Ο νέος γύρος αλλαγών αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Καλοκαιριού και σίγουρα μετά τις ευρωεκλογές, όμως το χρονοδιάγραμμα στο οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση είναι ασφυκτικό.
Μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί μια σειρά δομικών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, με συγχωνεύσεις ταμείων, μείωση εισφορών, περικοπή συντάξεων και αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα.
Το πρώτο βήμα, εξηγεί το capital.gr, θα γίνει με την εφαρμογή ενός νέου γύρου ενοποιήσεων, οι οποίες όμως θα έχουν μια σημαντική και κρίσιμη διαφοροποίηση σε σχέση με αυτές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Όλες θα γίνουν με ενιαίους όρους και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και ενιαίας παροχές ασφάλισης.
Δεν θα είναι δηλαδή τυπικές, διοικητικές με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Θα αφορούν στις
κρίσιμες παραμέτρους των εισφορών και κατά συνέπεια των παροχών, με στόχο όλοι οι ασφαλισμένοι από το ίδιο ταμείο να λαμβάνουν ίδιες παροχές.
Σύμφωνα με το Έθνος, οι επερχόμενες αλλαγές -που πρέπει να υλοποιηθούν ώς τον Ιανουάριο του 2015- σκιαγραφούνται και στην έκθεση αξιολόγησης προόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι αλλαγές που δρομολογούνται είναι:
- Μείωση επικουρικών συντάξεων στο ΕΤΕΑ (ταμείο μισθωτών) την 1η Ιουλίου.
- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες από 1ης Ιουλίου.
- Ψαλίδισμα μερισμάτων σε όσα Ταμεία έχουν οικονομικά προβλήματα.
- Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2015 στο Δημόσιο και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Μείωση επικουρικών συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2015 σε όσα Ταμεία παρουσιάζουν οικονομικό κενό.
- Μείωση εφάπαξ σε όσα Ταμεία πρόνοιας υπάρχουν ελλείμματα.
- Αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης προνοιακών επιδομάτων σε όσους έχουν υψηλή σύνταξη.
Στον ΟΑΕΕ, αναμένεται να κατευθυνθεί το ταμείο των Αυτοαπασχολούμενων (δικηγόρων, γιατρών και μηχανικών) με προφανή αρχικό στόχο την παροχή ανάσας στον Οργανισμό των Εμπόρων – Βιοτεχνών και αυτοκινητιστών, που έχει καταρρεύσει από την αδυναμία των συγκεκριμένων κλάδων να ασφαλιστούν. Ειδική κατηγορία αναμένεται να αποτελέσουν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, ενώ το ΝΑΤ αναμένεται (εφόσον ξεπεραστούν οι αντιδράσεις) να οδεύσει προς το ΙΚΑ.
Ο νέος αυτός γύρος συγχωνεύσεων αναπόφευκτα θα οδηγήσει και σε σημαντική μείωση των παροχών. Στόχος είναι, όπως περιγράφεται και στις συμφωνίες και τα έγγραφα που ανταλλάσσουν κατά καιρούς κυβέρνηση και τρόικα, το ποσοστό αναπλήρωσης της βασικής σύνταξης να μην υπερβαίνει το 45% των συντάξιμων αποδοχών. Κάτι, που στην πράξη θα επιτευχθεί, με την εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, όμως σταδιακά και σε βάθος 25ετίας, όταν θα ωριμάσει ο νόμος και θα εφαρμοστεί στο σύνολό του για όλους τους ασφαλισμένους.
δη, με τον τελευταίο νόμο κύρωσης της συμφωνίας Κυβέρνησης – τρόικας, καταργήθηκαν 43 κοινωνικοί πόροι που κατευθύνονταν κυρίως σε επικουρικά ταμεία. Το γεγονός δε, ότι δεν προβλέφθηκαν τρόποι αναπλήρωσης των απωλειών για τα συγκεκριμένα ταμεία, οδηγούν τους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση να εκτιμούν βάσιμα, πως στην επερχόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση η επικουρική ασφάλιση είναι πολύ πιθανό να συγχωνευθεί με την κύρια, προκειμένου το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης να φθάνει το 55%.
Στο στόχαστρο της νέας μεταρρύθμισης αναμένεται να τεθεί και το ΕΚΑΣ, καθώς για όλους τους συνταξιούχους από το 2015 και μετά το επίδομα θα αντικατασταθεί από την Εθνική Σύνταξη, ενώ θα υπάρχει και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Αλλαγές αναμένονται και για τους ήδη συνταξιούχους, καθώς αναμένεται να «σκληρύνουν» περισσότερο τα εισοδηματικά κριτήρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου