Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Σκουριές. "Eldorado ακούμπα στις πλάτες του Κουτσούμπα"

Τηs Σταυρούλας Πουλημένης


Δεν θα ασχολούμασταν με τις δηλώσεις Κουτσούμπα γιατί τα όσα δήλωσε στο ΒΗΜΑFM 99.5 σχετικά με το ζήτημα της Eldorado Gold είναι πράγματα τα οποία έχει ξαναπεί σε παλαιότερες δηλώσεις του. Αυτό που μας απασχολεί στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το “βάθος” του σκεπτικού του. 


Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το ΚΚΕ εδώ και χρόνια είναι απών από τις διαμαρτυρίες ενάντια στις εξορύξεις χρυσού και μόνο μεμονωμένοι κάτοικοι που πρόσκεινται στο ΚΚΕ συμμετέχουν αυτοβούλως και προς τιμήν τους στο κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού. 


Ο γ.γ του ΚΚΕ σε ερώτηση για ενδεχόμενο λουκέτο στις Σκουριές δήλωσε πως το εργοστάσιο στις Σκουριές πρέπει να ανοίξει.


«Όχι, να μην κλείσει. Δε θέλουμε να κλείσει κανένα εργοστάσιο. Και για το περιβάλλον που λένε ότι μολύνεται, μπορεί να επιβάλλουν μέτρα σε οποιαδήποτε εταιρία και κάπως να βελτιωθούν οι συνθήκες. Το περιβαλλοντολογικό ζήτημα μπορεί να λυθεί και επιμένουμε σ’ αυτό, μόνο στα πλαίσια μιας τέτοιας κοινωνίας και μιας τέτοιας οικονομίας, αλλιώς όλα τα άλλα είναι ψεύτικα και εκεί είναι η ευθύνη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ή όποιων αριστερών, που λένε ότι μέσα στον καπιταλισμό, μέσα στην ΕΕ, με τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές να ανταγωνίζονται σαν τα σκυλιά για το ποιος θα κερδίσει περισσότερα, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ζουν καλά. Οι εργαζόμενοι πάντα θα
την πληρώνουν και πάντα το πολιτικό τους προσωπικό, οι κυβερνήσεις, θα παίζουν το ρόλο του ενός ή του άλλου, επιλέγοντας πότε τον έναν και πότε τον άλλο σε βάρος όμως του λαού» είπε συγκεκριμένα.


Ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε ότι το ΚΚΕ θεωρεί μείζον ζήτημα την προστασία του περιβάλλοντος σ' αυτή την επένδυση, ενώ τάχθηκε υπέρ “της κοινωνικοποίησης και της κρατικοποίησης όλων των παραγωγικών μέσων και πηγών της οικονομίας προς όφελος του Ελληνικού λαού”.


Υποστήριξε δε τη θέση του ΚΚΕ που είναι να κρατικοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος στην περιοχή. 


Το ΚΚΕ, δηλαδή, την στιγμή που ένα μεγάλο κομμάτι του δάσους στον Κάκκαβο έχει εκχερσωθεί και έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε μια έρημο, την στιγμή που υδάτινες πηγές και τα νερά της περιοχής έχουν μολυνθεί με αρσενικό μας λέει πως το περιβαλλοντικό ζήτημα μπορεί να λυθεί σε μια άλλη ζωή σοσιαλιστική ή κάπως με κάποια μέτρα “κάπως να βελτιωθούν οι συνθήκες”.


Όταν δεκάδες επιστήμονες αποδεικνύουν πως δεν γίνεται εξόρυξη χρυσού χωρίς να καταστραφεί το περιβάλλον, τα νερά και οι παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής ο κ. Κουτσούμπας επιλέγει να πει μια γενικότητα “να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο” ασχέτως τις ζημιές και τις χαμένες ζωές. 


Για άλλη μια φορά ο Δ.Κουτσούμπας επιλέγει εργαζόμενους


Αν οι εργαζόμενοι της εταιρείας είναι θύματα των πολυεθνικών οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισσοκόμοι, δασεργάτες τι είναι; 


Αυτοί δεν έχουν δικαίωμα στην εργασία αλλά κυρίως στη ζωή;


Ακόμη και αν κρατικοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος στην περιοχή θα πρέπει το κράτος να τον εξορύξει με κάθε κόστος; 


Δηλαδή μια περιοχή που εδώ και δεκαετίες ξεκοιλιάζεται από εξορυκτικές εταιρείες με αποκορύφωμα την Eldorado Goldθα πρέπει να συνεχίσει να καταδικάζεται για πάντα ως μεταλλευτική;


Πόσο ταξικά μεροληπτική υπέρ των φτωχών και των εργαζομένων είναι μια θέση που αγνοεί το ζήτημα της ζωής και της υγείας των πολιτών υπέρ του κέρδους; 


Έχει σημασία στην συγκεκριμένη περίπτωση αν αυτό είναι κρατικό η μιας εταιρείας; 


Το ΚΚΕ αποφασίζει σε μια στιγμή που η εταιρεία εκβιάζει το σύνολο της κοινωνίας και μας βάζει να επιλέξουμε αν θα πρέπει να ζούμε ως αποικία ή όχι, να ταχθεί στην λογική μιας δήθεν ουδετερότητας, και άρα δυστυχώς υπέρ της εταιρείας. 


Γιατί όποιος στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν παίρνει θέση υπέρ του να φύγει η εταιρεία από την περιοχή, παίρνει θέση υπέρ της καταστροφής ενός τόπου. 


Ανάρτηση από: http://www.alterthess.gr
ΠΗΓΗ:http://blogvirona.blogspot.gr/
το είδα

1 σχόλιο:

  1. αφου και ο ΧΥΤΡΑΣ ο ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ νεοταξιτης ειναι τι περιμενατε να πει τιποτα καλυτερο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ