Σελίδες

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Ασφάλεια και Συντήρηση Υπολογιστών Χωρίς Κόστος

1
Αυτό το άρθρο είναι αναβαθμισμένο σε σχέση με το παλιό που είχα δημοσιεύσει. Με τα συνεχή κρούσματα δικτυακών επιθέσεων, Worms, Trojan Horses κλπ, αποφάσισα να γράψω ένα στοιχειώδη οδηγό ασφάλειας και συντηρήσεως υπολογιστών για όσους χρησιμοποιούν τα καταραμένα Windows. Όπως είχα γράψει και σε παλαιότερο άρθρο μου στο «Μηχανές του Πολέμου: Blackwater, Monsanto, B.Gates». Διερωτάστε τι σχέση έχουν μεταξύ τους; Τι σχέση άραγε μπορούν να έχουν μια εταιρεία βάρβαρων, ανελέητων Μισθοφόρων, η μεγαλύτερη πολυεθνική Γενετικώς Τροποποιημένων Σπόρων και ο «δημιουργός» της Microsoft;

Φήμες των «κακόβουλων»  συνομωσιολογικοπαρανοικών λένε ότι ο Bill ένας Εβραίος αποτυχημένος ακόμη και για Νerd, χρήσθηκε πρόεδρος και χρηματοδοτήθηκε από μια περίεργη ομάδα, σε μυστική συνάντηση στην Πέργαμο της Τουρκίας το 1985 ! Εδώ αναφέρομαι όσο πιο απλά μπορώ για τον μέσο χρήστη, ας με συγχωρήσουν οι δαήμονες !
  2
 Λίγη ιστορία: Το πρώτο και το μόνο σωστό λειτουργικό σύστημα είναι το Unix. Όμως ήταν πολύ δύσκολο για να το χρησιμοποιούν οι λεπτεπίλεπτες ξανθές γραμματείς των πολυεθνικών εταιρειών. Έτσι φτιαχτήκαν τα Windows να είναι φιλικά προς τον χρήστη και μαζί με το Office κυριάρχησαν, όταν βγήκε πλέον το PC. Τα Windows είναι ένα Μονολιθικό λειτουργικό σύστημα, όπως σχεδόν όλα. Μάλιστα δεν είναι καν λειτουργικό σύστημα, αλλα Shell βασισμένο μέχρι σήμερα στο DOS !!! Επίσης φτιάχτηκε εξ αρχής να κατασκοπεύει τον χρήστη.

Εκτός από τα κρυπτογραφικά κλειδιά της NSA και άλλα καλούδια, δεν γλυτώνετε την αναγνώριση με βάση την μητρική πλακέτα του υπολογιστή σας. Κάθε πλακέτα έχει ένα μικροσκοπικό τσιπ κάπου που επικοινωνεί και σας καρφώνει, μαζί με το πόσο χάνει η κερδίζει το ρολόι του υπολογιστή σας, οπότε ούτε IP spoofing η οτιδήποτε άλλο κόλπο δεν σας γλυτώνει. Οπότε φανταστείτε πόσο γελάω με το Facebook όπου πολλοί χρησιμοποιούν ψευδώνυμα και άσχετες φωτογραφίες, νομίζοντας ότι ξεγελούν τα κοράκια !

Τα windows έχουν πολλά προβλήματα εκ κατασκευής, π.χ. το Μητρώο (Registry) και τον κατακερματισμό των αρχείων και του μητρώου. Όσο χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή τόσο κατακερματίζονται τα αρχεία, αυτό συμβαίνει μόνο στα windows. Επίσης με το word αν γράψετε ένα κείμενο κάθε φορά που το σώζετε το κρατάει και αυτό, έτσι γιατί δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει, τι λέτε και εσείς ? Εάν το εκτυπώσετε και το στείλετε με Fax, ίσως δείτε κάτι ανεπαίσθητες κουκίδες που σας προδίδουν ποιος είστε.

Κάθε δυο χρόνια πρέπει εξ ανάγκης να αναβαθμίζετε τον υπολογιστή σας λόγω του Bloated (παραφουσκωμένου) λογισμικού της Microsoft. Επίσης οι εκδόσεις του λογισμικού της είναι Backwards incompatible (ασύμβατες προς τα πίσω). Και τα σκουπίδια (crap) που
αφήνουν, και ουκ εστί τέλος ! Διάβασε κι εδώ Ασφάλεια του Browser και τα Όργανα Πλεύσεως

3

Τι κάνουμε πρακτικά χωρίς κόστος: Όταν αγοράζετε το καινούργιο Laptop σας η τον πύργο, το μόνο πρόγραμμα που σας δίνουν είναι ένα antivirus της συμφοράς, συνήθως για έξι μήνες με την ελπίδα ότι θα το αγοράσετε όταν λήξει και τίποτα άλλο. Δεν θα σας πουν φυσικά ότι χρειάζεσθε αγορασμένα προγράμματα δυο και τρεις φορές την αξία του μηχανήματος σας. Ότι προτείνω διευκρινίζω είναι δικιά μου γνώμη, και φυσικά δεν έχω κέρδος (αυτά τα λέω για τους άσπονδους φίλους μου) γιατί αφορά ελεύθερο λογισμικό.

Αρχίζουμε λοιπόν με τα δωρεάν (free) προγράμματα. Όποιος θέλει ας ψάξει για το ελεύθερο λογισμικό και την φιλοσοφία του, και όχι απλά να το χρησιμοποιεί επειδή είναι δωρεάν, τζαμπατζίδικα και πονηρά, γιατί αυτή η πολύ και βαριά μαγκιά θα μας εξαφανίσει σύντομα, γιατί δεν δουλεύουμε. Το ελεύθερο λογισμικό ένα υπολογιστή θέλει, διάβασμα και δουλειά, όχι μαγκιά !

1.Λογισμικό antivirus. Υπάρχουν πολλά free antivirus. Απεγκαταστείστε αυτό που έρχεται μαζί με το υπολογιστή που αγοράσατε από τον Πίνακα Ελέγχου. Κατόπιν κατεβάστε και εγκαταστήσετε το Avast Free Antivirus από το http://www.avast.com/en-eu/free-antivirus-download κατόπιν ενεργοποιήστε την άδεια που είναι δωρεάν και για ένα χρόνο κάθε φορά. Κάνει αυτόματα update. Όμως το συνιστώ σαν δεύτερη λύση. Δείτε πιο κάτω για το Comodo. Πάντα μιλάμε για free λογισμικό. Φυσικά υπάρχουν εκατοντάδες γνώμες. Μπορείτε να σχολιάσετε αν θέλετε !

2.Λογισμικό Behavioral Virus and Spyware Protection, συνιστώ το Threatfire στην free έκδοση του, από το http://www.threatfire.com/ σταματά το κακόβουλο λογισμικό όταν πάει να μπει στον υπολογιστή σας ! Συνεργάζεται με όλα τα προγράμματα.

3.Λογισμικό για τα κάθε είδους spyware (υπάρχουν πολλών ειδών). Συνιστώ το Spybot Search and Destroy γιατί είναι free , τίμιο και δεν παριστάνει ότι σας σώζει από υποθετικές απειλές. Μην ξεχάσετε μετά την εγκατάσταση και σε κάθε update να κάνετε immunize, έτσι θωρακίζετε τον υπολογιστή σας από τα παράσιτα. Το κατεβάζετε από εδώ http://www.safer-networking.org/en/home/index.html

4.Λογισμικό Firewall (Τείχος Φωτιάς). Τα τελευταία windows έχουν ενσωματωμένο Firewall, αλλά είναι της πλάκας. Εδώ έχω δυο προτάσεις για ελεύθερο λογισμικό. Η το Comodo Firewall for Windows free από εδώ http://personalfirewall.comodo.com/free-download.html για όσους έχουν κάποιες γνώσεις, η το πιο εύκολο PC Tools Firewall Plus 6 από εδώ http://www.pctools.com/firewall

5. Καλύτερη επιλογή για (free) antivirus και firewall μαζί είναι κατά την γνώμη μου το free Comodo Internet Security. To Antivirus, Anti-Spyware, Anti-Rootkit & Bot protection το κατεβάζετε από εδώ http://www.comodo.com/home/internet-security/free-internet-security.php , το οποίο περιλαμβάνει και το firewall (free) της εταιρείας. Είναι ένα αρκετά σκληρό λογισμικό που μαζί με το Threatfire σας εξασφαλίζει πρακτικά από κάθε επιβουλή, αρκεί να μην κάνετε χοντρές βλακείες. Μια από αυτές είναι η χρήση του Internet Explorer η του Google Chrome !

6. Επίσης όσοι ασχολείστε με το facebook ρυθμίστε το σε ασφαλή σύνδεση https έτσι θα κινδυνεύετε λιγότερο. Επίσης ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Η ΠΑΙΧΝΙΔΙ εάν θέλετε να έχετε στοιχειώδη ασφάλεια.

42  5_thumb4

Τώρα η Συντήρηση

1.Το CCleaner η crap cleaner (καθαριστής σκουπιδιών), είναι free. Είναι και το καλύτερο. Το κατεβάζετε από εδώ http://www.piriform.com/ccleaner/download

2.Προγραμμα ανασυγκροτήσεως δίσκων, συνιστώ το MyDefrag είναι free και το κατεβάζετε από εδώ http://www.mydefrag.com/Manual-DownloadAndInstall.html για τον δίσκο C χρησιμοποιείται το System Disk Daily για καθημερινή χρήση όταν ανοίγετε τον υπολογιστή σας (την πρώτη φορά θα αργήσει) και το Weekly μια φορά την εβδομάδα, και το Monthly μια φορά τον μήνα. Για τον δίσκο D, F,K και λοιπά την λειτουργία Data Disk Daily κλπ.

3.Για την Registry (Μητρώο) το Wise Registry Cleaner Free, κάθε φορά κάνετε Backup την Registry. Το χρησιμοποιείτε μια φορά την εβδομάδα, και επιπλέον μια φορά τον μήνα την λειτουργία Defrag (γιατί ακόμη και η Registry χρειάζεται ανασυγκρότηση). Είναι free και το κατεβάζετε από εδώ http://www.wisecleaner.com/download.html , όσοι θέλετε κατεβάστε και το Wise Disk Cleaner Free.

Επίσης πολύ καλό είναι το free AML Free Registry Cleaner 4.24   το κατεβάζετε από εδώ:  http://www.amltools.com/

Επειδή χρειάζεται και η registry να κάνει defrag, ιδου ένα καλό free πρόγραμμα επίσης : http://www.registry-clean.net/free-registry-defrag.htm

4.Όσοι έχετε windows 7, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το EnhanceMySe7en στην free έκδοση, επίσης κάνει καθαρισμό της registry και Defragmentation της registry και καθαρίζει και τους δίσκους.

5.Για τους μερακλήδες, αυτό είναι ένα μοναδικό πρόγραμμα αλλά επί πληρωμή. Είναι πρόγραμμα Τεχνητής Ευφυΐας και δεν αφήνει ΠΟΤΕ τον υπολογιστή σας να καταρρεύσει, αξίζει τα λεφτά του. Μιλώ για το AntiCrash της http://www.dachshundsoftware.com/index.html

6. Επίσης όσοι αντιλαμβάνονται την αξία ενός πραγματικού καλού προγράμματος καθαρισμού και defragmentation της Registry η Μητρώου των Windows (ΝΑΙ και η Registry χρειάζεται Defragmentation) συνιστώ ένα πρόγραμμα επί πληρωμή το Registry First Aid μπορείτε να το αποκτήσετε από εδώ http://www.rosecitysoftware.com/reg1aid/

6

Browsers η Φυλλομετρητές: Ο πόλεμος των browsers μαίνεται από την αρχή του WWW ! Ως έχει η κατάσταση τώρα συνιστώ μόνο την Opera την βρίσκετε εδώ http://www.opera.com/ η Opera είναι πολύ ελφριά και πολύ ασφαλής. Η τον Mozilla Firefox κυρίως για τα πολύ χρήσιμα Add-On , παρά του ότι είναι πιο βαρύς από την Opera. Ειδικά συστήνω τα ακόλουθα, τα οποία μπορείτε να τα βρείτε μέσα από τα Tools (Εργαλεία) του Firefox :

1. Better Privacy εξοντώνει τα καταραμένα Flash cookies που μένουν αιωνίως στον υπολογιστή σας και σας κατασκοπεύουν.

2. NoScript πολύ σημαντικό για την ασφάλεια σας, αλλά με το facebook πρακτικά δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.

3. Το Facebook PhotoZoom

4. To Awesome ScreenShot : Capture and Annotate

5. To Lazarus Form Recovery

6. To Download Helper

7. To Tab Mix Plus

8. To Greasemonkey και διάφορα άλλα χρήσιμα ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός από εσάς. ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ www.miastala.com . Facebook το ανάγνωσμα. Όσοι έχετε διαπιστώσει ότι είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να διαγράψετε οριστικά τα προσωπικά σας μηνύματα, γιατί καταλήγουν Archived, υπάρχει λύση. Κατ αρχάς χρησιμοποιείτε τον Firefox και κατεβάζετε το Add-on , GreaseMonkey. Κατόπιν πάτε στο http://userscripts.org/scripts/show/106261 (Message quick-delete buttons) και κάνετε εγκατάσταση.

Κάνετε όλα τα μηνύματα σας un – archived, μετα πάτε στο All, και θα δείτε δίπλα τους το σύμβολο D . Μετά είναι πανεύκολο. Θα εκπλαγείτε όσοι έχετε πολλά μηνύματα όταν διαπιστώσετε ότι προς τα πίσω ΦΤΑΝΟΥΝ τουλάχιστον μέχρι το 2010 !

7

Λίγα λόγια για τέλος: Ο ιστότοπος www.grc.com του Gibson βοηθά πάρα πολύ χωρίς κολπάκια όποιον θέλει να μάθει για την ασφάλεια, το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Ξεκινήστε από το https://www.grc.com/x/ne.dll?bh0bkyd2

Όσοι τα καταφέρνουν με τις εκδόσεις Linux δεν το συζητώ, σερφάρουν με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια, εδώ σαν πιο φιλικό στον χρήστη, θα συνιστούσα το Ubuntu.

Περιμένω τα σχόλια σας, όσοι από εσάς γνωρίζουν καλά το θέμα, να βοηθήσουν τους αναγνώστες ! Αυτά τα ολίγα και ελπίζω να βοήθησα λίγο για να έχετε ένα πιο ασφαλές και χωρίς προβλήματα σερφάρισμα !

8

9

10

11

12

Πόσα δευτερόλεπτα χρειάζονται για να σπάσει το password σας;  Το «Δυνατό» που βλέπετε σαν ένδειξη όταν βάζετε ένα κωδικό πρόσβασης κάπου στο internet δεν είναι κάτι που σας δίνει την ουσία του τι σημαίνει. Κάντε πεντακισεκατομμύρια πιθανούς συνδυασμούς, αλλά στο τέλος προσθέστε ένα σύμβολο. Οι παραβιάσεις ασφαλείας γιγαντιαίων διαστάσεων όπως στο LinkedIn και στο EHarmony.com έκαναν τους κρυπταναλυτές και τους ειδικούς ασφαλείας να συζητάνε για αδύναμους κωδικούς πρόσβασης και τεμπέληδες χρήστες και την σημασία των μη-αλφαριθμητικών χαρακτήρων στην ασφάλεια. Του Kevin Fogarty .

Επιμένουν ότι ένας συγκεκριμένος αριθμός χαρακτήρων σε νένα κωδικό πρόσβασης είναι απλώς άχρηστη ασφάλεια, ένα φετίχ, σωστά; ΟΧΙ, ο αριθμός και ο τύπος των χαρακτήρων κάνουν την μεγάλη διαφορά. ((Ανόητα σφάλματα ασφαλείας, όπως να σας κλέψουν το κινητό σας, το tablet σας η το laptop σας!))

Facebook η κρυμμένη πτυχή της DARPA  Τώρα που έφυγε η κυβέρνηση Bush, οι εσωτερικοί πληροφοριοδότες άρχισαν να μιλούν. Του Thomas Paine Sunday, October 31st, 2010 • 12:40 pm. Μόλις παρακολούθησα την δεύτερη βραδιά ενός εσωτερικού πληροφοριοδότη της NSA στο Countdown με τον Keith Olbermann όπου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της DARPA Total Information Awareness. Η DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) είναι μια υπηρεσία του Yυπουργείου Aμύνης των ΗΠΑ. Αυτό μου θύμισε ένα δικό μου μικρό ερευνητικό πρόγραμμα.

Υπάρχουν φήμες ότι η DARPA ανέπτυσσε ένα σύστημα που θα επετύγχανε ώστε ο καθένας στην Αμερική και ιδανικά, όλος ο υπόλοιπος κόσμος, να βρίσκεται σε μια βάση δεδομένων που θα συνέδεε τα πάντα από τις επαφές τους, την οικονομική τους δραστηριότητα, τους φίλους και την ιστορία τους ! Αυτό θα επέτρεπε στις Υπηρεσίες πληροφοριών να βρίσκουν εύκολα πληροφορίες για όποιον θέλουν στον κόσμο.

Αναρτήθηκε από Ion Maggos
πηγή http://www.terrapapers.com/?p=18746

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου