Σελίδες

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

"Προστασία Πρώτης Κατοικίας": Το "Δώρο" της Κυβέρνησης (2)

Έχοντας μετατραπεί σε "οφειλέτες", γινόμαστε και νομικοί. Μα, η βαθύτερη ουσία των νόμων είναι, πάντα, πολιτική.

Ποιον εξυπηρετεί "η προστασία της πρώτης κατοικίας" του άρθρου 2 του νόμου 4224/2013;

Πρόκειται για την εκφρασμένη πολιτική βούληση μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Σήμερα έχουμε 22/1/2013.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σκορδάς έδωσε φιλολαϊκή παράσταση τις τελευταίες μέρες, καταγγέλοντας τις τράπεζες που δεν παραλαμβάνουν τις δηλώσεις δανειοληπτών που σπεύδουν να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους, σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου (ειδήσεις 16/1/2014):


  • Δεν θα γίνει ανεκτή από την κυβέρνηση η υπονόμευση της εφαρμογής του νέου νόμου για την προστασία των «κόκκινων» δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς, ξεκαθαρίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθ. Σκορδάς.

Παράλληλα, για το ίδιο θέμα, η "Ανεξάρτητη" Αρχή "Συνήγορος του Καταναλωτή" εξέδωσε Δελτίο Τύπου - Σύσταση προς την Ένωση Τραπεζών(13/1/2014). 

Την ίδια ώρα, οι νομικοί φίλοι μας υπέβαλλαν
διευκρινιστικές ερωτήσεις από το Υπουργείο του και η απάντηση ήταν "δεν ξέρουμε. Να περιμένετε ερμηνευτική εγκύκλιο".

Πώς ήθελε ο κ. Σκορδάς να παραλάβουν αιτήσεις οι τράπεζες, αφού δεν είχαν στα χέρια τους τίποτα που να εξηγεί τι έπρεπε να κάνουν;

Φυσικά, και το γνώριζε, αλλά έπρεπε να γίνει οι αναγκαίοι προπαγανδιστικοί θεατρινισμοί, ώτε να μάθει ο ανίδεος λαός πόσο καλή κυβέρνηση έχουμε.

Την ίδια ώρα, δήλωνε ότι αν χρειαστεί παράταση ,προς το τέλος της προθεσμίας, "θα το συζητήσουμε και με την Ένωση Τραπεζών και πάντα έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια νομοθετική πρωτοβουλία".

Και, ώ του θαύματος, στις 21/1/2014, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και όχι  η Κυβέρνηση προχώρησε σε "νομοθετική πρωτοβουλία", ανακοινώνοντας ότι  "τα υποκαταστήματα τραπεζών θα δέχονται αιτήσεις για ένα μήνα ακόμα, δηλαδή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου"(Από το ρεπορτάζ, δεν προκύπτει "συζήτηση με την κυβέρνηση").

Και την ίδια μέρα, ο κ. Σκορδάς, για μία ακόμα φορά, "Κάλεσε τους δανειολήπτες σε καθυστέρηση να υποβάλλουν αίτηση στις τράπεζες για να ενταχθούν στο νέο νόμο". Και, συνεχίζοντας την παράσταση  δήλωσε "σε περίπτωση που δανειολήπτης αντιμετωπίσει πρόβλημα σε υποκατάστημα το οποίο δεν κάνει δεκτό το αίτημά του, θα πρέπει να επικοινωνεί με το αρμόδιο τμήμα της γενικής γραμματείας καταναλωτή στο τηλέφωνο 1520 για να υποβάλλει καταγγελία αναφέροντας τα πλήρη στοιχεία του υποκαταστήματος αλλά και του υπαλλήλου ο οποίος δεν δέχτηκε να παραλάβει την αίτηση".

Για ποιον είναι δώρο ο νόμος και τι είδους "καλά" φέρνει στους δανειολήπτες, το εξηγήσαμε στις 13/1/2013(Πλειστηριασμοί: ENA KAΛΟΣΤΗΜΕΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.)

    Σήμερα, θα συμπυκνώσουμε και θα συμπληρώσουμε τα αρχικά συμπεράσματα μας:

 Θα "προστατεύσεις" την πρώτη κατοικία σου, μόνο ως τις 31/12/2014, αν δηλώσεις ότι δεν επιθυμείς κατάσχεση, καταβάλλοντας ένα ποσό, με βάση το εισόδημα σου ή μη καταβάλλοντας τίποτα, αν δεν έχεις εισόδημα.

Επειδή, προφανώς, η δόση που θα καταβάλλεται ειναι μικρότερη από αυτή που θα έπρεπε να δίνεται για να εξωφληθούν τα τοκοχρεωλύσια, ο λογαριασμός θα συνεχίσει να επιβαρύνεται, με τους τόκους και τα χρεωλύσια, ενώ θα προστίθενται και οι τόκοι υπερημερίας. Η διαδικασία της επιβάρυνσης δεν διακόπτεται από το νόμο "προστασίας πρώτης κατοικίας". Από την 1/1/2015, η Τράπεζα είναι ελεύθερη να κεφαλαιοποιήσει τις επιπλέον οφειλές, να τις κάμει απαιτητές  και να προχωρήσει σε οποιαδήποτε διαδικασία επιθυμεί, συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσης.

Από τη διαδικασία του νόμου, οι μόνες ωφελημένες είναι οι τράπεζες, γιατί α) Με τη δήλωση και τη ρύθμιση, αποδέχεται ο δανειολήπτης όλες τις παράνομες και καταχρηστικές επιβαρύνσεις του λογαριασμού και β) στους ισολογισμούς και στις πράξεις των τραπεζών, είτε δανεισμού τους είτε αγοραπωλησίας μετοχών και δικαιωμάτων αγοράς μελλοντικών μετοχών με προκαθορισμένη τιμή(warrants), τα "κόκκινα" δάνεια θα εμφανίζονται ενήμερα και οι τράπεζες "υγιέστερες"

Ο κ.Σκορδάς, ο "Συνήγορος(!) τους Καταναλωτή", η κυβέρνηση και οι βουλευτές που ψήφισαν τον νόμο δείχνουν στον λαό το "τυρί" και κρύβουν τη "φάκα". Αυτός είναι ο τρόπος που νομοθετούν οι εκλεγμένοι από το λαό βουλευτές: Με νόμους - φάκες, με νόμους - παγίδες.

Ακολουθούν δύο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξει κάθε έλληνας πολίτης, για την "φιλολαϊκή" φιλοσοφία και τον  τρόπο άσκησης της  νομοθετικής εξουσίας:

1. Οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ νομοθετούν, θεωρώντας ότι μπορεί να υπάρχουν πολίτες που επιθυμούν να χάσουν το σπίτι τους. Γι΄αυτό και τους καλούν να δηλώσουν "επιθυμία διάσωσης"!

2. Ενώ ο νόμος ορίζει προθεσμία έως τις 31/1/2014, για να δηλώσουμε, υπευθύνως και εν γνώσει των συνεπειών του νόμου περί "ψευδούς δήλωσης", την επιθυμία προστασίας του σπιτιού μας, αυτός που "νομοθετεί" την παράταση ως τις 28/2/2014 δεν είναι η Βουλή, αλλά η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών(ούτε καν η κυβέρνηση)!


Φυσικά, "ερμηνευτική εγκύκλιος" για το νόμο δεν έχει εκδοθεί, ως αυτή τη στιγμή. Και, σήμερα, να πάτε στην τράπεζα θα σας πουν ότι "δεν παραλαμβάνουμε αιτήσεις, γιατί δεν έχουμε οδηγίες". Για παράδειγμα, όποιος καταφέρει να εξηγήσει, δίχως ερμηνευτική εγκύκλιο, τι θέλει να πει ο "νομοθέτης" όταν λέει για την ημερομηνία υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης: " μέχρι 31.1.2014, ή εντός δύο (2) μηνών από την επίδοση επιταγής προς εκτέλεση", αναγορεύεται σε διδάκτορα νομικής σχολής της αρεσκείας του.


(Θα ακολουθήσει και άλλο άρθρο, με το οποίο, διαβάζοντας νόμους, θα δείξουμε πόσο καλή είναι η κυβέρνηση και πόσο προστατεύει τους "οφειλέτες").

"ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ"

"ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ"



ΥΓ:

1. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να κάνουμε τη δήλωση του άρθρου 2. Εσείς μπορείτε να κάνετε ότι σας υπαγορεύει η συνείδηση και η λογική σας. Στη θέση της δήλωσης θα υποβάλλουμε αίτηση χορήγησης όλων των στοιχείων της δανειακής σύμβασης που έχουμε υπογράψει (Υπόδειγμα αίτησης θα βρείτε στο τέλος του άρθρου μας της 13ης Ιανουαρίου 2014, όπου εξηγήσαμε γιατί θα ζητήσουμε τα στοιχεία).

2. Καλά οι βουλευτές της πλειοψηφίας. Γιατί κανένα άλλο κόμμα δεν ασχολείται με αυτά; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου