρώσους και με τους Κινέζους και με τον διάβολο τον ίδιο, αρκεί σε αντάλλαγμα να έπαιρνα τα μέσα της σωτηρίας της χώρας. Αλλά δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η καταστροφή και να συζητάνε ανοησίες προεκλογικά, αηδίες κυριολεκτικά δηλαδή, ντρέπεται κανένας να τους ακούει και να παρακολουθεί αυτό το επίπεδο δημόσιου διαλόγου. Οι μεν ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια και πάμε στην ανάπτυξη, οι δε ότι θα κατεβάσουνε τους φόρους και τις εισφορές. Πώς θα κατεβάσεις τις εισφορές; Τι θα γίνει το ασφαλιστικό σύστημα δηλαδή; Χωρίς να κόψεις τις συντάξεις;
Συνεχίζουν να κοροϊδεύουνε
Είχαμε την πυρκαγιά στο Μάτι που συγκίνησε όλη την Ελλάδα. Καλώς συζητήσαμε για το γεγονός ότι καθόντουσαν και βλέπανε τη φωτιά να κατεβαίνει από το βουνό χωρίς να κάνουνε τίποτα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλες όπως ήταν πολύ μεγάλες και οι ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή όταν είχαμε τις φωτιές στην Πεντέλη και την Ηλεία, όπως ήταν πολύ μεγάλες και οι ευθύνες της κυβέρνησης Σημίτη όταν είχαμε την κρίση Οτσαλάν και την κρίση των Ιμίων. Να μην τα ξεχνάμε αυτά γιατί εδώ έχουμε μια δομική παθογένεια του ελληνικού πολιτικού συστήματος που ενδιαφέρεται να ικανοποιήσει τα συμφέροντα τα δικά του και των φίλων του και όχι της κοινωνίας. Δυστυχώς μπήκανε σ’ αυτό το τριπ και οι ΣΥΡΙΖΑιοι. Αλλά υπάρχει ένα άλλο ζήτημα το οποίο σχεδόν δεν εθίγη στις συζητήσεις και το είχε πει πριν δύο χρόνια το ΔΝΤ. Έχει πει ότι έχουν κοπεί οι κρατικές δαπάνες σε σημείο επικίνδυνο στην Ελλάδα. Δηλαδή για να σβήσει η φωτιά χρειάζεται αεροπλάνα, χρειάζεται αυτοκίνητα. Διάφοροι κουφιοκεφαλάκηδες, αν δεν είναι κάτι άλλο, λένε να κάνουμε το ένα στα Ίμια, να κάνουμε το άλλο. Δε ρωτάνε, έχει βενζίνη ο στόλος; Συγγνώμη κι εμείς ταυτόχρονα στέλνουμε την Έλλη εκεί που τη στέλνουμε. Δε ντρεπόμαστε λέω εγώ….
Ο ρόλος της Τρόικας και η δυτική νεοαποικιοκρατία
Εδώ σηκώθηκε πυροσβεστικό ελικόπτερο και επέστρεψε γιατί δεν είχε καύσιμα και δεν ντρέπονται που το λένε. Είχε ξεχάσει να εφοδιαστεί με καύσιμα. Περίμενε να πάρει σήμα απογείωσης και δεν είχε καύσιμα μέσα. Και τους έχουνε και τους λιβανίζουνε ακόμα. Εκατοντάδες εκατομμύρια δίνονται για την επισκευή και την συντήρηση των ελικοπτέρων και των λοιπών εναέριων πυροσβεστικών μέσων και δεν μπορούν λέει να πετάξουν γιατί δεν είναι καλά συντηρημένα. Και τα εκατομμύρια κάθε χρόνο για τη συντήρηση που πάνε; Είναι κράτος αυτό;
Το καταπληκτικό είναι ότι στα χρόνια της Τρόικας δηλαδή όταν η Ελλάδα ήταν υπό πάρα στενή εποπτεία, κάθε τομέας κρατικής δραστηριότητας, απ’ ότι φαίνεται και η διαφθορά και η μίζα και η παραοικονομία συνεχίστηκαν ωραιότατα. Κι αυτό αποδεικνύει ότι ήταν κακή και όχι καλή η πρόθεση της Τρόικας. Εδώ δεν μιλάμε σε επίπεδο προθέσεων μιλάμε με στοιχεία. Διότι θα μπορούσε κάποιος να μου πει: έλα τώρα, εσύ θεωρείς ότι όλοι τα έχουν βάλει με την Ελλάδα, ότι είναι κακοί οι ξένοι, έλα τώρα εμείς φταίμε. Εγώ δεν αμφισβήτησα ότι η χώρα έχει σοβαρά προβλήματα. Τα οποία είναι αλληλένδετα όμως με το φαινόμενο της ξένης εξάρτησης. Δεν μας αφήσανε, δεν θέλανε εδώ ποτέ ελληνικό κράτος. Στη διάρκεια δύο αιώνων κάνανε ότι μπορούσανε για να έχουνε τη χώρα αυτή ως προτεκτοράτο. Ο Άγγλος πρέσβης στην Αθήνα το έχει διατυπώσει με εξαιρετικά λακωνικό και σαφή τρόπο το 1842. Είχε γράψει στην κυβέρνησή του σε ένα υπόμνημα: Η ιδέα μιας ανεξάρτητης Ελλάδας είναι παραλογισμός, ή η Ελλάδα θα είναι Ρωσική ή θα είναι Αγγλική. Δεν πρέπει να είναι Ρωσική, άρα θα είναι Αγγλική. Φυσικά υπό τον μανδύα της δήθεν αμύνης των δικών τους συμφερόντων απέναντι στη Ρωσία δεν εκφράζουν παρά τη δική τους αποικιοκρατική διάθεση.
Η διαφορά είναι ότι όταν τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος και θεώρησαν ότι έχουν μια ευκαιρία μοναδική να εγκαθιδρύσουνε ορισμένες δυνάμεις μέσα στον Δυτικό κόσμο όχι όλες αλλά μια σημαντική πτέρυγα μια παγκόσμια ολοκληρωτική δικτατορία μας βρήκανε ως πειραματόζωα. Επειδή ακριβώς είμαστε σ’ αυτή την κατάσταση και αντιμετωπίζαμε αυτή την κρίση ήμασταν ώριμο φρούτο για να πέσουμε σε ένα μοναδικό πείραμα ο σκοπός του οποίου είναι η καταστροφή του Ελληνικού λαού, η απομάκρυνση του Ελληνικού πληθυσμού. Είτε των συνταξιούχων και των ασθενών που θα πάνε μια ώρα αρχύτερα στον άλλο κόσμο, είτε των νέων που μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Είτε τα παιδιά που δεν γεννιούνται.
Γιατί θέλουνε μια Ελλάδα χωρίς Έλληνες
Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος
Δείτε τη συμφωνία που υπέγραψε το ΔΝΤ με την Αργεντινή πριν λίγες μέρες. Η συμφωνία αυτή είναι πολύ πιο ευνοϊκή στα μακροοικονομικά μεγέθη από αυτήν που επεβλήθη στην Ελλάδα. Τους ζητάει απλά ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και ένα μικρό πλεόνασμα του 1% αν δεν κάνω λάθος. Γιατί εμάς ζητάνε 3,5 και 4 %;
Γιατί τους τα δίνουμε εμείς.
Δίνουμε ότι μας ζητήσουνε.
Η διαφορά ανάμεσα στην Αργεντινή και στην Ελλάδα είναι ότι στην Αργεντινή θέλουνε να στηρίξουν μια ημιδικτατορία που έχουν τοποθετήσει επικεφαλής της χώρας ενώ στην Ελλάδα θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα και να διώξουν τον πληθυσμό. Και να πάρουν το κράτος αυτό να το έχουν αλλά χωρίς τον πληθυσμό. Χωρίς Έλληνες
Ακούστε τη συζήτηση από το 1:20:00 και μετά
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και Αμερικανών, τις ξένες βάσεις στην Ελλάδα, τον ρόλο των ΗΠΑ στα μνημόνια και το Μακεδονικό, την τωρινή κατάσταση της χώρας.
(Το ηχητικό ακολουθεί στο τέλος του κειμένου)
Είχα ένα άλλο ηχητικό να βάλουμε, του Α. Παπανδρέου, κάποιο λάθος έγινε και μπήκε του Ν. Μαριά. Δεν έχει σημασία όμως, και ο Μαριάς τα ψέλνει στον Τσίπρα, και ο Παπανδρέου μας έλεγε τότε τι θα συμβεί σήμερα
ΔΚ: Είναι σωστό. O Ανδρέας Παπανδρέου ήταν καταπληκτικός. Ήταν πάρα πολύ οξυδερκής. Ένας από τους καλύτερα ενημερωμένους παγκοσμίως ηγέτες πολύ μεγάλης κουλτούρας, δυστυχώς όμως δεν πήρε τα μέτρα που έπρεπε να πάρει, ώστε να αποτραπούν αυτά τα οποία συνέβησαν.
Πες μου κάτι… Εδώ δεν καταλαβαίνουν οι άνθρωποι. Μάλλον καταλαβαίνουν, αλλά έχουν άλλα σχέδια, άλλα προγράμματα. Όταν κάτι πήγε να αντιδράσει από την
Ολλαδία, το Βέλγιο κ.λπ. εδώ πάθανε συγκοπή. Φώναζε ο Κοτζιάς ότι πάνε να μας χαλάσουν τα σχέδια, πάνε να μας χαλάσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, πάνε να μας χαλάσουν τη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία κ.λπ. Και βγαίνουνε τώρα οι Σκοπιανοί και λένε είμαστε Μακεδόνες, επιτέλους αποκτήσαμε ταυτότητα, δεν μπορεί κανείς να μας τα αμφισβητήσει πια. Και οι δικοί μας εδώ πέρα βρέχει, τα παραδώσανε όλα. Αύριο έχουμε εκεί (στην πΓΔΜ) και το δημοψήφισμα, αυτό για το οποίο είπαν σήμερα, ότι δεν έχει καμία σημασία, δεν παίζει κανέναν σοβαρό ρόλο, απλά θέλαμε να δούμε, λέει, τι πιστεύει ο λαός.
Οπωσδήποτε ένα αρνητικό αποτέλεσμα ή το πιθανότερο η ακυρότητα του δημοψηφίσματος δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ασημαντότητα. Αυτά έχει αρχίσει να τα λέει νομίζω ο κύριος Δημητρώφ, αλλά δεν είναι πολύ σοβαρά
Θεωρώ ότι αυτό αυξάνει τα πολιτικά προβλήματα. Αυτό συμβαίνει και με την Ελλάδα και με τη FYROM διότι ουσιαστικά δεν είναι αυτή μία συμφωνία που προκύπτει από τη βούληση των δύο λαών και από την ειλικρινή τους συνεννόηση, όποια άποψη και να έχει κανένας (για το ίδιο το αντικείμενο της διαμάχης). Προκύπτει ως ένα καπέλο που φορέσανε οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και το οποίο δεν θα κλείσει, αλλά θα ανοίξει τη μακεδονική διαμάχη και θα ανοίξει επίσης και τις διαμάχες στο εσωτερικό της χώρας. Είναι διπλή η ζημιά. Είναι πολύ μεγάλο λάθος αυτό που έχει κάνει η κυβέρνηση, όχι μόνο γιατί, κατά τη γνώμη μου, η συμφωνία είναι εσφαλμένη, είναι σε μία βάση παραπομπής του προβλήματος στο μέλλον, δεν ξεκαθαρίζει, ούτε ακόμα κι αν δεχτούμε την άποψη ότι αυτοί είναι Βορειομακεδόνες ή Σλαβομακεδόνες ή κάτι άλλο. Αυτή η άποψη δεν αντικατοπτρίζεται στη συμφωνία. Και είναι αυτό, το θέμα της γλώσσας και της εθνότητας. Δεν μπορεί να λες το κράτος Βόρεια Μακεδονία και μετά να λες Μακεδόνες τους κατοίκους του. Είναι μία αντίφαση αυτό και φυσικά το Βόρεια Μακεδονία, όπως φάνηκε ήδη, θα εκπέσει, θα μείνει σκέτη Μακεδονία, Ο ίδιος ο Ζάεφ μάλιστα αυτό λέει.
Το ένα θέμα είναι η αντικειμενική σημασία του ζητήματος. Το άλλο ζήτημα είναι ότι δεν μπορούνε οι δύο χώρες – και ισχύει και για μας και για τους γείτονες – να κάνουνε εξωτερική πολιτική εναντίον του πληθυσμού τους, για λογαριασμό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και επειδή η Ελλάδα είναι σ’ αυτή την κατάσταση την πολύ κρίσιμη, την πολύ επικίνδυνη, την πολύ άσχημη, δεν υπήρχε κανένας λόγος να προστεθεί ένα ακόμα ζήτημα, ένας λόγος διχασμού στο εσωτερικό του Ελληνικού λαού. Και νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλανάται πλάνην οικτράν, νομίζοντας ότι η υποστήριξη των Αμερικανών πρόκειται να τον διασώσει. Οι Αμερικανοί θα πάρουν από δαύτους ότι θέλουνε και μετά θα τους πετάξουνε με πολύ άσχημο τρόπο σαν στυμμένη λεμονόκουπα. Και δεν αποκλείεται μεθαύριο να υποστηρίξουν μια Άκρα Δεξιά ή οτιδήποτε, η οποία τους ταιριάζει και περισσότερο μάλιστα με μια τέτοια κυβέρνηση που έχουνε τώρα. Επομένως είναι και μια απόλυτη ανοησία εκτός κι αν δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς γιατί είναι απολύτως πλέον ελεγμένοι από την Ουάσιγκτον. Δεν μπορώ να αποκλείσω και αυτή την ερμηνεία.
Εν πάσει περιπτώσει, να το πω έτσι, μέχρι τώρα δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στις διμερείς σχέσεις. Είχε απομείνει φυσικά το θέμα αυτό, κάπου υπήρχε, αλλά οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονταν κανονικά και δεν υπήρχε και ιδιαίτερη εχθρότητα μεταξύ των δύο λαών. Τώρα ξανανοίγουν ουσιαστικά το ζήτημα χωρίς λόγο και αιτία. Και μάλιστα επεκτείνουνε και πραξικοπηματικές διαδικασίες για τη σύναψη αυτής της συμφωνίας και αυτό έχει μια σημασία, γιατί στην κρίση που περνάει η χώρα μας θα πρέπει να τηρούμε τις δημοκρατικές διαδικασίες. Θα πρέπει να δοθεί στον Ελληνικό λαό η δυνατότητα να αποφασίζει αυτός. Εδώ, είναι ένα θέμα το οποίο δεν συζητήθηκε προ των εκλογών, δεν υπήρχε στην ατζέντα έως ότου ο κ. Κοτζιάς, για λογαριασμό ξένων δυνάμεων, το ανοίξει. Δεν υπήρχε ούτε καν στην ατζέντα την κομματική του ΣΥΡΙΖΑ. Εξ όσων γνωρίζω δεν έχει γίνει ποτέ στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος καμία συζήτηση γι’ αυτό το θέμα. Να υπάρξει μια απόφαση. Να δούμε τι πιστεύει το κόμμα. Υπάρχει καμιά απόφαση συνεδρίου; Τι ακριβώς κάνουν εκεί; Τώρα που ακούω ότι θα φύγει ο Καμμένος, αλλά θα μείνει η κυβέρνηση ως κυβέρνηση μειοψηφίας με διάφορες νομότυπες ταχυδακτυλουργίες, συγγνώμη, όλα αυτά υπονομεύουν το δημοκρατικό καθεστώς στην Ελλάδα και επομένως επιδεινώνουν μια πολύ μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και ως λαός.
Τι τύχη επιφυλάσσουν οι Αμερικανοί στους φίλους τους
Είπες κάτι πολύ σωστό. Ότι θα τους χρησιμοποιήσουνε και αυτούς και τους δικούς μας και θα τους πετάξουνε σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Και το έχουνε αποδείξει δεν θα πάω μακριά πολύ, πρόσφατα, τώρα με τον ISIS. Βγαίνει η κυρία Κλίντον και ο κύριος Ομπάμα και λένε ότι εμείς, λέει δημιουργήσαμε τον ISIS, υπάρχουν τα ηχητικά, τα βίντεο, εμείς λέει εκπαιδεύσαμε τον ISIS,. Και τι έγινε τώρα; Τώρα που κάνανε το πρόγραμμά τους τούς καθαρίζουνε.
Δεν είναι μόνο αυτό το παράδειγμα. Καταρχήν το συγκλονιστικό παράδειγμα που κανείς δεν θέλει να δει και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, είναι τι συνέβη με τους Κούρδους. Οι Κούρδοι κάνανε μια στρατηγική επιλογή. Θα στηριχτούμε στις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Το αποτέλεσμα είναι, τους τσακίσανε στο Ιράκ, τους τσακίσανε και στο Αφρίν, απειλούν να τους τσακίσουνε και στην υπόλοιπη Συρία. Οι σύμμαχοί τους πού είναι; Και ξέρετε κάτι; Αυτό έχει γίνει μόδα. Ο Μιλόσεβιτς υπέγραψε με τον Χόλμπρουκ μια συμφωνία, στο Ντέιτον, ελπίζοντας ότι θα τον αφήσουν ήσυχο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι έκαναν τον πόλεμο για το Κόσοβο και κατέστρεψαν ότι είχε απομείνει από τη Γιουγκοσλαβία και πιθανώς δολοφόνησαν και τον ίδιο, κανένας δεν ξέρει τι έγινε. Τον Σαντάμ Χουσεΐν, τον είχαν ενθαρρύνει αν θυμάστε να εισβάλει στο Κουβέιτ και μετά τον κρεμάσανε, αφού καταστρέψανε τη χώρα του. Ο Καντάφι νόμιζε ότι τα βρήκε μαζί τους. Το αποτέλεσμα με τον Καντάφι ήταν ακόμα χειρότερο απ’ ότι με τον Σαντάμ. Τον ανασκολοπίσανε και μάλιστα εμφανίστηκαν στην τηλεόραση να χαίρονται γι’ αυτά που κάνανε.
Η ελληνική ιστορία βρίθει, εξάλλου, τέτοιων ιστοριών, με κορυφαίο παράδειγμα τον Ιωαννίδη, του οποίου του είπανε “προχώρα, πήγαινε στην Κύπρο, ξεμπέρδευε με τον παπά –δηλαδή τον Αρχιεπίσκοπο (Μακάριο) και πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας– και θα πετύχεις την Ένωση”. Πέτυχε την ένωση της Τουρκίας με την κατεχόμενη σήμερα Κύπρο.
Αλλά το ίδιο έχει πάθει και ο σημερινός πρωθυπουργός. Και το δις εξαμαρτείν δεν είναι ανδρός σοφού. Τον πρωθυπουργό, τον κ. Τσίπρα, το 2012 τον προσέγγισαν οι Αμερικανοί, δεν είχε πολύ μυαλό στο κεφάλι του, δεν είχε και πολλές γνώσεις για ζητήματα διεθνούς και εξωτερικής πολιτικής, για να το πω κάπως εξωραϊστικά. και φαίνεται ότι, προ και της δυσκολίας να αντιμετωπίσει το πράγματι πολύ σοβαρό πρόβλημα της κατάρτισης ενός προγράμματος και μιας στρατηγικής σύγκρουσης με τους δανειστές για το θέμα των μνημονίων, ή σκληρής εν πάσει περιπτώσει διαπραγμάτευσης, κατέληξε να εμπιστευτεί τον Θείο από την Αμερική. Και πήρε το τρίτο μνημόνιο ως αποτέλεσμα. Αυτός ήταν ο λόγος, το είχε πει άλλωστε και ο ίδιος, το είχε πιστέψει ότι θα τον βοηθήσουνε. Θυμάστε ότι στον κ. Χατζηνικολάου έλεγε ότι υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές, πέραν του Ατλαντικού, ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο πιθανότητα να μου αρνηθεί η Μέρκελ, και διάφορες τέτοιες δηλώσεις που επιβεβαιώνουν την ακλόνητη πεποίθησή του, και της ηγεσίας του κόμματός του, ότι με κάποιον τρόπο οι Αμερικανοί θα τον βοηθήσουν.
Τώρα συνεχίζει τα ίδια. Κάνει εξαιρετικά επικίνδυνες παραχωρήσεις η Ελλάδα σε όλους τους τομείς στις ΗΠΑ και δεν παίρνει κανένα αντάλλαγμα. Σήμερα υπάρχει το πρόβλημα των συντάξεων για παράδειγμα. Το οποίο είναι σημαντικό για τη χώρα και για την εκλογική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σημαντικό γιατί ένα κόψιμο των συντάξεων θα σημαίνει μία, βιβλική πια, κοινωνική καταστροφή. Και είναι και σημαντικό για την ίδια την κυβέρνηση. Τους έκανε αυτή την τεράστια παραχώρηση στο Μακεδονικό, τους έδωσε όλο το Ελληνικό έδαφος να εγκαταστήσουνε βάσεις. Ελπίζω να μη μας έρθει κανένα πυρηνικό ως αποτέλεσμα των βάσεων που στήνουνε. Δεν ξέρω τι τους έχει δώσει ως προς τον έλεγχο του ελληνικού κρατικού μηχανισμού, γιατί η δική μου εντύπωση είναι ότι δεν ελέγχει και πολλά πράγματα από αυτόν ο πρωθυπουργός. Τους τα ‘χει δώσει όλα, και τι του κάνουνε; Το ΔΝΤ, στο οποίο έχει καθοριστική επιρροή η Ουάσιγκτον, συνεχίζει να επιμένει ότι πρέπει να κοπούν οι συντάξεις. Τι άλλο γίνεται; Μας βάζουν δασμούς οι ΗΠΑ και δεν τολμούν ούτε καν να διαμαρτυρηθούν, όχι να πάρουν αντίμετρα όπως κάνουν όλες οι άλλες χώρες του κόσμου. Έχουνε μια βλακώδη πεποίθηση, ενώ όλα τα δεδομένα δείχνουν το αντίθετο (ότι θα τους στηρίξει η Αμερική κι ότι αυτό θα είναι ωφέλιμο στην κυβέρνηση). Η υποστήριξη της Αμερικής, αυτού του τύπου, δεν έχει ποτέ βοηθήσει ελληνική πολιτική δύναμη διότι οι Έλληνες ακόμα δεν μασάνε σε τέτοιο σημείο κουτόχορτο.
Σας θυμίζω ότι ο Καραμανλής, που δεν ήταν μια καλή κυβέρνηση, ήταν μια πολύ άσχημη κυβέρνηση ως προς την εσωτερική διακυβέρνηση, πήρε τις ενδιάμεσες εκλογές, το 2007, διότι εμφανίστηκε να έχει μία εθνική στάση, να έχει συγκρουστεί με τις ΗΠΑ και να θέλει μια άλλη πολιτική με τη Ρωσία. Και γι’ αυτό ο ελληνικός λαός τον ψήφισε. Τον κ. Σαμαρά τον ψήφισαν επίσης ως πρόεδρο της ΝΔ, και ήταν μεγάλη έκπληξη, διότι κι αυτός εμφανίστηκε ως μια εθνική δύναμη απέναντι στην κ. Μπακογιάννη. Τον ίδιο τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ψηφίσανε γιατί οι Έλληνες εντυπωσιάστηκαν από αυτά που έλεγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παρά τα όσα έλεγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και το ανύπαρκτο πρόγραμμά τους, γιατί ο κ. Τσίπρας βγήκε και είπε ότι θα αποκαταστήσει την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων και θα σκίσει τα μνημόνια. Γι’ αυτό τον ψηφίσανε και επειδή είχαν καταρρεύσει, βεβαίως, και τα άλλα κόμματα.
Με το να παρουσιάζεται ως “Φιλιππινέζα” των Αμερικανών και αυτό από μια παράταξη, στην οποία μπορεί να προσάψει κανείς πολλά πράγματα, αλλά οι οπαδοί της έχουνε δώσει ποτάμια αίματος για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας. Ήταν η ραχοκοκαλιά της ελληνικής εθνικής αντίστασης της πιο ισχυρής εθνικής αντίστασης σε όλη την Ευρώπη ενάντια στο Γ’ Ράιχ, αναλογικά με το μέγεθος της χώρας. Κι έρχεται λοιπόν αυτή η παράταξη, αυτό είναι πολύ άσχημο που κάνει, γιατί χτυπάει, και τις ηθικές εφεδρείες, την ηθική ραχοκοκαλιά του ελληνικού λαού και την ψυχολογική του επίσης, διασπείροντας τον φόβο. Έρχεται και κάνει αυτά τα πράγματα. Μου είναι εντελώς ακατανόητο γιατί κάνει μια τέτοια πολιτική. Είτε διότι βλακωδώς πιστεύει ότι η Αμερική κάπως, μαγικά, θα τον στηρίξει, έχει έναν θαυμασμό για τις ΗΠΑ που δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον έχει. Είτε διότι δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά
Τον κρατάνε δηλαδή
Δεν ξέρω. Έτσι κι αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς, δεν λειτουργεί με κανέναν δημοκρατικό τρόπο. Θυμίζει με άλλον τρόπο τις χειρότερες σελίδες του σταλινισμού. Με την έννοια ότι καμία από τις βασικές επιλογές του κυβερνώντος κόμματος δεν ετέθη υπό την κρίση εκλεγμένων δημοκρατικών οργάνων. Δεν πήγε σε συνέδριο. Θα κάνουμε συμμαχία με τον Καμμένο ή δεν θα κάνουμε; Τι είδους διαπραγματευτική στρατηγική θα έχουμε; Θα υπογράψουμε το τρίτο μνημόνιο ή δεν θα το υπογράψουμε; Θα παραχωρήσουμε όλη την Ελλάδα στους Αμερικανούς ή όχι;
Τίποτα από αυτά δεν έχει συζητηθεί σε κανένα κομματικό όργανο. Το καθεστώς που υπάρχει σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει τις χειρότερες εποχές του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος και θα έχει τα ίδια αποτελέσματα. Βεβαίως με διαφορετικό τρόπο, τώρα δεν εκτελούνται οι διαφωνούντες, συχνά και δεν διαγράφονται όταν υπάρχουν διαφωνούντες. Τώρα υπάρχει ένα είδος, όπως το λέω εγώ, μεταμοντέρνου σταλινισμού. Δηλαδή μπορεί να λέει ο καθένας ότι θέλει, αλλά δεν τον λαμβάνει κανένας υπόψη του. Είναι κρίμα. Είναι κρίμα, γιατί αυτό το κόμμα ήταν μια ευκαιρία και για την Αριστερά και για την Ελλάδα από αυτές που παρουσιάζονται κάθε πενήντα ή εκατό χρόνια. Και μετετράπη στο αντίθετο.
Που είναι η αντιπολίτευση;
Βεβαίως, για να μην τα φορτώνουμε όλα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ακούω και την αντιπολίτευση να λέει τίποτα. Δηλαδή, για παράδειγμα, συμφωνεί να φτιάξουμε βάσεις από το Καστέλι μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Και τι παίρνουμε εν πάσει περιπτώσει γι’ αυτό;
Ξέρετε, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επιδεινώνεται πάρα πολύ γρήγορα. Το τελευταίο επεισόδιο το είχαμε με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους το οποίο οδήγησε τον ρωσικό στρατό σε ένα είδος εξέγερσης και ανάγκασε το Κρεμλίνο να πάρει μέτρα εξοπλισμού της Συρίας που θα εμπόδιζαν αν θέλετε την τεράστια ελευθερία δράσης του Ισραήλ στον εναέριο χώρο της Συρίας. Αλλά έτσι που πάμε πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στο ενδεχόμενο μιας μεγάλης σύγκρουσης ακόμα και με πυρηνικά όπλα. Τι πάνε τώρα και κάνουνε; Αν πέσει ένα πυρηνικό όπλο στην Αλεξανδρούπολη που θέλουν να φτιάξουν βάση θα καταστραφεί όλη η Ελλάδα διότι συνήθως φυσάνε βορειοανατολικοί άνεμοι στο Αιγαίο τις περισσότερες μέρες του χρόνου. Με το που θα γίνει και μία μικρή έκρηξη στη βορειοανατολική Ελλάδα όλη η ραδιενέργεια θα μεταφερθεί στην Αθήνα. Δεν ενδιαφέρει κανέναν από το ελληνικό πολιτικό προσωπικό, ούτε οι οικολόγοι δεν ενδιαφέρονται. Σ’ αυτό το σημείο έχουμε φτάσει. Τι είναι η χώρα; Οικόπεδο προς χρήση, οικονομικά της Γερμανίας και γεωπολιτικά – στρατηγικά των ΗΠΑ και του Ισραήλ; Πού πάει η Ελλάδα έτσι;
Οι άνθρωποι αυτοί, και συνολικά το ελληνικό πολιτικό προσωπικό, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν έχουν καμία απολύτως αίσθηση για το διεθνές περιβάλλον σήμερα. Νομίζουν ότι ζούνε στην εποχή που η Αμερική έκανε την εισβολή στο Ιράκ. Τότε, στείλανε μια φρεγάτα στον Κόλπο, υποτίθεται για να συμμετάσχουνε στη Συμμαχική προσπάθεια. Τότε, αυτή η φρεγάτα, δεν είχε καμία πιθανότητα να εμπλακεί σε επιχειρήσεις ή ήταν απειροελάχιστη. Σήμερα έχει πάει μια φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο με αποστολή να παρακολουθεί το Ρωσικό στόλο ο οποίος την έχει στοχοποιήσει. Για ποιο εθνικό συμφέρον έχουμε πάει εκεί πέρα; Εάν αύριο γίνει μια σύγκρουση Ρωσίας – ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, ξέρει ο κ. Αποστολάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ξέρει ο κ. Τσίπρας τι θα γίνει με τη φραγάτα Έλλη; Έχουν το δικαίωμα, για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ να στέλνουνε Έλληνες στρατεύσιμους και αξιωματικούς να υποθηκεύουνε όλη την πολιτική της χώρας για να υπηρετήσουν ξένες δυνάμεις; Αν κάποιος θέλει να προτείνει αυτή την πολιτική γιατί δεν πάει στη Βουλή να τη συζητήσει; Γιατί η Βουλή έχει γίνει αμέτοχη. Γιατί δεν συζητάνε για όλες αυτές τις βάσεις που γεμίζουνε την Ελλάδα;
Οι σχέσεις με την Αμερική
Θέλουνε να επεκτείνουμε τη βάση της Σούδας με πενταετή σύμβαση, αντί των ετησίων συμβάσεων που είχαν καθιερωθεί επί Ανδρέα Παπανδρέου. Ξέρετε τι θα γίνει μ’ αυτό; Οι Αμερικανοί είναι πιο προνοητικοί από τους Έλληνες. Σου λένε, δεν ξέρω εγώ που οδηγείται η Ελλάδα σε πέντε χρόνια από τώρα, ούτε η Ευρώπη, ούτε τι θα γίνει στον κόσμο. Τη Σούδα θέλω να την έχω για να μη μπορεί να τη χρησιμοποιήσει η Ελλάδα. Και πώς θα τη χρησιμοποιήσει η Ελλάδα; Θα σας πω. Οι πολιτικοί της Ελλάδας, στο σύνολό τους, αν ήταν αξιοπρεπείς άνθρωποι έπρεπε να πάνε στους συμμάχους μας της Ατλαντικής Συμμαχίας και στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον και να τους πούνε, δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον Ελληνικό χώρο που έχει τόσο καθοριστική σημασία για όλα τα παγκόσμια σχέδιά σας. Έχουμε τις σημαντικότερες βάσεις από το Νόρφολκ της Βιρτζίνια μέχρι το Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό. Τους τα παρέχουμε όλα, και σε αντάλλαγμα έχουμε την καταστροφή της χώρας, ένα οικονομικό πρόγραμμα καταστροφής της Ελλάδας; Αυτό δεν έχουν την αξιοπρέπεια να πάνε να το πούνε; Αυτό αν το λέγανε όλοι μαζί, ποιος θα τους έλεγε κάτι;
Απάτη η έξοδος από τα Μνημόνια
Δεν είμαι υπέρ του να κάνουμε πόλεμο κατά της Αμερικής. Αλλά δεν μπορεί να αφήνουμε και τη χώρα να καταστρέφεται. Δήθεν βγαίνοντας από τα μνημόνια Από ποια μνημόνια βγαίνουμε; Αφού όλες οι νομικές δεσμεύσεις των μνημονίων ισχύουν. Αφού έχουνε μεταβιβάσει την περιουσία μας για 100 χρόνια. Μετά από 100 χρόνια δεν θα υπάρχει ελληνικός πληθυσμός στην Ελλάδα. Θα έχουμε καθεστώς και δυνατότητες δούλων. Ένας πιτσιρικάς με πτυχίο, για να βρει δουλειά θα βρει, αν βρει, σήμερα, μια δουλειά με 300 ευρώ, μια δουλειά της καρπαζιάς, δεν θα ισχύει γι’ αυτόν καμία από τις προστασίες του εργατικού δικαίου κ.λπ.
Μας λένε μειώθηκε η ανεργία. Και γιατί μειώθηκε η ανεργία; Γιατί επαναλήφθηκε το παιδομάζωμα της Τουρκοκρατίας. Όχι με βίαιο τρόπο. Οι ελληνίδες που έγιναν πιθανώς τόσο υπερπροστατευτικές διότι ακριβώς ερχόντουσαν οι Τούρκοι και παίρνανε τα παιδιά τους, τώρα παρακαλάνε να έρθουνε οι ξένοι να τους προσφέρουνε εργασία. Στα Εμιράτα. Ακούω ότι στο Κατάρ φτιάχτηκε νοσοκομείο. Οι κτηνίατροι της Ελλάδας μεταναστεύουν στη Σαουδική Αραβία. Απίθανα πράγματα ακούω. Εκπαιδεύει δωρεάν το ελληνικό κράτος – και κακώς γίνεται αυτό θα έπρεπε να είχανε μια υποχρέωση να μείνουνε κατά τη γνώμη μου ένα διάστημα – γιατρούς για να στελεχώσει τα ιατρικά συστήματα της Γερμανίας και της Βρετανίας; Οι άνθρωποι μας δουλεύουνε. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν φύγαμε από τα μνημόνια, που είναι η μεγαλύτερη από όλες τις δυνατές απάτες, η δε ΝΔ ότι θα μειώσει τους φόρους εντός του συγκεκριμένου προγράμματος. Ωραία θα μειώσει τους φόρους Και από πού θα βρει τα λεφτά; Θα κόψει από την πυροσβεστική, από τα νοσοκομεία;
Είναι αναξιοπρεπές ότι ένα βρετανικό περιοδικό το Lancet, ειδικευμένο σε θέματα υγείας και έχει κάνει μια μεγάλη μελέτη για την καταστροφή του ελληνικού συστήματος υγείας από τους δανειστές τα χρόνια των μνημονίων. Αυτό έπρεπε να είναι σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα. Γιατί πληρώνονται μια περιουσία οι ευρωβουλευτές μας; Για να δίνουνε συγχωροχάρτι στην ΕΕ; Δωροδοκία είναι, δεν είναι μισθός. Μια περιουσία πληρώνονται κάθε μήνα, προκειμένου να λένε, τι καλά που μας φέρεστε; Τουλάχιστον μέχρι το 2015 γινόταν και μια φασαρία στην Ευρώπη για το έγκλημα της καταστροφής της Ελλάδας. Σήμερα, παρατηρούμε τους ξένους να βγαίνουν και να λένε ότι κάνανε λάθος, το ΔΝΤ, ο Ντάισελμπλουμ, ο ένας ο άλλος… Κάνατε λάθος και καταστρέψατε μια χώρα; Στείλτε τώρα χρήματα να την ξαναφτιάξετε. Πώς θα γίνει δηλαδή; Σκότωσα και δεν πειράζει, συνεχίζω κανονικά τη ζωή μου; Λοιπόν, αυτή την έρευνα δεν την έκανε ο Ιατρικός Σύλλογος, δεν την έκαναν ούτε καν τα συνδικάτα των γιατρών, των νοσηλευτικών. Ήρθαν οι ξένοι να την κάνουν. Σ’ αυτό το σημείο έχουμε φτάσει.
Ο κόσμος τα ξέρει όλα αυτά, αλλά είναι τόσο τρομακτικά και δεν βλέπει και λύση, που κάνει απλά delete, διαγραφή από το μυαλό του. Η χώρα εξακολουθεί να είναι σε εξαιρετικά επικίνδυνη και τραγική κατάσταση. Άλλωστε τι να συζητήσουμε; Όταν μπήκαμε στα μνημόνια το χρέος ήταν 115 % του ΑΕΠ Τώρα είναι 185%, εξαιρετικά μη βιώσιμο σύμφωνα με το ΔΝΤ. Το οποίο να σας το μεταφράσω στα ελληνικά. Εξαιρετικά μη βιώσιμο χρέος σημαίνει ότι αν εξακολουθείς να το πληρώνεις είσαι εσύ μη βιώσιμος, η χώρα είναι μη βιώσιμη. Ο τεχνικός αυτός όρος, αυτό σημαίνει. Με ακαθάριστο εθνικό προϊόν λιγότερο κατά το ένα τέταρτο, έχοντας μεταφέρει ολόκληρη τη Δημόσια και ένα μέρος της Ιδιωτικής περιουσίας μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία του Δυτικού Καπιταλισμού και συζητάνε διάφορες ανοησίες και γελοιότητες οι πολιτικοί μας. Αντί να καθίσουν κάτω και να δούνε τι θα κάνουνε με αυτή την κατάσταση. Ένας πόλεμος θα είχε λιγότερες ζημιές στη χώρα από αυτές που έχουν συμβεί. Και συνεχίζεται δεν έχει σταματήσει. Έχουμε βγει από τα μνημόνια όσο και οι γάιδαροι πετάνε, ή τα άλογα είναι πράσινα
Στον πόλεμο υπάρχει και ελπίδα ότι μπορεί να χάσει ο αντίπαλός σου μπορεί να κερδίσεις εσύ και να τελειώνει το παραμύθι. Εδώ δεν υπάρχει ελπίδα
Εδώ ο πόλεμος που διεξάγεται, ο οικονομικός πόλεμος δηλαδή, από τις δυνάμεις των Ευρωπαϊκών ελίτ, από τη διεθνή του χρηματιστικού κεφαλαίου, και από τις ΗΠΑ θέλω να θυμίσω, διότι αυτό το τρομακτικό πρόγραμμα επεβλήθη από το ΔΝΤ στο οποίο έχει βέτο η Αμερική και πρωτεύοντα ρόλο. Επεβλήθη παρά τις αντιρρήσεις των τρίτων χωρών και για να επιβληθεί επειδή ήταν και για τα δεδομένα του νεοφιλελευθερισμού τόσο ακραίο έγινε ουσιαστικά ένα πραξικόπημα μέσα στο ΔΝΤ. Αυτό είναι ένας οργανωμένος πόλεμος κατά της χώρας και στον οποίον έχει συνεργήσει η εγχώρια οικονομική ολιγαρχία και το πολιτικό σύστημα. Και προσετέθη και ο ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτούς διότι ακολούθησε μια καιροσκοπική πολιτική και διότι προφανώς η πορεία του ελέγχθηκε όλο και περισσότερο από ξένες δυνάμεις. Ποια άλλη ερμηνεία υπάρχει;
Κύπρος, το διαμάντι του Στέμματος
Το θέμα είναι ότι εδώ έχουν βαλθεί να καταστρέψουν, να διαλύσουν την Ελλάδα να μην αφήσουν τίποτα απολύτως. Διότι δεν θέλουν να υπάρχουν Έλληνες ούτε στη σκέψη, ούτε στη γνώση, ούτε στην εθνικότητα. Δεν θέλουν Έλληνες. Πρέπει να φύγουνε όλοι οι Έλληνες από την Ελλάδα.
Και από την Κύπρο γιατί έχει τεράστια στρατηγική σημασία αυτό το νησί.
Άλλο αεροπλανοφόρο μέσα στην καρδιά των γεγονότων, αβύθιστο
Η Κύπρος ελέγχει τα πάντα, ελέγχει το Ισραήλ, τη Συρία, την Αίγυπτο, τη Διώρυγα του Σουέζ. Έχει πει ο Κίσινγκερ, ότι όποιος ελέγχει την Κύπρο, την Κρήτη, τη Μάλτα και το Γιβραλτάρ, βασιλεύει στον κόσμο. Τι άλλο να μας πει; Γι’ αυτό άλλωστε οργάνωσε στην Κύπρο το πραξικόπημα. Τώρα έρχεται η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας με την αιδήμονα σιωπή της αντιπολίτευσης και μας λέει, αυτοί είναι οι καλύτεροί μας σύμμαχοι. Και πίσω από τα μνημόνια και τις δανειακές και πίσω από το κυπριακό. Συγγνώμη άμα έχεις τέτοιους φίλους τι να τους κάνεις τους εχθρούς;
Εγώ να σας πω, στην κατάσταση που είναι η χώρα δεν θα ήμουνα εναντίον εκ των πρότερων οποιασδήποτε συμφωνίας και με τους Αμερικανούς και με τους Ισραηλινούς και με τους Γερμανούς και με τους Ρώσους και με τους Κινέζους και με τον διάβολο τον ίδιο, αρκεί σε αντάλλαγμα να έπαιρνα τα μέσα της σωτηρίας της χώρας. Αλλά δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η καταστροφή και να συζητάνε ανοησίες προεκλογικά, αηδίες κυριολεκτικά δηλαδή, ντρέπεται κανένας να τους ακούει και να παρακολουθεί αυτό το επίπεδο δημόσιου διαλόγου. Οι μεν ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια και πάμε στην ανάπτυξη, οι δε ότι θα κατεβάσουνε τους φόρους και τις εισφορές. Πώς θα κατεβάσεις τις εισφορές; Τι θα γίνει το ασφαλιστικό σύστημα δηλαδή; Χωρίς να κόψεις τις συντάξεις;
Συνεχίζουν να κοροϊδεύουνε
Είχαμε την πυρκαγιά στο Μάτι που συγκίνησε όλη την Ελλάδα. Καλώς συζητήσαμε για το γεγονός ότι καθόντουσαν και βλέπανε τη φωτιά να κατεβαίνει από το βουνό χωρίς να κάνουνε τίποτα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλες όπως ήταν πολύ μεγάλες και οι ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή όταν είχαμε τις φωτιές στην Πεντέλη και την Ηλεία, όπως ήταν πολύ μεγάλες και οι ευθύνες της κυβέρνησης Σημίτη όταν είχαμε την κρίση Οτσαλάν και την κρίση των Ιμίων. Να μην τα ξεχνάμε αυτά γιατί εδώ έχουμε μια δομική παθογένεια του ελληνικού πολιτικού συστήματος που ενδιαφέρεται να ικανοποιήσει τα συμφέροντα τα δικά του και των φίλων του και όχι της κοινωνίας. Δυστυχώς μπήκανε σ’ αυτό το τριπ και οι ΣΥΡΙΖΑιοι. Αλλά υπάρχει ένα άλλο ζήτημα το οποίο σχεδόν δεν εθίγη στις συζητήσεις και το είχε πει πριν δύο χρόνια το ΔΝΤ. Έχει πει ότι έχουν κοπεί οι κρατικές δαπάνες σε σημείο επικίνδυνο στην Ελλάδα. Δηλαδή για να σβήσει η φωτιά χρειάζεται αεροπλάνα, χρειάζεται αυτοκίνητα. Διάφοροι κουφιοκεφαλάκηδες, αν δεν είναι κάτι άλλο, λένε να κάνουμε το ένα στα Ίμια, να κάνουμε το άλλο. Δε ρωτάνε, έχει βενζίνη ο στόλος; Συγγνώμη κι εμείς ταυτόχρονα στέλνουμε την Έλλη εκεί που τη στέλνουμε. Δε ντρεπόμαστε λέω εγώ….
Ο ρόλος της Τρόικας και η δυτική νεοαποικιοκρατία
Εδώ σηκώθηκε πυροσβεστικό ελικόπτερο και επέστρεψε γιατί δεν είχε καύσιμα και δεν ντρέπονται που το λένε. Είχε ξεχάσει να εφοδιαστεί με καύσιμα. Περίμενε να πάρει σήμα απογείωσης και δεν είχε καύσιμα μέσα. Και τους έχουνε και τους λιβανίζουνε ακόμα. Εκατοντάδες εκατομμύρια δίνονται για την επισκευή και την συντήρηση των ελικοπτέρων και των λοιπών εναέριων πυροσβεστικών μέσων και δεν μπορούν λέει να πετάξουν γιατί δεν είναι καλά συντηρημένα. Και τα εκατομμύρια κάθε χρόνο για τη συντήρηση που πάνε; Είναι κράτος αυτό;
Το καταπληκτικό είναι ότι στα χρόνια της Τρόικας δηλαδή όταν η Ελλάδα ήταν υπό πάρα στενή εποπτεία, κάθε τομέας κρατικής δραστηριότητας, απ’ ότι φαίνεται και η διαφθορά και η μίζα και η παραοικονομία συνεχίστηκαν ωραιότατα. Κι αυτό αποδεικνύει ότι ήταν κακή και όχι καλή η πρόθεση της Τρόικας. Εδώ δεν μιλάμε σε επίπεδο προθέσεων μιλάμε με στοιχεία. Διότι θα μπορούσε κάποιος να μου πει: έλα τώρα, εσύ θεωρείς ότι όλοι τα έχουν βάλει με την Ελλάδα, ότι είναι κακοί οι ξένοι, έλα τώρα εμείς φταίμε. Εγώ δεν αμφισβήτησα ότι η χώρα έχει σοβαρά προβλήματα. Τα οποία είναι αλληλένδετα όμως με το φαινόμενο της ξένης εξάρτησης. Δεν μας αφήσανε, δεν θέλανε εδώ ποτέ ελληνικό κράτος. Στη διάρκεια δύο αιώνων κάνανε ότι μπορούσανε για να έχουνε τη χώρα αυτή ως προτεκτοράτο. Ο Άγγλος πρέσβης στην Αθήνα το έχει διατυπώσει με εξαιρετικά λακωνικό και σαφή τρόπο το 1842. Είχε γράψει στην κυβέρνησή του σε ένα υπόμνημα: Η ιδέα μιας ανεξάρτητης Ελλάδας είναι παραλογισμός, ή η Ελλάδα θα είναι Ρωσική ή θα είναι Αγγλική. Δεν πρέπει να είναι Ρωσική, άρα θα είναι Αγγλική. Φυσικά υπό τον μανδύα της δήθεν αμύνης των δικών τους συμφερόντων απέναντι στη Ρωσία δεν εκφράζουν παρά τη δική τους αποικιοκρατική διάθεση.
Η διαφορά είναι ότι όταν τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος και θεώρησαν ότι έχουν μια ευκαιρία μοναδική να εγκαθιδρύσουνε ορισμένες δυνάμεις μέσα στον Δυτικό κόσμο όχι όλες αλλά μια σημαντική πτέρυγα μια παγκόσμια ολοκληρωτική δικτατορία μας βρήκανε ως πειραματόζωα. Επειδή ακριβώς είμαστε σ’ αυτή την κατάσταση και αντιμετωπίζαμε αυτή την κρίση ήμασταν ώριμο φρούτο για να πέσουμε σε ένα μοναδικό πείραμα ο σκοπός του οποίου είναι η καταστροφή του Ελληνικού λαού, η απομάκρυνση του Ελληνικού πληθυσμού. Είτε των συνταξιούχων και των ασθενών που θα πάνε μια ώρα αρχύτερα στον άλλο κόσμο, είτε των νέων που μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Είτε τα παιδιά που δεν γεννιούνται.
Γιατί θέλουνε μια Ελλάδα χωρίς Έλληνες
Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος
Δείτε τη συμφωνία που υπέγραψε το ΔΝΤ με την Αργεντινή πριν λίγες μέρες. Η συμφωνία αυτή είναι πολύ πιο ευνοϊκή στα μακροοικονομικά μεγέθη από αυτήν που επεβλήθη στην Ελλάδα. Τους ζητάει απλά ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και ένα μικρό πλεόνασμα του 1% αν δεν κάνω λάθος. Γιατί εμάς ζητάνε 3,5 και 4 %;
Γιατί τους τα δίνουμε εμείς.
Δίνουμε ότι μας ζητήσουνε.
Η διαφορά ανάμεσα στην Αργεντινή και στην Ελλάδα είναι ότι στην Αργεντινή θέλουνε να στηρίξουν μια ημιδικτατορία που έχουν τοποθετήσει επικεφαλής της χώρας ενώ στην Ελλάδα θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα και να διώξουν τον πληθυσμό. Και να πάρουν το κράτος αυτό να το έχουν αλλά χωρίς τον πληθυσμό. Χωρίς Έλληνες
Ακούστε τη συζήτηση από το 1:20:00 και μετά
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου