Σελίδες

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Η κρίση στο Ιράκ «ανάβει» πολλές φωτιές στην περιοχή μας

Γράϕει ο Νίκος Χειλαδάκης

Το μεγάλο «παιχνίδι» που παίζεται εδώ και τρία περίπου χρόνια στην Μέση Ανατολή με την έναρξη του συριακού εμϕύλιου, έχει ένα και μοναδικό επίμαχο αντικείμενο και αυτό είναι τα πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής.
Η πρόσϕατες εξελίξεις στο Ιράκ και η επέλαση των ϕανατικών μουσουλμάνων με τη κατάληψη της πόλης της Μοσούλης, δημιουργούν νέα δεδομένα τα οποία θα πρέπει να τα εξετάσουμε με πολύ προσοχή γιατί είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και αν αυτό ϕαίνεται εξ αρχής παράδοξο.

Κατ’ αρχή θα πρέπει να δούμε γιατί οι Τζιχαντιστές προχώρησαν στην κατάληψη της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ και μάλιστα με επιθέσεις κατά τουρκικών στόχων όπως η τουρκική διπλωματική αποστολή στην περιοχή. Η Μοσούλη είναι μια από τις πιο πλούσιες ενεργειακά περιοχές της Μέσης Ανατολής. Είναι χαρακτηριστικό πως η ημερήσια παράγωγη πετρελαίου της Μοσούλης ϕτάνει τα 200 χιλιάδες βαρέλια με δυνατότητα να ϕτάσει τα 310.000. Η πτώση της πόλης στα χέρια των Τζιχαντιστών επέϕερε βαρύ πλήγμα στην παραγωγή πετρελαίου ενώ και, εδώ είναι το επίμαχο σημείο, είχε σαν πρώτη συνέπεια την παύση της λειτουργίας του πετρελαιαγωγού Κιρκούκ –Γιουμουρταλίκ της Τουρκίας, προκαλώντας ϕοβερή ζημιά στην τουρκική οικονομία. Πέραν τούτων οι γενικότερες επιπτώσεις στην συνολική πετρελαϊκή παράγωγη του Ιράκ είναι ολέθριες καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται και οι Τζιχαντιστές προκαλούν ακόμα και την ίδια την πρωτεύουσα της χώρας, την Βαγδάτη.

Ποιες όμως είναι οι γενικότερες επιπτώσεις από την
κρίση αυτή και την προέλαση των Τζιχαντιστών ; Η πρώτη και σοβαρότερη συνέπεια είναι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου που μπορεί να συνεχιστεί με σοβαρές συνέπειες για την οικονομία πολλών χωρών. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ στην αρχή του έτους το αμερικανικό πετρέλαιο πουλιόνταν 93 δολάρια το βαρέλι, μέσα σε τρεις μέρες η τιμή του ανέβηκε στα 104. Το πετρέλαιο Brent από τα 106 ανέβηκε γρήγορα στα 110 δολάρια με μεγάλες τάσεις συνέχισης της ανόδου. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από την αρχή του έτους η πετρελαϊκή παράγωγη του Ιράκ είχε σημειώσει ρεκόρ αύξησης και τον περασμένο Φεβρουάριο είχε ϕτάσει στα 3,6 δισεκατομμύρια βαρέλια. Η υπερπαραγωγή αυτή όμως είχε σαν συνέπεια την πτώση των τιμών. Τώρα, μετά τα τελευταία γεγονότα, οι τιμές άρχισαν πάλι να περνούν την ανιούσα. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι πρώτοι που ωϕελούνται από αυτή την εξέλιξη είναι ϕυσικά οι ΗΠΑ, αλλά και η Ρωσία και το Ιράν, χώρες με πετρελαϊκή παράγωγη που θα κερδίσουν πολλά εκατομμύρια δολάρια ένεκα των… Τζιχαντιστών. Εδώ ίσως εξηγείται το πως αϕέθηκαν να κάνουν ότι κάνουν μέχρι σήμερα οι ϕανατικοί αυτοί ισλαμιστές

Η Τουρκία είναι ο μεγάλος χαμένος από όλη αυτή την ιστορία. Αϕού έπεσε στην παγίδα να στηρίξει στην αρχή του εμϕυλίου της Συρίας του ισλαμιστές γιατί είχε επενδύσει στην πτώση του Άσαντ και στην κατασκευή ενεργειακών αγωγών από το Κατάρ και το Ισραήλ προς την Τουρκία μέσω της ελεγχόμενης Συρίας, τώρα αντιμετωπίζει τις συνέπειες της γιγάντωσης των ισλαμιστών. Η τουρκική οικονομία εξαρτάται άμεσα από το πετρέλαιο του Ιράκ και τώρα αντιμετωπίζει ϕοβερό πρόβλημα με άμεσο κίνδυνο ο πληθωρισμός να εκτιναχτεί στα ύψη και να αυξηθεί επικίνδυνα το το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Ήδη στην Άγκυρα επισημαίνουν ότι το ενεργειακό πρόβλημα της Τουρκίας έχει ϕτάσει σε οριακό σημείο και ότι θα πρέπει ένα ληϕθούν πολύ δραστικά μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του. Το «δέλεαρ» όμως για την Τουρκία, όπως το επισημαίνουν εδώ και καιρό οι στρατηγικοί μελετητές στην τουρκική πρωτεύουσα, δεν είναι άλλο παρά τα τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα στο Αιγαίο και στην Α. Μεσόγειο.

Εδώ εντοπίζεται και το «επίμαχο» σημείο για την δική μας χώρα με όλες αυτές τις εξελίξεις, χωρίς να θέλουμε να κινδυνολογήσουμε. Άλλωστε πάντα ελλόχευε ο κίνδυνος της εξαγωγής των προβλημάτων της Τουρκιάς προς την δική μας πλευρά. Ίσως αυτό για πολλούς να ϕαίνεται υπερβολικό, αλλά για όσους μελετούν τις εξελίξεις στην περιοχή οι επιπτώσεις από την νέα αυτή κρίση πολύ πιθανό να ϕτάσουν και σε εμάς και τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Να μην ξεχνάμε ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν έχουν σταματήσει και συνεχίζονται με καθημερινό ρυθμό. Με τα νέα δεδομένα καθώς οι «θερμοκέϕαλοι» στην τουρκική πρωτεύουσα καραδοκούν πάντα, δεν αποκλείεται να έχουμε καινούργια «θερμά παρατράγουδα», όσο και αν οι κυβερνώντες στην Αθήνα κάνουν πως… ούτε βλέπουν ούτε ακούν.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράϕος-Συγγραϕέας-Τουρκολόγος

yiorgosthalassis.blogspot.com
το είδα




Άρχισαν να κόβουν κεφάλια και στο Ιράκ. Φωτιά και όλεθρος από τους τζιχαντιστές



Πορφύρης Δ / Σταφυλά Π

Oι πρώτες εικόνες ανθρωπιστικής καταστροφής που έρχονται από το Ιράκ είναι απελπιστικές. Αποκεφαλισμένοι στρατιώτες, σκοτωμένα παιδιά, φωτιά και όλεθρος παντού, οι δρόμοι κατακλύζονται από πτώματα.
Αλλά υπάρχουν και φωτογραφίες με έντονο συμβολισμό. Την Τετάρτη η ISIS ανέβασε φωτογραφίες που απεικονίζουν μπουλντόζες να ανοίγουν ένα δρόμο στα συριο-ιρακινά σύνορα μεταξύ της ιρακινής επαρχίας της Ninive και της συριακής πόλης Al-Hasaka. Οι φωτογραφίες αυτές έχουν τον συμβολισμό της ένωσης των δύο χωρών στο ενιαίο χαλιφάτο που οραματίζονται οι τζιχαντιστές αλλά και σε πρακτικό επίπεδο την διέλευση δυνάμεων προς το συριακό έδαφος για άσκηση πίεσης. (NT / MAM / MHB (Press TV) 11 .06.14)



Οι τζιχαντιστές είναι προ των πυλών της μεγαλύτερης χριστιανικής πόλης του Ιράκ την Qaraqosh ( 95% χριστιανοί) προειδοποιεί σε δραματικούς τόνους η Le figaro.Η πόλη βρίσκεται 30 χλμ ανατολικά της Μοσούλης .Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τις επιθέσεις των ισλαμιστών και την κατάκτηση της Μοσούλης και της Tikrit. Η δεύτερη εμπεριέχει και μια σημειολογία φορτισμένη αφού αποτελεί την γεννέτειρα του Σαντάμ Χουσείν.Το όργανο του ΟΗΕ παραδέχεται την φυγή 500.000 κατοίκων από τη Μοσούλη και χαρακτηρίζει την κατάσταση απελπιστική.Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατόρθωσαν να αναχαιτίσουν την τζιχαντιστική προέλαση προς την πόλη Samarra που βρίσκεται 110 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης.Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια στην κυβέρνηση εναντίον των ανταρτών ενώ στη Συρία αντιδρούν εντελώς αντίστροφα. Εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης κάλεσε τους μαχητές της να πορευθούν προς την Βαγδάτη και το Νότο όπου εδράζεται πλειοψηφικά η κοινότητα των σιιτών που η οργάνωση τους θεωρεί απίστους. Πέρασαν από την πόλη Baiji όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας τα οποία όμως είναι ακόμη υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών. Ενώ έφθαναν στην πόλη Samarra οι κυβερνητικές δυνάμεις τους ανέκοψαν με αεροπικές επιδρομές. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταγγέλει την απαγωγή των 50 στελεχών του Τουρκικού Προξενείου στην Μοσούλη όπως και του επικεφαλή της αποστολής (Bbc 12.06.14)

Το ΙΣΙΣ διεκδίκησε με Twitter τις επιθέσεις στην πετρελαιοφόρο περιοχή Ninive. (Rtl /be) Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν την επαρχία την πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου επαρχία της Ninive αλλά και των δύο γειτονικών περιοχών του Kirkouk και της Salaheddine. Ελέγχουν έκτοτε το ήμισυ της χώρας.Πολλοί σουνίτες τζιχαντιστές αντι-Άσσαντ που δραστηριοποιούνται στο συριακό έδαφος πέρασαν για να συνδράμουν τους ομοιδεάτες τους σε αυτές τις επιχειρήσεις εναντίον του σιίτη Πρωθυπουργού Nouri al-Maliki. Η οργάνωση δημιουργήθηκε το 2004 είναι παρακλάδι της al-Qaida και διευθύνεται σπό τον ιρακινό Abou Bakr al-Baghdadi. Σκοπός της οργάνωσης η εγκαθίδρυση του ισλαμικού χαλιφάτου. Το 2012 το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ μετονομάζεται σε Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και του sham δηλ. της Ισλαμικής Συρίας που κακώς τα διεθνή μέσα μεταφράζουν ως Λεβάντε.Η συριακή διαμάχη του έδωσε τη δυναντότητα ενδυνάμωσης", καταγγέλει ο Karim Pakzad ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών (Iris).Διαθέτει χιλιάδες ξένους μαχητές.Είναι απίθανο διατείνεται η ειδικός αναλυτής Myriam Benraad «...το Ιράν να αφήσει να χαθεί το Ιράκ με τον σύμμαχό του σιίτη Πρωθυπουργό Nouri al-Maliki πρόεδρο του κόμματος Dawa αφού γι αυτό είναι πολύ σημαντικότερο απ΄ότι η Συρία."(Le point) Γεωστρατηγικό σκάκι γύρω από το συριακό.



το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου