Σελίδες

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Συνεχίζεται η περικύκλωση της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ, με μία μαζική στρατιωτική παρουσία κατά μήκος των συνόρων της, αφού έχει χαρακτηρισθεί επίσημα ως απειλή


Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία (8 και 9 Ιουλίου), η συμμαχία θα υιοθετήσει μία μαζική στρατιωτική παρουσία κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας – όπως άλλωστε έχει γίνει αντιληπτό μετά τη σύσκεψη του Μονάχου (άρθρο). Πρόσφατα δε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε πως οι Η.Π.Α. και η ΕΕ έχουν το δικαίωμα να υπερασπισθούν τα εδάφη τους σε ξένο έδαφος – ότι και αν σημαίνει αυτό.

Φυσικά οι ενέργειες αυτές θα αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο μίας πολεμικής σύγκρουσης των
δύο υπερδυνάμεων, από την οποία μάλλον δεν θα απέχει ούτε η Κίνα, ούτε το Ιράν – οπότε θα μπορούσε να προκύψει μία ευρύτερη σύρραξη, καθόλου απίθανο με τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Στις Βρυξέλες πάντως θα αποφασιστεί η αποστολή στρατού στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία (άρθρο) – χώρες που αισθάνονται κατά τις δικές τους δηλώσεις πως απειλούνται από τη Ρωσία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Επίσης η ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, με τη δικαιολογία της ISIS και του μεταναστευτικού.

Ορισμένοι θεωρούν πάντως πως η σύγκρουση είναι προγραμματισμένη για το αργότερο έως το 2018 – ένα ενδεχόμενο που επεξηγεί τις συνεχείς συσκέψεις του ΝΑΤΟ, όπως επίσης την απόφαση του να θεωρήσει μία ρωσική επίθεση μέσω hackers ως αιτία πολέμου (ενεργοποίηση της αμυντικής ρήτρας)! Στα πλαίσια αυτά, η Ευρώπη θα μπορούσε να υποχρεωθεί σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας ή της Κίνας, εάν κάποια από τις δύο αυτές χώρες ενοχοποιηθεί για επίθεση στο στρατιωτικό κυβερνοχώρο (πηγή).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου