eunews.it |
Tyler Durden
Με μία κίνηση που δίνει την εντύπωση τυχαίας αντίποινας για την στροφή της Ελλάδος στη Ρωσσία (και μετά την έναρξη ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων από την Ελλάδα), η δήθεν ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – αφού είχε μοιράσει 74 δισεκατομμύρια ευρώ ρευστότητα έκτακτης ανάγκης στην Ελληνική Εθνική Τράπεζα για τη χρηματοδότηση των τραπεζών της – αποφάσισε ξαφνικά, όπως αναφέρει και η εφημερίδα NY Times, ότι η αξία των εγγυήσεων που μεταφέρουν οι Ελληνικές τράπεζες στην δική τους κεντρική τράπεζα για να εξασφαλίσουν αυτά τα δάνεια μειώνεται έως και κατά 50%, και το κούρεμα θα μπορούσε να αυξηθεί εάν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη παραμείνουν σε αδιέξοδο. Όπως αναλύσαμε νωρίτερα, αυτό είναι περίπου το χειρότερο ‘διπλωματικό’ σενάριο για την Ελλάδα και αναδεικνύει την όλο και πιο σκληρή στάση της ΕΚΤ απέναντι στους Έλληνες, καθώς αυτή η κίνηση πιέζει τις τράπεζες αφόρητα.
Όπως παρουσιάσαμε νωρίτερα, σύμφωνα με το Bloomberg η πρόταση των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ προβλέπει τρεις επιλογές για τη μείωση κινδύνου των κεντρικών τραπεζών: «τα σενάρια προβλέπουν την επιστροφή του κουρέματος στο
επίπεδο πριν από τα τέλη του περασμένου έτους, όταν η ΕΚΤ είχε χαλαρώσει τις απαιτήσεις των εγγυήσεων στην Ελλάδα, την προσαρμογή τους στο 75 τοις εκατό ή στο 90 τοις εκατό. Οι δύο τελευταίες επιλογές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εάν η Ελλάδα βρεθεί σε μια ‘ελεγχόμενη χρεοκοπία’ υπό την επιτήρηση ενός επικυρωμένου από την ΕΚΤ προγράμματος ή μια ‘άτακτη χρεοκοπία’ είπε το CNBC, χωρίς να εξηγεί περαιτέρω αυτούς τους όρους.»
Οποιαδήποτε μείωση της διαθεσιμότητας του ELA θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα, καθώς οι καταθέτες συνεχίζουν να αποσύρουν μετρητά από τους λογαριασμούς των τραπεζών, μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εβδομαδιαίως. Η κεντρική τράπεζα «επιδιώκει να αντισταθμίσει την εκροή με τον ELA. Η Τράπεζα της Ελλάδος κρατά ένα ‘μαξιλάρι’, περίπου 3 δις ευρώ, από την χορήγηση του ELA στο αποθεματικό της για να έχει χρόνο να αντιδράσει σε ένα ενδεχόμενο bank run [μαζική απόσυρση καταθέσεων], είπε ένας από τους αξιωματούχους.»
Οποιαδήποτε μείωση αυτού του προστατευτικού ορίου θα οδηγούσε σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία απόσυρσης μαζικών καταθέσεων και θα επιταχύνει την εκροή τους σε τέτοιο βαθμό που οι τοπικές τράπεζες θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους, και η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να αντικαταστήσει τους ‘μαλακούς’ κεφαλαιακούς ελέγχους που ήδη έχει εγκαταστήσει με ‘σκληρούς’.
Για να γίνει βέτο ή περιορισμός στην χρηματοδότηση ELA, η οποία παρέχεται με το ρίσκο της ίδιας της Ελληνικής κεντρικής τράπεζας και την συναίνεση της Φρανκφούρτης, είναι απαραίτητη η πλειοψηφία των δύο τρίτων του Διοικητικού Συμβουλίου. Μια αυξανόμενη μειοψηφία διαφωνεί στη συνέχιση παροχής βοήθειας επ’ αόριστον, δήλωσε ένας από τους εκπροσώπους.
* * *
Έτσι, όπως αναφέρει η NY Times, σήμερα το βράδυ, παρά την προαναφερθείσα διαδικασία και ότι δεν θα υπάρξει συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ μέχρι τις 6 Μαΐου, η ΕΚΤ προχώρησε ακόμη παραπέρα,
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαιτεί τώρα να μειωθεί κατά 50 τοις εκατό η αξία των εγγυήσεων που μεταφέρουν οι Ελληνικές τράπεζες στην κεντρική τους τράπεζα για να ασφαλίσουν αυτά τα δάνεια, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν ενημερωθεί για αυτές τις συζητήσεις αλλά δεν έχουν την άδεια να τις συζητήσουν δημοσίως.
Και οι ίδιοι άνθρωποι λένε ότι αν η Εληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη δε συμφωνήσουν στα μέτρα λιτότητας, αυτές οι λεγόμενες περικοπές θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω.
Με την αξία των εγγυήσεων να μειώνεται δραματικά, οι τράπεζες θα πιεστούν αφόρητα για να βρουν τα χρήματα που χρειάζονται για να επιβιώσουν.
Για περισσότερο από τρεις μήνες οι μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα έχουν αναγκαστεί να πάρουν βραχυπρόθεσμα δάνεια από την κεντρική τράπεζα της χώρας τους με υψηλότερο επιτόκιο – μία διαδικασία που ονομάζεται παροχή επείγουσας ρευστότητας – επειδή η ΕΚΤ θεώρησε πολύ επικίνδυνο να παρέχει η ίδια πίστωση στις τράπεζες.
Οι τράπεζες με τη σειρά τους πρέπει να παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις για να λάβουν αυτά τα δάνεια, τα οποία φτάνουν πλέον τα 74 δις ευρώ, 79.7 δις δολάρια ή περισσότερο από το ήμισυ των Ελληνικών εγχώριων καταθέσεων.
Αλλά με την αύξηση της εκροής των καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια – που είχαν σταθεροποιηθεί πριν έρθει στην εξουσία η ριζοσπαστική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του τρέχοντος έτους – ήταν δύσκολο για τις Ελληνικές τράπεζες να εμφανίσουν επαρκή περιουσιακά στοιχεία για να στηρίξουν το δανεισμό.
Επιπλέον, οι Ελληνικές τράπεζες έχουν αρχίσει να εκδίδουν ακόμα και ομόλογα στον εαυτό τους, και αφού πρώτα εξασφάλισαν την εγγύηση της κυβέρνησης, χρησιμοποιήσαν τα χρεόγραφα για να εξασφαλίσουν βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση – μια πρακτική που αναθεμάτιζε ο Γιάννης Βαρουφάκης πριν γίνει υπουργός οικονομικών.
Που σημαίνει ότι …
Αυτές οι περικοπές υπερβαίνουν εκείνες που επιβλήθηκαν στις Ελληνικές τράπεζες τον Ιούνιο του 2012, όταν τα δάνεια έκτακτης ανάγκης είχαν εκτοξευθεί στα 125 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω των ανησυχιών ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη. Όπως εξηγεί η NY Times, η ΕΚΤ δεν θα ξεγελαστεί και πάλι …
Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για τον πιστωτικό κίνδυνο όταν εκδίδει αυτά τα δάνεια έκτακτης ανάγκης.
Αλλά η ΕΚΤ τα παρακολουθεί στενά, θέτοντας όρια και ελέγχοντας τις εγγυήσεις.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Κύπρο ο Γενς Βάιντμαν, το ισχυρό Γερμανικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, επέκρινε απερίφραστα τον επικεφαλή της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, λέγοντας ότι φούσκωνε την αξία των εγγυήσεων για να επιτρέψει στις απελπισμένες Κυπριακές τράπεζες να δανειστούν περισσότερα χρήματα.
Η απαίτηση αυτών των μεγάλων μειώσεων εξασφαλίζει στην ΕΚΤ ότι δεν θα ξανασυμβεί το ίδιο πράγμα με την Ελλάδα.
* * *
Το βασικό σημείο – όλα τέλειωσαν! Με τα ανύπαρκτα Ρωσσικά ‘δάνεια’ ή τις Κινέζικες συμφωνίες υποδομών, η ‘Κυπριο-ποίηση’ θα αρχίσει σύντομα, την οποία μάλλον οι Έλληνες καταθέτες θα αντιμετωπίσουν καλύτερα από τους Κύπριους.
###
Μετάφραση Φαίη/Αβέρωφ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου