Σελίδες

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Βόμβα στους ΓΤΟ: «Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα υπήρχαν τόσοι πολλοί και μεγάλοι κακοήθεις όγκοι»

Le Monde
Αρουραίοι που τράφηκαν με γενετικά τροποποιημένο αραβόσιτο (ΓΤΟ =Γενετικά Τροποποιημένος Οργανισμός) ανάπτυξαν όγκους τόσο μεγάλους όσο μια μπάλα του πινγκ-πονγκ: η μελέτη με επικεφαλής τον βιολόγο Gilles-Eric Séralini (Πανεπιστήμιο της Caen, Γαλλία) και που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food and Chemical Toxicology έπεσε σαν βόμβα τη Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου. Ο γενετικά τροποποιημένος οργανισμός που μελετήθηκε: ο αραβόσιτος NK603 που εμπορεύεται από τον Αμερικανό γίγαντα Μονσάντο (Monsanto).
Ποια είναι η ιδιαιτερότητα του NK603;
Ο αραβόσιτος NK603 έχει τροποποιηθεί για να του προσδοθεί ανοχή στα γλυφοσικά ζιζανιοκτόνα. Ουσιαστικά πρόκειται για το RoundUp, το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο, που αναπτύχθηκε από τη Μονσάντο. Οι αγρότες που καλλιεργούν καλαμπόκι NK603 μπορούν με αυτό το τρόπο να ψεκάσουν τα χωράφια τους με αυτό το προϊόν, χωρίς να θίξουν τις καλλιέργειες. 
Πού καλλιεργείται;
Το NK603 έχει λάβει άδειες για καλλιέργεια, μεταξύ των ετών 2001 και 2011, σε δώδεκα χώρες σε όλο τον κόσμο, που απαριθμούνται από το ISAAA, έναν οργανισμό που προωθεί τη φυτοβιοτεχνολογία: στις
Ηνωμένες Πολιτείες, την Αργεντινή και τη Βραζιλία  -τρεις χώρες που παράγουν τα περισσότερα των διαγονιδιακών καλαμποκιών-  αλλά και στο Καναδά , στην Ιαπωνία , στη Νότια Αφρική , στις Φιλιππίνες, στην Κολομβία , στην Παραγουάη , στην Ουρουγουάη , στο Ελ Σαλβαδόρ και στην Ονδούρα.
Στην Ευρώπη, εκκρεμεί μια αίτηση για τη χορήγηση άδειας για την καλλιέργεια αυτού του ΓΤΟ. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) εξέδωσε ευνοϊκή γνώμη στις 11 Ιουνίου 2009, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν την έχει ακόμη εγκρίνει, εμποδίζοντας στην ουσία την εγγραφή της στον κατάλογο των εγκεκριμένων ποικιλιών. Δεκαπέντε άλλοι ΓΤΟ είναι σε αναμονή για έγκριση για καλλιέργεια στην ΕΕ, επειδή οι διαδικασίες έγκρισης εμποδίζονται από την έλλειψη συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών.
Πού μπορούμε να βρούμε το NK603 στην Ευρώπη;
Ο αραβόσιτος NK603 έχει εγκριθεί για διάθεση στην αγορά, μέσω εισαγωγών, από την Επιτροπή στις 19 Ιουλίου 2004, μετά από θετική γνωμοδότηση της ΕΑΑΤ το Νοέμβριο 2003 . Επιτρέπεται στις ζωοτροφές, καθώς και για την παραγωγή τροφίμων για τον άνθρωπο, όπως το αλεύρι ή το καλαμποκάλευρο.
Αυτά τα συστατικά μπορούν επομένως δυνητικά να βρεθούν σε δημητριακά, κράκερ, μπισκότα, έτοιμα φαγητά, σάλτσες, πουτίγκες, σούπες ή γλυκά. Αυτό το διαγονιδιακό καλαμπόκι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε πρόσθετα τροφίμων, όπως το οξειδωμένο άμυλο (E1404), οι φωσφάτες αμύλου (E1410, E1412 έως E1414 ) ή η σορβιτόλη (Ε420). Αλλά είναι αδύνατο να διαπιστωθεί η παρουσία αυτού του καλαμποκιού, στο μέτρο που οι κανονισμοί της ΕΕ δεν επιβάλλουν την ετικετοποίηση που να δείχνει την παρουσία ενός ΓΤΟ σε προϊόντα που περιέχουν λιγότερο από 0,9% γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
Θα μπορούσε αυτός ο ΓΤΟ να απαγορευτεί σε συνέχεια αυτής της μελέτης;
Την Τετάρτη, η γαλλική κυβέρνηση ανέθεσε στην Εθνική Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Εργασίας (Anses) και το Ανώτατο Συμβούλιο των Βιοτεχνολογιών (HCB) να εξετάσουν τους αντίστοιχούς διατροφικούς και υγιεινούς κίνδυνους  των τροφίμων και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Ανάλογα με τις γνωματεύσεις τους, η γαλλική κυβέρνηση θα ζητήσει από τις ευρωπαϊκές αρχές να λάβουν μέτρα έκτακτης ανάγκης.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέθεσε το θέμα στην ΕΑΑΤ. Μετά την εξέταση των κινδύνων για την υγεία και το περιβάλλον, οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού μπορούν να ζητήσουν την αναστολή της άδειας διάθεσης στην αγορά. «Στην πραγματικότητα, αν και δεν είναι ασυνήθιστο μια ποικιλία να επανεξεταστεί, καμία δοσμένη άδεια δεν αναστάλθηκε ποτέ από την Επιτροπή», δήλωσε ο Eric Meunier, επικεφαλής της ένωσης Inf'OGM.
Αν παρά ταύτα εκτιμούν ότι επιβάλλεται η απαγόρευση κυκλοφορίας του, τα κράτη μέλη μπορούν σε τελευταία προσφυγή, στο όνομα της αρχής της προφύλαξης, να απαιτήσουν την εφαρμογή της ρήτρας διασφάλισης για να απαγορεύσουν τον ΓΤΟ στο έδαφός τους. 
Η Γαλλία το έχει κάνει ήδη το 2008, με έξι άλλες χώρες  -ΑυστρίαΟυγγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο-  για το αραβόσιτο MON810, με το επιχείρημα ότι μπορεί να μολύνει τις συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες.
Ποιοι είναι οι ΓΤΟ που εγκρίθηκαν στην Ευρώπη;
Δύο είδη ΓΤΟ εγκρίθηκαν στην Ευρώπη για καλλιέργεια: ο αραβόσιτος MON810 της Μονσάντο και η πατάτα Amflora της BASF. 
Όμως, στην πράξη, το MON810 είναι το μόνο που καλλιεργείται κυρίως στην Ισπανία (80% των καλλιεργούμενων εκτάσεων), καθώς και στην Πορτογαλία, στην Τσεχική Δημοκρατία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. 
Συνολικά, καλλιεργούνται 94.800 εκτάρια. Η BASF, εν τω μεταξύ, αποφάσισε τελικά να μη καλλιεργήσει τη πατάτα Amflora στην Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξάλλου εγκρίνει την εμπορία, μέσω εισαγωγών, σαράντα τεσσάρων άλλων ΓΤΟ. Σε αυτούς υπάρχουν είκοσι πέντε ποικιλίες καλαμποκιού, οκτώ ποικιλίες βαμβακιού, επτά ποικιλίες σόγιας, τρεις ποικιλίες ελαιοκράμβης (colza) και μια ποικιλίαζαχαροτεύτλου.
Audrey Garric

το είδα http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2012/09/blog-post_9703.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου