Σελίδες

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Ξεπουλάνε τις κερδοφόρες ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ,,,

Μέσα στην κρίση και με απλήρωτους χιλιάδες λογαριασμούς η Ύδρευση της Θεσσαλονίκης, την οποία θέλουν να χαρίσουν σε Ισραηλινή εταιρία κατέγραψε κέρδη 127.000.000 ευρώ.
Καταλαβαίνετε τι οικονομικά εγκλήματα διέπραξαν ...ξεπουλώντας μονοπωλιακές κρατικές εταιρίες όπως τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ ...που τα κέρδη τους ήταν υπερπολλαπλάσια της Ύδρευσης Θεσσαλονίκης.

Γράφει σχετικά "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ":
Το ενδεχόμενο δικαστικής προσφυγής για την ανάκτηση των εξόδων που έχει κάνει η εταιρεία Mekorot για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό παραχώρησης της ΕΥΑΘ άφησε ανοιχτό ο επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης της εταιρείας, Νόαν Γκαλ. Η ισραηλινή εταιρεία Mekorot υπήρξε επικεφαλής της
κοινοπραξίας με τη ΓΕΚ Τέρνα και τον όμιλο Αποστολόπουλου, ενώ δεύτερη στη διεκδίκηση από τον διαγωνισμό αναδείχθηκε η γαλλική Suez με την «Ελλάκτωρ».

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ. Γκαλ σημείωσε ότι η ανάδειξη δύο διεκδικητών έδινε σοβαρές πιθανότητες επικράτησης στο ισραηλινο-ελληνικό κονσόρτσιουμ, επιμένοντας παράλληλα ότι η εταιρεία δεν συνηθίζει να συμμετέχει σε διαγωνισμούς και ότι κριτήριο για να το πράξει στην περίπτωση της ΕΥΑΘ δεν ήταν το κέρδος. Προβάλλοντας τον δημόσιο χαρακτήρα που έχει ο όμιλος της Mekorot, επέμεινε ότι η συμμετοχή της προκύπτει από τη βεβαιότητά της ότι μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματική διαχείριση του νερού της Θεσσαλονίκης, παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι η συμφωνία θα οδηγούσε σε αύξηση της τιμής του νερού. Την ακύρωση του διαγωνισμού που προέβλεπε την παραχώρηση του 67% του δικτύου εκμετάλλευσης της ΕΥΑΘ για 40 χρόνια έχει δημοσιοποιηθεί διά στόματος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, χωρίς παρ’ όλα αυτά να υπάρξει επίσημη απόφαση από το ΤΑΙΠΕΔ, η διοίκηση του οποίου, σύμφωνα με τον κ. Γκαλ, δεν έχει ενημερώσει την ισραηλινή πλευρά. Η δυσαρέσκεια διατυπώθηκε τόσο σε σχέση με το πάγωμα του διαγωνισμού όσο και σε σχέση με τον χειρισμό της υπόθεσης από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου, που ακύρωσε τη διαδικασία χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για την προώθησή του, αλλά και χωρίς να ενημερώσει για τους λόγους που δεν προτίθεται να προχωρήσει.

Υπενθυμίζεται ότι το «πάγωμα» του διαγωνισμού για την ΕΥΑΘ ελήφθη μετά και την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβίβαση του 34,033% της ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης. Το σκεπτικό ήταν ότι η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση είναι αντίθετη στα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος, που επιβάλλουν τη μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών και κατοχυρώνουν το δικαίωμα στην προστασία της υγείας. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι στην περίπτωση της ΕΥΑΘ τα πάγια δεν είναι ενοποιημένα στον όμιλο, σε αντίθεση με τη ΕΥΔΑΠ, στην οποία ενοποιούνταν το υδραγωγείο της Αθήνας.

Κέρδη και για την ΕΥΔΑΠ που προορίζεται επίσης για ιδιωτικοποίηση 10% των μετοχών είχε αρπάξει ο περιοΰσιος Γύπας Paulson για τα χρηματιστηριακά του κόλπα.

Μαθαίνουμε από την "ΗΜΗΡΕΣΙΑ" για την κερδοφόρα πορεία της ΕΥΔΑΠ για το 2015:


Κερδοφόρα πορεία είχε και το 2015 η ΕΥΔΑΠ, καταγράφοντας αύξηση 4,1% στα κέρδη μετά από φόρους και κύκλο εργασιών στα 324,2 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα κέρδη μετά φόρων σημείωσαν αύξηση κατά 4,1% και διαμορφώθηκαν στα 43,7 εκατ. ευρώ από 42,0 εκατ. ευρώ το 2014 λόγω της θετικής επίδρασης του αναβαλλόμενου φόρου ως συνέπεια της αύξησης του φορολογικού συντελεστή από 26% σε 29%. Επιπλέον, το καθαρό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε στο 13,5% από 12,9% το 2014.
Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 324,2 εκατ. ευρώ έναντι 326,4 εκατ. ευρώ το 2014, παρουσιάζοντας οριακή μείωση κατά 0,7%, απορροφώντας την εφαρμογή των χαμηλών τιμολογίων για τους καταναλωτές στο πλαίσιο της ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής της Εταιρείας και την παραχώρηση απευθείας τιμολόγησης Δήμων κατά μήκος του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος, στην ΕΥΔΑΠ Παγίων Ν.Π.Δ.Δ. . Τα λειτουργικά έξοδα προ αποσβέσεων συνέχισαν την καθοδική τους πορεία, ως αποτέλεσμα του προσανατολισμού της Εταιρείας για τον περιορισμό των εξόδων. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν στα 236,7 εκατ. ευρώ περίπου έναντι 238,4 εκατ. ευρώ το 2014 (-0,7%).
Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) της Εταιρείας μειώθηκαν κατά 4,4% και διαμορφώθηκαν στα 83,8 εκατ. ευρώ έναντι 87,6 εκατ. ευρώ το 2014. Τα κέρδη προ φόρων της ΕΥΔΑΠ ανήλθαν στο ποσό των 56,3 εκατ. Ευρώ έναντι 63,5 εκατ. ευρώ το 2014, σημειώνοντας μείωση κατά 11,3%.

Η ΕΥΔΑΠ θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, μεγαλύτερη διανομή μερίσματος κατά 5% από το 2014, ίση με το 51%, των καθαρών κερδών του 2015, μεικτού ποσού 22,4 εκατ. ευρώ (0,21 ευρώ ανά μετοχή). Σημειώνουμε ότι η μερισματική απόδοση της Εταιρείας για το 2015 ανέρχεται σε 4,2% έναντι 3,2% το 2014 (χρηματιστηριακή τιμή 31/12/2015 και 31/12/2014 αντίστοιχα).

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ στο περιούσιο "γύπα" Paulson: 


Το 10% της ΕΥΔΑΠ φέρεται να απέκτησε από την Τράπεζα Πειραιώς η Paulson & Co. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε στα 86 εκατ. ευρώ. Η είσοδος του γνωστού hedge fund στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ύδρευσης και αποχέτευσης της πρωτεύουσας ερμηνεύεται ως ενδεικτική της σημαντικής προοπτικής της εταιρείας, ενόψει της ιδιωτικοποίησής της.

Η πώληση σημαντικού τμήματος των μετοχών της ΕΥΔΑΠ αναμένεται να κοινοποιηθεί σήμερα στην εταιρεία και κατόπιν να ανακοινωθεί επισήμως. Σύμφωνα με πληροφορίες, «άλλαξαν χέρια» περίπου 10,6 εκατ. μετοχές προς 8,10 ευρώ ανά μετοχή. Η Τράπεζα Πειραιώς ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στην ΕΥΔΑΠ, μετά το Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ, 61,33%). Το υπόλοιπο 27% κατέχουν διάφορα νομικά και φυσικά πρόσωπα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 10% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ που πωλήθηκε ανήκε στην «καλή» Αγροτική Τράπεζα και περιήλθε μαζί της στην Τράπεζα Πειραιώς το 2012. Η εταιρεία, πάντως, πραγματοποίησε γενική συνέλευση στις 30 Απριλίου στην οποία ελήφθη μια σειρά από αποφάσεις:

  • Εγκρίθηκε μέρισμα 0,36 ευρώ ανά μετοχή. Το συνολικό ποσό μερίσματος που θα διανεμηθεί στους μετόχους ανέρχεται σε 40.470.000 ευρώ, ενώ η πληρωμή του μερίσματος θα πραγματοποιηθεί τη 13η Μαΐου.
  • Εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις της χρήσης του έτους 2013, η έκθεση ελέγχου των ορκωτών λογιστών κ.λπ. Επίσης, οι αμοιβές και αποζημιώσεις του προέδρου, των μελών διοικητικού συμβουλίου και των μελών της Eπιτροπής Ελέγχου για το έτος 2013. Επίσης προεγκρίθηκαν οι αντίστοιχες για το χρονικό διάστημα μέχρι 30 Ιουνίου 2015.
Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Αντώνης Βαρθολομαίος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων ανέφερε ότι η εταιρεία κατέχει περίπου 260-270 εκατ. ευρώ αποθεματικό, χωρίς να οφείλει στις τράπεζες. Επισήμανε ότι η διοίκηση της εταιρείας αναμένει το προτεινόμενο επενδυτικό και στρατηγικό σχέδιο από τη Γενική Τράπεζα, «με βάση το οποίο θα προκύψει αν και πόσα κεφάλαια θα περισσέψουν». «Για πρώτη φορά η ΕΥΔΑΠ μπορεί να σχεδιάσει ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα και να δημιουργήσει το μέλλον της μέσα από ένα ρεαλιστικό σχέδιο. Ανεξάρτητα από το αν και πόσα κεφάλαιο θα επιστραφούν στους μετόχους, το μόνο βέβαιο είναι ότι η εταιρεία θα ωφεληθεί» προσέθεσε.

Ερωτώμενος σχετικά με τα έσοδα και την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας, ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι τους τελευταίους 6 μήνες η εταιρεία ασκεί αυστηρή πολιτική εισπράξεων «χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά περιθώρια πίεσης και μη υπολογίζοντας κανενός είδους επιρροή». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι «το θέμα των μεγάλων ανείσπρακτων απαιτήσεων δεν θα δημιουργηθεί ξανά στο μέλλον». Πάντως, ο κ. Βαρθολομαίος αρνήθηκε να σχολιάσει όσα αφορούν την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης, πάντως, βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Σύμφωνα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, προτεραιότητα έχει η ΕΥΑΘ: μάλιστα το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης, που συντάσσεται αυτή την εποχή, θα χρησιμοποιηθεί ως «πιλότος» και για την περίπτωση της ΕΥΔΑΠ, προσαρμοσμένο στα μεγέθη της. Η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 61% της ΕΥΔΑΠ έχει τοποθετηθεί χρονικά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.


το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου