Σελίδες

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Ενημερωθείτε και ενημερώστε: Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (European Stability Mechanism – ESM)


(έχει  ελληνικούς υπότιτλους )

Τι είναι και πως έφτασε η Ευρώπη σε αυτό ..

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (European Stability Mechanism – ESM) είναι ένα μόνιμο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα 17 μέλη της Ευρωζώνης, το οποίο θα διαδεχτεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης  (EFSM, τα οποία μαζί με το ΔΝΤ, χρηματοδοτούν μέχρι τον Ιούνιο του 2013 κράτη που απειλούν την σταθερότητα της ευρωζώνης. Κυρίως λόγω της έλλειψης νομικής βάσης στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης , αυτός ο μηχανισμός έχει προσωρινό χαρακτήρα. Για να λυθεί το νομικό πρόβλημα και για να φτιαχτεί ο μόνιμος μηχανισμός το οποίο συνεχίζει και αυτός την στενή συνεργασία με το ΔΝΤ, η Γερμανία πρότεινε και πέτυχε την τροποποίηση της Σύμβασης της Λισσαβόνας χωρίς δημοψήφισμα. Ο καινούργιος μηχανισμός (ESM), θα συμπληρώνει το νέο πλαίσιο ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης, που έχει ως στόχο αποτελεσματική και αυστηρή οικονομική εποπτεία και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2012. Η χρηματοδότηση κράτους μέλος της ευρωζώνης θα βασίζεται σε αυστηρό πρόγραμμα οικονομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής και σε
 λεπτομερή ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα πραγματοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, σε σύνδεση με την ΕΚΤ.



TREATY ESTABLISHING THE EUROPEAN STABILITY MECHANISM (ESM) Συνθήκη περί ιδρύσεως του  Ευρωπαϊκού  Μηχανισμόυ Σταθερότητας (ESM) Ολόκληρο το κείμενο στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=DOC/12/3&type=HTML

Απορία: Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να συμμετέχει στο ESM με 19,716,900,000 ευρώ τα οποία πρέπει να καταβάλει εντός 7 ημερών από την στιγμή που θα της ζητηθούν. Και η ερώτηση είναι: Που θα τα βρει ;;; Θα δανειστεί ή τι ;

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: 

Στις 9 Μαΐου 2010, για την στήριξη της Ελλάδας και μετά από σχετικό αίτημα του κ Παπανδρέου, στήθηκε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stability Facility – EFSF). Αυτό το ταμείο είναι ένα προσωρινό όργανο ειδικού σκοπού (special purpose vehicle – όχημα ειδικού σκοπού) που συμφωνήθηκε από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Η επίσημη ημερομηνία ίδρυσής του EFSF ήταν η 7η Ιουνίου 2010 ενώ σε πλήρη δράση ξεκίνησε από τις 4 Αυγούστου 2010. Με βάση τον σχεδιασμό, το ταμείο θα κλείσει στις 30 Ιουνίου 2013 και από τον Ιούλιο του 2012 θα λειτουργήσει παράλληλα με το καινούργιο, μόνιμο μηχανισμό .

Πως έφτασε όμως η Ελλάδα να “χρειαστεί” στήριξη και το ΔΝΤ να πατήσει πόδι στην Ευρωζώνη ; Μα είπαμε : με την ευγενή συμμετοχή του κυρίου Παπανδρέου για την οποία ολόκληρη Ευρώπη πρέπει να τον ευγνωμονεί 

Ας θυμηθούμε λίγο, μερικά μόνο από τα γεγονότα που σχετίζονται με αυτό το θέμα :

Το καλοκαίρι του 2008, άρχισαν στην Ελλάδα δημόσιες συζητήσεις περί οικονομικής κρίσης. Παγκόσμια και με ξένες αιτίες, έλεγε η τότε κυβέρνηση Καραμανλή, ντόπια και εξαιτίας της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, έλεγε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Παπανδρέου. Σύντομα, ο δεύτερος, ζήτησε κιόλας πρόωρες εκλογές με αφορμή την οικονομία, ισχυριζόμενος ότι η κυβερνητική οικονομική πολιτική που βασιζόταν σε ιδιωτικοποιήσεις και μέτρα λιτότητας ήταν λανθασμένη και οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια την χώρα, σε ύφεση και στη κατάρρευση.

Τελικά, το 2009, με αφορμή την επερχόμενη εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας δήλωσε ότι επιθυμεί μεν την ανανέωση της θητείας του κ. Κάρολου Παπούλια, όμως θα την καταψηφίσει κατά την προεδρική εκλογή  ώστε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές και εν συνεχεία να την υπερψηφίσει στη Βουλή που θα προκύψει. Η σύνδεση της επιδίωξης πρόωρων εκλογών με την ευκαιρία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως την είχε εξαγγείλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , συνιστά τριπλή παραβίαση του Συντάγματος και σφετερισμό αρμοδιότητας της Βουλής, απεφάνθη τότε ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Γεώργιος Κασιμάτης σε συνέντευξή του στο «Παρόν». Έντονα απορριπτικός υπήρξε και ο επίσης συνταγματολόγος καθηγητής Δημήτριος Τσάτσος, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», χαρακτηρίζοντας έναν τέτοιο χειρισμό ως συνταγματικό περίγελο. Οι σκληρές αυτές απορριπτικές θέσεις στις σχετικές προθέσεις του κ. Παπανδρέου έχουν  ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι και οι δύο υπήρξαν κορυφαίες προσωπικότητες του ΠΑΣΟΚ. Οι τόσο έντονες αρνητικές τοποθετήσεις των δύο ανδρών όμως δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Αυτό που ήταν να γίνει έγινε. Η Βουλή έκλεισε στις 2 Σεπτεμβρίου 2009, μόλις δυο χρόνια μετά την ανάδειξή της και οι εκλογές διεξάχθηκαν στις 4 Οκτωβρίου.

Η οικονομική κρίση παρέμεινε το κεντρικό θέμα και κατά την προεκλογική περίοδο και γι΄αυτό, οι περισσότερες ομιλίες, δηλώσεις και δεσμεύσεις των υποψηφίων, αφορούσαν τις προτεινόμενες λύσεις εξόδου απ’ αυτήν. Μέτρα συγκρατημένης λιτότητας έλεγε ο κ. Καραμανλής, ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και βελτίωση της λειτουργίας του κράτους των θεσμών έλεγε ο κ. Παπανδρέου. Κέρδισε ο δεύτερος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, η υλοποίηση της διακηρυττόμενης πολιτικής, βασιζόταν στην αξιοποίηση των αστείρευτων δυνατοτήτων της χώρας και του ανθρώπινου δυναμικού της και, θα εξασφάλιζε την έξοδο από την οικονομική κρίση, την μείωση του κυβερνητικού δανεισμού, την ευημερία και την προστασία του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό. Δέσμευση του; Η πιστή εφαρμογή της πολιτικής πλατφόρμας ασχέτως συνθηκών. Επανεκκίνηση της οικονομίας, δημιουργία νέου πλούτου, δίκαιη αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος  και κανένα νέο φορολογικό βάρος στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, για να μην μειωθεί η αγοραστική της δύναμη, να μη βαθύνει η ύφεση και να μην επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης. Αυτή η δήλωση έγινε πολλές φορές όχι μόνο ως δέσμευση, αλλά και ως απάντηση στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Σε γενικές γραμμές, η τότε κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ήταν περίπου αυτή : το συνολικό εξωτερικό μας χρέος συγκρινόμενο με το ΑΕΠ ήταν 167% και η  Ελλάδα βρισκόταν πολύ πίσω στην παγκόσμια αλλά και στην Ευρωπαϊκή κατάταξη -όπου προηγούνταν η Ιρλανδία με περίπου 1000%, Ολλανδία με περίπου 470%, Βρετανία με 416% και Πορτογαλία με 223%.  Τα Spread των ελληνικών ομολόγων ήταν στο χαμηλότερο η κοντά στο χαμηλότερο της χρονιάς στις 130 μονάδες περίπου, η ανεργία στο 5.3%  και σύμφωνα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης βρισκόταν στο 8% .

Αμέσως μετά τις εκλογές όμως, ο κ Παπανδρέου αγνόησε τα πάντα (τις δεσμεύσεις του, τα πλεονεκτήματα της χώρας, τα καθήκοντα του κλπ) και όπως αργότερα φάνηκε, έβαλε σε εφαρμογή ένα σχέδιο καταστροφής της χώρας, το οποίο στηρίχτηκε κυρίως σε ένα επαναλαμβανόμενο μοντέλο: πλήγμα της αξιοπιστίας και του κύρους της Ελλάδας, παράλυση του κράτους και εξοντωτικά μέτρα λιτότητας. Βάσει του μοντέλου αυτού, ο κ Παπανδρέου και η κυβέρνησή του κατάφεραν να διαλύσουν την οικονομία, το κράτος δικαίου και τον κοινωνικό ιστό. Κατάφεραν δηλαδή να μας αποδείξουν εμπράκτως, ότι τα μέτρα λιτότητας οδηγούν όντως “στο φαύλο κύκλο της κατάρρευσης” και ότι προεκλογικά, ήξεραν πολύ καλά τι έλεγαν: μόνο η ανάπτυξη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η καλή λειτουργία των θεσμών λύνουν προβλήματα και φέρνουν την ευημερία.

Σε πολύ γενικές γραμμές, οι φάσεις του βασικού σχεδίου Παπανδρέου ήταν :

1. Κατάκτηση της εξουσίας

2. Δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για τη λήψη τεράστιων διακρατικών δανείων υψηλού κινδύνου

3. Εξασφάλιση των συνθηκών αδυναμίας πληρωμής των δανείων αυτών

Σήμερα, όλες οι φάσεις έχουν ολοκληρωθεί και η χώρα έχει παραδοθεί άνευ όρων στα χέρια των δανειστών, οι οποίοι ανέλαβαν την διοίκησή της και ξεκίνησαν έτσι ουσιαστικά την διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης των απαιτήσεων τους. 

Πως υλοποιήθηκε το σχέδιο;

Μεταξύ άλλων, μόλις ανέλαβε την εξουσία, αντί να ασκήσει τα αυτονόητα καθήκοντα του πρωθυπουργού, να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και να λύσει τα όποια προβλήματα αντιμετώπιζε η χώρα, όπως είχε υποχρέωση, ο κ Παπανδρέου έκανε τα εξής:

– τη πρώτη μέρα (5.10.2009), έδωσε εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδας να επιμηκύνει τη χρονική περίοδο του διακανονισμού των συναλλαγών στα ελληνικά ομόλογα, δημιουργώντας έτσι μεγάλα περιθώρια υποτιμητικής κερδοσκοπίας και χειραγώγησης σε βάρος των ελληνικών ομολόγων (αλλαγή του Τ3 σε Τ10).

– την δέκατη μέρα δήλωσε στους Reuters ότι η χώρα έχει περιέλθει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι εκρηκτική και τα δημοσιονομικά βρίσκονται σε εκτροχιασμό. Ξεκίνησε έτσι μια πρωτοφανής και απίστευτη δυσφημιστική εκστρατεία, κατά την οποία δήλωνε προς πάσα κατεύθυνση και με κάθε ευκαιρία ότι, η Ελλάδα είναι μια χρεοκοπημένη, αναξιόπιστη και διεφθαρμένη χώρα, με διαλυμένους εισπρακτικούς μηχανισμούς και παρασιτική οικονομία.

– άρχισε να μιλάει για χρεοκοπία

– άφησε για περίπου ένα χρόνο ακέφαλες τις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς ενώ στη συνέχεια, έκανε τον ένα κυβερνητικό ανασχηματισμό μετά τον άλλο, ιδρύοντας και καταργώντας υπουργεία σε κάθε ανασχηματισμό.

– κατάθεσε έναν εκτός τόπου και χρόνου προϋπολογισμό για το 2010, ο οποίος προέβλεπε αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αυξήσεις δαπανών για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων υγείας και παιδείας, επίδομα αλληλεγγύης και δεσμεύσεις για τη μη επιβολή νέων φόρων ή έκτακτων εισφορών, χωρίς να ανακοινώνει τα απαραίτητα αντισταθμιστικά μέτρα που να του παρέχουν τα  αναγκαία  κονδύλια.

– παρουσίασε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας χειρότερη από ότι ήταν στην πραγματικότητα, αναθεωρώντας μεταξύ άλλων το έλλειμμα του 2008 κατά 2 % και αυξάνοντας με λογιστικές αλχημείες το έλλειμμα του 2009 τουλάχιστον κατά 3,7%, αναθεωρώντας το κιόλας συνεχώς μέχρι που το έφτασε στο 13, 6% του ΑΕΠ.

Συνέπεια όλων αυτών ήταν μεταξύ άλλων η ξέφρενη ανοδική πορεία των Spreads, η ραγδαία αύξηση του κόστους δανεισμού, των κρατικών εξόδων και του κυβερνητικού χρέους και η μείωση των δημοσίων εσόδων.   Ταυτόχρονα όμως, όλα αυτά επηρεάσαν αρνητικά και το ευρώ. Έπειτα, αφού δηλαδή  πρώτα με τη δυσφημιστική εκστρατεία και τις υπόλοιπες κινήσεις ανέβασε τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας και προκάλεσε την κατρακύλα του ευρώ, ισχυρίστηκε ότι έχει πρόβλημά εξυπηρέτησης του χρέους το οποίο πρέπει να λύσει η ΕΕ, γιατί αλλιώς θα απευθυνθεί στο ΔΝΤ. Η δήλωση του αυτή χαρακτηρίστηκε ως  «εκβιαστική» από την Ευρωζώνη, με τη Γερμανία να διαχωρίζει τη θέση της, εμφανίζοντας για πρώτη φορά τις ηγετικές της φιλοδοξίες. Τελικά στις 25 Μαρτίου, με τη Δήλωση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ, αποφασίστηκε για την οικονομική και τη δημοσιονομική σταθερότητα της ευρωζώνης, η δημιουργία μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας και στις 11 Απριλίου αποφασίσθηκε η ενεργοποίησή του με την κατάρτιση κοινού προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις ελληνικές αρχές. Το ύψος του πακέτου στήριξης συγκεκριμενοποιήθηκε σε 30 δις €, τα οποία όμως η χώρα μας θα έλαβε από τα άλλα κράτη και το ΔΝΤ μόνο σε περίπτωση ανάγκης, δηλαδή μόνο εάν υπήρχε φόβος χρεοκοπίας της Ελλάδας λόγω αδυναμίας δανεισμού από τις διεθνείς αγορές για την εκπλήρωση των υποχρώσεών της.

Τον Απρίλιο του 2010, ανήμερα της ονομαστικής του γιορτής και μια μέρα μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος στο 13, 6%,  χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη, χωρίς να εξετάσει άλλο ενδεχόμενο, χωρίς να βγει καν στις αγορές και αρνούμενος  χαμηλότοκα δάνεια τα οποία προσέφεραν η Κίνα και η Ρωσία, επικαλέστηκε αδυναμία δανεισμού και άμεσο κίνδυνο “χρεοκοπίας” της χώρας. Κατόπιν τούτου και για να λύσει το πρόβλημα που ο ίδιος προκάλεσε τεχνητά, προσέφυγε αυτοβούλως στο μηχανισμό στήριξης, στη γνωστή τρόικα δηλαδή (ΕΕ, ΚΤΕ και ΔΝΤ), από την οποία  ζήτησε ένα υψηλότοκο δάνειο 110 δις ευρώ.  Λίγους μήνες αργότερα, ζήτησε και άλλα 130 δις. Αυτό, ούτε λίγο ούτε πολύ, σημαίνει ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο πρωθυπουργίας, ζήτησε περισσότερα χρήματα από όσα είχε δανειστεί η Ελλάδα σε 35 χρόνια! Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τα πρώτα 110 δις ζητήθηκαν με αντάλλαγμα την ασυλία της χώρας και της περιουσίας της, υπάρχουσα και μελλοντική, ενώ τα υπόλοιπα 130 δις με αντάλλαγμα την διοίκησή της από τους δανειστές και προτεραιότητα την πληρωμή των δανείων αντί μισθών, συντάξεων και λοιπών κοινωνικών δαπανών. Τέλος, αυτό το δάνειο μαμούθ, η Ελλάδα δεν το χρειαζόταν, δεν έλαβε ακόμα παρά μόνο ένα μικρό μέρος του που χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά για την πληρωμή των κυβερνητικών χρεών και δεν είναι σίγουρο ότι θα λάβει το υπόλοιπο, αλλά εξαιτίας του, βρέθηκε δεμένη χειροπόδαρα, έχασε την ασυλία και την εθνική κυριαρχία της και τώρα κινδυνεύει να χάσει τη δημόσια περιουσία και τα πλούτη της.  Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 15 Νοεμβρίου 2010, με την βοήθεια της  διοίκησης του ΕΛΣΤΑΤ,  το έλλειμμα του 2009 έκλεισε στο 15,4% και ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ Σαχινίδη, το ΔΝΤ ήταν η επιλογή του ΠΑΣΟΚ  από την αρχή της διακυβέρνησης.



Τέλος, για να είναι εφικτή η εφαρμογή και η ολοκλήρωση του προαναφερόμενου σχεδίου και για να μην γίνουν αντιληπτά τα εγκλήματά του, περιέλαβε στο βασικό μοντέλο, το δόγμα του σοκ και όλες τις άλλες τεχνικές χειραγώγησης των μαζών και ψυχολογικού πολέμου, που αποσκοπούν και μπορούν να εξασφαλίζουν τον εξαναγκασμό της κοινωνίας να δεχτεί αλλαγές, οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα φάνταζαν αδιανόητες. Ενδεικτικά, μερικά από τα “όπλα” που χρησιμοποίησε ήταν:

– οι απειλές, οι εκβιασμοί και τα ψευτοδιλήμματα. Τα συχνότερα αφορούσαν την χρεοκοπία και την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ.

– η αποποίηση ευθυνών, τεχνική μέσω της οποίας προσπαθούσε συνεχώς να μεταθέσει τις αποκλειστικά δικές του ευθύνες σε άλλους. Πιο συγκεκριμένα και κατά περίπτωση, υπέδειξε ως “ενόχους”, τη προηγούμενη κυβέρνηση, τους πολίτες που είναι διεφθαρμένοι και φοροφυγάδες (κλέφτες και απατεώνες δηλαδή), τις αγορές που δεν του έδωσαν πίστωση χρόνου για να αναστηλώσει την οικονομία (!), την ΕΕ η οποία δε χειρίστηκε σωστά την ελληνική κρίση (!), τους ξένους ηγέτες και προπαντός τη τρόικα, σαν να ήταν αυτή που τον υποχρέωσε να δανειστεί αλόγιστα και άσκοπα και μάλιστα από αυτήν. Με τους ισχυρισμούς αυτούς όμως, κατάφερε και να σπείρει διχόνοια στην κοινωνία, να βλάψει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και να ζημιώσει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις μας με άλλους λαούς.

– η «χρεο-τρομοκρατία» αφενός για να εξασφαλίσει τη συναίνεση του κόσμου, κάνοντάς τον να αναπτύξει την ψυχολογία του «συνενόχου» και του «συνυπεύθυνου» για τα χρέη που άλλοι δημιούργησαν, αλλά που εκείνος (ο ” διεφθαρμένος”, το “παράσιτο”, και ο “φοροφυγάς “) έπρεπε να πληρώνει και αφετέρου για να αφοπλίσει τις λαϊκές αντιστάσεις απέναντι στην εφαρμογή της προαποφασισμένης καταστροφικής πολιτικής. ( διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες στη μήνυση Σαλεμή κατά Παπανδρέου και θα καταλάβετε πολλά)

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι – με την βοήθεια των ΜΜΕ –  η προεκλογική του δήλωση ”  λεφτά υπάρχουν αν τα διεκδικήσεις, αν προσελκύσεις επενδύσεις, αν νοικοκυρέψεις το κράτος, αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, ώστε να αβγατίσουν και να δημιουργήσουν νέο πλούτο” μετατράπηκε από καλοθελητές των ΜΜΕ σε σκέτο  “λεφτά υπάρχουν”,  έτσι ώστε να μπορεί αυτός να ισχυριστεί ότι με άδεια ταμεία δεν μπορεί να κάνει τίποτα και να πάρει άφεση αμαρτιών, ενώ η προεκλογική δήλωση του   “λεφτά υπάρχουν  όταν υπάρχει η πολιτική βούληση” δεν αναφέρθηκε ξανά ποτέ. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες στην μήνυση Σαλεμή κατά Παπανδρέου http://embedit.in/GDZYY4U6Ez.swf Συμπληρωματικά διαβάστε το ιστορικό του αιτήματος συλλογής υπογραφών για την τιμωρία των ενοχών https://justiceforgreece.wordpress.com/petitions/ελληνικά/ Αν και εσείς θέλετε να τιμωρηθούν, υπογράψτε το αίτημα http://www.gopetition.com/petitions/save-democracy-in-greece-save-the-cradle-of-western-c/sign.html και διαδώστε το.

Εδώ δείτε σε χρονολογική σειρά μόνο λίγα από τα γεγονότα

05.10.2009  η Τράπεζα της Ελλάδος  άλλαξε τις διαδικασίες διακανονισμού των συναλλαγών στα ελληνικά ομόλογα, αυξάνοντας σε 10 από το 3 που ήταν, τις ημέρες για να γίνει η εκκαθάριση των συναλλαγών. Η επιμήκυνση της χρονικής περιόδου του διακανονισμού δημιουργείσε μεγάλα περιθώρια υποτιμητικής κερδοσκοπίας και χειραγώγησης .  http://www.antinews.gr/2010/05/25/47217/

18.10.2009 Συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή – Ομιλία του υπουργού οικονομικών - το έλλειμμα του 2009 θα φτάσει ή  θα ξεπεράσει τα 30 δις ευρώ  http://dexiextrem.blogspot.com/2010/12/blog-post_861.html)http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=8059049

21.10.2009 Απεστάλη γνωστοποίηση στη EUROSTAT ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2009 εκτιμάτο σε 30.102 δις. ευρώ ή 12,5 %του ΑΕΠ (ένα μήνα μετά, με το προϋπολογισμό που κατατέθηκε στην ΕΕ διορθώνεται αυτή η πρόβλεψη από 12,5% στο 12,7% )  http://dexiextrem.blogspot.com/2010/12/blog-post_861.html  Γίνετε ταυτόχρονα  αναθεώρηση του ελλείμματος του 2008 κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, όπως αναλύεται στην έκθεση της Eurostat του Ιανουαρίου 2010 http://www.papathanassiou.gr/portal/media/glossa.pdf σελ 44-47

21.10.2009   Υπερκαλύφθηκε κατά 4,7 φορές η δημοπρασία εντόκων γραμματίων του δημοσίουhttp://www.express.gr/news/finance/223537oz_20091021223537.php3

20.11.2009 Κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2010. Προέβλεπε ότι το έλλειμμα, που το 2009 θα ήταν 12,7% του ΑΕΠ θα πέσει στο 9,1% στο τέλος του 2010 και για να γίνει αυτό θα πρέπει να κερδιθεί ένα στοίχημα 8,4 δις ευρώ, που θα προκύψει από πρόσθετους φόρους 3,6 δις ευρώ και περικοπές δαπανών 2,2 δις ευρώ. Σε αυτά θα προστεθεί ένα χαράτσι στα ακίνητα μέχρι τη συμπλήρωση των ευρώ που λείπουν για το στρογγύλεμα το 8,4 δις, που πρέπει να εξοικονομηθούν. Μετά από τα ανωτέρω, είναι βέβαιο ότι με το τέλος του 2010 το χρέος θα εκτοξευθεί στα 294,950 δις ευρώ, που αποτελεί νέο χρέος ρεκόρ – 120%  έλεγε ο τύπος τότε.  http://pnyka21os.wordpress.com/2009/11/21/ο-προϋπολογισμός-2010-και-η-κατάθεσή-του-μ/ (Τελικά, το χρέος ήταν 298,6  δισ. ευρώ και 126,8% του ΑΕΠ )

26.11.2009 “Eκρηξη” spread και CDS στα ελληνικά ομόλογα Πηγή: http://www.capital.gr/News.asp?id=861060 Συνεχίζεται η αύξηση του κόστους δανεισμού για την χώρα μας μέσω ισχυρών πιέσεων στα ελληνικά ομόλογα. Τα spreads των δεκαετών ομολόγων εκτινάχθηκαν σήμερα πάνω από τις 204 μονάδες βάσεις. Στα ύψη βρίσκεται και το ασφάλιστρο του ελληνικού δημόσιου χρέους με τα CDS να έχουν ξεπεράσει και τις 200 μονάδες βάσεις κινούμενα στις 222 μονάδες βάσεις.

14.01.2010 ”Δεν είναι ανάγκη να προσφύγουμε σε βοήθεια από το ΔΝΤ ούτε να φύγουμε από το ευρώ,” δήλωνει ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο για τον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, http://news.pathfinder.gr/greece/politics/605040.html

02.03.2010 “Οι αποφάσεις  μας  δεν ήταν επιλογή. Ήταν  ανάγκη για  την επιβίωση της χώρας για να φύγει η Ελλάδα  από τη  δίνη των κερδοσκόπων. Η  Ελλάδα  ενδεχομένως  θα  προσφύγει στο ΔΝΤ αν  δεν  υπάρξει  στήριξη  από την Ε.Ε.”

02.03.2010 Παπανδρέου: “Πάω στο ΔΝΤ, αν δε στηρίξει η Ε.Ε.”3/3/2010 “Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προσφύγει στο ΔΝΤ, εάν δεν λάβει τη στήριξη της ΕΕ” http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=26031152

15.03.2010: Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης φαίνεται ότι αρχίζουν να κατανοούν το μέγεθος του προβλήματος. Ανακοινώνουν λοιπόν την πρόθεση τους να βοηθήσουν την Ελλάδα, χωρίς όμως να αποφασίζουν συγκεκριμένα μέτρα.

25.03.2010: Ενώ το Ευρώ αγγίζει το χαμηλότερο σημείο της ισοτιμίας του από το Μάιο του 2009, λαμβάνει χώρα η σύνοδος κορυφής της ΕΕ. Η Ευρωζώνη, η Γερμανία καλύτερα, αποφασίζει ένα πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αποτελούμενο από διακρατικά δάνεια, καθώς επίσης βοήθεια εκ μέρους του ΔΝΤ. Το «πακέτο» οφείλει να ληφθεί, μόνο εάν υπάρξει φόβος χρεοκοπίας της Ελλάδας – δηλαδή, εάν δεν μπορέσει να δανεισθεί από τις διεθνείς αγορές, για να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. http://www.paspaase.gr/

11.04.2010 Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης συγκεκριμενοποιούν την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 30 δις €, την οποία όμως η χώρα μας θα λάβει μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Οι συζητήσεις συνεχίζουν να διενεργούνται τα Σαββατοκύριακα, με στόχο να προλάβουν το άνοιγμα των αγορών. Στον αντίποδα, οι αμερικανικές εταιρείες αξιολόγησης ή τα οικονομικά ΜΜΕ «εκφράζονται» τις Παρασκευές, μετά το «κλείσιμο» της εβδομάδας.

22.04. 2010 EUROSTAT  2009 – the largest government deficits in percentage of GDP were recorded by Ireland(-14.3%), Greece (-13.6%) the United Kingdom (-11.5%), Spain (-11.2%), Portugal (-9.4%), Latvia (-9.0%)

27.04.2010  Standard & Poor’s downgrades Greek government debt to junk status. http://money.cnn.com/2010/04/27/news/international/Greece_debt_downgraded/index.htm

27.04.2010: Υποβιβασμός της Ελλάδας από την Standard & Poor’s στο ΒΒ+, (σκουπίδια) ο οποίος ουσιαστικά επισφραγίζει την ανάμιξη των Η.Π.Α. στα εσωτερικά της ΕΕ, δια μέσου του ΔΝΤ. http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2177.aspx

02.05.2010:  Οι εκπρόσωποι των Κρατών Μελών της Ευρωζώνης, αποφασίζουν να παρέχουν στήριξη σταθερότητας στην Ελλάδα –  ύψους 110 δις € έως το 2012, σε διακυβερνητικό πλαίσιο, μέσω κοινά οργανωμένων διμερών δανείων σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (το «Δ.Ν.Τ.») βάσει ενός διακανονισμού χρηματοδότησης άμεσης ετοιμότητας Η διαθεσιμότητα του πρώτου Δανείου εξαρτάται από την υπογραφή Μνημονίου Συνεννόησης http://ezs3e74ccfa59beb80e60e505853484c0156.s3.amazonaws.com/Greece-IMF.pdf

03.05.2010 Η Ελλάδα υπογραφεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Μνημόνιο Συνεννόησης με σκοπό την χρηματοδότηση ενός προγράμματος διόρθωσης των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Το Μνημόνιο αυτό περιέχει τρία μέρη : (a) Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (b) Μνημόνιο στις συγκεκριμένες προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής (c) Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης

03.05.2010 Η Ελλάδα υποβάλει αίτηση για παροχή Διακανονισμού Χρηματοδότησης Άμεσης Ετοιμότηταςαίτηση προς το ΔΝΤ με την οποία ζητάει τη  συμμετοχή του στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας με 30 δισεκατομμύρια Ευρω για το χρονικό διάστημα 9 Μαΐου 2010 έως και 8 Μαΐου 2013. Παράλληλο αίτημα για οικονομική βοήθεια συνολικού ύψους 80 δισεκατομμυρίων Ευρώ έχει αποσταλεί στις χώρες της ζώνης του Ευρώ.

08.05.2010 Σύναψη της Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης για 80 δις εύρω http://ezs3e74ccfa59beb80e60e505853484c0156.s3.amazonaws.com/Greece-IMF.pdf

09.05.2010 Το ΔΝΤ εγκρίνει την παροχή Διακανονισμού Χρηματοδότησης Άμεσης Ετοιμότητας, και αποφασίζει ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν εκταμιεύσεις σύμφωνα με το Διακανονισμό, υπό την προϋπόθεση ότι, η ενημέρωση που παρέχεται από την Ελλάδα για την εφαρμογή των μέτρων που προσδιορίζονται ως προηγούμενες δράσεις στον Πίνακα 3 του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής,  είναι ακριβής.

12.05.2010 ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟ ΔΝΤ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΤΩΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ www.e-typos.com/entheta/20/dailyNewspaper20100512pp.pd

29.06.2010 Σε επίπεδα χρεοκοπίας τα spreads 820 μ.β. και CDS 1000 μ.β. στην Ελλάδα!!  Το spread έχει εκτοξευθεί στις 820 μονάδες βάσης και το CDS το παράγωγο του ομολόγου στις 1000 μονάδες βάσης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας η Ελλάδα με συνολικό χρέος 532 δισ. δολαρίων κατατασσόταν στο δεύτερο τρίμηνο του 2010   στην 16η Θέση παγκοσμίως μετά την ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιαπωνία, Ολλανδία Ιταλία, Ισπανία Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ελβετία, Αυστραλία, Καναδάς, Σουηδία Αυστρία, Χονγκ Κονγκ και  Δανία .http://citypress-gr.blogspot.com/2011/03/blog-post_3337.html

15.11.2010  – Στο 15,4% του ΑΕΠ, αναθεώρησε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009  η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ενώ αναπροσάρμοσε το περυσινό δημόσιο χρέος στο 126,8 % του ΑΕΠ. http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=367252 ( σχόλιο: αυτή η αναθεώρηση οφείλεται στην αλλαγή τρόπου υπολογισμού του ελλείμματος από την ΕΕ. Περιττό να πω ότι οι άλλες χώρες δεν υπολογίσαν έτσι το έλλειμμα τους )

19.11.2010  “21.260 αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα σε ένα χρόνο” λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργο Πεταλωτή (Από Οκτώβριο του 2009 μέχρι το Νοέμβριο του 2010.) http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=24420&catId=14 (δεν μας είπε σε ποια γλώσσα..)

20.12.2010, Μία από τις σημαντικότερες πρόσφατες ειδήσεις ήταν αναμφίβολα η «δήλωση» της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) σχετικά με το ότι, η Ελλάδα έχει ένα από τα μικρότερα συνολικά χρέη (δημόσιο και ιδιωτικό), συγκριτικά με την πλειοψηφία των «δυτικών» χωρών.  Εκτός αυτού η ίδια τράπεζα συμπλήρωσε ότι, η κρίση δανεισμού της Ελλάδας, είναι απόλυτα «διαχειρίσιμη» – ακριβώς λόγω των χαμηλών συνολικών χρεών της … γιατί αλήθεια «υποβαθμίζονται» τα πλεονεκτήματα της χώρας μας, σε σχέση με τους λοιπούς «εταίρους» της, οι οποίοι είναι πολύ περισσότερο χρεωμένοι; Μήπως επειδή εξυπηρετούνται κάποιοι άλλοι σκοποί, οι οποίοι ταιριάζουν, ταυτίζονται καλύτερα, με τους αντίστοιχους των επιδόξων κατακτητών της, όπως αυτοί εκπροσωπούνται από τους συνδίκους του διαβόλου; Ή μήπως απλά προγραμματίζεται η έξοδος της από την Ευρωζώνη η οποία, συνοδευόμενη με μία μεγάλη υποτίμηση του νέου νομίσματος της (30-50%), θα εκτίνασσε σε δυσθεώρητα επίπεδα τόσο το δημόσιο, όσο και το ιδιωτικό χρέος της;http://viliardos.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=28587&blid=363 (http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2246.aspx)

πηγές: http://en.wikipedia.org/wiki/European_Stability_Mechanism,  http://europedia.moussis.eu/discus/discus-1293524562-708994-27227.tkl?lang=gr, μήνυση Σαλεμή κατά Παπανδρέου http://embedit.in/GDZYY4U6Ez.swf

Άρθρο της Χριστίνας Σαλεμή

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου