Σελίδες

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

ΜΚΟ ή μηχανισμοί μυστικών υπηρεσιών;

Οι σοβαρές καταγγελίες για τη δράση των λεγόμενων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη Μυτιλήνη πληθαίνουν μέρα με τη μέρα. Υγειονομικοί φορείς, οργανώσεις, κάτοικοι εκφράζουν τους φόβους πως διαμορφώνεται μια επικίνδυνη κατάσταση στην υγειονομική κάλυψη των προσφύγων και των μεταναστών. Η παρέλαση των ΜΚΟ στη Μυτιλήνη έχει ξεκινήσει σχεδόν από την πρώτη μέρα. Τα ερωτήματα είναι πολλά και σοβαρά; Τι σκοπιμότητες εξυπηρετούν; Π;vς λειτουργούν; Ποιος χρηματοδοτεί τη δράση τους;

Η πριγκίπισσα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα!

Πριν από μερικές μέρες, υγειονομικοί φορείς κατήγγειλαν πως μία ΜΚΟ ονόματι «WAHA», διαφημίζεται με banner στο τοπικό περιφερειακό ιατρείο του νησιού και πως συνεργάζεται με την 2η Υγειονομική Περιφέρεια.
Η «WAHA» στην οποία έχει παραχωρηθεί δημόσιος χώρος, που έχει οργανωθεί από...
κρατικές δομές και εθελοντές, πληρώνει εθελοντές για να στελεχώσουν τρία ιατρεία στο νησί. Ποια είναι όμως η «WAHA» που εμφανίστηκε ξαφνικά στη Μυτιλήνη;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο, η συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει έδρα στη Γαλλία και
ιδρύθηκε από την πριγκίπισσα του Αμπού Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σεϊκσά Σάμσα. Δραστηριοποιείται σε: Αφγανιστάν, Νιγηρία, Καμερούν, Αιθιοπία, Κένυα, Σενεγάλη, Σουδάν, Ζάμπια, Σομαλία, Τανζανία, Μπενίν, Ερυθραία, Γουινέα, Υεμένη κ.λπ. Σε πολλές από αυτές τις χώρες έχει χτίσει και λειτουργεί σύγχρονα Κέντρα Υγείας, ενώ σύμφωνα με την ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο οι οικονομικοί της πόροι είναι από δωρεές και άλλου τύπου ιδιωτική χρηματοδότηση. Μερικοί από τους φορείς που συνεργάζεται είναι: Το υπουργείο Υγείας του Καμερούν και της Σενεγάλης, η αεροπορική εταιρεία «ETIHAD», καθώς και δεκάδες πανεπιστημιακά ιδρύματα σε αφρικανικές χώρες. Σε πολλές από αυτές τις χώρες υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση, καθώς και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.


Και μόνο το άκουσμα του ονόματος του ιδρυτή της ΜΚΟ, δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) έχει προσλάβει και αναπτύξει στο έδαφος της Υεμένης, όπου είναι σε εξέλιξη από το Μάρτη η ιμπεριαλιστική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας, εκατοντάδες Κολομβιανούς και άλλους Λατινοαμερικανούς μισθοφόρους, απόστρατους ως επί το πλείστον, σε μια προσπάθεια να καλύψει τις απώλειες πολλών δεκάδων στρατιωτών της που έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις, στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου. Μέσα σε τέτοιες συνθήκες, δραστηριοποιείται η ΜΚΟ προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, να ανακουφίσει και να απαλύνει τον πόνο των γυναικών της Υεμένης...

Από τον Οκτώβρη του 2015, η «WAHA» συμμετέχει σε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα στα Βαλκάνια. Πιο συγκεκριμένα, σε Σερβία, Κροατία, ΠΓΔΜ και Σλοβενία. Στα σύνορα αυτών των χωρών έχει συγκροτήσει και λειτουργεί κινητές διασυνοριακές ομάδες «προστασίας και διάσωσης». Στη Σερβία έχει αποκτήσει πρόσβαση σε κρατικά κέντρα περίθαλψης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μαζί με αυτό της Μυτιλήνης, χαρακτηρίζεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, ως ένα από τα μεγαλύτερα που έχει διοργανώσει ποτέ.

Οπως φαίνεται, οι διασυνδέσεις της «WAHA» είναι ιδιαίτερα υψηλές. Στις 10 Νοέμβρη ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Χαρλέμ Ντεζίρ, συνοδευόμενος από τον Γάλλο πρέσβη στη Σερβία, επισκέφτηκε το Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Βελιγράδι. Εκεί, η «WAHA» έχει φτιάξει και λειτουργεί δύο κλινικές περίθαλψης προσφύγων...

ΜΚΟ με χρηματοδότηση από το ...υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ

Μια άλλη ΜΚΟ, που δραστηριοποιείται στη Μυτιλήνη είναι η «Danish Refugee Council» (DRC). Η συγκεκριμένη οργάνωση συνεργάζεται με τη «WAHA» στο πρόγραμμα που υλοποιεί στα Βαλκάνια, που αναφέραμε παραπάνω. Αυτοχαρακτηρίζεται ανθρωπιστική και φαίνεται πως είναι παλιά καραβάνα στο χώρο, αφού ιδρύθηκε το 1956. Δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες. Παρέχει βοήθεια σε πρόσφυγες και εκτοπισμένους. Οπως αναφέρουν: «Σκοπός μας είναι βοηθήσουμε ανθρώπους που έχουν "χτυπηθεί" από πολέμους και διαμάχες, έχουν διωχθεί λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, πολιτικών ή κοινωνικών πεποιθήσεων».

Η συγκεκριμένη οργάνωση συνεργάζεται με τις επίσημες κυβερνήσεις κρατών και άλλους εθνικούς οργανισμούς. Κύριοι φορείς χρηματοδότησης είναι το Δανικό υπουργείο Εξωτερικών, η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο ΟΗΕ, καθώς και από κυβερνητικές δωρεές και χορηγίες. Ας δούμε όμως λίγο πιο συγκεκριμένα από πού αντλεί τα έσοδά της.

-- «IrishAid»: Επίσημο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ιρλανδίας για τη «μείωση φτώχειας και πείνας». Συνεργάζεται, ανάμεσα σε άλλα, με ιδιωτικό τομέα, κοινωνία πολιτών και τις κυβερνήσεις - εταίρους για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης των φυσικών πόρων (δραστηριοποιείται κυρίως στην Αφρική).

-- Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

-- CIDA (Καναδικός Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης): Κυβερνητική υπηρεσία του Καναδά αρμόδια για τη διαχείριση προγραμμάτων συνεργασίας της χώρας με αναπτυσσόμενες χώρες.

Πλούσια δράση

Τελευταία καταγγελία για τη δράση ΜΚΟ ήρθε την περασμένη Πέμπτη. Η αυτοχαρακτηριζόμενη φιλανθρωπική οργάνωση «ONE NATION» βρίσκεται στη Μυτιλήνη εδώ και αρκετές βδομάδες. Ομως, ένα βίντεο που δημοσιοποιήθηκε δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Συγκεκριμένα, στο βίντεο φαίνονται μέλη της με φουσκωτό σκάφος, στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Σκάλας Συκαμιάς και τουρκικών ακτών να υποδέχονται βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες και να τους καθοδηγούν στα αγγλικά πώς και σε ποιο μέρος της ακτής να κατευθυνθούν.


Στο βίντεο φαίνονται πάνω στο σκάφος, εκτός από μέλη της οργάνωσης «ONE NATION», και μέλη της οργάνωσης «TEAM HUMANITARIAN», την οποία και κατονομάζουν επιβραβεύοντάς την δημόσια για την καλή συνεργασία. Σε άλλα βίντεο της οργάνωσης στη σελίδα της στο Facebook, παρουσιάζονται και πολλά άλλα από τη λειτουργία της οργάνωσης στη Λέσβο, στο δεκαήμερο που επιχειρούσε. Εκεί, υπάρχουν σκηνές διανομής νερού σε πρόσφυγες και μετανάστες που ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από το λιμάνι - στους οποίους αρνούνται να δώσουν νερό αν δεν το παραλάβουν με το δεξί τους χέρι. Στη σελίδα τής «ONE ΝΑΤΙΟΝ» έχουν ανέβει επίσης φωτογραφίες μελών της πάντα με την κιτρινοπράσινη μπλούζα τους.

Η ΜΚΟ «ΟΝΕ ΝΑΤΙΟΝ» υλοποιεί προγράμματα σε Βοσνία, Μπαγκλαντές, Γάζα και Συρία, ενώ συμμετέχει σε προγράμματα όπως: «Βοήθεια για πρόσφυγες» και «Φαγητό για όλη τη Μεγάλη Βρετανία». Οπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους, συγκεντρώνουν χρήματα και στόχος τους, σχετικά με το πρόγραμμα που υλοποιούν στη Συρία, είναι να συγκεντρώσουν μέχρι τις 31/3/2017 το ποσό των 500.000 λιρών. Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρώσει 134.535 λίρες. Για το πρόγραμμα στη Γάζα, ο στόχος τους είναι οι 200.000 λίρες μέχρι τις 8/7/2016 και μέχρι τώρα έχουν συγκεντρώσει 89.615 λίρες.

Για τη συγκεκριμένη οργάνωση έχουν διατυπωθεί από διάφορους αναφορές και στοιχεία για σχέσεις με ισλαμιστικές οργανώσεις. Η οργάνωση στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία, κάτι που προκύπτει από το υλικό που η ίδια έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της. Ενα ενδιαφέρον στοιχείο είναι το εξής:

-- Η οργάνωση «ONE NATION» εμφανίζεται να χρηματοδοτεί την τουρκική ΜΚΟ «IHH», η οποία με τη σειρά της κατηγορείται επισήμως από τους Κούρδους της Συρίας ότι παρείχε οπλισμό στο «Ισλαμικό Κράτος». Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν αναφορές που καταγράφουν πως την περίθαλψη των προσφύγων στην ΠΓΔΜ και στην περιοχή της Γευγελής την έχει αναλάβει σε μεγάλο βαθμό αυτή η τουρκική οργάνωση. Η τουρκική οργάνωση «IHH» είχε οργανώσει αυτοκινητοπομπή 20 φορτηγών στη Συρία (στα οποία εικάζεται ότι υπήρχε ανθρωπιστική βοήθεια) η οποία χτυπήθηκε από αεροσκάφη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στις 26 Νοέμβρη. Το χτύπημα έγινε μόλις η αυτοκινητοπομπή πέρασε από το τουρκικό στο έδαφος της Συρίας.

Κ. Πασ.
"Ριζοσπάστης"
το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου