Σελίδες

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Ύποπτες σχέσεις μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ - ΜΚΟ και διακινητών

Διαστάσεις θρίλερ, που παραπέμπει στην αμερικανική ταινία τρόμου «Δόκτωρ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ», προσλαμβάνει η ανάρμοστη σχέση που φαίνεται να έχει αναπτυχθεί ανάμεσα σε στελέχη του κυβερνητικού χώρου και σε σκοτεινής προέλευσης πρόσωπα που υποδύονται μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, τα οποία δρουν ανεξέλεγκτα και λυμαίνονται τα κονδύλια για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Σε ρόλο αρωγού των ύποπτων ΜΚΟ, οι περιβόητοι «δικαιωματιστές» του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν σθεναρή μάχη για να μετατραπεί το ελληνικό κράτος σε ξέφραγο αμπέλι και να διευκολυνθεί η δράση δήθεν αλληλέγγυων, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτίζονται με τους διακινητές. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι την ώρα που η κυβέρνηση, έπειτα από πολύμηνη περίοδο ολιγωρίας, αν όχι και ανευθυνότητας, αναγνωρίζει ότι πρέπει να μπει τάξη στο χάος και την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ, εμφανίζεται για μία ακόμη φορά χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα, με αντίστοιχες αντιτιθέμενες απόψεις.

Ετσι, ενώ από τη μία, υπό την πίεση των εξελίξεων και της διάθεσης της κοινής γνώμης, δρομολογούνται έλεγχοι, ακόμα και συλλήψεις «ύποπτων» εθελοντών, την ίδια ώρα, μέσα από το ίδιο το κυβερνητικό στρατόπεδο στηρίζονται και πατρονάρονται κάθε λογής αυτοαποκαλούμενοι «αλληλέγγυοι» και ΜΚΟ, ακόμα και όταν κατηγορούνται για κακουργήματα. Ο «βαθύς ΣΥΡΙΖΑ» αρνείται να ακολουθήσει την κυβερνητική πολιτική και ασκεί έντονες πιέσεις για να
συνεχιστεί η κρατική παράλυση, φτάνοντας μέχρι του σημείου να υπαγορεύει δηλώσεις σε υπουργούς, να παρεμβαίνει απροκάλυπτα σε δικαστικές έρευνες και να επιχειρεί να προκαταλάβει δικαστικές αποφάσεις. Οταν σε ένα ευρωπαϊκό κράτος οι διωκτικές αρχές συλλαμβάνουν πρόσωπα για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών και παράνομη οπλοκατοχή, οι εισαγγελείς ασκούν κακουργηματικές διώξεις για απόπειρα διευκόλυνσης παράνομης εισόδου προσφύγων αλλά ο αρμόδιος υπουργός ζητά συγγνώμη από τους συλληφθέντες αλληλέγγυους πριν καν οι ίδιοι απολογηθούν, τότε πραγματικά ανακύπτουν σοβαρότατα ερωτήματα για το τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτό τον τόπο.







Oι συλλήψεις οπλισμένων αλληλέγγυων

Η υπόθεση που εξελίχθηκε πριν από λίγο καιρό στα θαλάσσια σύνορα του βορειοανατολικού Αιγαίου αποτελεί ίσως την πλέον ενδεικτική εξήγηση για όσα εξελίχθηκαν στη συνέχεια στην Ειδομένη, αλλά και στον Πειραιά, με τους ανεξέλεγκτους τύπους που ξεσήκωναν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μπροστά στα επί πολλές ημέρες απαθή βλέμματα των ελληνικών αρχών, οι οποίες παρατηρούσαν αμέτοχες.

Ηταν πρωινές ώρες της 14ης Ιανουαρίου 2016 όταν πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος έκανε περιπολία μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας. Στο ραντάρ του εντόπισε βάρκες μεταναστών αλλά και ένα ταχύπλοο να ξεκινάει από την ελληνική πλευρά και να κατευθύνεται προς τα τουρκικά παράλια. Το συμβάν και η καταδίωξη που ακολούθησε περιγράφονται λεπτομερώς στο επίσημο δελτίο Τύπου του Λιμενικού Σώματος εκείνης της ημέρας: «Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Α.Θ.) εντόπισε ημεδαπό ιδιωτικής χρήσης ταχύπλοο σκάφος να κινείται πλησίον λέμβων με αλλοδαπούς, ευρισκόμενων εντός τουρκικών χωρικών υδάτων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Αεροδρομίου ν. Λέσβου, χωρίς προς τούτο άδεια. Στη θέα του Π.Α.Θ. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. το εν λόγω ταχύπλοο επιχείρησε να απομακρυνθεί και ακολούθησε καταρχήν καταδίωξη, η οποία δεν συνεχίστηκε καθόσον το ανωτέρω σκάφος προέβη σε κράτηση μηχανών». Στη συνέχεια τα πέντε αλλοδαπά μέλη του πληρώματος οδηγήθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, «όπου κατόπιν σχετικής ενημέρωσης αρμόδιου εισαγγελέα συνελήφθησαν. Το Τ/Χ σκάφος κατασχέθηκε ενώ επ’ αυτού εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων τρία (03) μαχαίρια στιλέτα και δύο (02) ψηφιακές διόπτρες νυκτός».

Οι πέντε συλληφθέντες ήταν μέλη δύο ΜΚΟ που επιχειρούσαν στη Λέσβο σε ζητήματα μεταναστών και προσφύγων. Οι δύο από αυτούς, αραβικής καταγωγής και δανικής υπηκοότητας, ανήκαν στη ΜΚΟ «Team Humanity» και οι άλλοι τρεις, Ισπανοί, έπαιρναν μέρος στη συγκεκριμένη επιχείρηση για λογαριασμό της ΜΚΟ «Proemaid». Οι συλληφθέντες αλληλέγγυοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν στις 16 Ιανουαρίου στη Λέσβο. Και στους πέντε απαγγέλθηκε η κατηγορία της απόπειρας παροχής βοήθειας σε αλλοδαπούς για παράνομη είσοδο στην ελληνική επικράτεια, ενώ σε τρεις εξ αυτών απαγγέλθηκε και η κατηγορία της οπλοκατοχής. Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα συγκεκριμένα άτομα επιχειρούσαν στην οριογραμμή Ελλάδας - Τουρκίας ρυμουλκώντας βάρκες με μετανάστες, χωρίς αυτές ή οι επιβαίνοντες σε αυτές να κινδυνεύουν ενώ ήταν παρόν σκάφος του Λιμενικού Σώματος και χωρίς να ενημερώσουν τις Αρχές για τη δράση τους. 

Στο σημείο αυτό και ενώ η υπόθεση φαινόταν ότι έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται με την πρωτοφανή πολιτική παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα. Ειδικότερα, μόλις 22 ώρες μετά το δελτίο Τύπου του Λιμενικού Σώματος στο οποίο περιγραφόταν η επιχείρηση σύλληψης των πέντε μελών των ξένων ΜΚΟ, αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου σχόλιο του γραφείου του υπουργού για «τα περιστατικά σύλληψης εθελοντών», με το οποίο ο κ. Δρίτσας αφού «αδειάζει» το Λιμενικό για τις συλλήψεις αυτές, επιχειρεί να προκαταλάβει την απόφαση των δικαστικών αρχών, ζητώντας παράλληλα κατανόηση από τους συλληφθέντες! Σύμφωνα με το υπουργικό σχόλιο, «η συνεργασία των ΜΚΟ και των εθελοντών με το Λιμενικό Σώμα και τις άλλες αρχές της ελληνικής πολιτείας, για την ανθρωπιστική στήριξη των προσφύγων, ήταν, είναι και θα παραμείνει αναγκαία και επιθυμητή και αυτό καθημερινά επιβεβαιώνεται». Σε αυτές τις συνθήκες «το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, με απόλυτη επιτυχία έχει τον πρώτο και κύριο ρόλο ευθύνης στα λεπτά και κρίσιμα ζητήματα των επιχειρήσεων διάσωσης και αυτό είναι λογικό και αναγκαίο. Τα λίγα μεμονωμένα περιστατικά υπέρβασης αυτών των απολύτως αναγκαίων και συμφωνημένων κανόνων, που δε συνιστούν κατ’ ανάγκη πάντα αξιόποινη πράξη, αξιολογούνται από τη Δικαιοσύνη»

Η κατακλείδα του σχολίου αποτελεί πραγματικό μνημείο: «Είναι δεδομένες οι δύσκολες και πιεστικές συνθήκες υπό τις οποίες ενεργούν οι υπηρεσίες πρώτης γραμμής του ελληνικού κράτους. Ζητάμε κατανόηση από όποιους πολίτες-αλληλέγγυους υπέστησαν ταλαιπωρία λόγω της εμπλοκής τους σε συμβάντα που για κανέναν μας δεν είναι ευχάριστα. Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή των κοινά συμφωνηθέντων επιχειρησιακών κανόνων είναι ο μόνος τρόπος προστασίας».

Στη σκιά των εξελίξεων αυτών, οι πέντε συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις 16 Ιανουαρίου στο Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης για να απολογηθούν. Από νωρίς το πρωί έξω από αυτό βρίσκονταν για να τους συμπαρασταθούν η βουλευτής Β’ Αθήνας Βασιλική Κατριβάνου, ο βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Λάμπρου.
Με κοινή δήλωσή τους, η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του κόμματος, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα επί του ζητήματος δηλώνοντας την πρόθεσή τους να καταθέσουν υπέρ των συλληφθέντων:
«Βρεθήκαμε σήμερα στα δικαστήρια Μυτιλήνης οι βουλευτές Γ. Πάλλης και Βασιλική Κατριβάνου και ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, για να καταθέσουμε υπέρ των πέντε εθελοντών που διώκονταν για παράνομη διακίνηση προσφύγων. Δεν είναι δυνατόν η αλληλεγγύη και η διάσωση ανθρωπίνων ζώων να βαφτίζεται trafficking και κακουργηματική πράξη. Αποτελεί διακριτό ζήτημα να μπει σε πλαίσιο η δράση των ΜΚΟ από την αυθαίρετη καταστολή. Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στο πλευρό των κατηγορουμένων και των αλληλέγγυων, των οποίων τη συνεισφορά θεωρεί σημαντική και υπό τις παρούσες συνθήκες απαραίτητη». 

Μετά την 11ωρη απολογία τους, ανακριτής και εισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης αποφάσισαν να μην κρίνουν προφυλακιστέο κανέναν από τους συλληφθέντες, επιβάλλοντας ωστόσο χρηματική εγγύηση σε όλους, ενώ σε έναν από αυτούς απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα. Συγκεκριμένα, στον ιδιοκτήτη του σκάφους με το οποίο επιχειρούσαν, με την υποχρέωση να εμφανίζεται στο Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης κάθε εβδομάδα, ενώ του επιβλήθηκε και καταβολή εγγύησης 10.000 ευρώ. Στους υπόλοιπους τέσσερις επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ για τον καθέναν. 

Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις τους ύστερα από την απόφαση μη προφυλάκισης των πέντε αλληλέγγυων χαρακτήρισαν «ντροπή» την όλη υπόθεση. Η κυρία Κατριβάνου σημείωσε: «Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει σαφή δήλωση πως η αλληλεγγύη δεν βαφτίζεται trafficking και δεν ποινικοποιείται. Το γεγονός ότι σε έναν από αυτούς επιβάλλουν εγγύηση 10.000 ευρώ και τον αναγκάζουν να παραμείνει στη χώρα για να παρουσιάζεται κάθε εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα τού διαλύει τη ζωή. Θεωρούμε ότι το μήνυμα που δίνεται με όλη αυτή την ιστορία πρέπει να αλλάξει και η αλληλεγγύη πρέπει να τιμάται και όχι να ποινικοποιείται. Αξίζουν ένα μεγάλο "ευχαριστώ" για τις ζωές που σώζουν αυτοί οι άνθρωποι». Από την πλευρά του ο κ. Πάλλης ζήτησε να δοθεί κατεύθυνση από την πολιτική ηγεσία ώστε να μην υπάρξουν ξανά τέτοια «ντροπιαστικά», όπως τα χαρακτήρισε, περιστατικά: «Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι μια πληγή στην εικόνα της Λέσβου της αλληλεγγύης και της συνολικής προσπάθειας που κάνουμε όλοι οι πολίτες της, οι αλληλέγγυοι και όλες οι ομάδες των ανθρώπων που έχουμε ριχτεί στη μάχη να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Το μόνο που μπορούμε να εκφράσουμε είναι η αίσθηση της ντροπής για μια τέτοια εξέλιξη, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που ρισκάρουν τις ζωές τους μέσα στη θάλασσα για να σώσουν άλλους ανθρώπους. Επομένως μας ευχαριστεί μόνο το γεγονός ότι είναι ελεύθεροι. Οι περιοριστικοί όροι στον έναν κατηγορούμενο και το κατηγορητήριο όπως συστάθηκε δεν μπορούν να μας αφήνουν ικανοποιημένους. Θα πρέπει να παρθεί μια πολιτική απόφαση ώστε να δοθεί μια κατεύθυνση από την πολιτική ηγεσία για να μην έχουμε στο μέλλον άλλα τέτοια φαινόμενα».





Ανεξέλεγκτη δράση αλληλέγγυων και ΜΚΟ

Αλληλέγγυοι αποκλείουν εθνικές οδούς, πετούν πέτρες και καδρόνια στους Ελληνες αστυνομικούς και από κοινού με αναρχικούς καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια μην επιτρέποντας να αποχωρήσουν από αυτά τα άτομα που βρίσκονται μέσα. Αυτή ήταν η εικόνα την περασμένη Πέμπτη στην Εγνατία οδό και στο δημαρχείο Ιωαννίνων όταν πρόσφυγες, αλληλέγγυοι και αναρχικοί προχώρησαν σε κινητοποιήσεις. Μετά την κατάληψη του οδοστρώματος της Εγνατίας οδού, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε επέμβαση, δεχόμενη πέτρες και καδρόνια από τους καταληψίες, και 27 προσαγωγές, μεταξύ των οποίων και δύο Ισπανών. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση ομάδας 60 περίπου ατόμων που ανήκουν σε ΜΚΟ, αλλά και αναρχικών, με αποτέλεσμα να εισβάλουν στο κτίριο του δημαρχείου Ιωαννίνων διαμαρτυρόμενοι για τις 27 προσαγωγές. Οι καταληψίες δεν επέτρεπαν στον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα αλλά και σε ορισμένους συνεργάτες του να φύγουν από τα γραφεία τους, κάτι που έγινε εφικτό στις 7 το απόγευμα, όταν αφέθηκαν ελεύθεροι οι 27 πρόσφυγες, αλληλέγγυοι και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίοι είχαν προσαχθεί κατά την επιχείρηση της Αστυνομίας για την απομάκρυνσή τους από την Εγνατία οδό που τελούσε υπό κατάληψη. Νωρίτερα κάποιοι είχαν επιτεθεί στον αντιδήμαρχο της πόλης Παντελή Κολόκα μέσα στο αυτοκίνητό του, προκαλώντας φθορές στο όχημά του. 

Χαρακτηριστικό της ανεξέλεγκτης δράσης των ΜΚΟ στην Ελλάδα στον ευαίσθητο τομέα του Μεταναστευτικού είναι και η πρόσφατη απόρριψη από την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη εγγραφής στο σχετικό μητρώο της ΜΚΟ «ΑΡΩΓΗ - Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Ενδυνάμωσης Πολιτών Με Μεταναστευτική Καταγωγή». Βάσει της από 7 Απριλίου απόφασης της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, η συγκεκριμένη ΜΚΟ δεν πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και προδιαγραφές, αφού «α) ο φορέας δεν έχει δραστηριότητα κατά τα τελευταία 2 έτη η οποία να αποδεικνύεται και από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, β) δεν διαθέτει βεβαίωση έναρξης εργασιών από την αρμόδια φορολογική αρχή, γ) δεν διαθέτει εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας και κώδικα δεοντολογίας και δ) δεν έχει υποβάλει εγγράφως σύντομο βιογραφικό των μελών του διοικητικού συμβουλίου και της διοίκησής του όπως προβλέπεται». 

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ είχε αποστείλει στις 24 Αυγούστου 2015 επιστολή-ύμνο προς την τότε αρμόδια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου εξαίροντας την «αποφασιστικότητα και αφοσίωση του ΣΥΡΙΖΑ» στα ζητήματα της μετανάστευσης: «Κυρία Υπουργέ, εν ονόματι όλων των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα, σας εκφράζουμε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μας για όσα έχετε κάνει, αλλά και για αυτά που θα κάνετε ώστε οι βελτιώσεις στη θέση και την κατάστασή τους που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσουν να γίνονται πραγματικότητα».

Σποτάκια με οδηγίες για αιτήσεις ασύλου

Οδηγίες βήμα-βήμα για το πώς θα αιτηθούν και θα λάβουν το πολυπόθητο άσυλο στην Ελλάδα παρέχει τώρα η Υπηρεσία Ασύλου ανταποκρινόμενη κατά αυτό τον τρόπο στη μαζική κατάθεση αιτημάτων διεθνούς προστασίας το τελευταίο διάστημα από χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εισέλθει στη χώρα μας. 

Μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού για την προμήθεια 100.000 Δελτίων Αιτούντος Διεθνούς Προστασίας και 100.000 ενημερωτικών εντύπων για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, την περασμένη Τρίτη προκηρύχθηκε και νέος διαγωνισμός, αυτή τη φορά με τίτλο «Παραγωγή 9 ταινιών περιορισμένης διάρκειας 1'-3' (βίντεο) με οδηγίες για τη διαδικασία ασύλου». Σύμφωνα με την προκήρυξη, στόχος των επικείμενων τηλεοπτικών παραγωγών είναι «η πληρέστερη ενημέρωση των αιτούντων διεθνή προστασία μέσω οπτικοποίησης πληροφοριών σχετικά με τη διαδικασία ασύλου, καθώς και οδηγιών για τα δικαιώματα των αιτούντων». Για τον λόγο αυτό το σπικάζ θα γίνει αντίστοιχα σε 9 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, αραβικά, φαρσί, νταρί, ουρντού, παντζάμπι, παστό). 

Η παραγωγή των 9 ταινιών, προϋπολογισμού 30.750 ευρώ, θα γίνει με προσαρμογή του σεναρίου με έτοιμα κείμενα που θα δοθούν από την Υπηρεσία Ασύλου στον ανάδοχο του έργου, με ημερομηνία του διαγωνισμού να ορίζεται η 21η Απριλίου. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες σε ρόλο σκηνοθέτη θα επιλέξουν τους χαρακτήρες των ταινιών εκπροσωπώντας οικογένειες, μονογονεϊκές και μεμονωμένους ενήλικες. Στα γυρίσματα πρόκειται να συμμετέχουν 15-16 άτομα κάθε ηλικίας από διάφορες κοινότητες αλλοδαπών στη χώρα μας. Οσον αφορά στα γυρίσματα, αυτά θα γίνουν στην Αττική, σε χώρους που επίσης θα υποδείξει η Υπηρεσία Ασύλου σε συνεργασία με τον ανάδοχο. Το κόστος της τεχνικής εκτέλεσης της παραγωγής θα βαρύνει τον ανάδοχο, ο οποίος θα επωμιστεί και το κόστος για τη σίτιση των συμμετεχόντων στα γυρίσματα «καθώς και τη φροντίδα των μικρών παιδιών». 

Παράλληλα, την ίδια στιγμή ΜΚΟ που συνδράμουν στο έργο της Υπηρεσίας Ασύλου έναντι αμοιβής εκατομμυρίων ευρώ δημιουργούν ένα νομικό δίκτυο υποστήριξης των αιτούντων άσυλο. Προς την κατεύθυνση αυτή, η οργάνωση «ΜΕΤΑδραση» ζητά δικηγόρους οι οποίοι θα παρέχουν νομική στήριξη σε νεοεισερχόμενους εν δυνάμει δικαιούχους διεθνούς προστασίας σε Χίο, Λέσβο και Σάμο. Η συγκεκριμένη πρόσκληση ενδιαφέροντος έχει καταληκτική ημερομηνία την 20ή Απριλίου και τα καθήκοντα της θέσης αφορούν, μεταξύ άλλων, σε εξατομικευμένη ενημέρωση σχετικά με τις προϋποθέσεις ένταξης σε καθεστώς διεθνούς προστασίας και την προβλεπόμενη διαδικασία υποβολής και εξέτασης του αιτήματος του ασύλου, εκπροσώπηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ασύλου σε α’ και β’ βαθμό και νομική υποστήριξη ατομικών περιπτώσεων σχετικά με θέματα διοικητικής κράτησης.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου