Ένα πείραμα πρόκλησης διεξήχθη στο Γκουιγιάνγκ της Κίνας για να διαπιστωθεί πόσο χρόνο θα χρειαζόταν για να εντοπιστεί και να συλληφθεί ένας δημοσιογράφος του BBC ο οποίος αναμίχθηκε τυχαία με τον γενικό πληθυσμό 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Αφού η αστυνομία έπιασε την εικόνα του και την έβαλε στη μαζική βάση δεδομένων αναγνώρισης προσώπου, η οποία περιέχει την εικόνα του προσώπου για κάθε κάτοικο του Γκουιγιάνγκ, ο δημοσιογράφος ξεκίνησε. Του έδωσαν ένα προβάδισμα καθώς αναμίχθηκε στους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης. Μετά ένα αίτημα υποβλήθηκε για την σύλληψή του στον υπολογιστή που ήταν εξοπλισμένος με το πιο πρόσφατο λογισμικό ασφαλείας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ).
Το λογισμικό AI χτένισε μέσω εκατομμυρίων εικόνων από δεκάδες χιλιάδες κάμερες στο Γκουιγιάνγκ, που όλες μεταδόθηκαν πίσω στον κύριο υπολογιστή, ψάχνοντας για τον δημοσιογράφο. Τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά.
Χρειάστηκαν συνολικά 7 λεπτά πριν η αστυνομία τον συλλάβει με φυσικό τρόπο. Υποθέτοντας ότι
χρειάστηκαν λίγα λεπτά για να συγκεντρωθεί η αστυνομία και να περπατήσει / να τρέξει στην τοποθεσία του, η πραγματική ταυτοποίηση θα μπορούσε να διαρκέσει μόλις δύο λεπτά. Ναι, μόλις δύο λεπτά για να βρεθεί ένας άνθρωπος σε μια πόλη 3,5 εκατομμυρίων!
Ο Yin Jun, εκτελεστικός διευθυντής με την εταιρεία κατασκευής κάμερας παρακολούθησης Dahua Technology, δήλωσε:
“Μπορούμε να ταιριάξουμε κάθε πρόσωπο με ένα δελτίο ταυτότητας και να εντοπίσουμε όλες τις κινήσεις σας μια εβδομάδα πίσω. Μπορούμε να ταιριάξουμε το πρόσωπό σας με το αυτοκίνητό σας, να σας ταιριάξουμε με τους συγγενείς σας και τους ανθρώπους με τους οποίους είστε σε επαφή. Με αρκετές κάμερες, μπορούμε να γνωρίζουμε ποιον συναντάτε συχνά.”
Το πείραμα στο Γκουιγιάνγκ θυμίζει εντυπωσιακά το ακριβώς παρόμοιο πείραμα εντοπισμού στην ανατριχιαστική ταινία ”The Circle” όπου όμως το πρόσωπο που κυνηγούσε το σύστημα σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τις κάμερες.
Όμως, πόσο ”επιστημονική φαντασία” είναι τελικά αυτό;
Επί του παρόντος, η Κίνα έχει εγκαταστήσει 176 εκατομμύρια κάμερες παρακολούθησης σε εθνικό επίπεδο και σκοπεύει να τις κάνει 626 εκατομμύρια έως το 2020. Εφόσον η Κίνα έχει 1.3 δισεκατομμύρια πολίτες, θα υπάρχει τουλάχιστον μία κάμερα για κάθε 2 άτομα.
Πηγή:
https://www.technocracy.news/index.php/2017/12/15/chinas-cctv-surveillance-network-took-just-7-minutes-capture-bbc-reporter/
Off the Record
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου