Έτοιμη να ξεκινήσει την μαζική παραγωγή του πρώτου, μετά από αρκετά χρόνια, επιχειρησιακού στόχου είναι η ελληνική εταιρεία Aether Aeronautics μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών του αεροχήματος PNS1.
Του Γιώργου Τσιμπούκη
Πιο αναλυτικά, μετά από συστηματική και επίμονη προσπάθεια, οι μηχανικοί της ελληνικής εταιρείας Aether Aeronautics ολοκλήρωσαν πρόσφατα την ανάπτυξη και τις πτητικές δοκιμές αποδοχής του νέου ελικοφόρου εναέριου στόχου PNS1.
Το σύστημα δοκιμάστηκε εξοντωτικά ακόμη και υπο δύσκολες καιρικές συνθήκες (την περίοδο που πραγματοποιούνταν οι πτητικές δοκιμές του PNS1, η Ελλάδα δεχόταν την
«επίσκεψη του Κυκλώνα Ζορμπά) με τους μηχανικούς της εταιρείας να εξαντλούν όλα τα πιθανά σενάρια που το πρόγραμμα εναέριων δοκιμών περιελάμβανε.Του Γιώργου Τσιμπούκη
Πιο αναλυτικά, μετά από συστηματική και επίμονη προσπάθεια, οι μηχανικοί της ελληνικής εταιρείας Aether Aeronautics ολοκλήρωσαν πρόσφατα την ανάπτυξη και τις πτητικές δοκιμές αποδοχής του νέου ελικοφόρου εναέριου στόχου PNS1.
Το σύστημα δοκιμάστηκε εξοντωτικά ακόμη και υπο δύσκολες καιρικές συνθήκες (την περίοδο που πραγματοποιούνταν οι πτητικές δοκιμές του PNS1, η Ελλάδα δεχόταν την
Αξιοποιώντας την τεράστια εμπειρία των μηχανικών της στον τομέα των αεροχημάτων, η Aether Aeronautics ολοκλήρωσε τις δοκιμές εντός του σχεδιασμένου προγράμματος και πλέον μπορεί να ξεκινήσει την παραγωγή του πρώτου εδώ και αρκετά χρόνια επιχειρησιακού ελληνικού ελικοφόρου εναέριου στόχου.
Το αερόχημα PNS1 είναι κατασκευασμένο από συνθετικά υλικά, έχει μήκος 2,2 μέτρα, άνοιγμα πτερύγων 3,1 μέτρα, ύψος 0,5 μέτρα και μέγιστο βάρος απογείωσης 35 κιλά. Το PNS1 διαθέτει ένα δίχρονο βενζινοκινητήρα ισχύος 5 ίππων και μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 216 χλμ / ώρα, ελάχιστη ταχύτητα πλεύσης 65 χλμ /ώρα και μέγιστο επιχειρησιακό ύψος 3.000 μέτρα. Το PNS1 έχει εμβέλεια 20-70 χλμ, αυτονομία 1 ώρα και μπορεί να επιτύχει ελιγμούς με μέγιστη επιτάχυνση 6G.
Το σύστημα κατευθύνεται από μια φορητή κεραία και ελέγχεται από μια επίσης φορητή κονσόλα, η ραδιοζεύξη είναι σύμφωνη με τα στρατιωτικά πρότυπα που εφαρμόζεται στα συστήματα εναερίων στόχων, επιτρέποντας εμβέλεια έως και 70 χλμ. Η πτήση του PNS1 είναι αυτόνομη και επιτρέπει τον επαναπροσδιορισμό της ανα πάσα στιγμή, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το αερόχημα μπορεί να πετάξει ακολουθώντας προκαθορισμένα σημεία αναφοράς.
Σε περίπτωση διακοπής της επικοινωνίας του σταθμού ελέγχου με το στόχο, ο PNS1 ενεργοποιεί την αυτόματη επιστροφή και ανάπτυξη του αλεξιπτώτου προσγείωσης στο προκαθορισμένο από τον χειριστή σημείο.
Για την αξιοποίηση του ως στόχος το αερόχημα PNS1 μπορεί να φέρει καπνογόνα σε ατρακτίδια που τοποθετούνται στα ακροπτερύγια, μηχανισμό δημιουργίας καπνού ο οποίος χρησιμοποιεί την εξάτμιση του κινητήρα, φωτοβολίδες σε ατρακτίδια που τοποθετούνται στα ακροπτερύγια, ραδιουψόμετρο, καθώς και συσκευή ενίσχυση του ηλεκτρομαγνητικού ίχνους του αεροχήματος.
Ο στόχος μπορεί να εκτοξευτεί από καταπέλτη τύπου VLS ALPHA της Aether Aeronautics είτε από την ξηρά, είτε επί πλοίου χωρίς περιορισμούς, αφού ο καταπέλτης είναι απλής λειτουργίας (χρησιμοποιεί λάστιχο ειδικής κατασκευής και μεγάλης αντοχής), είναι πτυσσόμενος επιτρέποντας την εύκολη μετακίνηση και ανάπτυξη του ακόμη και σε περιορισμένο χώρο.
Αν και το συνολικό μήκος του καταπέλτη είναι 8 μέτρα, μπορεί κατά την μεταφορά του να συμπτυχθεί στα μόλις 4 μέτρα. Η στιβαρή κατασκευή και η απλότητα της χρήσης του VLS ALPHA επιτρέπει την εκτόξευση αεροχημάτων και όχι μόνο στόχων με συνολικό βάρος απογείωσης έως και τα 100 κιλά.
Η εταιρεία Aether Aeronautics αφού ολοκλήρωσε και τις τελευταίες δοκιμές του PNS1 πρόκειται να ξεκινήσει μια επιθετική «εκστρατεία» εμπορικής προώθηση του στόχο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Μάλιστα τα πρώτα μηνύματα από το εξωτερικό είναι ιδιαίτερα θετικά, αφού ευρωπαϊκή και ασιατική χώρα έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους, καθότι ο ελληνικός στόχος PNS1 είναι ο πλέον ανταγωνιστικός στην κατηγορία του στην διεθνή αγορά, με κόστος αγοράς ανα μονάδα πολύ χαμηλότερο από αυτό αντίστοιχων συστημάτων.
Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο προϊόν είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας εμπειρίας των μηχανικών της Aether Aeronautics, οι οποίοι προσπάθησαν και κατάφεραν να κατασκευάσουν ένα στόχο που πληρεί τις ΝΑΤΟϊκές προδιαγραφές, με χαμηλό κόστος κτήσης, θεωρείται βέβαιο ότι το ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης μπορεί να καλύψει όλες τις παραμέτρους που ένας πιθανός πελάτης θα έθετε εντός πολύ οικονομικών πλαισίων.
Όσον αφορά τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και τις συμμαχικές και φιλικές χώρες που χρησιμοποιούν το πεδίο βολής Κρήτης, η εταιρεία Aether Aeronautics μπορεί λόγω γεωγραφικής εγγύτητας (η έδρα της εταιρείας είναι στα Χανιά, μερικά μόλις χιλιόμετρα από το πεδίο βολής) να καλύψει άμεσα, ταχύτητα, αποτελεσματικά και πρωτίστως οικονομικά, τις όποιες ανάγκες υπάρξουν.
Ακολουθεί βίντεο από την τελική φάση των πτητικών δοκιμών
πηγή
Mας γεμίζετε με περηφάνια. Ας ελπίσουμε ο κ. Μητσοτάκης πρώτα από όλους να αντιληφθεί το επείγον της παρούσης κατάστασης και προσωπικά να ενδιαφερθεί για την εταιρεία σας.
ΑπάντησηΔιαγραφή