Σελίδες

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Satoshi Nakamoto : Το μυστήριο για τον δημιουργό του Bitcoin

Nakamoto
Για το Bitcoin, το ψηφιακό νόμισμα, τ’ οποίο ήρθε ξανά στη δημοσιότητα πρόσφατα, με αφορμή, τα γεγονότα με τις δεσμεύσεις και φορολόγησης καταθέσεων, έχουμε αναφερθεί εκτενώς, έχοντας, προφανώς περιπέσει στην ελλειπή γνώση και αναζήτηση, όσο αφορά κάποιες εκτιμήσεις.
Ζητήσαμε και την γνώμη ενός εκ’ των βασικών developers του Bitcoin, του Gavin Andresen, την οποία και παρουσιάσαμε. Από την άλλη, μια εμπεριστατωμένη ανάλυση αυτών κάνει ο Τechie Chan, τα οποία αν και μεγάλα, αξίζει να διαβάσετε (1ο και 2ο).
Τελικά, το θέμα αυτό του Bitcoin, μένει σε μια συνεχή δημοσιότητα, τόσο από τα ΜΜΕ, όσο και σελίδων, κυρίως στις ΗΠΑ. Ακούγονται τα πάντα, από το ότι το Bitcoin, είναι ένα κατασκεύασμα του υπάρχοντος συστήματος, με μελλοντική εφαρμογή για κάθε μορφή ελέγχου του χρήματος.
Άλλοι λένε, πως πρόκειται για ένα ευφυές σχέδιο που δημιουργήθηκε με κάποιο είδος τεχνητής νοημοσύνης. Άλλοι πάνε ακόμα πιο βαθειά, σε μονοπάτια που αδυνατείς να ακολουθήσεις, καθώς χάνεσαι στις παραγράφους, ορολογίες, ονόματα, εικασίες, “αποδείξεις” και άλλα.

Σε καμία περίπτωση, δεν επιδιώκουμε να γίνουμε
Βαρουφάκης στη θέση του Βαρουφάκη, ούτε αστυνόμος Σαΐνης. Τι δικό μας ερώτημα είναι, το γιατί κανείς δεν δέχεται την δυνατότητα ύπαρξης ενός κόσμου, χωρίς νομίσματα, χωρίς χρήματα. Και χωρίς φυσικά να μας νοιάζει αν χάσουν οι τραπεζίτες η άλλοι.

-Με το θέμα, ασχολήθηκε και το TheVerge, σε άρθρο του, το οποίο και μεταφέρουμε, πιο κάτω:


Μετά από τέσσερα χρόνια και 100 εκατομμύρια δολάρια, ο μυστηριώδης δημιουργός του Bitcoin παραμένει ανώνυμος.


Το Bitcoin, το εικονικό νόμισμα που εδώ και τέσσερα χρόνια προσεγγίζει τα μετρητά στο διαδίκτυο, τροφοδοτεί τώρα μια οικονομία που αξίζει περισσότερο από 1 δισεκατομμύρια δολάρια και θαυμάζεται ευρέως για την τεχνική εξειδίκευση που του επιτρέπει να λειτουργεί χωρίς καμμία κεντρική αρχή / εξουσία (τράπεζες, κυβερνήσεις).
Απέκτησε τον δικό του Κωδικό Μετοχής στο CNBC και έχει εμπνεύσει μια λεγεώνα από νέες εταιρείες.
Και όμως, ακόμα δεν ξέρουμε επακριβώς από πού προήλθε.

Το Bitcoin εισήχθη για πρώτη φορά στον κόσμο από μία περσόνα με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto, κάποιον που επικοινωνούσε αποκλειστικά και μόνον μέσω e-mail πίσω από κρυπτογράφηση ακόμα και στο επίσημο φόρουμ Bitcoin, πριν εξαφανιστεί απότομα και εντελώς ξαφνικά. Κανείς δεν τον έχει συναντήσει ποτέ ή τουλάχιστον κανείς δεν θα το παραδεχτεί.
Κανείς δεν ξέρει αν το ψευδώνυμο Nakamoto αναφέρεται σε άντρα ή γυναίκα. Ακόμη και τα πρώτα e-mail του / της αναφέρονται σε ένα «εμείς».

Σημείωση: Στο παρόν άρθρο, θα αναφερόμαστε στον / στην Nakamoto ως άντρα, για να «κυλήσει» ομαλότερα ο λόγος μας.


Είναι όλα μέρος της διασκέδασης


Οι The New Yorker και Fast Company προσπάθησαν επί ματαίω να ξεσκεπάσουν τον Nakamoto και απέτυχαν. Η συνεχιζόμενη crowdsourced έρευνα δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.
Οι άνθρωποι αναλύουν τις λέξεις από τα e-mails του Satoshi, προσπαθώντας να μαντέψουν αν μιλάει βρετανικά αγγλικά, αμερικανικά αγγλικά ή απλά έχει μάθει αυτήν τη γλώσσα ως δεύτερη γλώσσα
δήλωσε ο Jeff Garzik, ένας προγραμματιστής που εργάζεται για το Project Bitcoin και επικοινωνούσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον Nakamoto κατά τις πρώτες ημέρες εμφάνισης του Bitcoin.
Αναλύουν τις ημερομηνίες των e-mails του, προσπαθώντας να μαντέψουν την τοπική ζώνη ώρας.
Είναι όλα μέρος της διασκέδασης.


Πριν από δύο εβδομάδες, όμως, ο προγραμματιστής Sergio Demian Lerner ανακάλυψε κάτι νέο για το(ν) Nakamoto.


Το Bitcoin έχει σχεδιαστεί για να μιμείται τον χρυσό με κάποιους τρόπους. Ο καθένας μπορεί να παράγει (Mine) Bitcoins εκτελώντας το Bitcoin client. Η διαδικασία έχει σχεδιαστεί για να κάνει το όλο θέμα της «εξόρυξης» ακόμα πιο δύσκολο, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να φτιάχνουν Bitcoins.
Αρχικά, ο πελάτης μπορούσε να δημιουργήσει μέχρι και 50 Bitcoins μέσα σε μια ώρα, τρέχοντας το Bitcoin client σε ένα μέσο laptop. Τώρα, πλέον, κάποιος θέλει μια ημέρα για να δημιουργήσει τρία Bitcoins και μάλιστα χρειάζεται να χρησιμοποιήσει ένα ισχυρό μηχάνημα που δεν θα πρέπει να κάνει τίποτα άλλο από το να «ασχολείται» με την εξόρυξη.

Ήταν γενικά παραδεκτό ότι ο Nakamoto έχει προβεί στην εξόρυξη Bitcoins ευθύς εξαρχής και κατά πάσα πιθανότητα έχει στην κατοχή του ένα μεγάλο ποσόν˙ μια μεγάλη ποσότητα Bitcoins.
Αλλά αν η ανάλυση του Lerner είναι σωστή, τότε ο Nakamoto είναι πιθανόν να έχει θησαυρίσει, δημιουργώντας μια τεράστια περιουσία από σχεδόν ένα εκατομμύριο Bitcoins που αξίζει περισσότερο από 100 εκατομμύρια δολάρια σε τιμές αγοράς με τα σημερινά δεδομένα.

Το πρωτόκολλο Bitcoin δημιουργεί ένα δημόσιο καθολικό («βιβλίο» χρεών και υποχρεώσεων), καθώς τα Bitcoins παράγονται και ανταλλάσσονται. Αυτή η διαδικασία, δημιουργεί μια απόδειξη για κάθε συναλλαγή και αποτρέπει τα νομίσματα από το να περάσουν δύο φορές. Με λίγα λόγια, είναι αδύνατον κάποιος να χρησιμοποιήσει το ίδιο Bitcoin παρά μόνον μία φορά. Εξετάζοντας αυτό το καθολικό, ο Lerner έχει φτάσει στο συμπέρασμα πως ο Nakamoto έχει περάσει / χρησιμοποιήσει σε συναλλαγές, μόνον το 0,0005 τοις εκατό της περιουσίας του ή περίπου 500 Bitcoins, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Bitcoin-deal


Ο Nakamoto είναι πιθανόν να έχει θησαυρίσει, δημιουργώντας μια τεράστια περιουσία από σχεδόν ένα εκατομμύριο Bitcoins, που αξίζει περισσότερο από 100 εκατομμύρια δολάρια.


Υπάρχει κάποια διαφωνία για το αν οι αριθμοί που δίνει ο Lerner είναι σωστοί, αλλά οι ειδικοί του Verge διαβουλεύτηκαν με όλα όσα έχουν, κατά καιρούς, ειπωθεί και η ουσία είναι η εξής μία:
υπάρχει μια οντότητα που έχει συγκεντρώσει μια μεγάλη περιουσία σε Bitcoin και αυτή η οντότητα είναι πιθανώς ο Nakamoto.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του… “ντετέκτιβ Sergio”, ο Gavin Andresen, ο leader developer (ο κύριος προγραμματιστής) του Bitcoin που ανέλαβε μετά τον Nakamoto, είπε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:



Είναι σχεδόν βέβαιο πως πρόκειται για ένα άτομο (ή για μια ομάδα συνεργαζόμενων ατόμων) που εξόρυξαν περίπου ένα εκατομμύριο bitcoins το 2009 και το πιο πιθανόν είναι πως μιλάμε για τον Nakamoto Satoshi.

Το Bitcoin εισήχθη στο ευρύ κοινό το 2008, με ένα ακαδημαϊκό έντυπο, που είχε αποσταλεί μέσω e-mail με κρυπτογράφηση και με την πολιτική της Cryptography Policy Mailing List.
Ο Nakamoto ξεκίνησε επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μεμονωμένους προγραμματιστές που έδειξαν ενδιαφέρον και στη συνέχεια άρχισε να κάνει αναρτήσεις στο φόρουμ Bitcoin.
Οι επικοινωνίες του, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, ήταν τεχνικές, ποτέ προσωπικές και πάντα σε κείμενο.
Με λίγα λόγια, τα μόνα στοιχεία που καταμαρτυρούν την οντότητα Nakamoto είναι γραπτά κείμενα, με τη μορφή mail˙ δεν έχουμε ούτε παρουσία ούτε καν ήχο / φωνή!

Τον Απρίλιο του 2011, ο Nakamoto απέστειλε e-mail στον Andresen, δίνοντάς του την οδηγία να βγει να πει ότι οι προγραμματιστές του έργου Bitcoin
πρέπει να προσπαθήσουν να κατεβάσουν τους τόνους όταν αναφέρονται δημοσίως στο θέμα της οντότητάς του μυστηριώδη ιδρυτή του Bitcoin.


Κανείς δεν έχει νέα του από τότε.


Η ανάλυση του Lerner περιλαμβάνει περισσότερες πληροφορίες από όσες έχουν ποτέ αποκαλυφθεί για τον φευγαλέο εφευρέτη του Bitcoin.
Παρέχει, επίσης, μια νέα αφετηρία για όσους θέλουν να ανακαλύψουν την πραγματική ταυτότητα του Nakamoto.
Η οντότητα Nakamoto έκανε κάποιες συναλλαγές και η καθεμιά από αυτές έχει τη δυνατότητα να αποκαλύψει περισσότερες ενδείξεις. Ο Lerner το επισήμανε αυτό σε ένα blog post, ανακοινώνοντας τα ευρήματά του.
Αν εντοπιστεί το πραγματικό όνομα του αποστολέα μιας ενιαίας συναλλαγής που ανήκει στην οντότητα, στη συνέχεια, η ταυτότητα μυστήριο του Satoshi Nakamoto θα αποκαλυφθεί,
Πάω στοίχημα ότι αυτό θα συμβεί τις αμέσως επόμενες μέρες αυτής της δημοσίευσής μου.


Βεβαίως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.
Η δυσκολία εντοπισμού των συναλλαγών πίσω από ένα όνομα μυστήριο, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χαρακτηριστικά του Bitcoin.


Σύμφωνα με τη λογική Bitcoin, η ταυτότητα του Nakamoto δεν θα πρέπει να έχει σημασία.




Το Bitcoin σχεδιάστηκε για να ενισχύσει την τεχνολογία έναντι της εμπιστοσύνης.
Αυτό που χρειάζεται είναι ένα σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών που θα έχει ως βάση του την κρυπτογραφική απόδειξη αντί την εμπιστοσύνη, επιτρέποντας τα δύο μέρη που επιθυμούν να συναλλάσσονται απευθείας μεταξύ τους, χωρίς να υφίσταται ανάγκη να μεσολαβεί και ένα έμπιστο τρίτο «μέρος».

είχε γράψει ο Nakamoto στην πρωτότυπη Λευκή Βίβλο του Bitcoin.
bitcoin


 Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να γνωρίζουν.


Είμαι τόσο περίεργος, όσο ήμουν και τότε, ίσως ακόμη πιο περίεργος…

δήλωσε ο Joshua Davis, ο οποίος πέρασε τέσσερις μήνες προσπαθεί να βρει τον Nakamoto για ένα άρθρο του στο The New Yorker, τον Οκτώβριο του 2011.



Κάθε φορά που βλέπω μία καινούρια δημοσίευση σχετικά με την άνοδο της αξίας του Bitcoin, αναρωτιέμαι αν την βλέπει και ο Satoshi. Τι σκέφτεται; Είναι περήφανος; να σκέφτεται ότι, κάποια στιγμή, κάποια μέρα, στο Τέλος, αυτός ο ίδιος, θα αποκαλύψει την ταυτότητά του; Ταξιδέψτε με τη φαντασία σας σε 15, 20 από τώρα. Ο κόσμος θα έχει πλέον ουσιαστικά υιοθετήσει το Bitcoin. Πρόκειται για ένα βιώσιμο νόμισμα. Τότε, ο Satoshi, στο κρεβάτι του θανάτου του, θα πει; «Εγώ ήμουν»…
ch1

Kαι πως ακριβώς, ορίστηκε όμως η διαχειριστική ομάδα; Τα αναφερόμενα στη σελίδα του, όσο και οι σχετικές δηλώσεις, δεν είναι τόσο… σαφή…
Και δεν ξέρω, αν το ζητούμενο είναι η ταυτότητα του κάθε Nakamoto η αλλού είναι που θα πρέπει να κοιτάξουμε.

το είδα




<<<     Γαλλία: Το κοινοβούλιο Ψήφησε για την Κατάργηση της λέξης «φυλή», από τη Γαλλική νομοθεσία … ή … « η χαρά του alexis ». 



 Ε.Ν.D. Λαμπράκης και Βαλσαμάκης 17 ΜΑΙΟΥ 2013 στο artFM Radio   >>>




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου