Σελίδες

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Βρετανία: Σκάνδαλο καθώς υπουργός αναγκάστηκε σε παραίτηση μετά από μυστικές συναντήσεις με Ισραηλινούς

Μία από τις φωτογραφίες
που ”έκαψαν” την Βρετανίδα
υπουργό, μαζί με τον
Ισραηλινό υπουργό στρατηγικών
υποθέσεων Γκιλάντ Ερντάν.
Η Βρετανική κυβέρνηση ήρθε σε δύσκολη θέση την Τετάρτη καθώς η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατηγορήθηκε ότι απέκρυψε την γνώση της για μυστικές συναντήσεις που έκανε μία από τις υπουργούς της με Ισραηλινούς τον Αύγουστο, σε ένα νέο σκάνδαλο που δείχνει την διείσδυση του Ισραηλινού λόμπυ στην Βρετανική κυβέρνηση.

Η υπουργός διεθνούς ανάπτυξης Πρίτι Πατέλ αναγκάστηκε να παραιτηθεί την Τετάρτη το βράδυ λέγοντας ότι οι ενέργειές της “έπεσαν κάτω από τα πρότυπα διαφάνειας και ανοίγματος” που αναμένονται από υπουργούς.

Οι συναντήσεις οργανώθηκαν από έναν εξέχοντα εκπρόσωπο του Ισραήλ. Η Πατέλ είχε ήδη ζητήσει συγγνώμη τη Δευτέρα, αναγνωρίζοντας ότι είχε πραγματοποιήσει 12 συναντήσεις.

Συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και άλλους πολιτικούς και επιχειρηματίες στο Ισραήλ χωρίς να ενημερώσει αξιωματούχους του δικού της τμήματος, του Υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ή του γραφείου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Η Πατέλ αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη αφότου ο
δημοσιογράφος Τζέιμς Λαντάλ του BBC δημοσίευσε την ιστορία την Παρασκευή. Αποκαλύφθηκε όταν ο Ισραηλινός πολιτικός Γιέρ Λάπιντ σήκωσε ένα tweet με φωτογραφία των δυο τους.

https://twitter.com/yairlapid/status/900784154111090690/photo/1

Η Πατέλ ενημέρωσε με καθυστέρηση το Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι συναντήσεις της στο Ισραήλ ήταν ήδη σε εξέλιξη, δήλωσε ο αναπληρωτής της στο κοινοβούλιο την Τρίτη.

Σύμφωνα με τους κανόνες της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, οι συναντήσεις υπουργών που συζητούν επίσημες επιχειρήσεις πρέπει να παρακολουθούνται και να καταγράφονται από δημόσιους υπαλλήλους – οι οποίοι έχουν ρόλο να υπηρετούν την κυβέρνηση κατά τρόπο μη διαμεσολαβητικό.

Η Τερέζα Μέι αποδέχτηκε την παραίτηση της Πατέλ μετά από πίεση από αντιπολιτευόμενους νομοθέτες την Τρίτη, οι οποίοι είπαν ότι παραβίασε τον υπουργικό κώδικα δεοντολογίας.

Η Πατέλ ισχυρίστηκε ότι ήταν στο Ισραήλ “για οικογενειακές διακοπές πληρωμένες για τον εαυτό μου”, αλλά παραδέχτηκε ότι οι συναντήσεις “οργανώθηκαν” από τον Ισραηλινό εκπρόσωπο τύπου Στιούαρτ Πόλακ, μέλος του ανώτατου κοινοβουλευτικού σώματος της Βρετανίας, της Βουλής των Λόρδων.

Είναι ηγετικό μέλος των Συντηρητικών Φίλων του Ισραήλ και παρέστη σε όλες εκτός από μία από τις συναντήσεις της Πατέλ.

Σύμφωνα με την δημοσίευση του BBC, ο Πόλακ έχει πρόσβαση σε πλούσιους συντηρητικούς δωρητές και ορισμένοι υπουργοί και μέλη του Κοινοβουλίου “κατηγόρησαν την κυρία Πατέλ ότι προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια με πλούσιους φιλο-Ισραηλινούς συντηρητικούς δωρητές που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν μια πιθανή μελλοντική εκστρατεία ηγεσίας”.

“Αυτό είναι εξωφρενικό. Είναι υπουργός του υπουργικού συμβουλίου. Δεν μπορεί να το κάνει αυτό”, είπε ένας κυβερνητικός υπουργός στο BBC, ”πρόκειται για δωρητές και επιρροές”.

Εκτός από την συνάντηση με τον Νετανιάχου, η Πατέλ συναντήθηκε με τον στενό σύμμαχο του Ισραηλινού ηγέτη, Γκιλάντ Ερντάν, – τον υπουργό «στρατηγικών υποθέσεων» του Ισραήλ, ο οποίος έχει αναλάβει την καταπολέμηση του BDS, της οργάνωσης μποϊκοτάζ για τα Παλαιστινιακά δικαιώματα.

Αλλά στην συγγνώμη της τη Δευτέρα, η Πατέλ δεν αποκάλυψε δύο ακόμη συναντήσεις που είχε με υπουργούς του Ισραήλ χωρίς την παρουσία υπαλλήλων.

Η Αλ Κάιντα δεν “επιτέθηκε στο Ισραήλ”

Ένα άλλο δημοσίευμα του BBC την Τρίτη δήλωσε ότι μετά την επιστροφή της από το Ισραήλ, η Πατέλ «πρότεινε μέρος του προϋπολογισμού βοήθειας της Βρετανίας να μεταβεί στον Ισραηλινό στρατό» για «ανθρωπιστικές επιχειρήσεις» στα υψίπεδα του Γκολάν – τμήμα της νότιας Συρίας που το Ισραήλ κατέλαβε το 1967 σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικών ερωτήσεων, ο αναπληρωτής της Πατέλ, ο Άλιστερ Μπερτ, επιβεβαίωσε ότι είχε προτείνει τα χρήματα της Βρετανικής βοήθειας που προορίζονται για ανακούφιση να αποστέλλονται στις Ισραηλινές στρατιωτικές μονάδες στα κατεχόμενα Συριακά εδάφη.

Είπε ότι το τμήμα τους είχε τελικά καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν ήταν “κατάλληλο,” καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση των υψίπεδων του Γκολάν από το Ισραήλ.

Αλλά ο Μπερτ υπεράσπισε την πρόταση ως “ανθρωπιστική”, λέγοντας ότι ήταν ένα “εντελώς λογικό” ερώτημα γι’ αυτήν να κάνει.

Ο Ισραηλινός στρατός στα υψίπεδα του Γκολάν χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία του για να νοσηλεύσει αντι-κυβερνητικούς μαχητές που εμπλέκονται στον πόλεμο στη Συρία – συμπεριλαμβανομένων μελών φατριών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Η συμμαχία του Ισραήλ με τέτοιες ομάδες αποτελεί μέρος της προσπάθειάς της να αναχαιτίσει την επιρροή της Χεζμπολάχ, της ισχυρής οργάνωσης της αντίστασης του Λιβάνου που νίκησε τον Ισραηλινό στρατό όταν εισέβαλε στον Λίβανο το 2006.

Διαψεύδοντας “ανθρωπιστικούς” ισχυρισμούς, οι γνωστοί εξτρεμιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα επιτρέπονται να επιστρέψουν στη Συρία μετά τη νοσηλεία τους. Σε συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα πέρυσι, ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ αρνήθηκε ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ το ότι το Ισραήλ «ξαπλώνει στο κρεβάτι» με το μέτωπο Αλ Νούσρα – την επί σειρά ετών, επίσημη Συριακή θυγατρική της Αλ Κάιντα.

“Οι κανόνες του παιχνιδιού στη Συρία”, δήλωσε ο Εφραίμ Χαλεβί, σημαίνει ότι “μπορείς να κάνεις οτιδήποτε δεν γίνεται – δεν είναι δυνατόν να γίνει οπουδήποτε αλλού”. Υπερασπίστηκε την ομάδα λέγοντας “Η Αλ Κάιντα στο καλύτερο που μπορώ να θυμηθώ, μέχρι τώρα δεν έχει επιτεθεί στο Ισραήλ”.

Η Ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αποκάλυψε την Τετάρτη ότι η Πατέλ «επισκέφθηκε Ισραηλινό στρατιωτικό χωριό» στο Γκολάν κατά τη διάρκεια των «οικογενειακών διακοπών» της.

Αυτή η επίσκεψη δεν αποκαλύφθηκε στη λίστα που η Πατέλ δημοσίευσε μαζί με τη συγνώμη της τη Δευτέρα.

Μη γνωστοποιημένες συναντήσεις

Ένας εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού είπε στην Guardian ότι το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ είχε κανονίσει την επίσκεψη της Πατέλ

Η εφημερίδα ανέφερε ότι το Ισραηλινό στρατόπεδο βοηθούσε τόσο τραυματισμένους πολίτες όσο και τραυματίες επαναστάτες Σύριους μαχητές, μερικοί από τους οποίους κατηγορήθηκαν ότι ήταν μέλη τζιχαντιστικών ομάδων που πολεμούσαν το καθεστώς Άσαντ”.

Οι δύο ακόμη συναντήσεις του Σεπτεμβρίου που η Πατέλ απέτυχε να αποκαλύψει ήταν με τον Γιουβάλ Ρότεμ στη Νέα Υόρκη, διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, και μια άλλη με τον Ερντάν στο Λονδίνο. Ο Ερντάν ανέβασε σε tweet τη συνάντηση τόσο στα αγγλικά όσο και στα εβραϊκά.


https://twitter.com/giladerdan1/status/905812631897985024/photo/1

Ο Ερντάν εξήρε την Πατέλ στα εβραϊκά ως “μία γενναία και ειλικρινή ηγέτιδα η οποία υποστηρίζει το Ισραήλ με όλη της την καρδιά”.

Το BBC ανέφερε την Τετάρτη ότι ο συντηρητικός φίλος του Ισραήλ Στιούαρτ Πόλακ πιστεύεται ότι ήταν “παρών και στις δύο συναντήσεις”.

Σύμφωνα με τους Συντηρητικούς Φίλους του Ισραήλ, στις 7 Σεπτεμβρίου ο Ερντάν πραγματοποίησε συναντήσεις με την Πατέλ και με τον υπουργό των κοινοτήτων Σαίντ Χαβίντ.

Το λόμπυ δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Χαβίντ θα συζητούσε “μέτρα για την αντιμετώπιση της αντι-Ισραηλινής απονομιμοποίησης και του BDS” και η συνάντηση με την Πατέλ αποσκοπούσε στην προώθηση της “αναπτυξιακής συνεργασίας Ηνωμένου Βασιλείου-Ισραήλ και καταπολέμησης προσπαθειών απονομιμοποίησης του Ισραήλ σε διεθνή ιδρύματα”.

“Απονομιμοποίηση” είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η Ισραηλινή κυβέρνηση για να δυσφημίσει το κίνημα αλληλεγγύης της Παλαιστίνης, ειδικά το BDS.

Οι “μαύρες επιχειρήσεις” του Ισραήλ

Το υπουργείο του Ερντάν ηγείται «μαύρων επιχειρήσεων» κατά του κινήματος αλληλεγγύης της Παλαιστίνης, που περιλαμβάνει απειλές θανάτου και παρενόχληση Παλαιστίνιων δικηγόρων στην Ευρώπη.

Ο Ερντάν είχε επίσης εμπλακεί στο σκάνδαλο της Ισραηλινής πρεσβείας τον Ιανουάριο, όταν αποκαλύψεις από το φιλμ του Αλ Τζαζίρα με τίτλο ”Το λόμπυ” για σχέδιο ”γκρεμίσματος” δικηγόρων της Βρετανικής κυβέρνησης εχθρικούς στην Ισραηλινή πολιτική, οδήγησαν στην αναγκαστική παραίτηση του «ανώτερου πολιτικού αξιωματικού» Σαί Μασότ.

Το υπουργείο στρατηγικών υποθέσεων του Ερντάν στελεχώνεται από πρόσφατα μέλη Ισραηλινών πρακτορείων κατασκοπείας, συμπεριλαμβανομένης της Μοσάντ, και έχει προϋπολογισμό άνω των 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τι γνώριζε η Downing Street;

Την Τετάρτη το πρωί, η κρίση απειλούσε να καταπιεί τον ίδιο την Βρετανίδα πρωθυπουργό.

Παρά τις προηγούμενες ενημερώσεις προς τον Τύπο ότι δεν είχε ενημερωθεί για τις συναντήσεις της Πατέλ, μια δημοσίευση στην εβραϊκή Jewish Chronicle ισχυρίστηκε την Τετάρτη ότι είχε ενημερωθεί σχετικά με τις συναντήσεις του Μαΐου ήδη από τον Αύγουστο.

Η δημοσίευση ισχυρίστηκε επίσης ότι το γραφείο της Μέι ζήτησε ακόμη από την Πατέλ να αφαιρέσει μια συνάντηση από τον κατάλογο που δημοσίευσε τη Δευτέρα, ώστε να μην «φέρει σε δύσκολη θέση» το Υπουργείο Εξωτερικών.

Αλλά η Downing Street αρνήθηκε γρήγορα την ιστορία, λέγοντας ότι και οι δύο αξιώσεις ήταν “κατηγορηματικά αναληθείς”.

Μία ανώνυμη πηγή στο γραφείο της Μέι προχώρησε περισσότερο, λέγοντας στη Guardian ότι ολόκληρη η δημοσίευση ήταν “τελείως βλακείες”.

Η Guardian σημείωσε ότι το γραφείο της πρωθυπουργού δεν αμφισβήτησε ρητώς τον ισχυρισμό του Jewish Chronicle ότι πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η Μέι και η Πατέλ είχαν συζητήσει «το σχέδιο της Πατέλ για τη βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου να μοιραστεί με τους Ισραηλινούς».

Ανεξάρτητα όμως από το ποιός ξέρει τι και πότε, φαίνεται ότι η κυβέρνηση των Συντηρητικών έχει βαθύτερα ερωτήματα για να απαντήσει σχετικά με την επιρροή του Ισραηλινού λόμπυ.

Off the Record

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου