Xi-Jinping και Vladimir Putin |
Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Zero Hedge
Πριν από μερικούς μήνες, όταν η Ρωσσία ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη και φιλόδοξη ενεργειακή συμφωνία με την Κίνα, κάποιοι απογοητεύτηκαν διότι παρά το γεγονός ότι αυτή η συμβολική συμφωνία στόχευε να σπάσει τον ασφυκτικό κλοιό του πετροδολλαρίου στον υπόλοιπο κόσμο, καμία από τις δύο χώρες δεν ανακοίνωσε διαφορετικούς όρους πληρωμής εκτός δολλαρίου. Με αυτό τον τρόπο παραδέχτηκαν ότι, ενώ και οι δύο χώρες ήταν πρόθυμες να μετακινηθούν μακριά από την συναλλαγή του αποθεματικού δολλαρίου, δεν ήταν όμως ακόμη σε θέση να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση.
Αυτό άλλαξε στα τέλη Ιουνίου, όταν ο επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Γκαζπρόμ ανακοίνωσε ότι η εταιρεία κολοσσός ήταν έτοιμη να εξοφλήσει τα συμβόλαια με την Κίνα σε Γιουάν και Ρούβλια. Ταυτόχρονα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι η Βοηθός Διοικήτρια της τράπεζας, Jin Qi και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ρωσσικής κεντρικής τράπεζας Dmitry Skobelkin, πραγματοποίησαν μία συνάντηση στην οποία συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας για την χρηματοδότηση εμπορίου και προγραμμάτων, με τη χρήση τοπικών νομισμάτων. Οι τομείς συνεργασίας που συζητήθηκαν ήταν στις τραπεζικές κάρτες, στην ασφάλιση και στην χρηματοπιστωτική εποπτεία.
Και όμως, ενώ και οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν την λειτουργική τους ετοιμότητα αλλά και προθυμία να παρακάμψουν εντελώς το δολλάριο, τα σχέδια παρέμειναν αποκλειστικά στην αρένα της τραπεζικής χρηματοδότησης και το πολυαναμενόμενο πρώτο χτύπημα στο τόξο του πετροδολλαρίου ήταν απόν.
Μέχρι τώρα.
Σύμφωνα με το Ρωσσικό RIA Novosti, επικαλούμενο την
οικονομική εφημερίδα Kommersant, η Γκαζπρόμ Νεφτ συμφώνησε να εξάγει 80.000 τόνους πετρελαίου από το οικόπεδο Novoportovskoye στην Αρκτική. Θα δέχεται πληρωμές σε Ρούβλια και επίσης θα παραδίδει πετρέλαιο μέσω του αγωγού ‘Ανατολική Σιβηρία-Ειρηνικός Ωκεανός (ESPO)’, όπου για τις μεταφορές θα δέχεται πληρωμές στο Κινεζικό Γιουάν. Πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσσία θα εξάγει ενέργεια στην Ευρώπη ή στην Κίνα και θα λαμβάνει πληρωμές είτε σε Ρούβλια είτε σε Γιουάν, καθιστώντας στην πραγματικότητα τα δύο νομίσματα ισοδύναμα όσον αφορά τον Ευρασιατικό άξονα, αλλά το πιο σημαντικό, πραγματοποιώντας την συνδιαλλαγή εντελώς μακριά από το αμερικανικό δολλάριο, βάζοντας επομένως σε δράση την κίνηση για έναν κόσμο αποδεσμευμένο από το Πετροδολλάριο.
Περισσότερα για αυτό το πολυαναμενόμενο πρώτο καρφί στο φέρετρο του πετροδολλαρίου από το RIA:
Η Ρωσική κυβέρνηση και πολλοί από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της χώρας έχουν συζητήσει ευρέως το ενδεχόμενο αποδοχής πληρωμών σε Ρούβλια για τις εξαγωγές πετρελαίου. Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσσία ξεκίνησε τη μεταφορά πετρελαίου από το οικόπεδο Novoportovskoye προς την Ευρώπη από τη θάλασσα. Τα δύο δεξαμενόπλοια αναμένεται να φθάσουν στην Ευρώπη το Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με την Kommersant, η πληρωμή για τις εν λόγω μεταφορές θα πραγματοποιηθεί σε Ρούβλια.
Η Γκαζπρόμ Νεφτ, δεν θα δέχεται πληρωμές μόνο σε Ρούβλια – οι μετέπειτα μεταφορές μέσω του αγωγού ESPO μπορούν να πληρωθούν σε Γιουάν, ανέφερε η εφημερίδα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αλλαγή του νομίσματος έγινε λόγω των Δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσσίας.
Ως μέτρο προστασίας, η Ρωσσία αποφάσισε να αποφύγει τις πληρωμές σε δολλάρια των ΗΠΑ, τα οποία μπορούν να ανιχνεύονται και να ελέγχονται από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέφερε η Kommersant.
«Προστατευτικό μέτρο», που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ ήταν αυτές που κατάφεραν να ‘βγάλουν το ίδιο τους το μάτι’, πιέζοντας τη Ρωσσία να συναλλάσσεται μακριά από το αμερικανικό δολλάριο και δείχνοντας παράλληλα στον κόσμο ότι μπορεί να γίνει, χτυπώντας το πρώτο καρφί πάνω στο φέρετρο του πετροδολλαρίου.
Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη σε όσους έχουν ακολουθήσει τις προβλέψεις μας για τα επόμενα βήματα της μετάβασης από το πετροδολλάριο στο ‘Αέριο-Γιουάν’ [Gas-o-Yuan]. Ας θυμηθούμε τον Απρίλιο:
Η Νέα Νέα αναμενόμενη ροή κεφαλαίων:
1. Η Γκαζπρόμ παραδίδει φυσικό αέριο στην Κίνα.
2. Κίνα Γκαζπρόμ πληρώνουν σε Γιουάν (μετατρέψιμα σε Ρούβλια).
3. Η Γκαζπρόμ αυτοχρηματοδοτείται όλο και περισσότερο σε Γιουάν.
4. Η Ρωσσία αγοράζει Κινεζικά προϊόντα και υπηρεσίες σε Γιουάν (μετατρέψιμα σε Ρούβλια).
Και όλα αυτά με το τραπεζικό καρτέλ των ΗΠΑ εντελώς εξαφανισμένο από τη μέση, με την ευγενή και κραυγαλέα απουσία του αμερικανικού δολλαρίου από όλα τα βήματα της άνω λίστας, ή όπως κάποιοι το αποκαλούν: από το Πετροδολλάριο στο ‘Αέριο-Γιουάν’ (κάπου 40 κεντρικές τράπεζες το έχουν ήδη καταλάβει … όχι όμως η FED).
Ακόμα μπερδεμένοι; Τότε διαβάστε: «το 90% των πελατών της Γκαζπρόμ έχουν ‘αποδολλαριοποιηθεί’, θα συναλλάσσονται σε Ευρώ & Ρενμπίνμπι*» διότι το επίπεδο που θα όριζε η Γκαζπρόμ, θα πίεζε τελικά το κουμπί για την ολική παράλειψη του δολλαρίου. Κάτι το οποίο μόλις έκανε.
Ως συμπέρασμα, εμείς θα πούμε απλώς αυτό που είπαμε προηγουμένως, και αγγίζει την πιο αξιοσημείωτη πτυχή της κληρονομιάς του Ομπάμα. Διότι ο υποκριτής «προοδευτικός» πρόεδρος, τον οποίο ακόμα και οι δικοί του άνθρωποι κατηγόρησαν ότι είναι ένας «σκουρόχρωμος Κλίντον», μετά την εγαξορά του από τη Γουόλ Στριτ και την ολική καταστροφή που προκάλεσε στην εξωτερική πολιτική, είναι ήδη ο χειρότερος πρόεδρος του αιώνα στην ιστορία των ΗΠΑ σύμφωνα με τις δημόσιες δημοσκοπήσεις. Ο τελικός επιτάφιος θα έρθει όταν οι πολιτικές του προέδρου θέσουν τέλος στην ηγεμονία του δολλαρίου και ανατρέψουν το καθεστώς του ως αποθεματικό νόμισμα δια παντώς, αρχίζοντας έτσι την ταχεία και ανεξέλεγκτη κατάρρευση της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ.
Εκ των υστέρων θα είναι σαφώς κατανοητό ότι η κύρια κληρονομιά της καταστροφικής θητείας του Ομπάμα, τόσο στην εσωτερική και ιδιαιτέρως στη διεθνή πολιτική, θα αναγκάσει τις βασικές αναδυόμενες υπερδυνάμες του κόσμου (σίγουρα δεν οραματιζόμαστε μέσα σε αυτές την χρεοκοπημένη και αφερρέγγυα Ευρώπη) να ρίξουν το Πετροδολλάριο και να τερματίσουν το αποθεματικό καθεστώς του νομίσματος των ΗΠΑ.
Από αυτή τη στιγμή, τόσο η Ρωσσία όσο και η Κίνα έχουν δείξει όχι ότι μπορεί να γίνει, αλλά ότι έχει γίνει. Να αναμένετε ότι αρκετά σύντομα όλοι θα πηδήξουν πάνω στο άρμα του άξονα της νέας υπερδύναμης.
###
*Ρενμπίνμπι: η επίσημη ονομασία του Κινεζικού Γιουάν
Μετάφραση Φαίη/Αβέρωφ
ALT-MARKET.COM
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου