Σελίδες

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Σήμερα η κομισιόν εξευτέλισε και την "ελληνική" δικαιοσύνη - Ελεύθεροι οι έξι του κατοχικού ΤΑΙΠΕΔ!

Ελεύθεροι και χωρίς περιοριστικούς όρους έφυγαν από το κτίριο 6 της πρώην Σχολής Ευελπίδων μετά τις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς, Κώστα Σαργιώτη, οι έξι κατηγορούμενοι, μέλη του Συμβουλίου Εμειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, την περίοδο 2013-2014 για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία...

Κι αυτό το αίσχος συμβαίνει την ίδια στιγμή που η κατοχική διοίκηση στέλνει κατασχετήρια σε Έλληνες πολίτες για χρέη στην εφορία από 5 - 300 ευρώ...

 Στην πραγματικότητα αντί για ξένες επενδύσεις, γίνεται αρπαγή της δημόσιας περιουσίας.


Η υπόθεση αφορά το σκάνδαλο που αποκαλύψαμε τον Δεκέμβριο του 2013 για τη πώληση και επαναμίσθωση 28 ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ για 20 χρόνια στον Ισραηλινό Μπένι Στάινμετζ

 Μεταξύ αυτών και τρεις αλλοδαποί, η κλήση των οποίων σε απολογία από την ελληνική Δικαιοσύνη, προκάλεσε «κρίση» μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Οι τρεις αλλοδαποί κατηγορούμενοι είναι ο...Ισπανός πρόεδρος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Ισπανικού Δημοσίου, τον ομολογό του της
Ιταλίας και τον Σλοβάκο προεδρο του Χρηματιστηρίου της χώρας του, οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων που εισηγήθηκε στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ την πώληση των ακινήτων. 

 Βασικός υπερασπιστικός ισχυρισμός των κατηγορουμένων είναι πως ο ρόλος τους ηταν απλώς γνωμοδοτικός και συνεπώς όχι δεσμευτικός για το ΔΣ το οποίο και αποφάσισε τελικά. 

Οι δικηγόροι υπεράσπισης τους, Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Γιάννης Γιαννίδης, τόνισαν μάλιστα πως δεν είχαν καμμία διαχειριστική ευθύνη δημοσίου χρήματος άρα δεν υφίσταται ευθύνη "απιστίας" τους στην υπηρεσία, όπως περιγράφεται το αδίκημα. Οπως ειπαν δε, οι εκτιμήσεις τους ηταν και νόμιμες και τελικά επωφελείς! 

 Το πόσο επωφελείς μας το αποκαλύπτει η δικογραφία της υπόθεσης, καθώς τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων παρότι μπορούσαν λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους, να εισηγηθούν τροποποίηση των όρων της συναλλαγής ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να είναι συμφέρουσα για το δημόσιο, εντούτοις ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το ΔΣ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής ενώ αποδείχτηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημιά του ελληνικού δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ!

Εν τέλει το συνολικό τίμημα που εισέπραξε το κράτος για τα 28 ακίνητα ανήλθε σε 261 εκατομμύρια ευρώ ενώ το δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατομμύρια ευρώ! 

Αν το πολλαπλασιάσουμε επι 20 χρόνια όπως προβλέπει η σύμβαση, το συνολικό ποσό που θα καταβάλλει το κράτος αγγίζει τα 510.000.000!

Αν προσθέσουμε και το γεγονός πως η Εθνική δάνεισε στον Μπένι Στάινμετζ ακόμα 418 εκατ. ευρώ (βλέπε εδώ) για να αγοράσει την θυγατρική της, την Πανγαία, η χασούρα για το δημόσιο είναι πάνω απο 650.000.000 Ευρώ! 



Τόσο επωφελές!

Σημειώνεται ότι ενώ πρόκειται για μια συναλλαγή αξίας άνω των 600 εκατ. ευρώ δεν έγινε διεθνής διαγωνισμός, αλλά απευθείας διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Πέραν της ποινικής δίωξης για απιστία στην υπηρεσία σε βάρος των μελών του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, για την υπόθεση έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και για υπεξαίρεση με βάση το νόμο 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, σε βάρος τριών πρωην μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

Η κατηγορία αφορά την μη απόδοση τόκων που ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες ευρώ μετά την είσπραξη του τιμήματος και εντός δέκα ημερών. Τα τρία μέλη του ΔΣ δεν διώκονται για το αδίκημα της απιστίας διότι έχουν αμνηστία. Σε αυτό ακριβώς έγκειται και ο εκνευρισμός των Ευρωπαίων καθώς θεωρούν ότι οι τεχνοκράτες του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να έχουν ποινική αμνηστία όπως τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.
Παρέμβαση της Κομισιόν στην ελληνική δικαιοσύνη

Χθές, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την άποψη ότι οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες που απασχολούνται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος, πρέπει να απολαμβάνουν κάποιων «εξασφαλίσεων».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι έξι μέλη του Συμβουλίου των Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ (εκ των οποίων τρία μέλη είχαν διοριστεί από το EuroWorking Group και κατάγονται από την Ισπανία, τη Σλοβακία και την Ιταλία), κλήθηκαν να απολογηθούν στον εισαγγελέα Διαφθοράς, ο κ. Σχοινάς σημείωσε: «Για μας, πρέπει να εξασφαλιστούν ικανοποιητικά περιθώρια λειτουργίας σε όλους τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες που βοηθούν την Ελλάδα να βελτιώσει την οικονομία της και να βρει τον δρόμο της πίσω στην ανάπτυξη».

Δείτε τι λέγαμε γι αυτή την πρωτοφανή κατάντια εδώ...

Επιμέλεια: logiosermis.net
το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου