Σελίδες

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Η αποχή είναι η ασφαλέστερη οδός που εφηύρε το σύστημα για να διασφαλίσει τη διαιώνισή του


Όπως εξηγήσαμε εδώ, βάσει του συντάγματος και του εκλογικού νόμου, η ψήφος είναι υποχρεωτική και τα ψηφοδέλτια είναι μόνο έντυπα. Όποιο άλλο υποτιθέμενο ψηφοδέλτιο βρεθεί στην κάλπη, είναι ΑΚΥΡΟ. Εξαίρεση αποτελεί το ΕΠΙΚΥΡΩΜΕΝΟ μη έντυπο ψηφοδέλτιο (λευκό) στο οποίο σε έκτακτες περιπτώσεις που σε κάποιο εκλογικό τμήμα δεν υπάρχουν έντυπα ψηφοδέλτια, ο εκλογέας συμπλήρωσε με το χέρι του το όνομα του υποψηφίου που επιθυμεί.

Στην πράξη όμως τι γίνεται;; Η Πολιτεία αντί να εξασφαλίσει σε όλους τους εκλογείς την δυνατότητα εκπλήρωσης του καθήκοντος τους, τους απαλλάσσει με το έτσι θέλω από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και τους μοιράζει άκυρα ψηφοδέλτια (μην έντυπα), τα οποία μάλιστα τα μετράει και τα
καταγραφεί κιόλας μετά.  

Ορίστε τα πιο πρόσφατα παραδείγματα :

Α. [16.09.2015] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΣΔΑ ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΝΙΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 20ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

– Η ψήφος είναι υποχρεωτική

Από την ανωτέρω υποχρέωση, εξαιρούνται, οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων: 

  • Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.

  • Όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.

  • Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπληρώσεως, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα ( 40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας 

Β.1 Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές Ιανουάριος 2015: Λευκά ψηφοδέλτια (!) 34.830 , με συνέπεια, το σύνολο των άκυρων ψηφοδελτίων να φτάσει στο 2,36 %.

Β.2 Ευρωπαϊκές Βουλευτικές Εκλογές, Μάιος 2014: Λευκά ψηφοδέλτια (!) 68.557 Άκυρα ψηφοδέλτια συνολικά: 3,80 %.

Επειδή όμως, η “απαλλαγή” από το συνταγματικό δικαίωμα του εκλέγειν και το μοίρασμα άκυρων (λευκών) ψηφοδελτίων δεν αρκούν αν οι εκλογείς δεν αξιοποιούν αυτά τα “μέσα”, και μάλιστα με το παραπάνω, προεκλογικά αρχίζει η προπαγάνδα της αποχής από την διαμόρφωση του αποτελέσματος των εκλογών είτε μέσω απουσίας από την ψηφοφορία είτε μέσω του έτσι αποκαλούμενου λευκού ψηφοδελτίου. Συγκεκριμένα, αρχίζουν οι προτροπές τύπου “πάμε παραλία”, οι δημοσκόποι μας ρωτούν μεταξύ άλλων αν σκοπεύουμε να απέχουμε ή να ψηφίσουμε λευκό και μετά δημοσιεύουν το αποτέλεσμα ( πρόσφατο παράδειγμα: “Το 25,5% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης Prorata δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσουν, ενώ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, το 12,4% επιλέγει συνειδητά αποχή ή λευκό), εμφανίζονται από πουθενά κινήματα υπέρ της (ανύπαρκτης βάσει του νόμου ) “λευκής” ψήφου, κυκλοφορούν καλέσματα για αποχή με τον ισχυρισμό ότι αν το 51% του εκλογικού σώματος δεν ψηφίζει, η εκλογές θα ακυρωθούν κλπ. Στη πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει και το μόνο που μπορεί να συμβεί, είναι να τιμωρηθούν όσοι αδικαιολόγητα απείχαν και παραβίασαν ετσι το σύνταγμα (Άρθ. 117, ΠΔ 26/2012). Δεν θα συμβεί όμως ούτε αυτό, καθώς κυρίως μέσω της αποχής, το σύστημα κρατά μακριά από τις κάλπες όλους τους δυσαρεστημένους.

Για να καταλάβετε καλύτερα ποια είναι τα επιθυμητά και ταυτόχρονα πραγματικά αποτελέσματα της προπαγάνδας της αποχής, διαβάστε ένα απόσπασμα από κείμενο του δικηγόρου Μάριου Μαρινάκου, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 22 Απριλίου 2014 και είναι πάντα επίκαιρο:

“… πολλοί από εμάς (μηδέ εμού εξαιρουμένου) είμαστε άθλιοι γνώστες του συστήματος που αντιμαχόμαστε. Πώς γίνεται να αντιμάχεσαι κάτι, αν πρώτα δεν ξέρεις τι είναι αυτό; Κατά την κοινή λογική, δεν είναι δυνατό να αντιστρατεύεσαι ένα σύστημα, αν δεν το μάθεις πρώτα, ώστε να ανακαλύψεις τα ευαίσθητα, τα τρωτά του σημεία και τις αδυναμίες του.

Ας δούμε λίγο προσεκτικά την αποχή.

1. Η λειτουργία της αποχής

Πέρα από τα έγκυρα ψηφοδέλτια, ο εκλογικός νόμος συναθροίζει την αποχή ΣΕ ΟΛΑ τα κόμματα που καλύπτουν το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του 3%. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η διαδικασία της αναγωγής. Αυτή θα ωθήσει τα ποσοστά των κομμάτων τόσο, ώστε να καλυφθούν όλες οι διατιθέμενες έδρες (είτε στο Εθνικό Κοινοβούλιο, είτε στην Ευρωβουλή) και να καμαρώνουν κάποιοι το βράδυ των εκλογών, ως νικητές…

Ας δούμε ένα θεωρητικό παράδειγμα, λοιπόν, για να το καταλάβουμε όλοι πόσο άθλια προπαγάνδα και προβοκάτσια σε βάρος του λαού, σε βάρος όλων μας, είναι η αποχή:

Ας υποθέσουμε, ότι σε μια ψηφοφορία 100 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προσέρχονται και ψηφίζουν και οι 100. Για να κερδίσει κάποιος τις εκλογές θα πρέπει να λάβει 51 ψήφους (δηλαδή το 50%+1 ψήφο). Έστω, όμως, ότι η προπαγάνδα περί αποχής πιάνει τόπο και ψηφίζουν μόνο οι 10 εκλογείς. Οι υπόλοιποι 90 επιλέγουν να απέχουν. Αν, λοιπόν, στην ίδια ψηφοφορία προσέλθουν και ψηφίσουν μόλις 10 εγγεγραμμένοι εκλογείς, τότε νικητής αναδεικνύεται αυτός που θα λάβει… 6 ψήφους.

Στο παραπάνω παράδειγμα, λοιπόν, η αποχή έδωσε μια ώθηση τουλάχιστον 54 ψήφων! Δηλαδή, ο φαινόμενος ως νικητής των εκλογών, αν και έλαβε μόλις 6 ψήφους (δηλαδή, στο πραγματικό σύνολο του εκλογικού σώματος έλαβε μόλις το 6%!) το βράδυ των εκλογών θα εμφανίζεται στις τηλεοράσεις μας, σαν να έχει ποσοστό 60% (δηλαδή, θα φαίνεται σαν να έχει λάβει 60 ψήφους, ή αλλιώς, θα φαίνεται ότι έλαβε 54 ψήφους παραπάνω από όσες πραγματικά έλαβε)!

Συγχαρητήρια! Με την αποχή, τα άκυρα και τα λευκά καταφέραμε το 6% των πολιτών να αποφασίζει για το υπόλοιπο 94%!

2. Η εκλογική πραγματικότητα, όπως την δημιουργεί η αποχή

Ας δούμε τι έγινε στις τελευταίες εκλογές.

1ο Πραγματικό παράδειγμα: Εθνικές εκλογές, Ιούνιος του 2012.

Επί συνόλου 9.947.876 εκλογέων ψήφισαν μόλις οι 6.216.798 εκλογείς.
Τούτο σημαίνει αποχή της τάξης του 37,51%.
Από αυτούς τους ψηφίσαντες, έγκυρα ψήφισαν οι 6.155.464 εκλογείς, δηλαδή μόλις το 61,88% του εκλογικού σώματος.
Υπήρξαν 35.961 άκυρα ψηφοδέλτια και 25.373 λευκά ψηφοδέλτια.
Η Νέα Δημοκρατία έλαβε 1.825.497 ψήφους. Δηλαδή έλαβε μόλις το 18,35% του εκλογικού σώματος!
Το Πα.Σο.Κ έλαβε 756.024 ψηφοδέλτια, δηλαδή έλαβε μόλις 7,6% του εκλογικού σώματος!

Και οι δυο μαζί έλαβαν 2.581.521 ψηφοδέλτια, δηλαδή μόλις το 25,95% του εκλογικού σώματος!

Ωστόσο, λόγω της αποχής, το ποσοστό τους εκτινάχθηκε στο 29,66% και 12,28% αντίστοιχα, διότι τα ποσοστά υπολογίζονται μόνο επί των εγκύρων ψηφοδελτίων. Αυτά τα δυο προφανώς μειοψηφικά κόμματα, σήμερα, κυβερνούν κανονικά, ψηφίζουν όλους τους νόμους που τους υποδεικνύουν ξένοι τοποτηρητές, βασανίζουν και τυραννούν έναν ολόκληρο λαό. Ποιος; Μόλις το 25,95%! Και η τραγική ειρωνεία είναι ότι το παίζουν και ισχυρή κυβέρνηση, όλων των Ελλήνων… Είδατε να μπορεί να αποδώσει κάτι ο αντίλογος περί έλλειψης δημοκρατικής νομιμοποίησης; Πρακτικά, δεν σημαίνει τίποτα…

2ο Πραγματικό παράδειγμα: Ευρωεκλογές 2009

Εγγεγραμμένοι 9.995.992 εκλογείς
Ψήφισαν 5.261.036 ή μόλις το 52,63%
Άκυρα 72.791 ψηφοδέλτια
Λευκά 61.008 ψηφοδέλτια
Έγκυρα ψηφοδέλτια: 5.127.237
Έλαβαν
– ΠαΣοΚ: 1.878.859 ψήφοι. Το Πα.Σο.Κ έλαβε μόλις το 18,80% του εκλογικού σώματος! Η αποχή όμως το εκτόξευσε στο 36,64%.
– Νέα Δημοκρατία: 1.655.636 ψήφοι. Η Νέα Δημοκρατία έλαβε μόλις το 16,56% του εκλογικού σώματος! Η αποχή όμως το εκτόξευσε στο 32,29%.

3. Το υποτιθέμενο μήνυμα της αποχής

Θα μπορούσε, ενδεχομένως, κάποιος να μου πει, ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την αποχή, ως εκλογική σιωπή, για να στείλει κάποιο μήνυμα. Αν και αντιλαμβάνομαι την ισχύ της σιωπής, οφείλω να επισημάνω, ότι τα μηνύματα που στέλνει ο εκάστοτε σιωπών είναι αμφιλεγόμενα και ερμηνεύονται κατά το δοκούν. Η σιωπή δεν έχει περιεχόμενο και επομένως, δίνει το δικαίωμα στον καθένα να την ερμηνεύει όπως επιθυμεί.


Αφετέρου, με προβληματίζει αυτή καθ’ αυτή η επιλογή σιωπής. Δημοκρατία σημαίνει, ακριβώς, ότι αγωνίζεσαι για να μπορείς να λες την άποψή σου! Ότι κατοχύρωσες το δικαίωμα και κάθε μέρα της ζωής σου ασκείς το δικαίωμα, να εκφράζεσαι ελεύθερα και ελεύθερα να αναπτύσσεις την προσωπικότητά σου, ως πολιτικό ον μιας κοινωνίας. Η σιωπή ταιριάζει απόλυτα σε άλλα είδη εξουσίας αλλά δεν θεωρώ ότι αποτελεί πρόσφορη μορφή έκφρασης σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Άλλωστε, με την αποχή σου δεν σωπαίνεις! Ας χρησιμοποιήσω άλλη μια φορά τα παραπάνω πραγματικά παραδείγματα για να εξηγηθώ:

Τι καταφέραμε με 47,37% αποχή; Τι μήνυμα δώσαμε;

Είναι τριπλό το μήνυμα:

α. Η αποχή διπλασίασε την ισχύ των συστημικών κομμάτων. Το 18,80% των εκλογέων που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ η αποχή το έκανε… 36,64% του αποτελέσματος! Αντίστοιχα, το 16% της ΝΔ το έκανε 32,29%! Αν το είχαμε κάνει σε εθνικές εκλογές θα βγάζαμε κυβέρνηση ξανά τον ΓΑΠ!

β. Ότι μπορεί η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας να τάσσει ως αυτονόητο προαπαιτούμενο της δημοκρατικής νομιμότητας την εκλογική νομιμοποίηση αλλά –κι εδώ είναι το παράδοξο!- αυτή επιτυγχάνεται πολύ ευκολότερα μέσω της αποχής! Η αποχή είναι αυτή που βαθαίνει την δημοκρατική κρίση της χώρας, ισχυροποιεί τα συστημικά κόμματα και τους δίνει κυβερνητικές δυνατότητες.

γ. Ότι ο πολίτης έχει πέσει θύμα τέτοιας προπαγάνδας από τα ΜΜΕ, που νομίζει πως η αποχή του βλάπτει το σύστημα. Στην πραγματικότητα η αποχή είναι ο πιστότερος υπηρέτης του συστήματος! Ενδεχομένως, ο τελών σε σύγχυση πολίτης να έχει καταλήξει να αυτοϊκανοποιείται, ακούγοντας δηλώσεις περί του «ελήφθη το μήνυμα» και βαυκαλίζεται σκεφτόμενος, ότι κάποιοι πήραν κάποιο μήνυμα! Στην πραγματικότητα, βεβαίως, όλοι οι συστημικοί πολιτικοί τρίβουν τα χέρια τους, γιατί βγήκαν ατσαλάκωτοι από το υπόλοιπο 46% του λαού, που δεν πήγε ποτέ να ψηφίσει και θα μπορούσε να τους είχε σαρώσει…

4. Η κατανομή εδρών ως νομιμοποίηση της αποχής

Αυτοί που προπαγανδίζουν την αποχή, επικαλούνται τις κατανομές εδρών λέγοντας, ότι η ψήφος σας μπορεί να καταλήξει να προσμετρηθεί από τη Χρυσή Αυγή μέχρι και το πρώτο κόμμα (εφόσον το κόμμα που θα ψηφίσετε δεν θα μπει στη όποια Βουλή, δηλαδή δεν θα συγκεντρώσει το 3% του ορίου της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, τόσο για την ελληνική βουλή όσο και για την ευρωπαϊκή).

Μα και η αποχή ακριβώς με τον ίδιο τρόπο δεν προσμετράται;;;
Η αποχή δεν είναι αυτή που προσαυξάνει τα ποσοστά όλων των κομμάτων, αφού τα εκλογικά αποτελέσματα αφορούν μόνο τα έγκυρα ψηφοδέλτια;;;
Σημασία έχει αν θα αρνηθούμε να διαπράξουμε το έγκλημα, ή αν θα επιλέξουμε τρόπο τέλεσης του εγκλήματος την πράξη ή την παράλειψη;

5. Οι κοινωνικοί αγώνες και οι εκλογές

Μου λένε κάποιοι “εμείς κάνουμε κοινωνικούς αγώνες και θέλουμε να κερδίσουμε αυτούς”. Αντιλαμβάνομαι την ισχύ και την αναγκαιότητα του κοινωνικού αγώνα! Ποτέ δεν είπα, ότι πρέπει να παύσει ο αγώνας ή ότι μπορεί να υποκατασταθεί από την ψήφο. Αλλά ο κοινωνικός αγώνας είναι η κοινωνική έκφραση μιας πολιτικής αναζήτησης. Η πολιτική ολοκλήρωση του κοινωνικού αγώνα είναι η συμμετοχή στις εκλογές. Αυτό είναι το μοναδικό δικαίωμα που μας απέμεινε, ως παρεμβατική διαδικασία στο πολιτικό σύστημα, ώστε να διαμορφώνουμε εμείς, όχι μόνο τους συσχετισμούς (φευ! ουδέποτε θα υιοθετούσα τέτοια γραμμική θεώρηση) αλλά κυρίως την πολιτική ατζέντα, δηλαδή να θέσουμε στην κουβέντα τα ζητούμενα των κοινωνικών μας αγώνων!

– Μήπως, όλοι όσοι υποστηρίζουν μονομερώς τους κοινωνικούς αγώνες κατέχουν μια κάποια αυθεντική και εξ αποκαλύψεως αλήθεια, η οποία μου διαφεύγει;
– Μήπως και οι Ισλανδοί κοινωνικό αγώνα δεν έκαναν;;; Την ανατροπή τους με εκλογές και δημοψήφισμα δεν την ολοκλήρωσαν;;;
– Και οι Αργεντινοί, μήπως, επίσης, δεν έκαναν εκλογές για να ολοκληρώσουν την δική τους ανατροπή;;;
– Ο Μαντέλα στη Νότια Αφρική, κοινωνικός αγωνιστής δεν ήταν;;; Αυτός δεν ήταν που ζήτησε και έλαβε την ψήφο των Νοτιοαφρικανών για να τάξει στο οριστικό παρελθόν το Απαρτχάιντ;;;
– Ο Τσάβες στη Βενεζουέλα κοινωνικός αγωνιστής δεν ήταν;;; Δεν τον εξέλεγε ο λαός;;;

6. Η αποχή ως δήθεν απονομιμοποίηση του συστήματος

Ένα άλλο επιχείρημα που ακούω είναι ότι “δεν συμμετέχω για να μην νομιμοποιώ το σύστημα”. Το επιχείρημα αυτό είναι αντίστοιχο του επιχειρήματος που θα μπορούσε να μου αναφέρει ένας μαθητής, λέγοντάς μου «δεν μπαίνω στην τάξη γιατί δεν με εκφράζει το σύστημα του απουσιολόγου».


Βρε, ο απουσιολόγος θα σου βάλει την απουσία και θα χάσεις τη χρονιά, είτε το αποδέχεσαι είτε όχι! Γιατί το σύστημα έχει προβλέψει και προϋπολογίσει την αντίδρασή σου μέσω αποχής (δήθεν άρνηση νομιμοποίησης) και την έχει νοηματοδοτήσει κατά τρόπο που, όχι μόνο δεν το βλάπτει αλλά το ευνοεί!

Αντιλαμβάνομαι ότι όσες φορές και να τα πούμε αυτά, πάντα θα υπάρχει κάποιος αρνητής των πάντων, που θα ποιείται ότι κατέχει κάποια εξ αποκαλύψεως αλήθεια και θα μας παροτρύνει σε κάθε είδους αποστασιοποίηση από την μόνη παρεμβατική διαδικασία που έχει απομείνει: Τις εκλογές. Προφανώς, ο ίδιος θεωρεί ότι είναι μονομερώς «κοινωνικός αγωνιστής», σούπερ-ντούπερ πολίτης και απαξιώνει τις εκλογές, γιατί είναι, λέει, του συστήματος. Στην πραγματικότητα, αποδεικνύεται ότι φίλος του συστήματος είναι αυτός που προπαγανδίζει την συνειδητή αποχή.

Ένας φίλος, μου έγραψε κάποτε το εξής, σχολιάζοντας την στάση των συνειδητά απεχόντων: «Στις μέρες μας, το να αρνείται κανείς να λάβει μέρος με οποιονδήποτε τρόπο ενάντια στην Μνημονιακή Χούντα, είναι σαν να βιάζεται η μητέρα του, μπροστά σε οικογενειακή απαρτία, και εκείνος να αρνείται την…συγγένεια του με το θύμα».”

Διευκρίνιση:

Οι εκλογές διεξάγονται για να πουν οι ψηφοφόροι τι θέλουν ΟΧΙ τι δεν θέλουν. Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτικές εκλογές (εθνικές και ευρωπαϊκές), διεξάγονται για να πει ο καθένας ποιον θέλει ως αντιπρόσωπο του στη βουλή των ελλήνων ή αντίστοιχα, των ευρωπαίων. Προς εξασφάλιση αυτού του δικαιώματος, ο νόμος δίνει σε όλους τους εκλογείς τη δυνατότητα να προτείνουν την όποια υποψηφιότητα θέλουν ή να αυτοπροταθούν, να φτιάξουν συνδυασμό κλπ [ΠΔ 26/2012 Άρθρο 29]. Συνεπώς, ούτε το επιχείρημα “απέχουμε επειδή δεν έχουμε τι να ψηφίσουμε“ δεν στέκει, αφού μόνο όσοι δεν θέλουν δεν έχουν δικό τους υποψήφιο.

Συμπέρασμα ;;;

Όπλο τους η ΑΠΟΧΗ, όπλο μας Η ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ !



ΣΧΕΤΙΚΑ:

– Βουλευτικές εκλογές: Τι συμβαίνει αν τα λευκά ψηφοδέλτια ή η αποχή φτάνουν στο ποσοστό του 51%;

– Βουλευτικές Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015: Οι υποψήφιοι συνδυασμοί και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι

το είδα

34 σχόλια:

  1. αντε να μαζευτουμε να ψηφισετε,οσοι εχετε δυο χερια ακομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είσαι της αποχής και δεν έχει νόημα να κόψεις το χέρι σου αφού δεν ψηφίζεις, γιατί δεν δοκιμάζεις την λοβοτομή, ίσως να ταιριάζει περισσότερο στον τύπο σου.
      Αν πάλι αναρωτιέσαι μήπως θα κινδυνεύσει το χέρι σου αν ψηφίσεις, τότε μετανάστευσε σε μία δικτατορία που θα σου εξασφαλίσει ότι δεν θα κινδυνεύσει ποτέ το χέρι σου από τις εκλογές και έτσι θα είσαι ήσυχος και ευχαριστημένος.

      Διαγραφή
    2. ακου φιλε λοβοτομημενοι ειστε οσοι ψηφιζετε,και αυτο θα φανει συντομα παρα πολυ συντομα,τοσο συντομα που θα πατε μετα για ηλεκτροσοκ και χημειοθεραπειες ολοι οι ψηφοφοροι τυφεκιοφοροι αυτης της προβατοχωρας των ευπιστων επιπολαιων κομματοθρεμενων ιδιωτων...!!!!
      χαχαχαχχαχαχα

      Διαγραφή
    3. @ Ανώνυμος 18 Σεπτεμβρίου 2015 - 6:45 π.μ.

      Φίλε μου κάνεις λάθος, εμείς που είμαστε κατά της αποχής δεν είμαστε κομματοθρεμμένοι.

      Η συζήτηση για το αν ένας πρέπει να απέχει δεν έχει στόχο ένα κομματοθρεμμένο, για παράδειγμα της νέας δημοκρατίας, αλλά έναν που έχει σιχαθεί όλους τους προδότες και αν ψηφίσει δεν θα επιλέξει κάποιον από τους δηλωμένους προδότες.

      Όπως οι περισσότεροι σχολιαστές του είδους σου, δεν απαντάς με επιχειρήματα.

      Λες ότι αυτό θα φανεί πολύ σύντομα. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι αυτοί που δεν κάνουν αποχή δίνουνε 20% στο ΚΚΕ και αυτό δεν κάνει απολύτως τίποτα, γίνει συγκυβέρνηση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ και το μνημόνιο συνεχιστεί ίδιο και χειρότερο. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα φανεί ότι έχεις δίκαιο όπως νομίζεις. Αντίθετα θα φανεί ότι έχεις άδικο, διότι αυτοί που έδωσαν τις επιπλέον ψήφους στο ΚΚΕ αν είχαν κάνει αποχή αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα να είχε μεγαλύτερη πλειοψηφία στην βουλή η συγκεκριμένη κυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως θα ήταν πιό ισχυροί και πιό αποθρασυμμένοι.

      Σε αυτή την περίπτωση εσύ δεν θα κάνεις κανένα απολογισμό για να καταλάβεις το σφάλμα σου, όπως δεν έκανες και σε όλες τις προηγούμενες εκλογές που η αποχή ενίσχυσε τις κυβερνήσεις.

      Επομένως τα χαχαχαχχαχαχα δείχνουν ότι είσαι χαζοχαρούμενος ή ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.

      Διαγραφή
    4. δεν πιστευω σε κανεναν το καταλαβες?
      αρα δεν εχω κανενα λογο να ψηφισω,τους θεωρω ολους νεοταξιτες υποπτους για καθε ανιερη πραξη,οποτε δεν το βλεπω ουτε εγωιστικα ουτε ειμαι χαζοχαρουμενος για να πιστεψω τους ψευτες καθε λογης που απο τοτε που γεννηθηκα τιποτα απολυτως δεν εχει γινει για ειναι ο κοσμος σε στθερη και ισορροπημενη εξελιξη,αντιθετα καθε μερα που περναει χειροτερευει το πραγμα,και εμεις νομιζουμε οτι με την φηφο σε μια κατεχομενη χωρα οπως ειναι η δικη μας οτι θα σεβασθουν αυτα τα νεοταξιτικα καθαρματα πασης ιδεολογιας και αποχρωσης την λαικη ετυμηγορια,δεν θα πω περισσοτερα,θα μιλησουν σε λιγο τα πραγματα απο μονα τους,και βεβαια παλι θα γελασω τελευταιος χαχαχαχαχαα, αλλα οχι απο ευχαριστηση αλλα απο σαρκαζοντας την γαμημενη τυχη που μας ερριξε σε μια αθλια εποχη με τους πιο αχρηστους και ηλιθιους πολιτες σε ολο τον κοσμο,και με πολιτικους επαγγελαμτιες υπαλληλους ιδωτικων συμφεροντων...
      αυτα

      καλη νυχτα σας για παντα...

      Διαγραφή
    5. Άντε, καληνύχτα, αλλά να 'ναι για πάντα, ε;

      Διαγραφή
    6. αιωνιο σκοτος και σκλαβια για παντα και για ολους

      Διαγραφή
    7. Κυκλοφορούν επίσης άρθρα πού αναλύουν, με περισπούδαστη φαιδρότητα, τις υποτιθέμενες συνταγματικές δυνατότητες ερμηνείας της λευκής ψήφου αλλά και της αποχής. Βάσει αυτής της ερμηνείας θα γίνουν πρωτόγνωρα πράγματα στο πολιτικό σύστημα. Προβλέπεται ακόμα και η υποχρέωση των πολιτικών και του προέδρου της δημοκρατίας να βάλουν τα κλάματα, συμβάλλοντας έτσι στην εξυγίανση του πολιτικού συστήματος.
      Εννοείται, ότι αυτά τα άρθρα πηγάζουν από το ίδιο το πολιτικό σύστημα (ή και από αθεράπευτα αφελείς- σπανιώτερη η περίπτωση), με σκοπό για χιλιοστή φορά την παραπλάνηση προς όφελος του. Οι αρθρογράφοι παριστάνουν τους τίμιους πολίτες πού ψάχνουν για λύση.

      Ας κάνουμε όμως πάλι την υπόθεση ότι έχουν δίκιο.
      Τι θα πετύχεις λοιπόν με τα λευκά ή άκυρα πρόβατο; Ότι θα ακυρωθούν οι εκλογές;

      Ε και; Τι θα κερδίσεις;

      Μήπως δεν θα επαναληφθούν αμέσως μετά, ενδεχομένως με την ακόμα πιο ολέθρια μεσολάβηση μιάς ενδιάμεσης κυβέρνησης τύπου τραπεζιτών- δοτού Παπαδήμου, ώστε να αποφύγουμε την …«ακυβερνησία»;

      Και τι θα κερδίσεις με μία ή και με δέκα ακόμα επαναλήψεις των εκλογών, κουτό πρόβατο;

      Ποιοι θα είναι αυτοί πού θα τα ψηφίζουν τότε; Μα πάλι τα πρόβατα!

        Η αποχή- λευκό – άκυρο έχει τέτοια αξία και αποτελεσματικότητα, όσο το να επιλέξεις σαν συντομότερο δρόμο για το περίπτερο κάτω από το σπίτι σου, τον περίπλου της Αφρικής με κανώ.

      Και αντί για λευκό ή άκυρο, γιατί δεν ψηφίζεις ένα καλό τίμιο κόμμα πού θα δημιουργήσεις;

      Η απάντηση είναι απλή: διότι δεν μπορείς να το δημιουργήσεις. Το μόνο πού μπορείς να κάνεις είναι να ψηφίζεις τα ποικιλόχρωμα κόμματα- θυγατρικές των πολυεθνικών.

      Ε τότε άντε και … και εσύ και το κουτόχορτό σου.

      Καλά κάνουν και σε ψήνουν στην σούβλα, κουτοπόνηρο πρόβατο πού απελπίστηκες τώρα πού πλέον σε απολύουν από παντού και σε πετσοκόβουν οικονομικά. Πάω στοίχημα ότι αν δεν σε απέλυαν και δεν σου έκοβαν μισθούς και συντάξεις, θα ψήφιζες πάλι τα ίδια και δεν θα σε ένοιαζε καθόλου που η Ελλάδα θα διαλυθεί όπως η Γιουγκοσλαβία ή στην καλύτερη περίπτωση θα μεταλλαχθεί σε κάτι άλλο, στο οποίο θα υποβαθμιστείς από πρόβατο σε μεταλλαγμένο πρόβατο. Η μόνη περίπτωση να υποψιαστείς τον κίνδυνο, είναι μόνο όταν αυτός έχει ήδη πραγματοποιηθεί…

      Μήπως δεν υπάρχει καλό κόμμα για να ψηφίσεις; Έψαξες και δεν το βρήκες; Έλα τώρα, αφού δεν έψαξες! Ψάξε στο internet συστηματικά, Ρώτα, ερεύνησε. Δεν είσαι πρόβατο για να μην ερευνήσεις. Ή είσαι; Τελικά έχω μπερδευτεί!

      Ψάξε λοιπόν, κοιμισμένε. Αν υπάρχουν τέτοια κόμματα, θα έχουν μήπως τα εκατοντάδες εκατομμύρια του κράτους και των χορηγών πολυεθνικών για να διαφημίζονται; Όχι, προφανώς δεν θα τα έχουν.

      Άρα ο μόνος τρόπος είναι να τους βρείς εσύ. Οργανώσου με τους φίλους σου και ψάξτε ομαδικά.

      Και αν βρείς μερικά νέα κόμματα, πώς θα καταλάβεις αν λένε το σωστό; Μερικές βαρύγδουπες φράσεις να πούν και σε ξεγέλασαν για άλλη μία τετραετία.

      Από πότε όμως το πρόβατο έχει σοβαρή κρίση και διάκριση;
      Με ποια κρίση θα εκτιμήσεις μεταξύ άλλων τις απαραίτητες πολιτειακές αλλαγές πού πρέπει να γίνουν, ώστε να μην υπάρχει πλέον αυτή η αυθαιρεσία των κομμάτων;

        Αφού δεν έχεις την επάρκεια για να συμμετέχεις στην συγκρότηση ενός κόμματος, τουλάχιστον απέκτησε την επάρκεια να διακρίνεις το αξιόλογο.

        Έψαξες λοιπόν για κόμμα και δεν βρήκες; Και ποιος φταίει πού δεν υπάρχουν άλλα κόμματα;


      Υ.Γ. Συγγνώμη πού σε λέω πρόβατο, αν τυχόν δεν είσαι, όμως το μπουκλωτό σου τρίχωμα και τα λοιπά χαρακτηριστικά και τα συνήθειά σου, ειλικρινά με έχουνε μπερδέψει.

      Όμως μην προσβάλλεσαι.

      Να προσέχεις μόνο τον τσοπάνο, γιατί παρ’ ότι επαγγελματίας, δεν δείχνει να έχει καταλάβει την διαφορά σου από τα πρόβατα και κάνει ήδη τους εμπορικούς του υπολογισμούς για την πώλησή σου.
      Μήπως θα έπρεπε να αλλάξεις λίγο συνήθειες και συμπεριφορά, για να τον βοηθήσεις να καταλάβει;

      https://politikathemata.wordpress.com/2012/04/12/oi-apexontes-apo-thn-nohtikh-toys-akeraiothta/

      Διαγραφή
    8. Αγαπητέ, το άρθρο λέει ότι η αποχή είναι η ασφαλέστερη οδός που εφηύρε το σύστημα για να διασφαλίσει τη διαιώνισή του, ότι η Πολιτεία αντί να εξασφαλίσει σε όλους τους εκλογείς την δυνατότητα εκπλήρωσης του καθήκοντος τους, τους απαλλάσσει με το έτσι θέλω από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και τους μοιράζει άκυρα ψηφοδέλτια (μην έντυπα), τα οποία μάλιστα τα μετράει και τα καταγραφεί κιόλας μετά κλπ Εσυ τι ακριβώς σχολιάζεις ;;;

      Διαγραφή
  2. Αν 20 μικρά κόμματα,πάρουν από 2%,μένουν έξω,έτσι δλεν είναι; Αρα τό 40% τών ψηφισάντων μένει έξω νά
    κοιτάη τό σπίτι τής δημοκρατίας ,άναυδο.Τό πρώτο κόμμα,ακόμη καί 15% νά πάρη δέν παίρνει ,καί 50 έδρες ;
    Αρα,όταν συμμετέχω,τί ακριβώς κάνω ;Η πραγματική δημοκρατία λειτουργούσε διά κλήρου.αυτό τό ανοσιούργημα
    πού έχουν φτιάξει,τί ακριβώς είναι ; Καί γιατί εγώ μέ τήν συμμετοχή μου νά τό αναγνωρίσω ως νομίμως καί λογικώς λειτουργούν ; Τί διάολο τελικά γίνεται ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ισχυρίζεται κανένας ότι αυτό το εκλογικό και πολιτικό σύστημα είναι το σωστό. Επομένως θα αμυνθείς όπως σου επιτρέπει το συγκεκριμένο σύστημα. Αν η αποχή ήταν η καλύτερη άμυνα, θα συμφωνούσα μαζί σας, αλλά είναι η χειρότερη.
      Αυτό το 40% καλό είναι να ψηφίσει κόμματα που έχουν ελπίδες να περάσουν το 3% που είναι το όριο.
      Αν όμως αυτοί που δεν θέλουνε να κοιτάνε την βουλή άναυδοι, κάνουν αποχή, τότε σε αυτήν την περίπτωση δεν θα την κοιτάνε άναυδοι;
      Ή μήπως για να μην κινδυνεύσει το κόμμα που ψήφισαν να μείνει εκτός βουλή, να κάνουν προκαταβολικά αποχή για να προλάβουν τον κίνδυνο;...
      Η συμμετοχή σε ένα σύστημα δεν το επικυρώνει, αυτό είναι ένα ψευδοεπιχείρημα.
      Και δεν το επικυρώνει, διότι αυτό το νομικό σύστημα είναι ήδη νομικά κατοχυρωμένο και επικυρωμένο και καθορίζει τους πολιτικούς συσχετισμούς εδώ και δεκαετίες.
      Επομένως η επικύρωση του συστήματος δεν είναι συναισθηματική υπόθεση.

      Καλές οι απορίες σας για την ακαταλληλότητα του εκλογικού και πολιτικού συστήματος που έχουμε, αλλά να ξέρετε ότι η πραγματική δημοκρατία, με την αποχή που υπαινίσσεστε, όχι απλός δεν θα έρθει νωρίτερα αλλά δεν θα έρθει ποτέ και αυτό είναι αυτονόητο.
      Θερμή παράκληση, μην αντιπροτείνετε την ολική αποχή του 100% των ψηφοφόρων ή του 50%+1 γιατί δεν θα το αντέξω άλλο σήμερα...

      Διαγραφή
    2. πρεπει να αντεξεις

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    4. Διαγράφηκε το σχόλιο λόγω υβριστικής - άσεμνης φρασεολογίας.

      Διαγραφή
  3. καλα θα τα πουμε μετα τις εκλογες που θα γινει κλαυσιγελος χοντρος,αντε τωρα ψηφιστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιο πάνω ο Ανώνυμος 18 Σεπτεμβρίου 2015 - 5:06 μ.μ. γράφει:

      “Όπως οι περισσότεροι σχολιαστές του είδους σου, δεν απαντάς με επιχειρήματα.

      Λες ότι αυτό θα φανεί πολύ σύντομα. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι αυτοί που δεν κάνουν αποχή δίνουνε 20% στο ΚΚΕ και αυτό δεν κάνει απολύτως τίποτα, γίνει συγκυβέρνηση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ και το μνημόνιο συνεχιστεί ίδιο και χειρότερο. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα φανεί ότι έχεις δίκαιο όπως νομίζεις. Αντίθετα θα φανεί ότι έχεις άδικο, διότι αυτοί που έδωσαν τις επιπλέον ψήφους στο ΚΚΕ αν είχαν κάνει αποχή αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα να είχε μεγαλύτερη πλειοψηφία στην βουλή η συγκεκριμένη κυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως θα ήταν πιό ισχυροί και πιό αποθρασυμμένοι.

      Σε αυτή την περίπτωση εσύ δεν θα κάνεις κανένα απολογισμό για να καταλάβεις το σφάλμα σου, όπως δεν έκανες και σε όλες τις προηγούμενες εκλογές που η αποχή ενίσχυσε τις κυβερνήσεις.”



      Νομίζεις ότι πείθεις κανέναν επαναλαμβάνοντας ξανά το ίδιο που απαντήθηκε πιο πάνω;

      Διαγραφή
    2. γιατι το ΚΚΕ τι ειναι μηπως αντμνημονιακο?

      Διαγραφή
    3. Ρε μεγάλε δεν καταλαβαίνεις ή κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις; αφού ο άνθρωπος παράδειγμα φέρνει με το ΚΚΕ.

      Διαγραφή
  4. μην τσακωνεστε απο την υπηρεσιακη κυβερνηση θα την φαμε πρωτα την χλαπατσα ενω θα νομιζουμε πως πηγαινοντας για εκλογες θα γινει το κατιτις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπαμε:

      Νομίζεις ότι πείθεις κανέναν επαναλαμβάνοντας ξανά το ίδιο που απαντήθηκε πιο πάνω;


      Το ίδιο μεταμφιεσμένο σχόλιο το είπες δέκα φορές. Τελείωσε, μην επανέρχεσαι.

      Διαγραφή
  5. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ – 19/9/2015

    Οι εκλογές την Κυριακή είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμες ως προς το αποτέλεσμά τους και το ποσοστό της αποχής ή του άκυρου. Σε αντίθεση με κάποιες – αφελείς στη καλύτερη περίπτωση – θέσεις κάποιων ότι και αυτή η εκλογική διαδικασία δεν έχει να προσφέρει τίποτα στα λαϊκά στρώματα, το αποτέλεσμα των εκλογών στις 20 του Σεπτέμβρη θα σηματοδοτήσει την έναρξη ή όχι της διαδικασίας ξεπουλήματος ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας και την εφαρμογή ή όχι ρυθμιστικών νόμων που επί της ουσίας θα απαγορεύουν την χρηματοδότηση των ταμείων που έχουν να κάνουν με την επιβίωση των κοινωνικών παροχών στο ασφαλιστικό , συνταξιοδοτικό, στην υγεία και την παιδεία.

    Τέτοιοι νόμοι δεν έχουν εφαρμοσθεί σε καμία άλλη χώρα, σκιαγραφώντας το οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο της οικονομικής κατοχής που θα εφαρμόζεται από εδώ και πέρα για τον Ελληνικό λαό, αλλά δείχνει επίσης την απόφαση της Υπερεθνικής και της Σιωνιστικής Ελίτ να γονατίσουν μια για πάντα τα λαϊκά στρώματα μέσω των «αριστερών» , «δεξιών» ή «κεντρώων» νέο-ταξίτικων πολιτικών κομμάτων τους.

    η συνέχεια εδώ

    http://www.antipagkosmiopoihsh.gr/2015/09/19/anakinosi-mekea-gia-tis-krisimes-ekloges-tis-20-septemvri/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. την συνεχεια θα την εχουν οι εκλογες με τα οπλα...

      Διαγραφή
    2. Ναι, αλλά πρόσεξε μην σκίσεις το καλτσόν, γιατί το είχες σκίσει και στις προηγούμενες εκλογές παίζοντας βιντεοπαιχνίδι με τα όπλα.

      Διαγραφή
    3. προσεχε τι λες και προσεχε τι ψηφιζεις,και απο σημερα γενικα προσεχε τα δικα σου καλτσον...χαχαχαχα

      Διαγραφή
  6. San Quentin, you’ve been livin’ hell to me
    You’ve hosted me since nineteen sixty three
    I’ve seen ‘em come and go and I’ve seen them die
    And long ago I stopped askin’ why

    San Quentin, I hate every inch of you.
    You’ve cut me and have scarred me thru an’ thru.
    And I’ll walk out a wiser weaker man;
    Mister Congressman why can’t you understand.

    San Quentin, what good do you think you do?
    Do you think I’ll be different when you’re through?
    You bent my heart and mind and you may my soul,
    And your stone walls turn my blood a little cold.

    San Quentin, may you rot and burn in hell.
    May your walls fall and may I live to tell.
    May all the world forget you ever stood.
    And may all the world regret you did no good.

    San Quentin, you’ve been livin’ hell to me…
    San Quentin, I hate every inch of you.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ψηφοφοροι τυφεκιοφοροι μου την πεφτατε για την αποχη,τωρα να δουμε ποσα χερακια θα εχετε απο σημερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. το ψυχογραφημα των εκλογων μας ενδιαφερει και οχι η λογιστικη λογικη των αποτελεσματων, καταλαβατε χαζοι μου ψηφοφοροι με λογιστικη αντιληψη??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαζέ, έχουμε καταλάβει προ πολλού την χαζή σου θέση, αλλά πές και κάτι καινούργιο για να την στηρίξεις.
      Το ψυχογράφημα λέει ότι ο απέχων λαός γύρισε την πλάτη στο πολιτικό σύστημα, όπως του υπέδειξαν, το οποίο τρέχει και δεν φτάνει από την ζημιά που έπαθε!
      Και η λογιστική αντίληψη λέει ότι ισχυροποιήθηκαν οι κατοχικές δυνάμεις στην χώρα.
      Αυτοί που ικανοποιούνται με το ψυχογράφημα μπορούν τώρα να απολαύσουν τον χαλκά στον λαιμό τους ακόμα πιό σφιχτό και να ονειρεύονται την επανάστασή τους δια της αποχής, όπως εξακολουθούν με θράσος να τους υποδεικνύουν αυτοί που τους έχουν τελείως αποβλακώσει.

      Διαγραφή
    2. ετσι ειναι αν το βλεπεις ετσι,αλλα το 50% του λαου που απειχε ειναι τρελαμενο και παρα πολυ θυμωμενο,τοσο θυμωμενο και με τοσο μισος για ολους τους μεχρι τωρα πολιτικους που ουε και αλλοιμονο...

      Διαγραφή
  9. μουγκα στην στρουγκα των κομματοσκυλων εεεε????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ετσι να τρελαθειτε τωρα ολοι,υπαρχουν πολλοι τοιχοι για κοπανημα κεφαλας!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παρακαλούμε να αποφεύγονται τα ανούσια επαναλαμβανόμενα σχόλια που γίνονται καταχρηστικά και προσβάλλουν το επίπεδο του μέσου αναγνώστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή