Σελίδες

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Θρίλερ με «κοριούς» κοντά στο σπίτι του Καραμανλή - Εμπλοκή της ΕΛΑΣ, της ΕΥΠ και του Δήμου Ραφήνας

Δημήτρης Μαρκόπουλος

Τέσσερις συσκευές που ανακαλύφθηκαν τυχαία πριν από έναν μήνα σε στύλους της ΔΕΗ αρχικά δικαιολογήθηκαν ως «μετρητές νερού», κατόπιν ως «ενισχυτές εκπομπής και συλλογής σήματος Ιντερνετ», χωρίς ωστόσο να γνωρίζει κανείς τι έκαναν και ποια χρήση είχαν!


Σε μια περίοδο όπου ολοκληρώνεται από τον γ’ τακτικό ανακριτή κ. Δημήτρη Φούκα η έρευνα για το σκάνδαλο με τις υποκλοπές συνομιλιών μελών της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή και φαίνεται να προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία κατά συγκεκριμένων προσώπων, νέα δεδομένα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Δεδομένα που εγείρουν ερωτήματα για το κατά πόσο συνεχίζονται οι παρακολουθήσεις στη χώρα μας ακόμα και σήμερα και τα οποία οφείλουν να απασχολήσουν τις αρμόδιες ανακριτικές αρχές.

Πιο συγκεκριμένα, όπως παρουσιάζουμε, άγνωστης προέλευσης και χρήσης μηχανισμοί (τέσσερις στον αριθμό) βρέθηκαν πριν από 20 μέρες, πλησίον του σπιτιού του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στη Ραφήνα. Ειδικότερα, σε μια υπόθεση που παραπέμπει πλέον σε σενάριο κατασκοπευτικής ταινίας, στις 22 Φεβρουαρίου υπάλληλος του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), σε τυχαία επίσκεψή του για έλεγχο βλάβης, διαπίστωσε πως πλησίον της κατοικίας του κ. Καραμανλή και επί των οδών Κυπρίων Αγωνιστών και
Δαβάκη Πίνδου βρισκόταν παράνομα τοποθετημένη στην κορυφή του τσιμεντένιου στύλου της ΔΕΗ μια ιδιοκατασκευή χρώματος μπεζ.

Η άγνωστης προέλευσης αυτή κατασκευή (η οποία βάσει πρώτων ελέγχων αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου μηχανισμού) αποτελούνταν από μεταλλική βάση στην οποία ήταν ένας ηλιακός συλλέκτης διαστάσεων 33,5χ19 εκατοστών, ένα πλαστικό κουτί με άγνωστο περιεχόμενο από το οποίο έβγαινε ένα καλώδιο που κατέληγε σε μια κεραία προσαρμοσμένη σε μεταλλική βάση. Σύμφωνα με την αυτοψία του υπαλλήλου του ΔΕΔΔΗΕ, η εν λόγω κατασκευή δεν έπαιρνε ρεύμα από το δίκτυο της ΔΕΗ και δεν είχε τοποθετηθεί από υπάλληλο του Οργανισμού, γεγονός που σημαίνει ότι είχε εγκατασταθεί παράνομα και αυθαίρετα.


Η υπόθεση άρχισε όμως να γίνεται πιο σύνθετη όταν κατόπιν και πάλι με τυχαίο τρόπο βρέθηκαν άλλες τρεις αντίστοιχες συσκευές σε ισάριθμους στύλους της ΔΕΗ και πιο συγκεκριμένα στις διασταυρώσεις των οδών Κυπρίων Αγωνιστών και Περρή Στεφάνου, Βασιλέως Παύλου και Αθηνών και Εθνικής Αντιστάσεως και Αθηνών. Δηλαδή σε μια ακτίνα κάλυψης της κατοικίας του κ. Καραμανλή. Ο υπάλληλος ειδοποίησε την Ασφάλεια και κατόπιν αστυνομικές δυνάμεις αφαίρεσαν τις συσκευές και τις κατάσχεσαν. Το Τμήμα Ασφάλειας της Ραφήνας ειδοποίησε ακολούθως την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και εμπειρογνώμονάς της κλήθηκε να κάνει πραγματογνωμοσύνη. Η απάντηση που έδωσε προκάλεσε σοβαρά ερωτήματα. Κι αυτό διότι αποφάνθηκε πως επρόκειτο για πομποδέκτη ο οποίος είτε χρησιμοποιούνταν για τη λήψη δεδομένων από μετρητές νερού, είτε για τη συλλογή άλλων δεδομένων (χωρίς να τα κατονομάσει ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά) και όλα αυτά εν αγνοία της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Επρόκειτο δηλαδή για μια συσκευή που μετέφερε δεδομένα και τα αναμετέδιδε σε άλλη κεντρική μονάδα, χωρίς όμως εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς. Για ποιον λόγο όμως δεν υπήρξαν οι απαραίτητες ενημερώσεις και όλα έγιναν εν κρυπτώ; Παρ’ όλα αυτά, από την Ασφάλεια εντοπίστηκε ο ηλεκτρολόγος και υπάλληλος του Δήμου Ραφήνας Θ.Δ., ο οποίος καταθέτοντας ανέφερε ότι, έχοντας λάβει σχετική εντολή από τον δήμο και καθ’ υπόδειξιν εταιρείας που είχε αναλάβει σχετικό έργο, το καλοκαίρι του 2009 τοποθέτησε τις τέσσερις συσκευές, στο πλαίσιο εκτέλεσης του πιλοτικού προγράμματος «Θησέας», προκειμένου να καταγράφουν δεδομένα μετρητών νερού. Οπως είπε, τα δεδομένα κατέληγαν στον Δήμο της Ραφήνας.

Ταυτόχρονα, η δικαιολογία πως επρόκειτο για συσκευές μέτρησης νερού δεν έπεισε κανέναν - με την πρώτη ματιά έμοιαζαν πολύ περισσότερο με σημεία παροχής ασύρματης πρόσβαση στο Διαδίκτυο (WiFi HotSpot), τα οποία βέβαια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για τη συλλογή-υποκλοπή δεδομένων (στη γλώσσα των ειδικών ονομάζεται «packet sniffing»).

Από την άλλη είναι απορίας άξιο πώς μετρητές νερού βρέθηκαν σε μεγάλο ύψος και όχι κοντά στα ρολόγια και φυσικά πώς, χωρίς καμία σχετική άδεια, βρέθηκαν στους στύλους της ΔΕΗ με τρόπο παράνομο. Οπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, παρά το γεγονός ότι όλες αυτές οι συσκευές βρέθηκαν πολύ κοντά στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού και παρά την παρέμβαση βουλευτή της περιοχής, το τοπικό παράρτημα της Αστυνομίας, ενώ αρχικά είχε πει πως ενημέρωσε την προσωπική ασφάλεια του κ. Καραμανλή, επί της ουσίας ουδέν έπραξε.

Σύμφωνα μάλιστα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες μας, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Μαρτίου, δηλαδή περίπου δέκα ημέρες μετά την εύρεση των μηχανισμών, η φρουρά του πρώην πρωθυπουργού δεν είχε καν ενημερωθεί για τους μηχανισμούς που βρέθηκαν μερικά μέτρα δίπλα από το σπίτι του κ. Καραμανλή. Αυτό όμως που κάνει εντύπωση είναι ότι σε ερώτηση βουλευτή-προσωπικού φίλου του κ. Καραμανλή προς την τοπική Ασφάλεια εάν η φρουρά του πρωθυπουργού είχε ενημερωθεί, η απάντηση υπήρξε καταφατική, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί.

Η έρευνα της Ασφάλειας


Παρέμβαση πρώην υπουργού

Την ίδια ώρα και έπειτα από κινητοποίηση πρώην υπουργού αρμόδιου σε θέματα ασφαλείας κατά το παρελθόν, υποψίες προκάλεσε το γεγονός πως άλλη, ανεξάρτητη ομάδα από τη μεριά της Ασφάλειας, τον ενημέρωσε ότι δεν είχαν καμία σχέση οι τέσσερις μηχανισμοί με μετρήσεις νερού, αλλά ενδεχομένως αφορούσαν ενισχυτές για λήψη σήματος στο Ιντερνετ, ενώ υπήρχαν και πρόσθετα σκέλη στους μηχανισμούς, τα οποία ωστόσο δεν βρέθηκαν ώστε να συμπληρώσουν πλήρως το παζλ. Και εδώ ξεκινά ένα νέο θρίλερ υποψίας και κινητικότητας.

Πληροφορίες από την Ασφάλεια αναφέρουν ότι οι εν λόγω μηχανισμοί φέρονται να υπήρχαν στους συγκεκριμένους χώρους για περίπου 4 χρόνια (από το καλοκαίρι του 2009), όμως είναι απορίας άξιο πώς ενώ αρχικά υπήρξε ενημέρωση ότι επρόκειτο για μηχανισμούς νερού, κατόπιν οι πληροφορίες των ανθρώπων του πρώην πρωθυπουργού έκαναν λόγο για πομπούς σήματος του Ιντερνετ και στο τέλος διαπιστώθηκε πως έλειπαν και κομμάτια τους. Οπως αναφέρει άνθρωπος που γνωρίζει την υπόθεση σε βάθος και κινητοποιήθηκε παρεμβαίνοντας και στην ΕΥΠ, «αυτά τα κομμάτια είναι μεγάλης σημασίας, ενώ η ένδειξη πως επρόκειτο για μηχανισμούς μέτρησης νερού διαψεύστηκε σε επαφές που είχαμε με υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας». Για ποιον λόγο, λοιπόν, υπάρχει τέτοια συσκότιση και ποια είναι τελικά τα πραγματικά δεδομένα αυτής της περίεργης υπόθεσης;


Πηγές από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού πάντως αναφέρουν ότι ο κ. Καραμανλής δείχνει ιδιαίτερα προβληματισμένος, καθώς μετά τις ενδείξεις περί δολοφονικής απόπειρας εις βάρος του στα χρόνια της πρωθυπουργίας του, έπειτα και από την έρευνα που διεξάγεται σε βάθος για τις υποκλοπές του χρονικού διαστήματος 2004-2005 και η οποία βαίνει προς ολοκλήρωση, φαίνεται ότι κάποιοι εξακολουθούν να κινούνται με τρόπο περίεργο. Αυτό επίσης που ανησυχεί τους ανθρώπους του είναι πως ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της θητείας του το 2009 και ενώ ο ίδιος πια έχει αποσυρθεί από την πολιτική καθημερινότητα, κάποιοι εξακολουθούν να θέλουν να ελέγχουν απόρρητα δεδομένα Ελλήνων πολιτικών.


 Δεν θα πρέπει επίσης να λησμονήσουμε πως βάσει των ανακριτικών δεδομένων που σταδιακά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ομάδες πρακτόρων της ρωσικής υπηρεσίας FSB είχαν φτάσει μέχρι το όριο της οικίας Καραμανλή και είχαν έλθει πρόσωπο με πρόσωπο με μέλη άλλης ομάδας που παρακολουθούσε το αυτοκίνητο του πρώην πρωθυπουργού. Εντυπωσιακό λοιπόν είναι ότι έπειτα από όλες αυτές τις παλιές εξελίξεις, ενώ ο κ. Καραμανλής είχε πέσει θύμα κατασκοπείας και ενώ ακόμα είναι ανοικτοί όλοι οι φάκελοι αυτής της επίμαχης περιόδου, η προσωπική ασφάλειά του δεν ενημερώθηκε επί τόσες πολλές ημέρες.


Πολιτικά τα κίνητρα
Την ίδια ώρα, κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού αναφέρουν ότι οι δικές τους υποψίες στρέφονται σε παρέμβαση από τη μεριά των ίδιων ανθρώπων που ελέγχονται εσχάτως από τον γ’ τακτικό ανακριτή κ. Φούκα και οι οποίοι φέρονται να έχουν σχέσεις με συμφέροντα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και με στελέχη της τότε κυβέρνησης Παπανδρέου. Ας μην ξεχνάμε πως από τους καραμανλικούς βουλευτές έχει στοχοποιηθεί ένα κομμάτι της ΕΥΠ. «Ισως τα ίδια παρακλάδια που έδιναν απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ σε συγκεκριμένες πολιτικές κατευθύνσεις να ήθελαν ενημέρωση για το πώς κινείται ο πρώην πρωθυπουργός, ακόμα και μετά την αποχώρησή του από τα δημόσια πράγματα», αναφέρει πηγή προσκείμενη στον κ. Καραμανλή. Η άποψη μάλιστα αυτή βασίζεται και στο γεγονός ότι πολλοί είναι εκείνοι που αποδίδουν στον πρώην πρωθυπουργό μελλοντικές παρεμβάσεις ενοποιητικού ενδεχομένως χαρακτήρα στην εγχώρια πολιτική σκηνή, με αποτέλεσμα αυτή η κινητικότητα γύρω από το όνομά του -που ο ίδιος πάντως διαψεύδει- να δημιουργεί υποψίες.

 Πηγή: Πρώτο Θέμα, Δεξί Εξτρέμ
το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου