Σελίδες

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Ανάπτυξη για τους λίγους, ανέχεια για τους πολλούς: Υποσιτισμός σε Αγγλία και Ελλάδα



Ένα γνωστό σύνθημα λέει πως «Η φτώχεια είναι η πιο σκληρή μορφή βίας» και είναι πέρα για πέρα αλήθεια. Ειδικά, όσοι διαβιώνουμε στο ελληνικό προτεκτοράτο αντιλαμβανόμαστε ότι η οικονομική βία της παγκοσμιοποίησης και των θεσμών της είναι βάναυση.

Με αφορμή τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στη Μεγάλη Βρετανία για τον υποσιτισμό θα θίξουμε το εν λόγω θέμα που φανερώνει ποια είναι η κοινωνική κατάσταση και στην Ελλάδα. Ας δούμε πρώτα εν τάχει τα ελληνικά νούμερα για να κάνουμε έπειτα τη σύγκριση με την «πολιτισμένη» Ευρώπη, το μοντέλο της οποίας οι ελληνικές ελίτ επιδιώκουν πάση θυσία να φέρουν και εδώ.

Στην Ελλάδα των μνημονίων το ποσοστό των μαθητών στα σχολεία της χώρας, τους οποίους απειλεί η επισιτιστική ανασφάλεια εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερο του 55%, το οποίο αντιστοιχεί σε 222.000 παιδιά. Παράλληλα, ο αριθμός των μαθητών οι οποίοι διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας ανέρχεται σε 452.000 άτομα, με βάση στοιχεία του 2014.

Ένας συστημικό κάθαρμα θα έλεγε ότι τα
νούμερα αυτά οφείλονται στην ύφεση και ότι  η κατάσταση θα βελτιωθεί όταν έρθει η πολυπόθητη «ανάπτυξη». Γι’ αυτό ας φωνάξουμε ζήτω οι ιδιωτικοποιήσεις και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και να πούμε ευχαριστώ όταν θα μας κάνουν εδώ Λατινική Αμερική!

Η ανάπτυξη όμως υπάρχει στη Μεγάλη Βρετανία και εκεί η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση δεν μπορεί να κρυφτεί και δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Το έχουμε ξανατονίσει ότι τα λαϊκά στρώματα στη Μεγάλη Βρετανία σφαδάζουν υπό την πρέσα της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Κάθε δημοσίευμα επιβεβαιώνει την αντίληψη που έχουμε για μια κοινωνία ρημαγμένη. Μια κοινωνία που προεικονίζει, δυστυχώς, το ποια πρόκειται να είναι η κατάσταση στην Ελλάδα μετά από την πλήρη ενσωμάτωση της οικονομίας της στις ανοιχτές και απελευθερωμένες αγορές που επιτάσσει η ΕΕ. Για άλλη μια φορά τα στοιχεία είναι τρομακτικά και μπορούμε χωρίς δόση υπερβολής να πούμε ότι ζούμε έναν νέο μεσαίωνα στην εποχή της ανθρωπότητας, όσο μάλιστα η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση θα συνεχίσει να επελαύνει είτε με οικονομικούς είτε με στρατιωτικούς πολέμους κατά των λαών.

Το 2015 καταγράφηκαν περισσότερα από 16.000 περιστατικά νοσηλίας λόγω υποσιτισμού, σύμφωνα με το βρετανικό δημόσιο σύστημα υγείας, με τον αριθμό αυτόν να είναι αυξημένος κατά τέσσερις φορές σε σχέση με τον αντίστοιχο προ δεκαετίας. Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι για κάθε άτομο που εισάγεται σε ένα νοσοκομείο, υπάρχουν 5 άτομα που λαμβάνουν φροντίδα σε εξωτερικές κλινικές και 50 άτομα που επιλέγουν τον προσωπικό τους γιατρό. Οπότε, αντιλαμβανόμαστε ότι τα πραγματικά στοιχεία υποσιτισμού θα είναι πολύ υψηλότερα.

Ο Simon Capewell, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και αντιπρόεδρος στο Τμήμα Δημόσιας υγείας, είπε εμφατικά ότι:

Το πέμπτο πιο πλούσιο έθνος στην πλανήτη υποφέρει τώρα από ασθένειες της Βικτωριανής εποχής όπως ο υποσητισμός, η ραχήτιδα και το σκορβούτο. Οι αριθμοί αυτοί είναι σοκαριστικοί και χρειάζεται να υπάρξει πραγματική αφύπνιση”

Στην 5η πλουσιότερη οικονομία είναι έτσι κατανεμημένος ο πλούτος που 16.000 άτομα καταλήγουν στα νοσοκομεία από υποσιτισμό. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Μεγάλη Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εισήγαγε ένα τόσο δραστικό πρόγραμμα ανοίγματος και απελευθέρωσης των αγορών, επί Θάτσερ, το οποίο άξιοι συνεχιστές του ήταν και οι «Εργατικοί» που ακολούθησαν(Μπλερ, Μπράουν).

Αυτή είναι η ανάπτυξη που επιδιώκεται σήμερα. Μια ανάπτυξη για τους λίγους. Τέτοιο μοντέλο(και χειρότερο) θα εφαρμόζεται και στο ελληνικό προτεκτοράτο. Αλλά, όπως έλεγε και η Θάτσερ, για αυτούς δεν υπήρχε εναλλακτική. Έπρεπε πάση θυσία να απελευθερωθούν οι αγορές για να επενδύσουν οι πολυεθνικές για να επιτευχθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη. Για εμάς όμως υπάρχει εναλλακτική. Και αυτή είναι ανάκτηση της εθνικής και οικονομικής κυριαρχίας με άμεση και μονομερή έξοδο από την ΕΕ και ρήξη με την Παγκοσμιοποίηση.

ΠΗΓΗ:
Malnutrition Hits Record High in UK, World’s 5th Richest Nation, Telesur, 23 Οκτωβρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου