Σελίδες

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Η ψυχανάλυση στην υπηρεσία του συστήματος

του Μελέτη Η. Μελετόπουλου*

Ο συγγραφέας κ. Στέλιος Ράμφος υπήρξε στην νεότητά του κομμουνιστής, στην συνέχεια καστοριαδικός, μετά νεορθόδοξος και εν τέλει εκσυγχρονιστής. Γιά τις διαδοχικές μεταλλάξεις του, ο αναγνώστης ας ανατρέξει στο εξαιρετικά εύστοχο άρθρο του Σπύρου Κουτρούλη «Οι μεταμορφώσεις τoυ Στέλιου Ράμφου: από τον καημό της Ρωμηοσύνης στον καημό του ενός», στην ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ τεύχος 34 (βλ. σε pdf ολόκληρο το τεύχος στο διαδίκτυο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση newsociology.gr).

Ο κ.Ράμφος έδωσε μακρά συνέντευξη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της προηγούμενης Κυριακής, όπου ανέλυσε την πολιτική κατάσταση με τόσο δυσνόητο τρόπο, που ο δυστυχής δημοσιογράφος αναγκάστηκε τελικά να του πει «Μιλήστε μου απλούστερα».

Αλλά το πιό ενδιαφέρον (και αποκαλυπτικό ταυτόχρονα) στην συνέντευξη, ήταν το σημείο στο οποίο ο συνεντευξιαζόμενος ερωτάται γιά την άνοδο της ακροδεξιάς. Ο κ. Ράμφος υποστηρίζει ότι η ψήφος στην Χρυσή Αυγή προκύπτει από το γεγονός ότι «οι άνθρωποι αυτοί-μικροί και μεγάλοι- μεταβιβάζουν στο ‘εκμαυλισμένο σύστημα’ [τα εισαγωγικά του κ. Ράμφου] αισθήματα μίσους και
εκδικήσεως, τα οποία κατά βάθος παραπέμπουν σε άτομα με αρνητικό ρόλο στην παιδική τους ηλικία (πατέρας, μητέρα κλπ.). Η ταραγμένη συναισθηματική τους ζωή προκαλεί μία άγρια εκδικητικότητα μέσα τους από φόβο γιά τον ίδιο τον εαυτό τους, εκδικητικότητα την οποία κατευθύνουν είτε σε άλλους ανθρώπους (π.χ. ερωτικές γνωριμίες) είτε πολιτικότερα στο ‘σύστημα’ [τα εισαγωγικά και εδώ του κ. Ράμφου]. Εδώ έγκειται εν τάχει ο ‘αντισυστημισμός’ τους [τα εισαγωγικά πάντα του κ. Ράμφου. Το τραύμα της γονεϊκής συνήθως απογοητεύσεως εκδηλώνεται ως δυσκολία στην ύπαρξη και καλλιεργεί μία εσωτερική ετοιμότητα γιά μίσος.»

Κατά τον κ.Ράμφο, λοιπόν, η άνοδος της ακροδεξιάς δεν οφείλεται ουσιαστικά σε πολιτικούς λόγους αλλά ψυχαναλυτικούς. Φταίει η παιδική ηλικία όσων ψηφίζουν ΧΑ, φταίνε τα παιδικά τους τραύματα, φταίνε οι γονείς τους (η ελληνική οικογένεια είναι άλλωστε μόνιμος στόχος του κ.Ράμφου). Επομένως, κατά τον κ.Ράμφο, δεν υπάρχει η βαρειά ύφεση, δεν υπάρχει η καταστροφή χιλιάδων επιχειρήσεων, δεν υπάρχει η βίαιη κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου, δεν υπάρχει η ανεργία του 30%, δεν υπάρχουν οι έξι χιλιάδες αυτοκτονίες. Υπάρχουν μόνον τα παιδικά τραύματα. Η ύφεση στην καλύτερη περίπτωση είναι ένας καταλύτης γιά να εξωτερικευθούν βίαια τα παιδικά τραύματα. Από μόνη της, ως αίτιο αλλαγής πολιτικών συμπεριφορών, η ύφεση δεν υπάρχει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ.Ράμφος βάζει σε εισαγωγικά τις φράσεις «εκμαυλισμένο σύστημα», «σύστημα» και «αντισυστημισμός». Δηλαδή το σύστημα (προφανώς εννοεί το πλέγμα εξουσίας της Μεταπολίτευσης) δεν είναι εκμαυλισμένο, και δεν είναι κάν σύστημα. Δεν υπάρχει. Είναι ένας ανεμόμυλος που κατασκευάζουν οι αντισυστημικοί Δονκιχώτες. Εδώ έχουμε μία υποδειγματική αντιπροσωπευτική δημοκρατία ευρωπαϊκού τύπου, χωρίς διαφθορά, χωρίς διαπλοκή, χωρίς οικογενειοκρατία, χωρίς ολιγαρχικά φαινόμενα, χωρίς φεουδαλικά προνόμια, χωρίς σκάνδαλα Ζήμενς, χωρίς λίστες Λαγκάρντ. Οι πολίτες φταίνε που την βλέπουν σαν «σύστημα».

Όσοι έχουν μικρότερα παιδικά τραύματα, ψηφίζουν πιο λάϊτ αντισυστημικά κόμματα, πχ.τον ΣΥΡΙΖΑ ή τους ΑΝΕΛ. Όσοι είναι βαρύτερες περιπτώσεις, ψηφίζουν ΧΑ.

Έλεος κ. Ράμφο! 

*Ο Μελέτης Η. Μελετόπουλος είναι Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης.

το είδα



Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 2007


Χρυσή Αυγή ----> Δεν συμμετείχε


------------------------------------------------------------------------
Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 2009


Χρυσή Αυγή ----> Ψήφοι 19.624 ----> 0,29 %

------------------------------------------------------------------------


Ελληνικές βουλευτικές εκλογές Μαΐου 2012


Χρυσή Αυγή ----> Ψήφοι 440.894 ----> 6,97 %


------------------------------------------------------------------------

Ελληνικές βουλευτικές εκλογές Ιουνίου 2012


Χρυσή Αυγή ----> Ψήφοι 425.990 ----> 6,92 %


------------------------------------------------------------------------

Ελληνικές ευρωεκλογές 2014


Χρυσή Αυγή ----> Ψήφοι 536.409 ----> 9,38 %
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου