Σελίδες

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Εργασιακή «ζούγκλα»: Φτάνουν το 1 εκατ. οι απλήρωτοι για 1-5 μήνες εργαζόμενοι

Το ένα εκατομμύριο προσεγγίζουν οι εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι για διάστημα από έναν έως και πέντε μήνες, ενώ σχεδόν 500.000 είναι οι υποαπασχολούμενοι, που εργάζονται δηλαδή έως 4 ώρες την ημέρα και αμείβονται με τις μισές αποδοχές.

Σύμφωνα με το Έθνος, άλλοι 1,5 - 2 εκατομμύρια αναγκάζονται να δουλέψουν ανασφάλιστοι, ενώ η ανεργία «θερίζει» και κυρίως η μακροχρόνια.

Το τρίτο τρίμηνο του 2015 οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούσαν το 73,7% του συνόλου των ανέργων.

Με άλλα λόγια, 855.000 άνεργοι βρίσκονται εκτός εργασίας για πάνω από έναν χρόνο. Στις ηλικίες 15-19 το ποσοστό ανεργίας ήταν στο 58,1% και στις ηλικίες 20-24 στο 47,7%, ποσοστά που αναδεικνύουν το μείζον πρόβλημα της ανεργίας των νέων στη χώρα μας.

Επιδείνωση της αγοράς εργασίας

Αλλά και όσοι εργάζονται στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη εργασιακή ανασφάλεια από όλες τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ. Οι
ευέλικτες μορφές απασχόλησης κυριαρχούν παντού, ενώ επιδείνωση σημειώνεται και στις συνθήκες εργασίας.

Το 2009, οι προσλήψεις με ευέλικτες μορφές αντιστοιχούσαν στο 21% του συνόλου, ενώ το 2015 στο 55%. Την περίοδο 2014-2015 οι νέες προσλήψεις με μερική απασχόληση είναι αυξημένες κατά 19,6% και με εκ περιτροπής εργασία κατά 45,6%.

Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότεροι μισθωτοί χάνουν τη δουλειά τους με «προειδοποιημένες απολύσεις», με αποτέλεσμα να εισπράττουν τη μισή μόνο αποζημίωση από αυτή που δικαιούνται. Ενα στα δύο νοικοκυριά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και οι μισοί μισθωτοί δουλεύουν για μισθούς πείνας, κάτω από 800 ευρώ.

Ειδικότερα,

κάτω των 800 ευρώ εισπράττουν το 50% των μισθωτών (14,5% μέχρι 499 ευρώ, 22% μεταξύ 500-699 ευρώ και 13,5% μεταξύ 700-800 ευρώ),

μεταξύ 800-1.000 ευρώ το 18,6%

και άνω των 1.000 ευρώ το 15,7% (9,8% μεταξύ 1.000-1.299 ευρώ και 5,9% άνω των 1.300 ευρώ).


πηγή: Εργασιακή Ζούγκλα




*******   *******   *******


-Τι είναι η Σ.ΕΠ.Ε. μπαμπά;
- Η Σ.ΕΠ.Ε. παιδί μου είναι μια πολύ καλή υπηρεσία που προστατεύει τον μπαμπά στην (ανασφάλιστη) εργασία του και όταν θα μεγαλώσεις θα προστατεύει και εσένα.
Έλα να δούμε μαζί στο internet τι ακριβώς είναι:


(Από το site του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων)

Αρμοδιότητες (Σ.ΕΠ.Ε.)
Από 1-7-1999 άρχισε να λειτουργεί μια νέα υπηρεσία στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τον τίτλο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.).
Το Σ.ΕΠ.Ε. είναι υπηρεσία που υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Εργασίας και της οποίας προΐσταται μετακλητός Ειδικός Γραμματέας (άρθρο 28, Ν.1558/1985).
Το Σ.ΕΠ.Ε. διαρθρώνεται σε Κεντρική και Περιφερειακές Υπηρεσίες. Η κατά τόπον αρμοδιότητά του εκτείνεται σε όλη την επικράτεια και οι καθ' ύλη αρμοδιότητές του ασκούνται από την Κεντρική και τις Περιφερειακές Υπηρεσίες αυτού.

Το Σ.ΕΠ.Ε. έχει ως έργο:

  • Την επίβλεψη και τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.
  • Την έρευνα, ανακάλυψη και δίωξη των περιπτώσεων παράβασης της εργατικής νομοθεσίας και παράνομης απασχόλησης, καθώς και την έρευνα για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων.
  • Την παροχή πληροφοριών και υποδείξεων για την αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.

Αρμοδιότητες του Σ.ΕΠ.Ε. είναι:


  • Να ελέγχει όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
  • Να προβαίνει σε ελέγχους, μετρήσεις, δειγματοληψίες και έρευνες για να διαπιστώσει αν τηρούνται οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.
  • Να ερευνά τα αίτια των θανατηφόρων και σοβαρών εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.
  • Να εξετάζει τις υποβαλλόμενες καταγγελίες και αιτήματα εργαζομένων. Σημειώνεται ότι οι καταγγελίες υποβάλλονται γραπτά ή προφορικά, επώνυμα ή ανώνυμα.
  • Να επιβάλλει στους παραβάτες διοικητικές κυρώσεις ή να προσφεύγει στη δικαιοσύνη για επιβολή ποινικών κυρώσεων.
  • Να παρεμβαίνει συμφιλιωτικά για την επίλυση των ατομικών ή συλλογικών διαφορών εργασίας.

Οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. μπορούν να εισέρχονται ελεύθερα καθ' όλο το εικοσιτετράωρο σε όλους τους χώρους εργασίας.


Η λειτουργία του Σ.ΕΠ.Ε. ελέγχεται εσωτερικά από τη Μονάδα Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας και επίσης υπόκειται σε κοινωνικό έλεγχο μέσω του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Κ.Ε.Ε.Ε.) και των Περιφερειακών Επιτροπών Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Ε.).

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ
Οι κατωτέρω εκθέσεις περιλαμβάνουν σε πίνακες και σχετικά διαγράμματα

  • στοιχεία ελέγχων της κοινωνικής επιθεώρησης (έλεγχοι, μηνύσεις, κυρώσεις, πρόστιμα),
  • στοιχεία ελέγχων τεχνικής και υγειονομικής επιθεώρησης (έλεγχοι, κυρώσεις),
  • στοιχεία κοινωνικών θεμάτων (για τις εργατικές διαφορές, καταστάσεις προσωπικού, υπερωρίες - Κυριακές - νυχτερινά, συμβάσεις εργασίας) και
  • στοιχεία εργατικών ατυχημάτων
*******   *******   *******

Τυχερό το ελληνικό προλεταριάτο που έχει όχι μόνο "Αριστερή" κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) ε;

Φυσικά αυτή η τύχη ευνοεί  και τους  λαθρομετανάστες, αφού και αυτοί θα δεχθούνε την ίδια εργασιακή στοργή.

Τι είπε ο Στέφανος Μάνος το 1997 που δεν υπήρχαν Μνημόνια.


 Refugees Welcome GR

Κατά τα άλλα με 1,5 - 2 εκατομμύρια εργαζομένους που αναγκάζονται να δουλεύουν ανασφάλιστοι, το «ταμείον (ΙΚΑ) είναι μείον», γιατί η αναλογία εργαζομένων - συνταξιούχων είναι αρνητική...

υ.γ.

Ο Στέφανος Μάνος δεν σκέφτηκε ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα των μεταναστών: Ανταγωνίζονται και ρίχνουν τα μεροκάματα των Ελλήνων. Οπότε είναι διπλή ευλογία Θεού!

Ω ναι!
Refugees Welcome Greece!
Welcome!
Welcome!
Welcome!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου