Σελίδες

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Ανοίγουμε τα αγγλικά Αρχεία για τον Καποδίστρια

Δυο βρετανικά έγγραφα που αποδεικνύουν τον αγγλικό σχεδιασμό στην δολοφονία του Καποδίστρια.


Το ένα, ιδιόχειρο σημείωμα του Καθάρματος , του υπαλλήλου του Ρότσιλντ, Δούκα του Ουέλλιγκτον που έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του Κυβερνήτη, που βρίσκεται στο αρχείο Ουέλλιγκτον με κωδικό «Docref=WP1/1022/8» με ημερομηνία 10/22 Μαΐου 1829, στο οποίο ο Δούκας του Ουέλλιγκτον συμφωνεί σχετικά με τη σκοπιμότητα ενός πόλεμου κατά του Καποδίστρια από τις εφημερίδες στα νησιά του Ιονίου, και της Πελοποννήσου, ο οποίος «μπορεί να είναι χρήσιμος ώστε να συνειδητοποιήσει ο Καποδίστριας ότι και άλλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το όπλο, καθώς και εκείνος, στο οποίο δίνεται επισης οδηγία στον πρόξενο κ Dawkins  να μεταφέρει στον Καποδίστρια, «ότι η συμπεριφορά του δεν έχει έγκριση».

Ας το δημοσιεύσουν ολόκληρο για να καταλάβουν όλοι ποιοι ήταν οι «δημοκρατικοί» αντιπολιτευόμενοι του Απόλλωνα. Στο πλαίσιο ακριβως αυτού του
πολέμου που κήρυξε στον Καποδίστρια ο Ρότσιλντ δια του Ουέλλιγκτον βγήκε στην Ύδρα η εφημερίδα Απόλλων (11 Μαρτίου-30 Σεπτέμβρη 1831), η οποία εκδιδόταν από τον πράκτορα των Άγγλων Αναστάσιο Πολυζωίδη.

Η εφημερίδα δια του εκδότη της προπαγάνδιζε απροκάλυπτα την αποστασία από την κυβέρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια, και «αμείλικτη» ήταν η πολεμική εναντίον του.

Το άλλο επίσης σημαντικό ντοκουμέντο βρίσκεται στα χαρτιά του Ουέλλιγκτον και είναι αναφορά του Dawkins από το Ναύπλιο της 18ης/30 Δεκεμβρίου 1831 για την μεταφορά της Ε' Εθνοσυνέλευσης από το Άργος στο Ναύπλιο που αναφέρει:

«18 Dec 1831 The General Assembly of the Greeks has met at Nauplia and has come out against the Capodistrias family even though John Capodistrias, the late president, made great exertions to obtain returns favorable to his authority».

«18 Δεκ 1831 Η Συνέλευση των Ελλήνων συνεδρίασε στο Ναύπλιο και εκφράστηκε κατά της οικογένειας Καποδίστρια, ακόμη και αν ο αείμνηστος πρόεδρος Ιωάννης Καποδίστριας, έκανε μεγάλη προσπάθεια για να επιτύχει την εκλογή αντιπροσώπων ευνοϊκών για την εξουσία του».

το είδα

4 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με λιγο ψαξιμο βρηκα το αρθρο WP1/1022/8 οπως αναφερε στο αθρο σας. Δεν μπορω να πω με βεβαιοτητα οτι βγαζω το ιδιο συμπερασμα με εσας παρολαυτα ιστορικα αληθευει η περιγραφη σας, ο καθενας μπορει να βγαλει τα συμπερασματα του.

    http://www.archives.soton.ac.uk/wellington/results.php?count=1#1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Ορέστης

      Το λινκ που παραθέτεις δεν είναι το "άρθρο WP1/1022/8", αλλά μια κενή σελίδα.

      Οπότε πως προκύπτει το: "Δεν μπορω να πω με βεβαιοτητα οτι βγαζω το ιδιο συμπερασμα με εσας", που αναφέρεις;

      Διαγραφή
    2. πήγαινε στο λινκ: http://www.archives.soton.ac.uk/wellington/search.php?agree=Y
      ψάξε για: consquences of a newspaper war

      Διαγραφή