Σελίδες

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Η Κυβέρνηση μας οδήγησε στην εξόντωση - Θα χάσουμε τα σπίτια μας και τα μαγαζιά μας.

Συντάκτης: Κάτια Νταβράνη - Αυριανή Μακεδονίας Θράκης

Με στόχο να περισώσουν ότι μπορούν από τις προσωπικές τους περιουσίες, λόγω χρεών στον ΟΑΕΕ, οι ανασφάλιστοι ελεύθεροι επαγγελματίες οργανώθηκαν. Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί Ομάδα Ανασφάλιστων Ελεύθερων Επαγγελματιών, με συντονιστή τον Χάρη Ευθυμιάδη, με τον οποίο επικοινώνησε η «Α.Μ-Θ». Ο ίδιος μας μίλησε για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες…

«Μας οδήγησαν στην εξόντωση. Κανείς μας δεν ήθελε να κλείσει το μαγαζί του. Κανείς δεν ήθελε να χρωστάει. Χαράτσι, φόρος επιτηδεύματος, φόρος ακίνητης περιουσίας, ούτε και εγώ θυμάμαι πόσοι φόροι είναι. Χάσαμε την… μπάλα με όλα αυτά. Κανείς δε θέλει να κλείσει το μαγαζί του. Κανείς. Αλλά όπως τα κατάφεραν η αγορά έγινε φάντασμα. Ακόμη κι αυτοί που τώρα προσπαθούν να κρατηθούν, έτσι όπως πάει θα κλείσουν», είπε αρκετά προβληματισμένος και στεναχωρημένος για τον κλάδο του ο κ. Ευθυμιάδης.

Κλείνουν επιχειρήσεις λόγω φόρων και εισφορών

Η αγορά, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας έχει γίνει… φάντασμα. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν καθημερινά. Δεν
είναι μόνο τα καταστήματα στα κέντρα των μεγάλων πόλεων, είναι και τα καταστήματα σε κάθε γειτονιά της περιφέρειας που υπήρχαν και αυτά πλέον ανήκουν στο παρελθόν. Υπάρχει όμως εξήγηση γιατί γίνεται αυτό. Πέρα του γεγονότος πως οι καταναλωτές δεν έχουν πλέον τα απαιτούμενα χρήματα έτσι ώστε να τα δαπανήσουν για τα… είδη πολυτελείας – όπως έχουν καταντήσει – ρούχα, παπούτσια, καθαριστήρια, κομμωτήρια κτλ, για τον ίδιο τον επιχειρηματία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι εισφορές. Στο μόνο που δαπανεί ο κόσμος χρήματα, κι αυτό με μέτρο είναι για το καθημερινό φαγητό. Η έλλειψη χρημάτων στους καταναλωτές, είναι ένα μέρος του παζλ. Οι εισφορές, οι φόροι, οι αυξήσεις στη ΔΕΗ, το χαράτσι «τσάκισαν» τη μικρομεσαία επιχείρηση. Και από την άλλη έχουν να αντιμετωπίσουν και τον ΟΑΕΕ. Αν κάποιος χρωστάει στον ΟΑΕΕ, αν δεν έχει μπει σε διακανονισμό ή αν έχει χάσει δύο ή τρεις δόσεις, δεν μπορεί να θεωρήσει βιβλία στην εφορία.

«Για να τα πούμε όμως με το όνομά τους, πέρα από τους φόρους που τελειωμό δεν έχουν, ένας επαγγελματίας στην τελευταία κλίμακα έχει να πληρώσει περίπου 900 ευρώ το δίμηνο, Και αν υπάρχει και διακανονισμός, πρεπει να πληρωθουν οι τρεχουσες εισφορες συν τα χρήματα του διακανονισμού .

Αν χάσεις τον διακανονισμό, δεν θεωρείς βιβλία στην εφορία. Κι αν δεν έχεις τιμολόγια, δεν μπορείς να λειτουργήσεις. Δεν μπορεί η αγορά, δεν μπορεί ο κάθε καταστηματάρχης, να αυξήσει τις τιμές. Αντίθετα πρέπει να τις μειώσει για να επιβιώσει, για να μπορέσει ο κόσμος να αγοράσει… Κι έτσι οδηγούμαστε στο κλείσιμο επιχειρήσεων», υποστηρίζει ο κ. Ευθυμιάδης.

Η κάθε ελπίδα που είχαμε χάθηκε… Αντίθετα, ο κλάδος μας οδηγήθηκε στο μαρασμό», επεσήμανε ο κ. Ευθυμιάδης. «Πραγματικά αυτοί στο υπουργείο και γενικά στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση δεν βλέπουν τι γίνεται;».

Οι ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ θέλουν να μείνουν μακριά από κάθε κόμμα. Η προσπάθειά τους δεν οδηγείται, όπως τονίζουν κατ’ επανάληψη, από καμία κομματική γραμμή. Οδηγείται από τους ίδιους και από το ένστικτο επιβίωσης. Μάλιστα οποιοσδήποτε προσπαθεί να περάσει κάτι κομματικό στην ιστοσελίδα που διατηρούν σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, αμέσως διαγράφεται. «Κανένα κόμμα δεν θα καπελώσει αυτή την προσπάθεια. Το κάνουμε για την ίδια μας τη ζωή για τις ίδιες μας τις περιουσίες».


Οργανώθηκαν οι ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ

Ένα μεγάλο πρόβλημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι οι εισφορές του ΟΑΕΕ που έχουν αυξηθεί δύο φορές τα τελευταία τρία χρόνια και μάλιστα η αύξηση άγγιξε το 60%. Και δεν ήταν η πρώτη αύξηση. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι η τέταρτη φορά που οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν περισσότερα στον ΟΑΕΕ. Κι αυτό όμως, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν. Η περιπέτεια αρχίζει, όταν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και προσπαθούν να μπουν στη διαδικασία της ρύθμισης. Για να γίνει η ρύθμιση πρέπει να είναι εξοφλημένο το τελευταίο έτος από το οποίο ένας επαγγελματίας ζητά ρύθμιση, διαφορετικά πρέπει να καταβάλει ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό για να ξεκινήσει η διαδικασία. Κι αυτό είναι το οξύμωρο. Όταν ένας επαγγελματίας δεν έχει να πληρώσει πως θα βρει αυτό το ποσό; Αλλά για τους ιθύνοντες στο Υπουργείο που έλαβαν αυτές τις αποφάσεις, το συγκεκριμένο θέμα είναι… μικρά γράμματα. Αυτό λέει ο νόμος, αυτό πρέπει να γίνεται. Και ξαφνικά, μια απόφαση που κόντεψε να στείλει πολλούς επαγγελματίες στο… νοσοκομείο με εγκεφαλικά ή με καρδιακά επεισόδια. Οποιος χρωστάει θα απειλείται με κατάσχεση.

Η οργάνωση των ανασφάλιστων ξεκίνησε τον Ιανουάριο μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Μέσα από το facebook όπου και προσπαθούν σε κάθε πόλη να οργανωθούν και να καταθέτουν στο Συνήγορο του Πολίτη, αλλά και στον ΟΑΕΕ επιστολές για να σταματήσουν το όλο ζήτημα. Στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Χάρης Ευθυμιάδης είναι ένας από τους γενικούς διαχειριστές. «Ξεκίνησε περίπου στις αρχές του χρόνου. Ηταν για τον κλάδο υγείας. Για την φαρμακευτική περίθαλψη που μας χρεώνουν, αλλά δεν μας παρέχουν. Κι αυτό γιατί όταν χρωστάει κάποιος στον ΟΑΕΕ κάποιους μήνες, νομίζω δύο δίμηνα, παύει να ισχύει το βιβλιάριο υγείας. Ετσι δεν έχουμε ούτε γιατρούς, ούτε τίποτα», επεσήμανε ο Χάρης Ευθυμιάδης.

«Καταθέτουμε αιτήσεις κάθε εβδομάδα…»

Κάθε εβδομάδα οι ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ που οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις και νησιά της Ελλάδος καταθέτουν αιτήσεις στο Συνήγορο του Πολίτη, αλλά και στον ΟΑΕΕ. «Καταθέσαμε αιτήσεις, πηγαίνουμε κάθε εβδομάδα και δίνουμε επιστολές. Να σταματήσει ο κόσμος να φοβάται να πει ότι χρωστάει. Δεν ξέρω για ποιο λόγο ακόμη και τώρα ο κόσμος φοβάται να πει ότι χρωστάει. Χρειάζεται οργάνωση, χρειάζεται να είμαστε όλοι μαζί. Τα Επιμελητήρια θα μπορούσαν να βοηθήσουν και να ειδοποιήσουν όλο τον κόσμο για το ΚΕΑΟ. Να κάνουμε όλοι μαζί μια μήνυση μια καταγγελία κάτι. Έχουμε έρθει σε επαφή με Βιοτεχνικό Επιμελητήριο και η απάντηση ήταν να ακολουθήσουμε τα νόμιμα μέτρα και να μην τραβήξουμε την κατάσταση στα άκρα», δήλωσε ένας εκ των γενικών διαχειριστών της Θεσσαλονίκης.



«Θα φτάσουμε στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο μέχρι να δικαιωθούμε»

«Επειδή μας λένε συνέχεια ότι πρέπει να ακολουθούμε τη νόμιμη οδό, θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν κάνουμε τίποτα παράπονο. Δεν κάνουμε επανάσταση. Προσπαθούμε να μπλοκάρουμε τη διαδικασία της κατάσχεσης. Μάλιστα, η δικηγόρος Ντόρα Κρητικοπούλου έχει αναλάβει να μας εκπροσωπεί νομικά. Θα φτάσουμε μέχρι το Ευρωπαϊκό δικαστήριο αν χρειαστεί, αφού δεν τα βρίσκουμε με τον ΟΑΕΕ. Αρχικά όμως, πρέπει να αποφασίσει η Ελληνική δικαιοσύνη. Άμα δε μας δικαιώσει θα φτάσουμε στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Πρέπει να βρεθεί μια λύση», δήλωσε ο ένας εκ των συντονιστών της Επιτροπής Ανασφάλιστων Θεσσαλονίκης.


Τρέχουν οι τόκοι…

Ενας φαύλος κύκλος που τελειωμό δεν έχει, είναι το χρέος τους αυξάνεται και η φαρμακευτική ασφάλεια που δεν υπάρχει. «Κάθε μήνας, κάθε δίμηνο, κάθε χρόνο το χρέος μεγαλώνει. Και το γεγονός ότι αρκετοί από εμάς έχουμε κλείσει τις επιχειρήσεις μας δεν πάει να πει ότι… παγώνει το χρέος. Αντίθετα, έχει και τόκους. Αφού δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε το αρχικό κεφάλαιο, πως θα ανταπεξέλθουμε στους τόκους; Δεν θυμάμαι κανείς από εμάς να πήρε δάνειο από τον ΟΑΕΕ και να πρέπει να έχει και τόκους…», είπε ο κ. Ευθυμιάδης

«Δεν έχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη»

Αλλά για να πάρουμε την ιστορία από την αρχή. Οι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ που μπαίνουν σε ρύθμιση, αν δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν σε μια δόση χάνουν την ιατροφαρμακευτική τους ασφάλεια. Δεν ισχύει το βιβλιάριό τους και έτσι δεν έχουν ούτε γιατρούς, ούτε μπορούν να μπουν σε κάποιο νοσοκομείο για να νοσηλευτούν, ούτε φυσικά και να έχουν φάρμακα. «Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε και τελικά να μην έχουμε ασφάλεια. Είναι αδιανόητο. Δεν μπορεί να γίνεται αυτό. Δηλαδή, όταν πληρώναμε ήμασταν οι καλοί; Δηλαδή όσα πληρώσαμε χάθηκαν; Αν ένας επαγγελματίας δεν πληρώσει δεν έχει γιατρούς. Που στον κόσμο γίνεται αυτό;», τονίζει ο κ.Ευθυμιάδης.

Περίπου 400.000 ανασφάλιστοι στον ΟΑΕΕ

Ενας αριθμός που σοκάρει. Περίπου 400.000 στον ΟΑΕΕ και ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται. Κόσμος χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη. «Είναι θέμα δημόσιας υγείας. Δηλαδή αν κάποιος πάθει ένα ατύχημα, αν κάποιος χρειαστεί να νοσηλευτεί δεν θα τον δεχτούν σε κανένα νοσοκομείο. Δεν μπορεί κανείς μας να πληρώσει από μόνος του, χωρίς την ασφάλειά να τον καλύπτει», είπε ο κ. Ευθυμιάδης.

Αυτό που ζητάνε οι ανασφάλιστοι δεν είναι να μην πληρώνουν, αλλά να μπορέσουν να πάρουν… ανάσα. Γι’ αυτό και οργανώθηκαν. «Δεν κάνουμε επανάσταση. Δεν είμαστε τρομοκράτες, δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και είπαμε άντε τώρα πάμε να τα βάλουμε με την κυβέρνηση. Αυτό που θέλουμε είναι να βρούμε λύση με τον ΟΑΕΕ. Για να επιβιώσουμε όλοι. Για να μπορέσουν να μείνουν ανοικτά μαγαζιά και να μην κλείσουν κι άλλα. .για να μπορέσουμε κι εμείς που έχουμε κλείσει τα μαγαζιά μας να πάρουμε μια ανάσα».


«Να… παγώσουν οι οφειλές»

Οι επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα καταστήματά τους και τελικά το μόνο που τους έχει μείνει είναι η απογοήτευση και τα χρέη, όχι μόνο προς ιδιώτες, αλλά και προς το δημόσιο, βρίσκονται με τη δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι τους. Οι ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ που οργανώθηκαν τονίζουν ότι θα πρέπει να παγώσουν των προηγούμενων ετών, να κατέβει η εισφορά στα 200 ή 300 ευρώ κάθε μήνα και έτσι να μπορέσουν να λειτουργήσουν και οι επαγγελματίες που αυτή τη στιγμή «παλεύουν» να επιβιώσουν. «Δεν είπαμε ότι δεν χρωστάμε λεφτά, αλλά, ότι είναι προσωπικά. Δεν είναι απέναντι στο κράτος. Είναι χρήματα για την ασφάλειά μας, για τη σύνταξή μας. Στο εξωτερικό δε γίνεται τίποτα, από όσα εδώ στην Ελλάδα Δηλαδή, εκεί κλείνει το κατάστημά σου και τα χρήματά σου τα παίρνεις πίσω. Στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζουν ούτε αυτά που έχεις δώσει ως τη στιγμή που είχες το πρόβλημα, είπε ο Χάρης Ευθυμιάδης και συνέχισε: «Να διαγραφούν και οι τόκοι. Δε γίνεται να πληρώνουμε 6.000 ευρώ το χρόνο και τελικά όταν φτάσουμε στη σύνταξη να είναι 320 ευρώ σύνταξη. Αυτό θέλει η τρόικα. Δεν έχει νόημα να πληρώσουμε. Όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα μπορούσε ο καθένας να έχει δική του. Μας στοιχίζει 1.200 η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μας και τελικά δεν μας την παρέχει, αφού χρωστάμε δύο ή τρεις δόσεις γενικά στον ΟΑΕΕ».

Η απειλή της κατάσχεσης

Ένα μεγάλο μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα βρεθεί αντιμέτωπο με την απειλή – που θα γίνει πραγματικότητα – της κατάσχεσης. Το χρέος απέναντι στον ΟΑΕΕ και στο ΙΚΑ οδηγεί και θα οδηγήσει κόσμο στη φυλακή. «Δεν υπάρχει λογική πουθενά. Στα ταμεία των νομικών και των μηχανικών δεν έχει γίνει ποινικοποίηση. Μόνο στον ΟΑΕΕ και στο ΙΚΑ. Ελεύθεροι επαγγελματίες είμαστε όχι κλέφτες για να μπούμε στη φυλακή. Αν μπορούσαμε να πληρώσουμε δεν θα το κάναμε; Μας αρέσει να έχουμε το άγχος; Αυτό που δεν έχουν καταλάβει πολλοί συνάδελφοι είναι πως η κατάσχεση είναι προ των πυλών. Δεν είναι αστείο, χρειάζεται να οργανωθούμε για να μη χάσουμε τις περιουσίες μας. Θα χάσουμε και τα μαγαζιά και τα σπίτια μας. Όσοι από εμάς δηλαδή έχουμε ακόμη μαγαζιά. Όσοι ακόμη έχουμε σπίτια…»

«Το Κ.Ε.Α.Ο θα πάρει 800.000 ευρώ για να μας κατασχέσει»

Οι κατασχέσεις που αναμένεται να γίνουν σε όσους χρωστούν θα οργανωθούν από το ΚΕΑΟ. «Είναι απίστευτο αυτό που θα συμβεί. Οι πολίτες θα πληρώσουμε 800.000 ευρώ για δύο μήνες στο ΚΕΑΟ έτσι ώστε να μας κατασχέσουν. Δηλαδή τι άλλο θα μας πουν; Τι άλλο θα ακούσουμε…»

«Δεν είμαστε λαμόγια…»



Ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης έκανε ένα μεγάλο λάθος. Θεώρησε ότι ένα μεγάλο μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών που διατηρούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι… φοροφυγάδες. «Λαμόγια νομίζω μας είπε. Εμείς θα του απαντήσουμε ότι δεν είμαστε όλοι λαμόγια. Είμαστε νοικοκύρηδες άνθρωποι. Σίγουρα υπάρχουν και ορισμένοι σαν αυτούς που χαρακτήρισε ο κ. Βρούτσης, αλλά δε βράζουμε όλοι στο ίδιο καζάνι», τόνισε ο κ. Ευθυμιάδης ο οποίος πραγματικά εξοργίστηκε πριν λίγες μέρες όταν άκουσε τον υπουργό Εργασίας να χρησιμοποιεί βαρύς χαρακτηρισμούς.

Ο Χάρης Ευθυμιάδης έδωσε την απάντησή σε αυτές τις δηλώσεις. «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούμαστε κλέφτες. Δεν υπάρχει λογική πουθενά. Αυτό που πρέπει να μάθει ο κ. Βρούτσης είναι πως μια επιχείρηση μπορεί να πέσει έξω πολύ εύκολα. Ενας προμηθευτής να μην πληρώσει, ένας πελάτης να αφήσει χρέος και αμέσως πέφτεις έξω. Δεν είναι δύσκολο μια επιχείρηση να πέσει έξω και για 5.000 ευρώ».

«Ας μαζέψει ο κ. Βρούτσης πρώτα το σπίτι του και μετά ας μιλήσει για μας…»

Ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο. Αλλά οι δηλώσεις του ώρες ώρες εκνευρίζουν τον κόσμο. «Υπάρχει ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα “το χωνί ” που λέει ότι η γυναίκα του κ. Βρούτση δεν πληρώνει εισφορές. Αυτό το δημοσίευμα ο κ. Βρούτσης δεν το έχει διαψεύσει ή επιβεβαιώσει. Αυτό που θέλω να του πω εγώ είναι ας συμμαζέψει πρώτα το σπίτι του και μετά ας μιλήσει για μας. Ο κ.Βρούτσης δεν έχει πάει να στηθεί στην ουρά για να κάνει διακανονισμό. Δεν έχει πληρώσει ποτέ τη ΔΕΗ με διακανονισμό, δεν τον έχει κοιτάξει ποτέ κανένας υπάλληλος υποτιμητικά για να καταλάβει πως νιώθουμε. Ο κύριος Βρούτσης και ο κάθε κύριος Βρούτσης παίρνει το μισθό του και καλά κάνει βέβαια, πληρώνει τα πάντα με πάγιες εντολές… Οπότε είναι δύσκολο να καταλάβει τι γίνεται»., τόνισε ο κ. Ευθυμιάδης.

«Θα μπορούσαν να μαζέψουν το μισό δισεκατομμύρια, αλλά…»

Σύμφωνα με τους οργανωμένους ανασφάλιστους της Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Εργασίας θα μπορούσε να μαζέψει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, αν έπαιρνε τις σωστές αποφάσεις. «Χρειάζεται να γίνει ένας καλός διακανονισμός. Αν κατεβάσουν τις εισφορές στα 200 ευρώ το μήνα θα μπορούσαν να πληρώσουν οι επαγγελματίες . Δε βγαίνουν οι 6.000 ευρώ το χρόνο σε εισφορές. Θα το μαζεύανε το μισό δισεκατομμύριο, αλλά δεν το κάνουν».

Για την καταστροφή του ταμείου φταίει η Κυβέρνηση

Το ταμείο του ΟΑΕΕ παρουσιάζει έλλειμμα. Υπάρχει η «μαύρη τρύπα» του 500.000.000 ευρώ. Οι ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ όμως, τονίζουν πως γι’αυτό δεν φταίνε μόνο οι επαγγελματίες. Αποδέχονται ότι υπάρχει έλλειμμα, αλλά τονίζουν πως για την καταστροφή του ταμείου φταίει η ίδια η Κυβέρνηση. «Ας μας πει η κυβέρνηση και η κυριά Κοτίδου γιατί παίξανε τα χρήματα του ταμείου στο χρηματιστήριο, γιατί χάθηκαν στο psi. Ποιος τους είπε να το κάνουν;», δήλωσε ο κ. Ευθυμιάδης.

«Δεν είμαστε ηλίθιοι ή αμόρφωτοι, απλά δεν έχουμε λεφτά να τους πληρώσουμε»

Τον τελευταίο καιρό, οι ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ που προσπαθούν να οργανωθούν, έχουν ακούσει διάφορα σχόλια. Μέχρι και ότι… πουλάνε λαϊκισμό. Ότι έχουν πολιτική κατεύθυνση. Ότι δεν ξέρουν και δεν θυμούνται τι λένε οι νόμοι, αλλά και τι δηλώνουν σε διάφορες συνεντεύξεις οι βουλευτές της κυβέρνησης. «Ούτε ηλίθιοι είμαστε, ούτε αμόρφωτοι είμαστε. Απλά δεν έχουμε λεφτά να τους πληρώσουμε. Και θα το πω άλλη μια φορά. Κατάφεραν και εξαφάνισαν τη μεσαία τάξη με όλα αυτά τα χαράτσια, τους φόρους. Δεν έχει λογική όλο αυτό. Όχι δεν κάνουμε λαϊκισμό. Δεν μας υποκινεί κανένα κόμμα. Παλεύουμε για την ίδια μας τη ζωή. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι».

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα των ανασφαλιστων ΟΑΕΕ
https://www.facebook.com/events/321824011293272/

avriani-math.gr
το είδα




<<<    Ελληνικός Ζεόλιθος 



 Απόφαση «σοκ» του Αρείου Πάγου νομιμοποιεί την Σαρία στην Ελλάδα    >>>


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου